Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: mattias_33 skrivet 26 sep-20 kl 12:02

Titel: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 26 sep-20 kl 12:02
Bradley´n används. Men stör mig mer och mer på storleken. Den är för smal.
kostnaden för att röka springer iväg också. 15 kr i timmen.

Ska testa köpa ett borniak rökagregat och lite tillbehör. Få tag i virke av t.ex björk eller annat lövträd. Och bygga ett eget rökhus.

Tankar? erfarenheter?
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: malmklockan skrivet 26 sep-20 kl 17:37
Började själv min rökare karriär med Bradley, men då intresset för rökning tilltog så började det bli lite dyrt med puckarna, dessutom blev det lite strul med elektroniken, även puckar som fastade så man viste inte hur länge rökningen pågått, skall man sedan kallröka i något dygn, då blir det riktigt dyrt. Så jag köpte en Borniak och den kan jag kallröka med och kostnaden för rökspån är ganska låg, om man köper i större förpackningar. Ingen elektronik som strular, inga puckar som krånglar, helt enkelt en riktigt bra rök som gör sitt jobb som man kan förvänta sig. Så mitt tips är, köp en komplett rök, skall du kallröka köp till den tillsatsen.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 26 sep-20 kl 18:40
Började själv min rökare karriär med Bradley, men då intresset för rökning tilltog så började det bli lite dyrt med puckarna, dessutom blev det lite strul med elektroniken, även puckar som fastade så man viste inte hur länge rökningen pågått, skall man sedan kallröka i något dygn, då blir det riktigt dyrt. Så jag köpte en Borniak och den kan jag kallröka med och kostnaden för rökspån är ganska låg, om man köper i större förpackningar. Ingen elektronik som strular, inga puckar som krånglar, helt enkelt en riktigt bra rök som gör sitt jobb som man kan förvänta sig. Så mitt tips är, köp en komplett rök, skall du kallröka köp till den tillsatsen.

Tycker 10 000 är lite häftigt just nu. Sen ser dom inte ut att vara just nå bredare än Bradley. 35cm är gallret. Jag vill då minst ha 50 cm.
Har börjat titta på dimbox också eller vad denna nu hette. Fick 10% på dom också. Komplett sats runt 3000 kr. Det känns humant.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Tångräkan skrivet 27 sep-20 kl 20:16
Bygg en egen rök (rökskåp), för sjutton! Här har alla det.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 28 sep-20 kl 07:09
Bygg en egen rök (rökskåp), för sjutton! Här har alla det.

Jo. Läste du inte?
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 28 sep-20 kl 08:33
Tittade på rökgeneratorn, och 2000 kr för att slippa passa med ved låter ju humant. 110 W skulle den ha, vilket inte är farligt mycket att ha stå på länge.

Undrar hur känslig skruven är för spånkvalitet?
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 28 sep-20 kl 12:29
Tittade på rökgeneratorn, och 2000 kr för att slippa passa med ved låter ju humant. 110 W skulle den ha, vilket inte är farligt mycket att ha stå på länge.

Undrar hur känslig skruven är för spånkvalitet?

https://www.erokt.se/dymbox-rokgen-tillbehor (https://www.erokt.se/dymbox-rokgen-tillbehor)

Den kikar jag mest på.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: HCB514 skrivet 30 sep-20 kl 15:56
Visste inte att det fanns elektriska rökmaskiner för spån.
Har bara hört talats om dom som använder puckar.
Har funderat rätt länge på att skaffa mig en rök.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 30 sep-20 kl 21:31
Att bygga ett eget rökhosta behöver inte vara konstigare än att bygga ett utedass.
Man kan tom använda sig av samma ritningar.
När det gäller spån så kan det vara lämpligt att skaffa sig en Planhyvel och skaffa sig hobbyn att göra smörknivar i parti och minut.
Jag gör det och hyvlar ner ämnena till lagom tjocklek och får perfekta rökspån på köpet.
Och du kan göra kniven i björk, en ärligt talat i vilket träslag som du föredrar.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Landet skrivet 30 sep-20 kl 22:35
Jag barkar/avnävrar(!) bara björkklabbar, klyver dom i cirka fem cm bitar och gör en brasa. Funkar bara fint, brukar försöka hålla en rökgastemp/rökhustemp om cirka 60°.
Rök inte fisk och kött tillsammans.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 02 okt-20 kl 07:06
Jag barkar/avnävrar(!) bara björkklabbar, klyver dom i cirka fem cm bitar och gör en brasa. Funkar bara fint, brukar försöka hålla en rökgastemp/rökhustemp om cirka 60°.
Rök inte fisk och kött tillsammans.

En annan skulle somna på plats om jag satt och vaktade en eld och graderna. Elektroniken hjälper mig där.
Dymboxen verkar smidig då den verkar ta det mesta tack vare fläkten.
Önskar också ett mer torrare resultat. Hårt rökt, väldigt salt och så torrt att man må karva med kniven.
Har t.ex kycklinglår som jag ska röka snart. Drar dock av skinnet först. Annars blir det inte ett bra resultat enligt mig.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 02 okt-20 kl 11:12
Har du släppt tanken på Borniak? Hittat någon jämförelse mellan Borniak/Dymbox?

Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 02 okt-20 kl 11:23
Har du släppt tanken på Borniak? Hittat någon jämförelse mellan Borniak/Dymbox?

Ja det kan man säga då en Borniak kostar 10 000 kr +. Jag måste ju ha största modellen för att komma upp i önskad bred/djup. Dymbox packet ca 3000 kr. Virke till ett rökskåp hittar man gratis nånstans. Sen verkar ju dymboxen vara mer funktionell då jag kan använda både flis och spån. Fläkten ser ju mäktig ut också. Läser lite överallt allt folk har problem med bra glöd till spån med en borniak. Dom måste bygga om hemma etc
Inte hittat nån jämförelse dock. Inte letat heller.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 02 okt-20 kl 18:11
Att folk har problem med glöden är ju viktig information, men en rökgenerator kostar ju "bara" 2 000 kr. https://www.lundgrensskafferi.se/produkt/borniak-smoke-generator-gd-01/?gclid=EAIaIQobChMIv6Llx6WW7AIVB9-yCh2Y8g6qEAYYASABEgJhjPD_BwE (https://www.lundgrensskafferi.se/produkt/borniak-smoke-generator-gd-01/?gclid=EAIaIQobChMIv6Llx6WW7AIVB9-yCh2Y8g6qEAYYASABEgJhjPD_BwE)
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 02 okt-20 kl 22:46
Att folk har problem med glöden är ju viktig information, men en rökgenerator kostar ju "bara" 2 000 kr. https://www.lundgrensskafferi.se/produkt/borniak-smoke-generator-gd-01/?gclid=EAIaIQobChMIv6Llx6WW7AIVB9-yCh2Y8g6qEAYYASABEgJhjPD_BwE (https://www.lundgrensskafferi.se/produkt/borniak-smoke-generator-gd-01/?gclid=EAIaIQobChMIv6Llx6WW7AIVB9-yCh2Y8g6qEAYYASABEgJhjPD_BwE)

Japp och då utan fläkt och mindre utrymme för spån etc.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 03 okt-20 kl 00:03
Ser inte ut att vara någon större skillnad i spånvolym, men Dymboxen verkar man sluta till och låta akvariepumpen stå för luftflödet genom spånet medan det är självdrag som gäller för Borniaken. Dymboxen borde då vara bättre att använda om man vill kunna röka i vilken låda som helst.

Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 03 okt-20 kl 06:24
Ser inte ut att vara någon större skillnad i spånvolym, men Dymboxen verkar man sluta till och låta akvariepumpen stå för luftflödet genom spånet medan det är självdrag som gäller för Borniaken. Dymboxen borde då vara bättre att använda om man vill kunna röka i vilken låda som helst.

Olika ögonmått. Jag skyller på glasögon.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Tångräkan skrivet 03 okt-20 kl 16:11
Jo. Läste du inte?
Jo, jag läste. Du frågade efter erfarenheter och jag sa att här är det jättevanligt. Enligt min erfarenhet betyder det att det är smart att göra så. Blev glad att se att du vill bygga, ville bara peppa. Ber tusen gånger om ursäkt, det ska inte upprepas.  ::)
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 03 okt-20 kl 16:50
Det är lite lustigt.. 

Visserligen gillar jag en massa elektronik och styrsystem men samtidigt så älskar jag de lösningar jag har som innebär att det bara löser sig och fungerar tills det är klart utan den minsta lilla elektronik.

Jag har sett ett antal rökar och är fortfarande mest imponerade av de som är de enklaste.
En man jag träffade på hade byggt en rök där han laddade in ved som han beräknade skulle brinna lugnt och sansat i 5-6 timmar medan den värmde upp rökspånen.
Han sa att det var lite lurigt i början innan han fick koll på hastigheten och hur varmt det blev.
Men efter ett par försök så fungerade det, och sedan hade han förfinat lite allteftersom.
Det enda han intresserade sig för hur varmt det rökta blev i kärnan.
Och den var int mycke passning som behövdes.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: mattias_33 skrivet 04 okt-20 kl 07:38
Det är lite lustigt.. 

Visserligen gillar jag en massa elektronik och styrsystem men samtidigt så älskar jag de lösningar jag har som innebär att det bara löser sig och fungerar tills det är klart utan den minsta lilla elektronik.

Jag har sett ett antal rökar och är fortfarande mest imponerade av de som är de enklaste.
En man jag träffade på hade byggt en rök där han laddade in ved som han beräknade skulle brinna lugnt och sansat i 5-6 timmar medan den värmde upp rökspånen.
Han sa att det var lite lurigt i början innan han fick koll på hastigheten och hur varmt det blev.
Men efter ett par försök så fungerade det, och sedan hade han förfinat lite allteftersom.
Det enda han intresserade sig för hur varmt det rökta blev i kärnan.
Och den var int mycke passning som behövdes.


hehe. Jo proffs finns inom allt.  I en av Gunnar Westrins böcker beskrivs hur en same kokar kaffe av en hopkrafsad gräshög. När kaffet var klart så petade dom på gräset så flammade det upp.
Den som lärde sig det kunde konkurrera ut tringia köket med kurser. En sån person skulle nog helgon förklaras av all fjällvandrare för dom ca 3-4 kg mindre dom slipper bära på. Kanske en staty på Treriksröset.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Håkan B skrivet 04 okt-20 kl 17:14
Vet inte om det är rätt tråd men försöker ändå . Tänkte bygga rök kåta för både varmt och kallrökning. Är det någon som har gjort det som kan gajda mig ?
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Landet skrivet 16 okt-20 kl 13:12
Ja vad vill du veta?

Jag har ett "utedass" med kamin. Kallrökning så är det bara man har ett långt rökrör in i "dasset". varmrök så har jag kaminen i "dasset" (99% av rökningarna är varma).
Röker med barkad björk eller alved. En termometer i "dasset" så man ser tempen är att föredra. Köttermometer kan vara bra till en början.
Jag brukar lägga mitt kött i 8-9% saltlake i tre dagar innan rökning. Torrsaltning funkar också men större felkälla i början.
Titel: SV: Mer tankar om att röka eget kött och fisk
Skrivet av: Ebbe W skrivet 28 apr-24 kl 21:49
Har rökt färdigkokt julskinka i en stor klotgrill med snakemetoden. Blir toppen efter ca 2 timmar. Har använt trä från körsbärsträd... Torrsalta några dagar innan...