Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Berätta om kött!  (läst 16080 gånger)

Fraams Palsing

  • Gäst
Berätta om kött!
« skrivet: 08 feb-13 kl 17:40 »
Jag har märkt det blev problem med hästinblandningen i maträtter! Är det mest för att det är hästkött, eller för att det blev ljuget på kartongen?  Skiljer det näringsmässigt mycket? Jag vet inte så mycket, och smakmässigt kvittar det för mej om det är griskött eller nötkött, eller annat kött!
Läxa upp mig och berätta , kanske inte VAD jag skall tycka, men HUR!

Skogsvilde

  • Inlägg: 16939
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Berätta om kött!
« Svar #1 skrivet: 08 feb-13 kl 17:45 »
Det största problemet med iblandningen av hästkött är förekomsten av rester av medeciner som är förbjudna i samband med humankonsumtion. Så vitt jag förstår så finns den kontrollen, alternativt medicinerna i fråga ej ges till övriga slaktdjur.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Existens!

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #2 skrivet: 08 feb-13 kl 17:52 »
Tror inte det har med mediciner att göra.. Gemene man vet inte speciellt mycket om sånt.  När jag sålde kött fick jag ofta frågan om det var antibiotika i mitt foder... *Ehh, nej, det förbjöds i sverige på tidigt 70-tal*

Det är nog snarast så att vi har ingen större kultur av att äta häst.

Häst och kaniner tror jag aldrig blir samma sak som gris- och nötkött.

 

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Berätta om kött!
« Svar #3 skrivet: 08 feb-13 kl 18:02 »
Häst och hund äter man inte. Bara rackaren som gör det.
Hästkött säljs på Möllan i Malmö. Heter inte häst dock, heller inte åsna, vilket det så väl kan va. Hästkött är "sött" i smaken jämfört med kossa/ox.  Anses som godare än kossa av de som äter sånt.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Berätta om kött!
« Svar #4 skrivet: 08 feb-13 kl 18:51 »
Häst är gott,säljs främst som pålägg i affärn,ofta benämnt hamburgerkött eller saltrulle.. Hade gärna sett hästfile och grytbitar i utbudet..
Fjäderfän och kaniner

Hængur

  • Inlägg: 110
    • Småland
SV: Berätta om kött!
« Svar #5 skrivet: 08 feb-13 kl 19:00 »
     På Island är det vardagsmat med hrossakjöt. Som bekant finns det gott om hästar på denna ö och det äts självklart hästkött.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16939
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Berätta om kött!
« Svar #6 skrivet: 08 feb-13 kl 20:39 »
Tror inte det har med mediciner att göra.. Gemene man vet inte speciellt mycket om sånt.  När jag sålde kött fick jag ofta frågan om det var antibiotika i mitt foder... *Ehh, nej, det förbjöds i sverige på tidigt 70-tal*

Det är nog snarast så att vi har ingen större kultur av att äta häst.

Häst och kaniner tror jag aldrig blir samma sak som gris- och nötkött.


Den senaste skandalen handlar till viss del att det inte står på innehållsförteckningen.
Dessutom så har de Brittiska myndigheterna beordrat en undersökning som skall ge svar på om det finns en förekomst av rester av en smärtstillande medicin som är cancerframkallande för människa.
Det står bland annat att läsa om i The Suns webupplaga.
Att det sedan har blivit larm i Sverige beror på att fabriken är den samma och risken är väll ganska stor att hästköttet oxå hamnat i det som är ämnat för Sverige.  Dock sägs det att det skall vara olika recept på  köttfärsen men det är juh inget som är direkt förtroende ingivande..   :-\
 
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Valmet

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #7 skrivet: 08 feb-13 kl 21:11 »
Om jag säger så här.. Hade jag haft en sådan lasagne i min ägo, hade den käkats med god aptit.
visst ska det vara vad som sägs i innehålls deklarationen men men..vilket i-landproblem.

Onödigt, borttaget
« Senast ändrad: 12 feb-13 kl 09:35 av take »

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Berätta om kött!
« Svar #8 skrivet: 08 feb-13 kl 21:22 »
Tycker man ska få vad man betalar för. Inte färgad fläskfile istället för oxfile eller häst i stället för nöt. Det är troligen ett sätt för någon i tillverkningsledet att tjäna sig en extra hacka. Sedan är det lite känsligt med häst i Sverige.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #9 skrivet: 12 feb-13 kl 06:17 »
För min del spelar inte hästköttet nån större roll. Det jag ser som problematiskt är just detta att djuret föds upp i ett land, slaktas i ett annat, packeteras i ett tredje, och konsumeras i ett fjärde. Ju fler led som finns, desto fler led kan det fuskas i. Och man kan fråga sig om det är producerat i enlighet med svenska normer, vad gäller djurskydd, antibiotikaanvändning osv.

Kvalitétsmässigt på köttet, när det kommer till näringsinnehåll, så kan jag inte tänka mig annat än att det beror en hel del på hur djuret är uppfött. Hur de har utfodrats, och eventuell medicinering. Där skulle jag som hästmänniska gissa, att hästköttet snarare kan vara av bättre kvalitét, då jag inte hört talas om samma storskalighetsiver inom hästuppfödning, som när det gäller traditionella köttdjur som gris och nöt. Jag vet också att hästar är ganska känsliga när det kommer till utfodring. Framför allt när det gäller kraftfoder. Hästen är en grovfoderomvandlare.

Lise

  • Inlägg: 355
    • Värmland
SV: Berätta om kött!
« Svar #10 skrivet: 12 feb-13 kl 07:21 »
Finns mycket människor som alldrig skulle vilja äta häst - av kulturella skäl eller för att de har mer av en kompisrelation med hästar.  Nu har de lurats att äta häst genom att det stod nöt på innehållsdeklarationen. Det är väl inte minsta konstigt att de är upprörda.

För egen del skulle jag inte ha något emot att äta häst. Däremot skulle jag inte vilja äta kött från Rumänien (eller Frankrike eller Luxemburg) och tar denhär historian som ytterligare en bekräftelse på att jag ska laga mat från grunden och av kött jag vet vart det kommer ifrån.

Ingen aning om hur avmaskingsrutinerna på hästar i Rumänien ser ut. Här i Sverige är det alldeles för många hästar som avmaskas rutinmässigt på grund av usel beteplanering. Vore inte så trevligt med rester av avmaskningsmedel i köttet!


Vilkhyttan

  • Inlägg: 202
    • Östergötland
SV: Berätta om kött!
« Svar #11 skrivet: 12 feb-13 kl 07:45 »
Det största problemet som jag ser det är när de inte är ärliga med VILKET sorts kött det är, hästkött, färgat fläsk osv, tror man att det är nöt så kan man ju tycka att det ska vara lite rosa eller för den delen rare, men hästar kan precis som gris vara bärare av trikiner så om man inte tillagar det köttet ordentligt så kan man bli sjuk. Dessutom så kommer det mesta köttet via Europa från Sydamerika där djuren transporteras och behandlas på ett för mig mycket oetiskt sätt. I övrigt bryr jag mig inte så mycket om vad för kött jag äter så länge det är väl uppfött, slaktat på ett vettigt vis och att jag VET vad det är för sorts kött. Häst, åsna och kamel säljs inte alltför sällan som nöt på restauranger och pizzerior.  :-\

Vilkhyttan

  • Inlägg: 202
    • Östergötland
SV: Berätta om kött!
« Svar #12 skrivet: 12 feb-13 kl 07:48 »
[
Ingen aning om hur avmaskingsrutinerna på hästar i Rumänien ser ut. Här i Sverige är det alldeles för många hästar som avmaskas rutinmässigt på grund av usel beteplanering. Vore inte så trevligt med rester av avmaskningsmedel i köttet!
[/quote]


I Sverige får du inte längre avmaska rutinmässigt och det är krav på träckprovsanalys för att få ut recept på avmaskningsmedel. Det har skärps enormt bara de sista två åren, förra året fick jag bara ut recept till fölen...

Lise

  • Inlägg: 355
    • Värmland
SV: Berätta om kött!
« Svar #13 skrivet: 12 feb-13 kl 08:11 »

I Sverige får du inte längre avmaska rutinmässigt och det är krav på träckprovsanalys för att få ut recept på avmaskningsmedel. Det har skärps enormt bara de sista två åren, förra året fick jag bara ut recept till fölen...

Vad bra!   :)  hoppas det även får fler hästägare att planera betet bättre.

zeina66

  • Inlägg: 1051
    • Värmland
SV: Berätta om kött!
« Svar #14 skrivet: 12 feb-13 kl 08:36 »
Det största problemet med iblandningen av hästkött är förekomsten av rester av medeciner som är förbjudna i samband med humankonsumtion. Så vitt jag förstår så finns den kontrollen, alternativt medicinerna i fråga ej ges till övriga slaktdjur.

Jag är inne på samma spår och det var även medierna till en början. Nu pratas det främst om varifrån & vem som tjänat mest på att blanda in hästkött i nötfärsen...
Till hästar används ofta fenylbutazon,det används även till fler av lantbrukets djur. Livsmedelsverket gjorde tester tidigare för att se hur mkt spårämnen det fanns kvar av medlet efter karens och det visade sig att det fanns rester i både svenska grisar,får & nöt. När man kör in sin häst på en klinik brukar behandlande veterinär fråga om man vill behandla med preparat som har livstids karens eller ej,just för att ägaren ska kunna slakta hästen vid en utslagning. Det finns alternativa medeciner men dom är dyrare,vad jag förstått.
Numera, sen några år tillbaka är det livstids karens om djuret blivit behandlat med detta (finns fler sådana preparat) Detta gäller för hela EU. Problemet är att det inte kontrolleras överallt.

I sverige ska det ju vara omöjligt att slakta en häst utan pass på slakteri. Varje gång en veterinär behandlar en häst ska denna skriva in i hästens pass vad den behandlats med... Detta slarvas det med här i sverige,varför inte i rumänien - om nu hästköttet är slaktat där.
Allting går - förutom bebisar och tennsoldater

hajens

  • Inlägg: 545
    • Skåne
SV: Berätta om kött!
« Svar #15 skrivet: 12 feb-13 kl 08:39 »
Om man skall hålla sig till sakfrågan så utgörs problemet av falsk varudeklaration, och endast det. En vara säljs med påstått innehåll som egentligen är något annat, skitsamma vad. Där är det sakliga problemet.
Den moraliska aspekten huruvuda hästkött eller ej är ovidkommande. Däremot finns det en fördjupad problematik när det också kommer till kvaliteten på köttet, svartslakt, och vad det nu kan vara som också måste vridas på, nu när det uppenbart innehåller saker som inte deklararats. Då växer en oro såklart, VAD är det för skit som slunkit med mer kanske?

Personligen anser jag det största problemet i ett vidare perspektiv är just det som Fru Jansson lyfter fram, produktionsgången. Det utgör en stor fara för hela vår fortlevnad att skit produceras, förädlas och konsumeras på vitt skilda platser i världen.

För mig borde detta direkt kriminalsieras alt tokbeskattas. För mig är det helt galet att vi kan hålla nere priset på denna typ av livsmedelsproduktion. Skall men räkna de faktiska kostnaderna för livsmedel som produceras efter denna modell så kostar det nog mänsklingheten överlägset mest.

Om jag säger så här.. Hade jag haft en sådan lasagne i min ägo, hade den käkats med god aptit.
visst ska det vara vad som sägs i innehålls deklarationen men men..vilket i-landproblem.

Följdmoderering

« Senast ändrad: 12 feb-13 kl 09:36 av take »
Svensk gul anka, hedemorahöns och kopparmaran
http://billinge22.hemsida24.se/

Neon Knight

  • Inlägg: 932
    • -
SV: Berätta om kött!
« Svar #16 skrivet: 12 feb-13 kl 08:56 »
Produkter som "förädlas" i led efter led tills ingen, inklusive livsmedelsproducenterna, vet vad livsmedlen innehåller. Det är samma problematik som med "subprimelån"; säkerheter som bakas ihop till en geggamoja och säljs i led efter led så att ingen, inte ens de experter som handlar med dem, vet vad de består av. Det här är ett förväntat resultat av en marknad som gynnar sådan processning i flera led.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #17 skrivet: 12 feb-13 kl 17:35 »
Produkter som "förädlas" i led efter led tills ingen, inklusive livsmedelsproducenterna, vet vad livsmedlen innehåller. Det är samma problematik som med "subprimelån"; säkerheter som bakas ihop till en geggamoja och säljs i led efter led så att ingen, inte ens de experter som handlar med dem, vet vad de består av. Det här är ett förväntat resultat av en marknad som gynnar sådan processning i flera led.

Precis vad jag försökte säga tidigare. Vad förväntar man sig egentligen, om man köper en lasagne från exempelvis Findus?

Findus stämmer sin franska leverantör, som hävdar att de köpt köttet på Cypern, vilka påstår att de köpt köttet från nåt Holländskt företag, som ska ha köpt det i Rumänien. Som sagt, oavsett om det är häst eller nöt eller elefant, vad tusan förväntar man sig i sådana färdigrätter?

Vill man ha någorlunda koll på vad man stoppar i sig, så lagar man maten själv, av råvaror man känner att man kan lita på. Om det lokalproducerade köttet visar sig vara nåt helt annat, ser jag en skandal.

Men färdigrätterna är för mig ingen större skandal nu än vad färdigrätterna var innan avslöjandet. De är helt enkelt fulmat, av tveksam kvalisort, producerat på tveksamt vis, med tveksamt näringsinnehåll och smak, vilket försöker kompenseras med diverse tillsatser.

Quercus

  • Inlägg: 518
  • Jag blir aldrig yngre än vad jag är idag
    • Skåne
SV: Berätta om kött!
« Svar #18 skrivet: 14 feb-13 kl 22:51 »
Har aldrig köpt färdig mat i frysdiskarna. Jag lagar min mat själv med bra råvaror - är det inte det Alternativ handlar om?

Hästkött är inte gott enligt min mening - smakar lite som häst luktar tycker jag.
Glad ateist med stort "back to nature" intresse - jakt, fiske, snickeri, biodling...

RaggarBonden

  • Inlägg: 429
    • Hälsingland
SV: Berätta om kött!
« Svar #19 skrivet: 14 feb-13 kl 23:32 »
Häst är gott,säljs främst som pålägg i affärn,ofta benämnt hamburgerkött eller saltrulle.. Hade gärna sett hästfile och grytbitar i utbudet..

Det finns inte hästkött i vanliga affären.

Hamburgerköttet är numer NÖTKÖTT. Och Saltrulle är alltid nötkött, Vad jag kommit fram till är att den enda produkt man har deklarerat hästkött i är Gustavskorv (tror den heter så)

RaggarBonden 8)
"Cowboy med köttraskor som kör Jänkare"


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

728 gäster, 1 användare
Radar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser