Finns fler bär som förvarats utan socker tex rabarber, krusbär, körsbär, blåbär, nypon och tranbär.
Man kokade även sur-saft, den höll sig länge tex krusbär, blåbär, berberis, lingon. Sur blåbärssaft hjälper vid magsjuka vilket inte sockrad saft gör, sockret bara när diareen.
I äldre böcker i hemkonservering så finns det ibland recept på krusbärssyra och då står det ibland att det är bra för att ersätta just citron i recepten.
Omogna krusbär. Stöt bären och lägg massan i en kruka ett par dagar i kallt/svalt utrymme. Pressa därefter massan genom duk.
Låt massan jäsa ett par veckor, ev mögel avskummas väl. Den klara saften hälles av försiktigt så inget av bottensatsen följer med.
Saften hälles på flaskor med täta korkar.
Socker och honung är olika typer av socker. Honung jäser med tillsats av vatten tex vätskan ur bären och du får ett fruktvin med mjödkaraktär istället.