Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Alternativ till citron?  (läst 14547 gånger)

Elias

  • Inlägg: 18
    • Skåne
Alternativ till citron?
« skrivet: 30 maj-14 kl 21:18 »
Många recept till, bland annat, sylt och vin består i princip av valfri frukt, socker och citron. Jag antar att man tidigare använde honung istället för socker, vilket en som strävar efter självförsörjning också skulle kunna göra, men vad ska man använda/har man använt istället för citron?

LimJans

  • Inlägg: 8927
    • Dalarna
SV: Alternativ till citron?
« Svar #1 skrivet: 30 maj-14 kl 21:49 »
Det beror ju lite på vad citronen ska göra i receptet. Smak? Förhindra att produkten mörknar? Hållbarhet?

Lingon är annars min spontana tanke, det ger lite syrlig/frisk smak och har en konserverade effekt. Dock även färgande.
I många recept ingår citron för att förhindra mögeltillväxt, men det kan man ju lösa genom att ha saften/sylten i frysen istället.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Alternativ till citron?
« Svar #2 skrivet: 31 maj-14 kl 08:02 »
Nej man har inte traditionellt använt honung för att konservera frukt i Sverige. De enda bär som har sparats är i princip lingon och hjortron, som kan sparas utan socker. Annars har bären bara ätits färska.

Funktionen med citronsyra i syltrecept är att sänka pH-värdet, så att pektinet fungerar effektivare. Man kan säkert sänka pH-värdet med t ex vinäger i stället

Karlsdotter

  • Inlägg: 1466
    • Ångermanland
SV: Alternativ till citron?
« Svar #3 skrivet: 31 maj-14 kl 08:54 »
Finns fler bär som förvarats utan socker tex rabarber, krusbär, körsbär, blåbär, nypon och tranbär.
Man kokade även sur-saft, den höll sig länge tex krusbär, blåbär, berberis, lingon. Sur blåbärssaft hjälper vid magsjuka vilket inte sockrad saft gör, sockret bara när diareen.
I äldre böcker i hemkonservering så finns det ibland recept på krusbärssyra och då står det ibland att det är bra för att ersätta just citron i recepten.
Omogna krusbär. Stöt bären och lägg massan i en kruka ett par dagar i kallt/svalt utrymme. Pressa därefter massan genom duk.
Låt massan jäsa ett par veckor, ev mögel avskummas väl. Den klara saften hälles av försiktigt så inget av bottensatsen följer med.
Saften hälles på flaskor med täta korkar.

Socker och honung är olika typer av socker. Honung jäser med tillsats av vatten tex vätskan ur bären och du får ett fruktvin med mjödkaraktär istället.


christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Alternativ till citron?
« Svar #4 skrivet: 31 maj-14 kl 11:28 »
Till matlagning använder jag sommartid ofta ängssyra och rabarber för att få syra rill olika rätter. Dock aldrig prövat dessa till konservering o dy.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Elias

  • Inlägg: 18
    • Skåne
SV: Alternativ till citron?
« Svar #5 skrivet: 31 maj-14 kl 23:54 »
 
Nej man har inte traditionellt använt honung för att konservera frukt i Sverige. De enda bär som har sparats är i princip lingon och hjortron, som kan sparas utan socker. Annars har bären bara ätits färska.

Funktionen med citronsyra i syltrecept är att sänka pH-värdet, så att pektinet fungerar effektivare. Man kan säkert sänka pH-värdet med t ex vinäger i stället

Intressant!

Men hur gjordes olika sorters fruktvin förr om inte honung användes?

Som jag förstår det är det precis som du säger Kurt att citronen främst används för att sänka PH-värdet, fast snarare för att underlätta jäsningen än för konserveringen när det gäller vin. Så kanske, tex rabarber skulle kunna fungera som en ersättning här.
 

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
SV: Alternativ till citron?
« Svar #6 skrivet: 01 jun-14 kl 00:05 »
Rosenkvitten är surt och funkar bra som ersättning (dock har den inte lika lågt PH som citron), men den ger ju lite smak även den. När det gäller sylt och marmelad så är inte PH-sänkningen enbart för att få pektinet att fungera bra utan även för att lågt PH förhindrar bakterietillväxt.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Alternativ till citron?
« Svar #7 skrivet: 01 jun-14 kl 05:17 »

Intressant!

Men hur gjordes olika sorters fruktvin förr om inte honung användes?

Som jag förstår det är det precis som du säger Kurt att citronen främst används för att sänka PH-värdet, fast snarare för att underlätta jäsningen än för konserveringen när det gäller vin. Så kanske, tex rabarber skulle kunna fungera som en ersättning här.

Om man tillsätter socker/honung så är det inte längre vin! Fruktvin kan man normalt jäsa på den sockermängd som frukten naturligt innehåller.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

435 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser