Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Nystugus skrivet 16 jul-09 kl 07:24

Titel: Bondsmör
Skrivet av: Nystugus skrivet 16 jul-09 kl 07:24
Hej!

Efter många suckanden och ibland tvivlanden, lyckades jag till sist få till en stor bunke med gult, gott eget smör!  :)

Nu efterlyser jag tips på hur man enklast tvättar smöret?! För det var ett kladdgöra vill jag säga!

Jag har sett att en särskild kavel kan användas, på ett litegrann lutande "tvättbräde/bord"
Skulle ha gett riktigt, riktigt för mycket för en sådan kavel + bord igår  :P

Och hur mycket kostar bondsmör?
(Om någon vill köpa menar jag, vad är det rimligt att ta ut?)

Någon som har tips?
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Gruff skrivet 16 jul-09 kl 13:38
Tja, jag har bara knådat i kallt vatten med en träslev. Än hit och än dit. Och byta vatten där emellan. Jag paketerar det i 250g's klossar i smörpapper och stoppar allt i frysen. För sälja till någon annan, det är det alldeles för fint för  ;D
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nystugus skrivet 16 jul-09 kl 14:52
 :D
Jo, det håller jag förvisso med om, fint som smör blir det! Men om jag inte tröttnar på tvättandet (och vevandet) så blir det en 6-7 kg i veckan. Så mycket lär vi inte göra av med.

Jag tycker det svåra momentet med tvättningen var i början. Är så snål  :-[ vill inte att fettkulorna ska följa med tvättvattnet innan jag lyckades bilda en klump.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Gruff skrivet 16 jul-09 kl 21:56
Durkslag!  :)
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 20 jul-09 kl 21:38
Gruff, har du kor (komjölk) eller kan man göra smör på getmjölk?
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nystugus skrivet 03 aug-09 kl 11:38
Hej igen!

Nu har jag en annan fundering kring smörtillverkandet.

Varför blev smöret bara en "vit smörkräm" vid sista försöket.

Jag har vevat mitt kärnegym några gånger nu, och när det börjat bli färdigt har det skapats gula fettklumpar som simmat i kärnmjölken.
Smöret har blivit KANON!

Men igår ville det sig inte. Det blev bara en halvtjock, vit smet.

Hade i ca 1/4del 2 dagars grädde som stått i visthusboden. Den verkade inte surnat lika mycket som grädden vid de tidigare omgångarna. Resterande 3/4delarna var rumstemp.
Den andra skillnaden var vädret, ty vi hade igår sommarväder i Hoberg  :o
Säkert 25-30 gr.

Tidigare har det mest varit grått och halvrått väder med temp kring 10-15 gr ute.

Så efter ett jättelångt pass vid veven var grädden uppe i 30 gr.

En gammal man jag talte med sa att ibland kunde det vara svårt att få till smör under sommarhalvåret, hade med vädret att göra, sa han.
Men jag undrar om någon vet vad jag kan tänkas ha gjort för fel.

Tackar.....Kent
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: pålle skrivet 03 aug-09 kl 11:56
Förlåten okunig men vad är bonsmör  ;) mvh pålle
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: ninna b skrivet 03 aug-09 kl 21:43
Nytt bete, kanske..??
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: signe skrivet 03 aug-09 kl 21:57
Jag känner igen detta med att det är svårare att kärna under rötmånaden. Kan nog ha med temperatur och bakterieinnehåll att göra.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Mata skrivet 04 aug-09 kl 20:00
Angående pris. Jag såg en artikel med en dam som sålde smör från sina fjällkor. 500:-/kg tog hon. Och folk köper!
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nystugus skrivet 05 aug-09 kl 21:00
Nja, inget nytt bete. De går på naturbetesvallar samt på skogen.

Men får väl gymma vidare. Fryser in den vita smörkrämen, den smakar som cremefraiche ungefär. Blir nog bra i sås el. liknande.

500 kr/kg är nog det dyraste jag hört om hittills. Men jag tor dig, folk köper. Jag har inte knystat om mitt smör, ändå kommer folk hit och frågar efter det.....djungeltelegrafen......

400 kr/kg hörde jag om, samt 100 kr/kg också, men det är för billigt tycker jag. Det är ju massor av jobb bakom, samt gudomligt gott  :D

Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Luffsen skrivet 05 aug-09 kl 23:01
Med tanke på färgen på ditt "misslyckade" smör. verkar det som om du piskat in massor av LUFT i grädden...

Jag har hört historier om att "när det är åska i luften går det inte att kärna smör"... men om det ligger nån sanning i det, det får man nog forska vidare i.

På det hela igen bara, och hoppas det funkar bättre nästa gång.  :)


Pålle: Bondsmör, hemsmör hemkärnat smör, lantsmör... kärt barn... :)

(och är nåt av det godaste som finns att ha på mackan)
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: pålle skrivet 05 aug-09 kl 23:35
Med tanke på färgen på ditt "misslyckade" smör. verkar det som om du piskat in massor av LUFT i grädden...

Jag har hört historier om att "när det är åska i luften går det inte att kärna smör"... men om det ligger nån sanning i det, det får man nog forska vidare i.

På det hela igen bara, och hoppas det funkar bättre nästa gång.  :)


Pålle: Bondsmör, hemsmör hemkärnat smör, lantsmör... kärt barn... :)

(och är nåt av det godaste som finns att ha på mackan)
ja vet men det var liksomm ordrett det klinga lite illa det låter så nollåttigt mvh
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Luffsen skrivet 06 aug-09 kl 12:41
Joo... kan hålla med om att det låter lite kostigt... men å andra sidan; för några år sen fanns det lantchips att köpa. Minns inte vem som tillverkade dom, men det var iaf chips gjorda av potatis med skalen kvar. Fanns visst lantpotatisgratäng oxå, samma grundidé.
Den gången reagerade jag på att man verkar tro att vi på landet inte skalar potatisar...  ::)
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nystugus skrivet 06 aug-09 kl 20:43
AHA!? Tack Luffsen!

Kan mycket väl tänkas att det kom i massa luft, jag hade mindre mängd grädde i kärnan och då gick det så klart lättare att veva! Tänkte just varför det var så vitt?!
Sen kan det ha varit värmen, ev. åska i luften. Jag vet inte heller hur och varför det påverkar, men filbunken skär sig ju vid åska, så nå´t borde det väl betyda.

Ska prova igen på söndag eller måndag. Håll tummarna!
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Luffsen skrivet 08 aug-09 kl 12:41
Jag har inte kärnat smör själv, men jag kom att tänka på en sak... Finns det nån "optimal fart" man ska ha på vevandet för att det ska bli smör?

Tänkte, att om man vevar för fort, kanske man bara slår isär fettkulorna hela tiden, istället för att dom hinner klumpa ihop sig?

*blir flytande margarin*  ;D
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Luff skrivet 08 aug-09 kl 17:08
Jag har bara använt kärna eller elvisp men eftersom bägge dom metoderna fungerar så spelar nog inte hastigheten någon roll.
Till TS
Jo, nog har vädret betydelse, är det som nu så behövs det att grädden är på gränsen till grön för att det ska gå bra att kärna.
Större klumpar smör kan man tvätta m hjälp av tunn linnehandduk, i med klumpen o kläm ur all kärnmjölk. Skölj sen m iskallt vatten o älta (krama /tryck) inne i handduken. Upprepa tills vattnet är klart.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nystugus skrivet 10 aug-09 kl 13:15
Jag har också använt elvispen. Även den "misslyckade" gången. Brukar testa med en skvätt grädde i en bunke till elvispen, som försök, för att se att grädden är duglig. Det var den! Men det går ju relativt fort med elvispen, så den grädden hann väl aldrig bli lika varm som den större mängden som fanns i kärnan. För i kärnan tar det tiiiid.....är alltför otränad ännu (säger gubben som kommer få en tjock och musklad arm samt en spinkig) 

På onsdag blir nog nästa vevgymsdag.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nystugus skrivet 13 aug-09 kl 18:01
 :)  :D  ;D

Vill bara dela min stora glädje!

En stoooor gyllengul smörklimp!

Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Kersthin skrivet 30 jul-15 kl 13:47
Jag gör bondsmör och småost, bakar tunnbröd! Funderar på att sälja 100 gr smör, 100 gram ost och en kaka tunnbröd ( tuttul) för en 100kr! Tycker ni det är för dyrt? Har bara sålt tunnbröd tidigare. Smöret saltar jag med Himalyasalt, det rosa! Småosten är okryddad!
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: malarmaster skrivet 30 jul-15 kl 15:11
hemkärnat smör,dvs gjort på gammeldags vis letar jag förtvivlat efter. Kan ingen ha samarbete med gårdbutiker,bondemarknader m.m?
För jag hittar inget här i Växjötrakten,alvesta med närområde. Skulle vara beredd att ge 250-300 kr kilot för RIKTIGT smör. ulf
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Luff skrivet 07 aug-15 kl 18:26
Köp en kärna, häll i grädde, som gärna fått stå lite. Kärna, älta, salta, ät.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: kurt skrivet 07 aug-15 kl 19:35
Köp en kärna, häll i grädde, som gärna fått stå lite. Kärna, älta, salta, ät.

Att syra grädden genom att "låta den stå lite" är kanske inte så bra, det är bättre att tillsätta syrakultur som producerar diacetyl = smörsmak. Det innebär vanligen Lactococcus lactis biovar. diacetylactis (som också används i t ex filmjölk)
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nina W skrivet 07 aug-15 kl 21:52
Fäbodarna brukar göra smör på det gamla sättet, av syrad grädde. I Norge finns det något som kallas setersmör och det kostar mer än vanligt smör men i alla fall inte 200 kr kilot! Om du vill skulle jag kunna skicka en liten ask till dig. Räcker om du betalar vad det kostade + porto.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: kurt skrivet 08 aug-15 kl 04:05
Fäbodarna brukar göra smör på det gamla sättet, av syrad grädde. I Norge finns det något som kallas setersmör och det kostar mer än vanligt smör men i alla fall inte 200 kr kilot! Om du vill skulle jag kunna skicka en liten ask till dig. Räcker om du betalar vad det kostade + porto.



Ja,allt går att sälja med rätt marknadsföring!

http://e24.no/naeringsliv/maaemo-kokk-mener-tine-farer-med-smoer-lureri/23261588 (http://e24.no/naeringsliv/maaemo-kokk-mener-tine-farer-med-smoer-lureri/23261588)
http://www.gd.no/meninger/smorsvindelen-var/s/1-934610-7476127 (http://www.gd.no/meninger/smorsvindelen-var/s/1-934610-7476127)
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nina W skrivet 08 aug-15 kl 10:00
Jag har aldrig smakat Tines sätersmör! Min mamma gjorde smör på det gamla sättet ibland då både hon o pappa gått i pension och hon fått gott om tid, men jag tycker ärligt talat inte att det är gott. Därför har jag aldrig brytt mig om att smaka på setersmör.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Luff skrivet 21 aug-15 kl 21:53
Att syra grädden genom att "låta den stå lite" är kanske inte så bra, det är bättre att tillsätta syrakultur som producerar diacetyl = smörsmak. Det innebär vanligen Lactococcus lactis biovar. diacetylactis (som också används i t ex filmjölk)
Äh jag menar inte så den surnar, bara så den inte är pinfärsk. Mer smak på den då.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: bladhis skrivet 31 dec-15 kl 16:15
Lånar tråden lite, gjorde smör för första gången på egen komjölk igår. Ska smöret bli nästan vitt? Eller har jag gjort något galet. Hade i lite filmjölk för att få den att surna lite fortare. Men fantastiskt gott blev det iaf.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: lichiplommon skrivet 31 dec-15 kl 16:29
enligt min erfarenhet från den tid då jag gjorde eget smör (15 år sedan) blev smöret vitt eller vitare på vintern och gul när kon gick på bete. alltså tror jag inte att du gjorde nåt fel. kul med eget smör och gott  :)
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 31 dec-15 kl 18:06
Färgen beror på innehållet av karotin i grädden. Jersey och gernsey har naturligt höga halter av detta och därför blir deras grädde och fettet i kroppen gulare än andra kors.
Och det smöret vi köper är färgat gult för att se aptitligare ut.
Så det beror lite på vad kon får att äta om smöret är mer eller mindre gult, det går alltså att påverka i viss mån.

Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: bladhis skrivet 01 jan-16 kl 18:11
Ok! Tack för svar! Jag får ge kossa morötter då! En annan sak som inte blev riktigt som jag hade tänkt mig var att grädden inte blev till "vispgrädde" utan bara grynade sig tillslut, hänger det på att jag fått med för mycket mjölk när jag skummat av grädden?
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: lichiplommon skrivet 01 jan-16 kl 19:48
Ok! Tack för svar! Jag får ge kossa morötter då! En annan sak som inte blev riktigt som jag hade tänkt mig var att grädden inte blev till "vispgrädde" utan bara grynade sig tillslut, hänger det på att jag fått med för mycket mjölk när jag skummat av grädden?
tror inte det. det beror snarare på att du tillsatte fil alltså att grädden var sur och kanske på tempen när du kärnade. (varm = ingen vispgrädde) för övrigt tycker jag att smör av surgrädde blir godare. spar kärnmjölken den är god också. om du tycker den är för sur, tillsätt citron och socker.........
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Anders S skrivet 10 jul-16 kl 12:53
Kan man göra smör på filmjölk genom att skumma av det feta upptill som blir efter att man syrat filen och sen kärna till smör?
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: lichiplommon skrivet 12 jul-16 kl 08:10
Kan man göra smör på filmjölk genom att skumma av det feta upptill som blir efter att man syrat filen och sen kärna till smör?
Aldrig testat det, men det låter inte helt orimligt. Jag har bara gjort smör på grädde som skummats av från mjölk och som sedan blivit sur. Som sagt det är enligt min mening godare. I Tyskland kan man köpa smör av lättsyrad eller syrad grädde. (Sauerrahmbutter) Det smakar faktiskt annorlunda än 'vanligt' ARLA smör.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: kurt skrivet 12 jul-16 kl 12:00
Fetthalten måste vara ~35% för att kunna vispa det till smör
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Anders S skrivet 12 jul-16 kl 12:54
Fetthalten måste vara ~35% för att kunna vispa det till smör

Är det svårare att få grädde från filmjölk än från mjölk?
Det blir ett fett skikt ovanpå filmjölken när den har syrat klart eller strax därefter. Jag brukar röra ned det i filen, men skulle kunna skumma av det.
Dessutom kan man överväga att köra filmjölk i separator. Hur skulle det funka?
Jag ska testa men har inte kommit igång ännu med grädde och smör.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 15 jul-16 kl 21:18
Smör kosta 60:- kg på ICA, det kan ni få av mig...

(Skämt åsido, det beror ju på sammanhanget och hur det presenteras hur mycket man kan ta ut, gör förpackningar som får ett pris som kunderna tycker känns rimligt i förhållande till mängden innehåll bara så är det nog inga problemas sedan.)
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: skogstomten skrivet 19 jul-16 kl 09:48
Ni som vill ha lite färg på smöret och kanske även att det blir lite  mera bredbart direkt från kyle... Blanda i lite ekologisk rapsolja... Ger en liten smakbrytning och ett mera bredbart smöt från kylen.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Anders S skrivet 04 aug-16 kl 15:27
Fortsättning på mitt förra inlägg och svar på den fråga jag ställde där:

Jag har börjat att skumma grädden av min hemgjorda filmjölk. Det blir ett slags gräddfil. Det är lättare att skumma grädden av fil än av sötmjölk. Gräddfilen är utmärkt till matjessill. Överlägsen den gräddfil som finns i livsmedelshandeln.

Gräddfilen går också att bre på brödet i stället för smör. Den är inte för syrlig, men den är klart syrligare än vanligt smör, så ibland föredrar jag den, ibland köpesmör. Konsistens och fetthalt är minst lika tilltalande som hos smör. Bredbarheten är förstås god, nästan för god. Gräddfilen är halvflytande och man får vara lite försiktig.

Nästa steg är att se om man kan göra smör av gräddfilen. Hittills har jag bara testat litegrann genom att skaka burken med gräddfil, men jag har inte lyckats ännu. Det blir dock lite av begynnande vispgrädde. Kanske är jag inte tillräckligt energisk, kanske är fetthalten för låg. Fler försök följer. Om det blir smör blir det förstås ett mycket syrligt smör.
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Bertil skrivet 04 aug-16 kl 17:26
Hej! Har upptäckt att när jag gör smör själv så blir det mycket godare än butikens. Man måste vispa ihärdigt och i början syns inte mycket skillnad, men så nås en punkt och det blir en smörklump på några sekunder och en hel del vassle som är bra att baka på! Man kan efter tvätten av smöret tillsätta rapsolja av god kvalité, så blir det lite mer bredbart!
Titel: SV: Bondsmör
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 04 aug-16 kl 18:02
Vassle får du om du gör ost men inte då du gör smör då får du kärnmjölk