Ta du upp ett hål i väggen, det tror jag blir bra. Det ska sitta lågt så att där inte drar ut varmluft. Var noga med att stänga spjäll och drag efter eldning. Imventilen ovanför spisen ska du ha stängd, använd den bara när du vill ventilera ut os. Ibland finns det en stor minimiventilationsspinga på imventilen, den tycker jag ska vara igensatt på vintern. Annars drar den bara ut en massa värme så länge skorstenen är varm.
Om du menar luckan som sitter högt upp på skorsten när du säger imventil, så har jag den öppen året runt för att få fräschare klimat/luft inomhus via ventilation med självdrag utom när jag gör eld för att minska risken att det ryker in innan det börjat brinna riktigt.
Luften in kommer via lämpligt glesa fönster och en ventil i skafferiet som sitter i högt upp.
Den ventilen går att reglera, för att få lämpligt svalt i skafferiet.
Det fungera på sommaren med då den svala luften söker sig neråt i skafferiet.
Har inga problem med kallras vid fönsterna och inga dragiga golv.
Enda gången det blir dragiga golv är när källardörren är öppen och luften kommer in nerifrån.