Enligt en tidning jag läste för inte så länge sedan (kommer inte ihåg vilken) skulle det gå utmärkt att odla pepparrot som man köpt i affären - färsk då alltså, inte riven på tub eller i burk
I artikeln jag läste tipsades om att odla i potatistunna, ni vet en sådan som man kan öppna nedtill.
Enligt Handbok för Köksträdgården (min bibel) blir resultatet bäst med god och djup jord. Den grövre ändan av roten ska hamna ett par cm djupare än den tunnare vid plantering. Det står inte när man ska plantera men i juni skall roten enligt konstens reglar putsas. Detta genom att jorden makas undan och sidorötter utom de nedersta (ca 1/3 av roten) putsas bort. Jag antar att det är längsledes som avses, men det är min gissning. Skörd sker på hösten eller så kan man lämna kvar den till våren (därmed tror jag det är vårplantering som gäller). Alla smårötter ska man se till att få upp, annars kan pepparroten bli ett ogräs. Plantavstånd 50 cm.
Det verkar alltså som man tar upp alla rötterna och sedan sätter en ny bit på våren för att behålla kontrollen över pepparroten.
Tänk vad man kan läsa sig till. Själv har jag faktiskt varit och köpt mig en bit (Kravmärkt hittade jag till-och-med) som ligger svalt i väntan på att jag ska ta mig tid att sätta den i kruka. Har inte bestämt mig om jag ska behålla den i (stor) kruka eller bara driva den lite och sedan plantera ut den. Någon som har en åsikt?
/Anneli