Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Snapskryddning  (läst 12437 gånger)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Snapskryddning
« skrivet: 11 apr-07 kl 10:49 »
Tänkte lägga upp en ny tråd om ovanliga snapskryddningar. Just nu har jag på gång:

Nästan utslagna björkskott i botten på en glasburk med lite snaps över. Man ska låta detta dra en vecka och sen sila och blanda ett snapsglas essens med en halvflaska brännvin el. dyl. Vi får väl se om det smakar.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Snapskryddning
« Svar #1 skrivet: 11 apr-07 kl 11:40 »
Har aldrig smakat med björkskott, men det lär vara en delikatess. Även späda granskott kan användas och blir mycket bra.

En del kryddningar utvecklas mycket om dom på "ligga till sig" lite ... andra tappar smaken av lagring. Hur det är med björkskotten vet jag inte men det kan vara värt att kolla upp.

Hoppas du återkommer med lite mer information allt eftersom det hela utvecklar sig.

Min absoluta favoritkryddning består av 70cl sprit, 15 enbär, skalet av en halv citron och en halv vaniljstång. Låt dra en vecka, sila av, tillsätt en tsk socker och låt vila några veckor om möjligt, annars drick direkt.

Ett bra filter gör du av en tratt (eller avskuren PET-flaska) som du proppar bomull i röret/halsen på, det ska vara ganska hårt packat så att det bara droppar ytterst sakta. Det som kommer ut blir kristallklart.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #2 skrivet: 17 apr-07 kl 21:11 »
Har faktiskt inte smakat "riktigt" på björksnapsen än, bara en tesked, men tyckte inte det smakade så mycket. Ska ta mig en snaps vid tillfälle.  :) Trots detta har jag satt igång en snaps till - boklövssnaps - som rekommenderas i två av mina böcker. I den svenska boken påstås det vara ett engelskt recept, i den tyska att det är en traditionell svensk midsommarsnaps. I båda böckerna tycker de att man gärna kan söta till likör. Jag har täckt bladen med vodka (billigast), men en författare föreslog gin, så jag lade i 5 enbär. Återkommer om två veckor eller så.

Ja, men nu måste jag väl köpa en flaska vodka till ifall det skulle dyka upp några flera intressanta ingredienser i skogen, som skulle kunna förvandlas till snaps.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Snapskryddning
« Svar #3 skrivet: 17 apr-07 kl 21:28 »
Jag tar inkokt björksav till min snaps, koncentrerar ca 20 ggr, och tillsätter helst finsprit, så det blir ca 50%.

Behöver man finsprit och inte kan köpa, får man koncentrera nåt jäst, t.ex, utan kokning och utan bränningsapparat.

Man tar en jäshink av plast, sån man gör vin i och ställer en 10 liters spann däruti. I spannen hälles det jästa vinet och locket lägges på. Då har man en doppvärmare i spannen som värmer till 50 grader, sladden genom hålet i locket på jäshinken.

Det bildas kondens, och i ett svalt rum blir det mer än en liter per dygn, det är starkt och rent,på botten av jäshinken..
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #4 skrivet: 17 apr-07 kl 21:34 »
Häftigt! Men här i Tyskland kostar den billigast vodkan 4.99 euro (38%) för en 75a, finns nog lite svagare sprit ännu billigare. Så i mitt fall är det nog inte aktuellt!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Snapskryddning
« Svar #5 skrivet: 17 apr-07 kl 21:42 »
Du kan nog köpa finsprit oxå sommartorparn, 38% är lite om man ska tillsätta något som oxå kräver plats. t.ex en stark likör eller annat. En stor del av spriten i omlopp här är just inhandlat i Tyskland.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

jenses

  • Gäst
Re:Snapskryddning
« Svar #6 skrivet: 17 apr-07 kl 22:15 »
Jag kan bara rekommendera att inte tar den billigaste vodkan.  ;)
Använd istället någon "märkesvara" från Ryssland, t.ex Stolichnaya eller Moskovskaja.
Jämfört med svenska priser är dem billigt ändå  :)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #7 skrivet: 18 apr-07 kl 07:28 »
Skytten, jag förstår inte vad du menar med "tar plats". Det är ju inte direkt så att jag har ett större spritlager i källaren. Finsprit, det är ren sprit, eller? 98% eller så? (När jag jobbade på sjukhus hörde jag att läkarna - det var i Sverige förstås - brukade sno handtvättspriten när de skulle ha fest. Bara glad att jag inte blev bjuden.) Brukar du verkligen dricka ännu starkare sprit? Okej, om du späder ut med sockerlösning till likör, så kanske det behövs, men till sillbiten räcker väl 38%. Mer har inte heller den dyra akvaviten i affären.

När det gäller dyr eller billig vodka, så tänker jag alltid att den billiga säkert är minst lika bra som det hembrända som vissa svenskar kör med.

Fast det är klart, expert på sprit, det är jag inte.




Radar

  • Inlägg: 1690
    • Jämtland
Re:Snapskryddning
« Svar #8 skrivet: 18 apr-07 kl 17:29 »

Behöver man finsprit och inte kan köpa, får man koncentrera nåt jäst, t.ex, utan kokning och utan bränningsapparat.

Man tar en jäshink av plast, sån man gör vin i och ställer en 10 liters spann däruti. I spannen hälles det jästa vinet och locket lägges på. Då har man en doppvärmare i spannen som värmer till 50 grader, sladden genom hålet i locket på jäshinken.



Proceduren är inte koncentrering utan destillering. Jag är inte den som vill moralisera, men destillering av alkoholhaltiga drycker är i sverige inte tillåtet. Mer om ämnet finns på  http://www.bryggforum.com/index.php  Ett forum som behandlar många intressanta frågor.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
Re:Snapskryddning
« Svar #9 skrivet: 18 apr-07 kl 19:55 »
Citera
Proceduren är inte koncentrering utan destillering. Jag är inte den som vill moralisera, men destillering av alkoholhaltiga drycker är i sverige inte tillåtet. Mer om ämnet finns på  http://www.bryggforum.com/index.php  Ett forum som behandlar många intressanta frågor.

trevlig sida  ;D
nej man "får" ju inte destilera alkoholhaltiga drycker i sverige...
då kommer farbrorpolis (som här i byarna ofta själv har sina konstiga mockapärer som gör "lördagsläsk") 8)

Radar

  • Inlägg: 1690
    • Jämtland
Re:Snapskryddning
« Svar #10 skrivet: 18 apr-07 kl 20:17 »
Det är lustigt ändå hur lagar och regler formuleras. Om man jäser ett vin till låt oss säga 15% alkoholhalt är detta helt lagligt. Efter provsmakning upptäcker man att detta vin är odrickbart av olika anledningar. I stället för att tömma bort allting vill man ju förädla denna dryck till något som man kan dricka. Om man då destillerar 20 l vin skulle man få ut ca 6 l 50%igt brännvin. Alltså, alkoholen är densamma, man har ju bara skiljt bort icke alkoholhaltig vätska. Men detta är då förbjudet. Men man har fått en välsmakande snaps.
 Tidigare var det även förbjudet att göra maskrosvin pga maskrosor inte är en frukt. Den lagen är nu omformulerad, minns inte hur, så att maskrosvin nu är lagligt. Jag tror jag läste i "Bryggforum" hur det är med den saken.

Skål alla!
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
Re:Snapskryddning
« Svar #11 skrivet: 18 apr-07 kl 20:54 »
maskros vin är otroligt gott!
jag minns så väl då jag drack detta första gången...

en...hm...nära släkting...öh.. hon brukade göra potatisvin..stark vin...mycket gott  ;D och kan man låta det stå ett-två år är det otroligt klart och extremt gott... :P..
detta var inte heller lagligt..
pannrum är en bra verkstad till de ena och det andra..

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #12 skrivet: 18 apr-07 kl 22:06 »
Nu har vi tagit oss en nubbe björkskottssnaps. Jättegott, med lite sötma fast inget socker var tillsatt. Ni som vill testa, skynda er innan björklöven slår ut på riktigt, det går snabbt.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Snapskryddning
« Svar #13 skrivet: 18 apr-07 kl 23:46 »
Slutprodukten kan vara mellan 30 och 50% beroende vad man ska göra. Socker eller björksav tar plats, det var det jag menade, och lägger man i ungefär hälften 38% blir det  vinstyrka på likören.

Vissa drycker som ska lagras länge i (ek)tunna, bör ha 80% från start, det dunstar under lagringen och kanske är 40% när det är klart,men denna "förlust" lönar sig kvalitetsmässigt.

Färnäskullan
Potatisvin med turbojäst kallas "Fattigmans Konjack" ca 20%, efter frysning ca 35%. Liksom konjack blir det lätt baksmälla, så det ska tas med måtta, inget för fylleslaget alltså.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
Re:Snapskryddning
« Svar #14 skrivet: 19 apr-07 kl 00:22 »
Citera
Färnäskullan
Potatisvin med turbojäst kallas "Fattigmans Konjack" ca 20%, efter frysning ca 35%. Liksom konjack blir det lätt baksmälla, så det ska tas med måtta, inget för fylleslaget alltså.

hahahaha...jo det vet "tonåringen" som då fanns i det huset...ja hos den nära släktingen alltså 8)...ÄVEN att man verkligen ska kolla att "släktingen" verkligen stoppat jäsningen INNAN man "lånar" av det,,,en flaska eller två..
Jo jag kan berätta att "den nära släktingen" liksom såg vart vinet "tagit vägen och vart det sen hamna...lite här och där..."utkastat"

att det kallats fattigmanskonjak har jag aldrig hört! skoj!
35% var nog den % jag hörde talas om...

en annan sak som jag tycker e god e svartvinbärssnaps..
lingon gillar jag inte...för tankarna på älgjakt och busgrogg...hembränt m lingondricka.."rysning"..alltså lingondrickan var det äckliga!

ang björkskott...samlar man bara skotten då och lägger det i typ 80%-ig eller?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #15 skrivet: 19 apr-07 kl 07:13 »
Björkskotten ska ha blivit lite gröna men inte vara utslagna. Jag repade av lite i botten av en burk och hällde på lite vanlig vodka (38%). Efter vecka silades det och blandades med mera vodka. Det blev väl inte särskilt utspätt, bara smaksatt.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Snapskryddning
« Svar #16 skrivet: 19 apr-07 kl 08:02 »
Kryddar man med små mängder i vit sprit, och det ska bli snaps, är väl 80% väl starkt, då går det fint med renat.
Dock kan vissa kryddor som t.ex malört extraheras bättre i starkare sprit, det får då användas till att spetsa med, en liten flaska koncentrat räcker till MÅÅÅNGGA flaskor. Det är tom farligt att ha för stora koncentrationer av vissa kryddor.
 
Vid lagring på fat, blir man av med "posenten" så det får börja med starkare.

Jäst melass, som brännts till 80% och inte kolats, blir efter lagring ungefär 50%-60% (mörk rom), kanske för starkt för snaps, mer lämpligt I te.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
Re:Snapskryddning
« Svar #17 skrivet: 19 apr-07 kl 23:20 »
ska testa lite björksnaps!
borde väl egentigen vara lika då med svartvinbärsbladen va?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #18 skrivet: 22 apr-07 kl 21:56 »
ska testa lite björksnaps!
borde väl egentigen vara lika då med svartvinbärsbladen va?

Vet ej. Skillnaden på boklövssnaps och björkskottssnaps är att bladen i det ena fallet är utslagna och det andra inte. Tror att björksaven finns med i skotten. Men du kan ju testa med svarta vinbärsblad. Det blir säkert drickbart.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
Re:Snapskryddning
« Svar #19 skrivet: 22 apr-07 kl 22:39 »
Citera
Vet ej. Skillnaden på boklövssnaps och björkskottssnaps är att bladen i det ena fallet är utslagna och det andra inte. Tror att björksaven finns med i skotten. Men du kan ju testa med svarta vinbärsblad. Det blir säkert drickbart.

vad jag "tänkte" var att björklöv brkar n  plock då bladen är mycket små...svartvinbär då bladen är små...fast det kanske inte e så enkelt...  ???
te gör man ju på samma "storlek"
äh...kan testa lite...bara ta lite brännvin och slå på..ingen förlust!

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #20 skrivet: 24 apr-07 kl 07:45 »
Och även boklövssnapsen är färdig. Bra smak, tror att jag struntar i att göra likör av den.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #21 skrivet: 30 apr-07 kl 17:32 »
Ska göra likör av hagtornsblommor och -blad. Det står redan fyllda burkar i köksfönstret som ska sola nu i några veckor. Frågan är bara vem som ska dricka upp alla de här snapsarna? Presenter till tjocka släkten?

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Snapskryddning
« Svar #22 skrivet: 01 maj-07 kl 22:27 »
Jag brukar krydda mitt med mynta och björnbärsblad....bägge växer vilt som ogräs på stora delar av min mark. Myntadrickan blir mycket frisk och god men passar inte till all sorts mat utan passar oftast bättre som shots efter måltiden. Annars är det ju som många redan skrivit gott att krydda med både enbär och med granskott för att få fram en lite mer "viltmarks"-smak.

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #23 skrivet: 07 maj-07 kl 08:58 »
Yes, granskottsnapsen (med en msk honung i) är också på gång och kunde inte heller motstå ett tips om att testa inte-riktigt-utslagna rönnblommor. Hmm, det luktar inte så fantastiskt om den snapsen, så jag silade bort blommorna efter bara en vecka, testade mycket försiktigt (äh, vet inte), och tänker låta den stå och mogna ett tag till. I varje fall tror jag inte att det finns något behov att köpa snaps på flera år nu, med den här experimentsamlingen i köksfönster resp. källaren.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
Re:Snapskryddning
« Svar #24 skrivet: 18 maj-07 kl 10:22 »
Citera
ska testa lite björksnaps!
borde väl egentigen vara lika då med svartvinbärsbladen va?

svarar mig själv här...jo det gick bra med svartvinbärsblad också  :D
knöla ner lite blad, typ halva flaskan icke packat med svartvinbärsblad och hällde på brännvin och det smakar bra och luktar bra  ;D
tippar alkoholhalten på spriten var runt 38-40%...hade ingen mätare  :-[
ska nog testa något mer snart  :D

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Snapskryddning
« Svar #25 skrivet: 09 jul-07 kl 16:04 »
Jaha, passade på att hälla om hagtornsblommelikören på mindre flaskor när jag ändå var nere i källaren och hängde tvätt. Alltså, den har utvecklat sig fint sen i våras. Kan rekommenderas.

Ändring: Tydligen kan man ha olika åsikt även om detta. Min man anser att likören visserligen smakar ganska bra. Men att den stinker som gammal fisk. Det gör även hagtornsblommorna när man tar in dem. Ute tycker jag att de doftar. Ja, nu får ni avgöra själva om ni vill krydda snaps med hagtornsblommor. Kan tänka mig att hagtornsbladsnapsen luktar likt detta. Ska kanske dölja doften med ingefära och mynta...
« Senast ändrad: 10 jul-07 kl 08:01 av Sommartorparn »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

823 gäster, 2 användare
skräptanten, Gröfre Slissing

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser