Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Getskötsel i vinter  (läst 6031 gånger)

Jennie

  • Gäst
Getskötsel i vinter
« skrivet: 19 okt-04 kl 19:46 »
Hej!
Vi skaffade oss 2 getter i somras, tvillingtjejer på 4 år.
Nu undrar jag hur vi ska ta hand om dom på bästa sätt i vinter.

* Hur ska dom utfodras? Räcker det med hö, grenar, vatten och mineral/salt-sten?
Vissa säger att de behöver extra kraftfoder i form av t.ex. havre, andra säger att eftersom de varken är dräktiga eller mjölkas klarar dom sig bra på höet.
Hur mycket hö / dag bör man ge dom? Hur ofta skall de utfodras?

* Hur känsliga är de för kyla? Har sett här att en del svarar att det räcker med ett vindskydd medan vissa menar att de ska kunna gå in i värmen. Vi hade tänkt ta in dom i stallet på nätterna och släppa ut dom i hagen på dagarna, men om det räcker med att bygga ett vindtätt skjul med tre väggar och tak skulle det ju helt klart underlätta. Hur många minusgrader klarar de?

* Hur stor box bör man ha för 2 stycken? Stämmer det att det räcker med 1,2 kvadratmeter/get? Alltså skulle en box som är 2,4 kvadratmeter räcka för oss?

* Räcker det med spån som strö i boxen om de står inne i värmen, eller bör de ändå ha halm att "bädda" med?

Skulle bli jätteglad om någon kunde besvara mina frågor så fort som möjligt!!!

 

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Getskötsel i vinter
« Svar #1 skrivet: 20 okt-04 kl 11:26 »
Det räcker bra med hö, grenar, vatten och salt. Det är högst olämpligt att de dem kraftfoder eftersom de inte producerar något. Generellt är det tämligen absurt att ge djur som getter koncentrerade fodermedel (korn, havre, raps, soja osv). De kan tillgodogöra sig dessa koncentrat men under deras evolutionära utveckling så har det aldrig funnits koncentrat att tillgå mer än under en mycket kort period av växtsäsongen och i väldigt liten mängd. Koncentrat är tämligen onaturligt för getter. Detta är ett mänskligt påfund.

Getter är annars lustiga djur. De är ganska kräsna på vad de äter. Det är inte alltid man tycker de äter den bästa kvalitén på fodret. De plockar ut vad de tycker är smakligast för dom.

Ge dem fri tillgång till hö. Låt de äta så mycket de vill. Är höet av god kvalité så ser ni hur mycket de äter på ett dygn. Lämpligt är då att ge dem lite mera foder än vad de kan äta upp. Så ger ni dem nytt foder varje dag. Du får du också koll på konsumtionen. Fodret blir inte heller dåligt och om något djur skulle bli sjukt så ser ni det direkt på foderkonsumtionen. Har ni dem inne så får ni dela upp givan efter vad de konsumerar ute och inne.

Är djuren inte för magra så tål de flesta djur kyla bra. Regningt och blåsigt väder med några få plusgrader tycker de flesta djur illa om. Det är svårt alla hålla sig varm och torr då. Det är betydligt lättare att hålla sig varm när det är kallt. Ju kallare det blir desto torrare blir också luften (om det inte är nederbörd). Ju kallare det blir desto färre molekyler som bär ""kyla" i luftmassan.

När djur är ute så skall de ha tillgång till lä. Har man inte en skog där djuren kan vara så måste de ha något slags vindskydd.

Varm luft som är fuktig är inte bra för djuren. Getter vill gärna röra på sig. De är väldigt nyfikna djur. Är de inne på natten så räcker säkert kvadratmeterytan. Men att ha djuren inne mer än 8-9 timmar på den ytan tror jag inte de trivs med så bra.

Det beror på var ni bor. Hur det ser ut runt omkring om det räcker med vindskydd. Ni får väl testa. Getter är "ganska smarta och egna" djur och de visar er nog hur de vill ha det om ni är uppmärksamma.

Torv, spån och halms primära uppgift är att suga upp och binda de kväveföreningar och vatten som finns i urinen. Ammoniak och svaveväte-ångor är varken bra för människor eller djur. Att ligga på blött eller/och kylande golv (a la betong) är inte bra. Annars kan getter trivas med att ligga på biltak eller stenar eller andra på utkikspunkter. Dammig spån är mindre bra eftersom damm kommer lätt in i luftvägarna. Brunnen spån kan också vara bra. Kutterspån är för det mesta bättre än sågad spån. Halmen bör var torr. Det beror på vad man har tillgång till. Numera innehåller tidningarna inte längre bly i trycksvärtan, så man kan finfördela dagstidningar om nu ids och inte har tillgång till annat. Getterna kan ju käka upp tidningarna förstås liksom de kan äta halmen istället för höet.  


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

448 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser