Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Korsa gotlandstackor med mindre ras?  (läst 3053 gånger)

ellenlinnea

  • Inlägg: 5
    • Härjedalen
Korsa gotlandstackor med mindre ras?
« skrivet: 18 sep-16 kl 21:31 »
Verkar vara svårt för oss att få tag på gotlandsbagge till våra tackor inom rimligt avstånd i höst. Därför har funderingar på att eventuellt ta in en bagge av mindre ras istället. Till exempel klövsjöfår eller annan allmogeras. Vad tror ni om detta?

Fåren är för hushållsbehov. Köttet sparar vi själva och vill även få fina skinn som går att ta rätt på.

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Korsa gotlandstackor med mindre ras?
« Svar #1 skrivet: 18 sep-16 kl 23:24 »
Visst går det att korsa om du vill. Djuren kommer inte att fara illa på något sätt.

Men "äkta" rasrena Gotlandsfår har den tämligen unika egenskapen att de brunstar ljustyrt på hösten. Avkommorna efter korsning kommer att kunna brunsta året om, så det kommer att bli viktigt att ta bort bagglammen absolut senast fyra (4) månader efter att de fötts, för att slippa "överraskningslamm".
Om alla lamm från nästa års lamning slaktas, så blir det inget sådant problem.

Skinnen från lammen blir antagligen betydligt mer varierade, både avseende lock, glans och färg, än vad de renrasiga Gotlandsfåren ger. Men antagligen blir skinnen trevliga och lite annorlunda än vad ni är vana vid.

Det lär också komma in ett visst inslag av märghår (hårda vassa hår), och "man", i synnerhet på bagglammen.
Eventuellt dyker det också upp horn av olika kvalitet hos enstaka bagglamm.

Det är inte så ruskigt länge sedan man genomfört ett intensivt avelsarbete för att få fram de mer jämngråa, glansiga och lockiga skinnen utan märghår, och avlade bort hornen.
Sätter man in en bagge av en ras som har anlag för horn, märghår, man m.m., så  kommer mycket av de egenskaper som avlades fram, eller togs bort inom Gotlandsrasen, komma tillbaka i besättningen, om man behåller av tacklammen för avel.

Vad avser avkastningen i slaktvikt (kött), så blir det antagligen bara marginella skillnader vad avser lammslakt vid 6-8 månaders ålder. Tillväxthastigheten bland Allmogeraserna är i mångt och mycket identisk med den hos övriga svenska lantraser. Det är de vuxna djuren, alltså djur på 18 månader eller över som eventuellt har en mindre medelstorlek. Korsningseffekten kan dock göra att det blir de största och mest snabbväxande lammen ni någonsin fått.

Här ska man också komma ihåg effekten av "första generationskorsningar" (Heterosis). De korsningsdjur som uppstår i första generation, får ofta de goda egenskaper från båda föräldraraserna, så det kan mycket väl bli så, att nästa års lamm blir ovanligt stora och snabbväxande.
Men det blir i regel så, att om man använder korsningsdjuren i avel med en av föräldraraserna igen (t.ex. Gotlandsbagge till korsningstackor Gotland x Klövsjö) så blir det väldigt ojämnt och "uschligt".

Sammanfattning:

Om skinnkvalitet, alltså "Gotlandsskinn" är viktigt för er, och ni har en jämn och bra besättning idag, och vill fortsätta ha det så, slakta ALLA lamm om ni korsar med annan ras.

Om ni sparar lamm från en korsning med annan ras för avel, så kommer skinnen vara annorlunda även om använder Gotlandsbagge,  nästa generation kommer att kunna brunsta året om vilket kan innebära att ni behöver sköta besättningen annorlunda än idag, och lammen i nästa generation kan bli både små, växa långsamt/dåligt och ha underlig ull.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Korsa gotlandstackor med mindre ras?
« Svar #2 skrivet: 19 sep-16 kl 09:46 »
Vi korsade gute och mufflon förut (dvs släppte in gamle frank bland en hop utvalda mufflontackor i ett hägn...), det fungerade bra, men avkommorna såg ganska lustiga ut, litet som "lapptäcesksfår ungefär...   :) Det var inga särskilda problem med fertilitet eller annat i efterföljande generationer vad vi kunde se, inte heller med pälsen, men korsar ni med ullfår får man nog klippa dem som vanligt även om guten fällt pälsen, det kan ibland bli stora fläckar med tjockare ull om de har arvsanlag från ullraser.

Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

787 gäster, 5 användare
xaelanar, per.martinsson, polyamorista, GE202, alternaiv

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser