Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Solöga skrivet 25 nov-12 kl 22:10
-
Hej
Är nyfiken på vad ni andra har för "måsten" på julbordet.
Vi kan inte vara utan:
julskinka
sillsallad
egen inlagd sill
ostlåda
grillade revben
lite olika sorter hemrökt kött (oftast kanin, rådjur, kalkon)
janssons frestelse
rödkål
prinskorv
Sen har vi annat också, men detta måste vara med! ;D
-
köttbullar måste där va.
och goda ostar och mkt grönsaker.
Skinka
prinskorv
omelett
-
Skinka Janssons sillsallad värmlaskörv är ett måste
-
Dopp i grytan, resten kan kvitta.. :)
-
Risgrynsgröt
Kalvsylta
Julskinka
Blöta
-
Min mans ugnsomelett med champignioner :P
-
sillsallad
rödkål
Janssons frestelse
brysselkål
Sen är det inte jättemåste, men gott med:
köttbullar
prinskorv
kantarellomelett
senapssill
-
Efter att mor- o farföräldrar gått ur tiden är det bara jag, maken o barnen som firar, så vi har dragit ner ordentligt på rätter o drar ut på ätandet över hela jullovet istället. :P
Julskinka, mimosasallad, ett par sillsorter, prinskorv o köttbullar, rödbetssallad o självklart julmust att dricka!
Brukar göra cheesecake med vit choklad o hallon + vaniljsås till efterrätt. Sedan smuttar Moderskeppet på ett glas Amarula o knaprar på några Pringles ur grön burk...min traditionella julklapp till mig själv...kanske tittandes i ngn trevlig (ofta kok-)bok...också den en trad. julklapp till mig själv. ;D
-
Kavring o smör, resten kan kvitta!
-
Ris ā la Malta med körsbärskompott.
Salta knapriga revben.
Långkål.
Grovbrö med lax, äggröra och gravlaxsås.
God tårt-kaka med lång hållbarhet(helt i onödan då den knappast blir gammal).
-
Älgtunga plus kokt älgmule får inte fattas.
För många äckligt, men faktiskt rena delikatessen.
-
Skinka
Bruna Bönor
Brysselkål
Äggost
Köttbullar
Prinskorv
-
skinka
prinskorv
rödbetssallad
julmust
-
Jag glömde ju #mammas# köttbullar
-
Jag glömde ju #mammas# köttbullar
Schans?
-
Skinkan
grisfötter (grisa tär)
Potatisgratäng
äggost
-
Hej,
musste: knaprigt gås med rödkål och egen potatis. resten kan kvitta!
MvH
-
Rödkål
Brunkål
Skinka
Potatis
Hemgjord senap
revben (långa)
köttbullar
sill - glasmästarsill, löksill
risalamalta med outspädd saft
Alladinask ;)
Och marsipan!!!
-
Skinka och Ris ā la Malta. Och must.
-
Sillsallad,löksill,senapsill
Skinka,rulle,prinskorv och köttbullar
Gravad lax
Kålrotslåda och brysselkål,rödkål
Lutfisk på juldagen
Svagdricka el julöl
Minst en stor chokladask,glögg o pepparkakor
-
Saltrökt lax, svagdricka samt kål i alla former :)
-
Levande ljus. God stämning (men den är väl snarare VID matbordet).
Och jag gör gärna pepparkakor (det är ett göre som får mig att känna julstämning), men äter dem inte själv.
Maten är verkligen inte vad som gör julen, hos mig.
-
skinka, hemmagjord senap och dopp i grytan = tillsammans
Äter bara det på julbordet. Allt annat som går under namnet "julmat" kan man äta året om. Innan julafton och efter julafton småäter jag av allt det andra ;D
-
Nej mummrick, jag menade min egen mors hemma gjorda köttbullar ;D.
-
Dopp i grytan, resten kan kvitta.. :)
Hålla med!
-
Dopp i grytan, resten kan kvitta.. :)
Brukar vara för mätt och slö för det, efter all mat..
Sill, kål och leverkorv är viktigt. Och senap. Och skinka om den är hemgjord och inte kemiskt röd och salt av nitrit, för då kan den likagärna utebliva.
-
Nej mummrick, jag menade min egen mors hemma gjorda köttbullar ;D.
Pu tur det då ja blev lite orolig där :D
-
Instämmer med Tinna.m och säger att långkålen är ett måste! Utan den, inget julbord!
MVH Pär
-
I vårt hus finns vissa saker alltid med...
Skinkan med hemmagjord senap
Rökt lax
Långkål
Andra saker varierar från år till år
Chillisill
Köttbullar
Brysselkål
Hemmagjord älg/hjort-korv
Apelsinsallad med vitkål coh granatäpplen
-
Det enda som är oundgängligen nödvändigt på julbordet är dopp i grytan. Doppbrödet skall vara Gene. Doppspadet skall vara blandat av spadet från skinkan och rullsyltan. Skinka och rullsylta hamnar således på bordet som en sorts biprodukter från dopptillverkningen.
Och så bör där finnas torkad fårfiol.
-
Sill. Janssons frestelse. Vörtbröd med gräddost.
-
Julskinka, köttbullar, prinskorv. Sen så måste jag ha apelsinris som efterrätt. Det är så sjukt gott.
-
I år ska vi ha kokta ägghalvor från de första egna hönsen!!! Magiskt!:) I övrigt är hemmagjorda köttbullar och Janssons ett måste på julbordet.
-
På vårt julbord måste det finnas:
köttbullar
prinskorv
egen skinka
dnsk fläskstek
brunkål
rödkå
sill i många former.
-
Blana, dopp, sill (brukar oftast göra en citron- och dillsill som är sjukt god), skinka och viktigast av allt inlagda stekta strömmingar.
-
som vegitarian blir det ju lite annorlunda.
Måsten:
rödbetssallad
svampomelett efter mormors recept..
Gott:
Ägghalvor med majonäs och nån annan topping..
Janssons utan ansjovis
fake-köttbullar efter ett speciellt recept, helst i gräddsås.. (detta är något mina icke-veg systrar nu också gärna vill ska vara med, "för det är ju så gott")
Konstigaste saken jag fått:
Grilljerad hel kokt kålrot! ;D
Ingen hit kan jag säga, men det var ju väldigt sött av mattanterna på skolan att göra en "julskinka" också till oss veggisar.. :-*
-
Rödkål, aladåb, rökt älghjärta, tunga, morotslåda och rödbetssallad. Och hemmalagrad whiskycheddar...nu vill jag ha jul!
-
Mysigast och godast är skinkan kvällen före julafton.
Ätes ljummen på vörtbröd alternativt knäckebröd tillsammans med öl och nubbe. Sen på julafton äter jag ingen skinka, då njuter jag av rökt lax, hemgjorda köttbullar med juliga kryddor, brysselkål, kålrotslåda och lite annat smått och gott som varierar och som inte är ett måste.
-
Varje år säger vi att det ska inte vara så mycket mat men det som ändå brukar dyka upp är:
Skinka, älgköttbullar, revbensspjäll, syltefläsk, leverpastej, torkat lammlår.
Gravad lax och 2 sillsorter.
Rödbetssallad, mimosasallad, rivna morötter, mjölksyrade grönsaker, potatis, vitkålssallad
gele av olika slag.
Ljusugnsbröd och limpa.
Minst 3 sorters ostar.
-
Grönkål, skinka & Jansson! Sill i alla dess former & några köttbullar på det :D
-
För en kulturhistoriker är det jätteintressant att se vad folk äter till julen. Här lever fortfarande regionala och lokala traditioner, tror jag. För mig är det jättekonstigt med bruna bönor, potatis, mimosasallad eller omelett på julbordet. Lax är påskmat för mig, inte julmat.
På mitt julbord då:
Flera sorters sill
Sillsallad efter farmorsmors recept som ingen egentligen kommer ihåg hur det var från början, men gott är det ;)
Skinka, stark hemgjord senap och långkål
Rullsylta och kanske något rökt kött, typ fårfiol
Vörtbröd, knäcke och nån god ost, gärna vällagrad cheddar
Julöl och kanske en lille en. Absolut INTE julmust.
Räcker för mig. Men sen ska ju andra säga till, då tillkommer köttbullar och prinskorvar, rödbetssallad, jansson och en massa annat... Och julmust ::)
Till julkaffet ska det vara pepparkakor förstås, mandelformar (tummakagor) med vispad grädde och sylt, struvor, klenor/klenäter (om nån annan gör dem) och en fruktkaka (mer frukt än kaka)
-
OJ, glömde ALLADINASK, den röda ;D Fast jag gillar inte den mörka chokladen men det är den röda asken det ska vara när det är jul!
-
Ojojoj... Ska det vara ett riktigt julbord så ska det finnas
Det stenhårda skållerågbrödet efter farmors recept till dopp i grytan
Ingefärsgriljerade tjocka revben efter mormors recept.
Grönkål & brunkål
Huvudsylta
Leverpastej
Mammas löksill och ansjovis
Rödbetssallad
Risalamaltam med apelsinbitar och jordgubbssylt.
Allt detta ska vara hemlagat. Köpevarianterna är såpass tradiga att dom kan man vara utan. Sedan kommer en lång lista på saker som är gott till men som inte är måsten ;)
Lutfisk är också ett måste under julhelgen. Den kan man dock köpa färdiglutad ;) Till lutfisken ska det vara kokepärer, vit sås och senap.
Orkar/hinner jag och familjen inte laga alla rätter själva (vilket har hänt vid ett fåtal tillfällen) Kör vi en Intenationell jul de light ;)
Då blir det kalkon/gås/anka med rödkål, brysselkål, gele, sås och potatis ;D Rätt gott det också ;)
-
Är ju dansk, så det viktigaste är:
Anka stekt i ugnen fylld med katrinplommon och äppelklyftor, brune kartofler (kokta småpotatisar, sen smälter man lite socker i botten på en gryta, slänger i en rejäl smörklick och de kokta potatisarna och lite salt och vänder å det så potatisen får lite knäck-yta), rödkål
Ris ala mandel (inte risalamalta!!!) D.v.s. skållade hackade mandel (massor), grötris kokta i vatten, vispad grädde och vaniljstång blandas. Till detta varm körsbärssås.
-
Konstigaste saken jag fått:
Grilljerad hel kokt kålrot! ;D
Ingen hit kan jag säga, men det var ju väldigt sött av mattanterna på skolan att göra en "julskinka" också till oss veggisar.. :-*
Det är ju jättegott ju :)
-
Hembakta rågkakor passar till allt det andra som brukar hamna på julbordet; skinka, tunga, leverpastej, kalvsylta.
En skinka ska det stå där fast troligen äter jag ingen förrän nattmackan senare. Jag brukar nämligen aldrig ta mig förbi sillen, sillsalladen och laxen.
-
Lax, hemystad ost, all slags kål.
-
Det är ju jättegott ju :)
Så bra att det finns någon som tycker om :) Kännde mig lite elak och otacksam.. Men jag tog en skiva bara för den goda sakens skull.. ;)
-
Här blir det och jansson förstås
köttbullar
leverpastej
sylta
allt av kanin
bakar
kavring
vörtbröd
vitt bröd
hårdbröd
köper
skinka
prinskorv
räkor
-
Med rötter från Finland så är det Kålrotslådan och plommonstjärnor som tillkommer. Och några karelska piroger efter kvällens bastubad ;D
-
Julvört
Juledamer
Lite kravskinka (hoppas på gårdens egen glada skinka längre fram)
Hemlagade köttbullar
Senap men tycker egentligenbäst om Slotts till julmat, lite genant, men det är sant
Waldorfsallad
Julbollar m tofu och chili som fanns i DNs julrecept för några år sen
Sill, ägg, Janssons
Men för mig är sötsakerna hela grejen:
Lussekatter (utan russin, istället tinar man i mikron och penslar m smör o doppar i strösocker - bästa receptet jag hittat är från en bok som heter Julbak, glömt författarens namn. Också vört, mjuk pepparkaka utmärkta recept där)
Knäck (som alltid måste koka mycket längre än det står i de flesta recept - varför skriver dom 20 min??)
Pepparkakshys på köpt deg fast det hör väl till kategorin julpyssel
Lakritskola med saltgarnering
Gärna brysselkex och kanelsnittkakor
Och jag säger faktiskt Paradis-ask (höstpralinerna är bara mina! De är ändå för vuxna när det är kaffe i, faktiskt!)
Hur mycket vi hinner ordna av det får vi se. Har man lagat en del och fått in de rätta dofterna i huset så räcker det långt tillsammans med pynt man gillar och rätt belysning.
Och glöm för guds skull inte Jussi Björling och att se Love, actually!
-
Jag kommer från Tornedalen och är halvfinsk så hos oss måste det finnas:
- Mammas hemmgjorda köttbullar gjorda på älgfärs
- Rödbetssallad
- Italiansalattti från finland
- Min finska mormors kålrotslåda och morotslåda
- Skinka med finsk senap
- Hemmagravd lax
- Rieska (ett slags bröd)
- Vörtbröd
- Julmust!
- Saltat och torkat renkött
- Sen äter min pappa gärna sylta och sånt, men det ratar jag :-X ;)
- Vi har även sill på bordet, men det är mindre viktigt...
På juldagen äter vi alltid frukost tillsammans och då är det risgrynsgröt med en mandel i som gäller och till det äter vi alltid hjortron (råårörda, endast lätt sockrade, INTE hjortronsylt) och mamma kokar alltid en sorts plommonsås till, men vet inte om den är finsk? :)
Sen är ju självklart det söta också viktigt; alltid knäck, ischoklad, mina hemmagjorda praliner, nötter har vi slutat med för ingen äter dem, de bara står där ju :D
På fikabordet står det lussebullar, peppparkakor, drömmar, fruktkaka och finska bakverk; mördegsstjärnor med ett plommon i mitten (minns inte vad de heter), snittade småkakor som smakar kola, hillakakku (mördegskakor med sylt i mitten) och bullar från tornedalen som påminner om munkar :) haha, har hjärnsläpp just på på vad det mesta heter verkar det som ;D
Har fått uppleva ett annat slags julbord nu sen jag flyttade ner till skåne och här verkar sillen betyda mer och så har man alltid ål och vildsvin på julbordet :D Kul med olika traditioner!
-
Jag vill ha Julen så enkel som möjligt , då jag eg. skulle vilja slippa alldeles.
Heminlagd sill och siller av alla de slag ,aladobe och presssylta Jansson.
På juldagen äter vi brunabönor och revbenspjäll det har jag alltid gjort
hoppas att sonen för det vidare .
Allt övrigt vill jag vara utan .
-
Att slippa julbord är min högsta önskan men familjetvånget vill annat. Gudskepris har min bror en fru från japan som har sett mitt plågade ansikte och gör sushi och annan japansk smaskmat! *lööve*
När FAN blev prinskorv gott?
-
Har fått uppleva ett annat slags julbord nu sen jag flyttade ner till skåne och här verkar sillen betyda mer och så har man alltid ål och vildsvin på julbordet :D Kul med olika traditioner!
Om det stämmer så borde skåningarna vänja sig av med ålen. Den håller ju på att dö ut. Låt den simma vidare till Sargassohavet för att leka! Ät mera Janssons istället! Det lär ska vara bra för torskens återhämtning att vi äter ansjovis ...
-
Honungsglaserad skinka är ett måste. Äter gärna skinkmacka och risgrynsgröt och pepparkakste på morgonen. Alternativ den goda glöggen från www.stockuts.se (http://www.stockuts.se) som du kan blanda själv.
-
brunabönor
-
Skinka , starksenap , grillade revben , grönkål och kall go öl (inte nån konstig julöl)
-
Min och faderns jul korv
Min Laxpaté och grönkål måste vara med, sen är broderns låååång behandlade gris sida någonting med smält svål ochså mumma!
Mammas jul "bakelse" rulltårta med grädde och en liten formpressad tomte på ;D
-
Att slippa julbord är min högsta önskan men familjetvånget vill annat. Gudskepris har min bror en fru från japan som har sett mitt plågade ansikte och gör sushi och annan japansk smaskmat! *lööve*
När FAN blev prinskorv gott?
Blodgrupp A? Du, inte fisken eller korven.
-
Hembakad stut,rörost,sötost å sillsallad å mammsens äggstanning så e jag nöjd.
-
potatis, mjölk/äppelfri röbetssallad, hemmagjord senap, saffransfallafel, tofusk*nka och 2-3 sorters låtsassill
-
Grogg
-
Hembakad stut,rörost,sötost å sillsallad å mammsens äggstanning så e jag nöjd.
Vad är det Hembakad stut,rörost,sötost ?Har aldrig hört talas om det förut .
-
Clementiner och nötter som äts i stearinljusets sken räcker för mig just nu.
-
Clementiner och nötter som äts i stearinljusets sken räcker för mig just nu.
Klämmer du på clementinskalen så stearinljuset sprakar till? :)
-
Nog har jag testat det, men vi hade som små en tävling att alltid skala clementiner så att det bara blev ett enda sammanhängande skal. Jag gör så än idag. :-[
-
Nog har jag testat det, men vi hade som små en tävling att alltid skala clementiner så att det bara blev ett enda sammanhängande skal. Jag gör så än idag. :-[
Tradition bara det! Blomma eller spiral?
Dubbelnöt i krakmandel går att spela Filipin med.
Två tar varsin mandel, bestämmer en tidpunkt, den som då först säger "Filipin" vinner! Vinsten är äran eller nåt..
-
Tradition bara det! Blomma eller spiral?
Jag och mina barn brukar roa oss med att få det hela skalet att se ut som en... ja en... ett manligt könsorgan... (jag är också jättebarnslig). Man kan även säga att det är ett elefanthuvud om någon protesterar...
-
Som en blomma. :D
-
Jansson, fast numer är potatisen utbytt mot blomkål, och rödbetssallad tycker jag är viktiga på julbordet.
-
Sambon inflikar att "vi" måste ha omelett på julbordet. Fast för mej är det lika obegripligt som att man vill ha bruna bönor till jul. Jag förstår att en del tycker att det är gott men jag förstår inte kopplingen till just julbordet ???
-
Sambon inflikar att "vi" måste ha omelett på julbordet. Fast för mej är det lika obegripligt som att man vill ha bruna bönor till jul. Jag förstår att en del tycker att det är gott men jag förstår inte kopplingen till just julbordet ???
Har lite samma tanke ;D
-
Sambon inflikar att "vi" måste ha omelett på julbordet. Fast för mej är det lika obegripligt som att man vill ha bruna bönor till jul. Jag förstår att en del tycker att det är gott men jag förstår inte kopplingen till just julbordet ???
Av samma skäl som alla andra maträtter på julbordet antar jag..
-
Vi hade aldrig omelett på julbordet innan heller, jag vet inte när vi började med det. Men det är lite praktiskt... för vi har både hönor och en skog full av kantareller. Och gott är det. All julmat är verkligen inte god. Hemma har vi skalat bort mycket och har bara det goda kvar men hos svärföräldrarna finns det knappt nåt jag kan äta... Det är läskiga syltor och konstiga korvar och köperödkål och rödbetssallad med massa majonnäs och kokt potatis och sånt där...
-
På mitt/vårt jul bord måste det finnas, ett par sorters sill. Gärna svärmors röda sill, maken måste ha stekt inlagd sill och sonen senapssill, ägghalvor, varmrökt, kallrökt och gravad lax. Tidigare har vi alltid haft rökt ål men, försöker avstyra, det är min fars favorit. Sen någon god korv, julskinka med hemlagad skånsk senap som får näshåren att krylla sig, sen vi skaffade får brukar det också finnas rökt fårfiol och lammrulle, nån sylta brukar det också vara med. Bröd förstås, vörtbröd och rågbröd på bara rågmjöl och så nån god cheddar.
Varmt brukar vara köttbullar, prinskorv, revben, janssons, rödkål och brunkål och så mammas baconlindade purjolök.
Till efterrätt ris ā la Malta med apelsinbitar i och saftsås till.
På gottebordet bör mandelmusslor med grädde och sylt finnas och klenätter, pepparkakor och fruktkaka. Gärna struvor också och så nötter, clementiner, apelsiner och röda äpplen, knäck och något annat julgodis.
Till dricks julöl, julmust och någon god snaps
Har utelämnat lite för i år är vi bara nio som firar istället för tjugo som vi var ifjol. Svärmor är krasslig så därför firar den delen av släkten hos min svägerska två timmar bort. Vi får gärna komma dit men, eftersom vi har djuren att tänka på vill vi helst fira hemma.
Det blir mycket mat men, det är så skönt att ha mat klar i minst en vecka. Bara att plocka fram.
När min mormor fortfarande levde hade vi alltid flera syltor, pressylta, rullsylta och kalvsylta, grisfötter och färsfylld lök och sillsallad och många fler sillrätter.
-
Sambon inflikar att "vi" måste ha omelett på julbordet. Fast för mej är det lika obegripligt som att man vill ha bruna bönor till jul. Jag förstår att en del tycker att det är gott men jag förstår inte kopplingen till just julbordet ???
Jag vet inte säkert, men jag tror att svampomeletten kom till julbordet när jag blev vegetarian. Så att det skulle finnas något jag kunde äta också..
Mormor gjorde en helt gudomlig variant. Å den har blivit kvar, även om mormor inte finns längre. :-*
-
Om jag hittar en leverantör av aladåbade grisfötter i närheten ska jag återinföra det som ett måste. Annars får det duga med en stor julskinka.
Styckade till en på över 7 kg en gång men det tog en stund av knådande och knytande för att få in den i ugnen. ;D
-
Om jag hittar en leverantör av aladåbade grisfötter i närheten ska jag återinföra det som ett måste.
Hur svart kan de va att göra den själv?
http://matmamman.wordpress.com/den-goda-julen/julens-goda-mat/mormor-elins-aladab-pa-grisfotter/ (http://matmamman.wordpress.com/den-goda-julen/julens-goda-mat/mormor-elins-aladab-pa-grisfotter/)
Snacka om självhushållningsforum ::)
-
Snickeriet fixxar sig nog men få tag på virket.........! ::) Jo jag ska nog jaga fötter utan gris i år.
-
Snickeriet fixxar sig nog men få tag på virket.........! ::) Jo jag ska nog jaga fötter utan gris i år.
Du kan alltså inte tänka dig att man kan köpa fötterna hos slaktaren eller grannbonden?
-
Men? Är det inte det han säger att han ska?
-
Skinkan är nog ett måste.. en omelett, lite lax,köttbullar och janssons, brukar följa med, men det blir färre och färre måsten i takt med att gästerna blir färre och färre.
Och ris a´la malta vill man ju ha. Med konserverade mandarinklyftor, så man slipper allt vitt 'bös' . :)
Det är säkert 15 år sen jag slutade göra grejer som ingen åt.
-
Faktiskt bara Jansson, resten kan kvitta efter att man numera får hoppa över min älskade ål.
Sen gillar jag inte den kalla skinkan, däremot är den väldigt god direkt när man tar ut den från ugnen och lägger en skiva på en limpsmörgås med senap. Då är den så underbart saftig, men den torra skuggan som står på julbordet dagen efter hoppar jag över.
-
Kålrotslåda, sillsallad, rödbetsallad och kokt oxtunga brukar ligga på mitt ansvar. I ett par år nu har jag och min bror lyckats få bort så mycket fabrikat som möjligt från julbordet, med resultatet att vi har fått laga de flesta rätterna. Det smakar så mycket bättre.
För min del är nog kålrotslådan viktigast, i år blir den inte gjord på egenodlad kålrot :-(. Jordlopporna åt upp alla mina kålplantor i år.
-
Då måste man ju fråga sig Kulkuri om hur många som köper färdigt på alternativ ?
-
Kålrotslåda, sillsallad, rödbetsallad och kokt oxtunga brukar ligga på mitt ansvar. I ett par år nu har jag och min bror lyckats få bort så mycket fabrikat som möjligt från julbordet, med resultatet att vi har fått laga de flesta rätterna. Det smakar så mycket bättre.
För min del är nog kålrotslådan viktigast, i år blir den inte gjord på egenodlad kålrot :-(. Jordlopporna åt upp alla mina kålplantor i år.
Kålrotslådan är viktigast! helt klart ;D
..å sillen, omeletten och saffranspannkakan :)
-
grönkål! så himla gott, kokt i skinkspad o steks i grädde, mat för gudar.. skinka o tjocka revben, kokta i kryddspad, börjar ju nästan säckla...... sill o lax förstås, tunga, kokt o pepparrot, godis.. ibland grilljerar jag eller gör aladåb på grisfötter, mest för att det ser himla coolt ut..
-
Om jag hittar en leverantör av aladåbade grisfötter i närheten ska jag återinföra det som ett måste. Annars får det duga med en stor julskinka.
Styckade till en på över 7 kg en gång men det tog en stund av knådande och knytande för att få in den i ugnen. ;D
Minns ännu min mammas stora lycka när hon hittade en på 11 kg (hur den grisen såg ut, ett monster? :o ) - har 4 syskon och detta var medan mormor och morfar levde, brukade vara 13 personer på jularna.
-
Då måste man ju fråga sig Kulkuri om hur många som köper färdigt på alternativ ?
Menar du dig själv när du talar om man? Innan jag svarar på frågan så vill jag gärna vet vem det är som frågar.
Hur som helst var det inte meningen att attackera folk här på forumet, det är möjligt att jag uttryckte mig olyckligt vilket ofta verkar vara fallet.
-
och i så fall ber jag givetvis om ursäkt
-
Menar du dig själv när du talar om man? Innan jag svarar på frågan så vill jag gärna vet vem det är som frågar.
Hur som helst var det inte meningen att attackera folk här på forumet, det är möjligt att jag uttryckte mig olyckligt vilket ofta verkar vara fallet.
Är nog väldigt få som gör precis allt hemma. Har kanske inget med självhuhålleri att göra, men det behöver inte vara galet för det. Det svåra är att hitta grejer som inte är fulla med skit.
Idag köpte jag färdigpepparkaksdeg utan skit och nu håller vi på med ett traktor-med-vagn-bygge.
-
Är nog väldigt få som gör precis allt hemma. Har kanske inget med självhuhålleri att göra, men det behöver inte vara galet för det. Det svåra är att hitta grejer som inte är fulla med skit.
Idag köpte jag färdigpepparkaksdeg utan skit och nu håller vi på med ett traktor-med-vagn-bygge.
Sillinläggningar är totalt omöjligt att hitta utan en massa skit, vilket ledde till att jag började lägga in själv, vilket i sin tur ledde till att jag upptäckte att det var lätt och dessutom mycket godare! Det mest maxade är inläggningssillen från Abba som någon idiot kommit på, vi saltar ur och tillsatt annat konserveringsmedel, av en typ som jag fattat som är rena rävgiftet :-X Hur svårt kan det vara att blötlägga kvällen innan?
-
Menar du dig själv när du talar om man? Innan jag svarar på frågan så vill jag gärna vet vem det är som frågar.
Hur som helst var det inte meningen att attackera folk här på forumet, det är möjligt att jag uttryckte mig olyckligt vilket ofta verkar vara fallet.
Det är ok vad ja men är hur många det är som köper allt på alternativ istället för att göra så mycket som möjlig men det klar det ska erkännas att man köper vissa saker det har man nog inte så mycket val på så som syltor och skinka men det är i alla fall närproducerat i mitt fall .Vad ja mest åsyfta var väll typ sill sillsallad köttbullar mm för det är ju nästan omöjligt att göra allt skälv åtminstone som singel det tycker ja blir övermäktigt . Så det var inge illa ment Kulkuri vill ju bara tro att alternative gör lite mera skälva :) .
-
Sillinläggningar är totalt omöjligt att hitta utan en massa skit, vilket ledde till att jag började lägga in själv, vilket i sin tur ledde till att jag upptäckte att det var lätt och dessutom mycket godare! Det mest maxade är inläggningssillen från Abba som någon idiot kommit på, vi saltar ur och tillsatt annat konserveringsmedel, av en typ som jag fattat som är rena rävgiftet :-X Hur svårt kan det vara att blötlägga kvällen innan?
Sen kan man undra varför man behöver konserveringsmedel i ättiksinlagda grejer..
-
Sen kan man undra varför man behöver konserveringsmedel i ättiksinlagda grejer..
Svaret är nog enkelt: maximera vinsten! Du kan smacka dit ett bäst före datum ett par år framåt. (Varför ihelvete är konserveringsmedel i samtliga Arlas ostar?)
-
Svaret är nog enkelt: maximera vinsten! Du kan smacka dit ett bäst före datum ett par år framåt. (Varför ihelvete är konserveringsmedel i samtliga Arlas ostar?)
Inte alla väl? Men vägsalt är det i. Varför?
Hackekorv tycker jag nog också behövs på julbordet. Och rögad aul, fast det får man låta bli nuförtiden.
-
Ja, hackekorv är gott! Fast vi brukar inte ha det på julbordet.
Brukar försöka göra det mesta själv men, vi har inte egna grisar så färs, skinka, korv och revben köper jag hos lokala slaktaren. Det är där vi röker fårfiolerna också. Laxen köper jag i den lokala fiskaffären, sillen köper vi därifrån ibland. Beror på hur mycket tid jag har. Rödkål brukar jag också köpa. Ost och smör köps.
-
Ja, hackekorv är gott! Fast vi brukar inte ha det på julbordet.
Brukar försöka göra det mesta själv men, vi har inte egna grisar så färs, skinka, korv och revben köper jag hos lokala slaktaren. Det är där vi röker fårfiolerna också. Laxen köper jag i den lokala fiskaffären, sillen köper vi därifrån ibland. Beror på hur mycket tid jag har. Rödkål brukar jag också köpa. Ost och smör köps.
I Hoby? Tänkte att jag skulle glo om de har redigt rökt fläsk.
Jo, janssons kan vara viktigt om den är perfekt, annars spelar det kvitta.
-
I Hoby? Tänkte att jag skulle glo om de har redigt rökt fläsk.
Ja och ja det har de och gott är det! :)
-
Ja och ja det har de och gott är det! :)
Låter bra det.
-
Ohlssons frestelse
hembakade te-kakor
hembakt hårt bröd
I kak-väg:
rullrån
Något jag arbetar för att få in på julbordet:
tomat & apelsinsoppa med kardemumma
-
Sillinläggningar är totalt omöjligt att hitta utan en massa skit, vilket ledde till att jag började lägga in själv, vilket i sin tur ledde till att jag upptäckte att det var lätt och dessutom mycket godare! Det mest maxade är inläggningssillen från Abba som någon idiot kommit på, vi saltar ur och tillsatt annat konserveringsmedel, av en typ som jag fattat som är rena rävgiftet :-X Hur svårt kan det vara att blötlägga kvällen innan?
Det kommer att bli egenfångad sill som jag lägger in själv. Tyvärr känns det inte helt rätt för jag byggde inte själv båten som jag använde när jag fiskade sillen. Kanske får jag mer tid över nästa år så att jag kan bygga min egna båt inför sillfisket på hösten så att jag får riktigt Alternativ fisk :)
-
Det kommer att bli egenfångad sill som jag lägger in själv. Tyvärr känns det inte helt rätt för jag byggde inte själv båten som jag använde när jag fiskade sillen. Kanske får jag mer tid över nästa år så att jag kan bygga min egna båt inför sillfisket på hösten så att jag får riktigt Alternativ fisk :)
Fast det är ändå fusk... Du måste ju plantera och odla skogen, avverka och såga plank innan du ens kan börja tänka på att bygga båt... (eller gör du en av plast? :o )
-
Det kommer att bli egenfångad sill som jag lägger in själv. Tyvärr känns det inte helt rätt för jag byggde inte själv båten som jag använde när jag fiskade sillen. Kanske får jag mer tid över nästa år så att jag kan bygga min egna båt inför sillfisket på hösten så att jag får riktigt Alternativ fisk :)
Fast lite jobbigt får du nog att få fram saltet själv ;D . Ledsen att det var provocerande att jag lägger in sillen själv. Du behöver inte göra det för det. >:D
-
Fast det är ändå fusk... Du måste ju plantera och odla skogen, avverka och såga plank innan du ens kan börja tänka på att bygga båt... (eller gör du en av plast? :o )
Träden jag planterade på tidigt 90-tal har stammar som är över 30 cm. De borde funka till en båt :)
-
Fast lite jobbigt får du nog att få fram saltet själv ;D . Ledsen att det var provocerande att jag lägger in sillen själv. Du behöver inte göra det för det. >:D
??? Saltet hämtar man med cykel från saltgruvorna i Tibet. Där ligger saltet ytligt så att man behöver inte gräva för att få fram det
-
??? Saltet hämtar man med cykel från saltgruvorna i Tibet. Där ligger saltet ytligt så att man behöver inte gräva för att få fram det
men vars har ni fått tag i cyckeln från ;)
-
Brunkål kan jag inte vara utan för utan brunkål ingen jul! :)
-
kan låta tråkigt, men "måsten" känns att ta i, men Julmust, tjocka revbenspjäll och skinkan skulle jag nog söka med blicken efter på ett julbord.
-
Visst tusan är skinkan riktigt viktig för mej...men det är inte lätt att hitta en skinka som har fett kvar. Riktigt tråkigt med fitnessgrisar :(
-
Blana och fatost! :) Ingen jul utan det!
För er som inte vet så är Blana vispad grädde med messmör efter smak och lite kanel uppepå! Mums på tunnbröd!
-
Vörtbröd med kalvsylta och rödbetsallad på är ett absolut måste och inte grinar jag om det skulle va hemgjort alltihop heller:-)
-
Dopp i grytan med hårt tunnbröd,skinka till och senap.
Men jansson,ägghalvor,brunabönor,lax,prinskorv det vill jag ha.
Sedan kokar jag knäck på förmiddagen så vi har att mumsa på till kvällen,ÅÅÅÅ! VAD JAG LÄNGTAR!!!!!
-
Wow vad kul att läsa alla inlägg.
Har en massa nytt som jag vill prova, blana till exempel. Jag älskar messmör ;D
Men vad är Ohlssons frestelse ???
-
Wow vad kul att läsa alla inlägg.
Har en massa nytt som jag vill prova, blana till exempel. Jag älskar messmör ;D
Men vad är Ohlssons frestelse ???
Googlade på det och såg att det är en frestelse med skinka istället för ansjovis :)
-
Ja och ja det har de och gott är det! :)
Hos Viktor Olssons?
Den som har vägarna förbi där bör inte missa isterbanden!!
Hackekorven går inte heller av för hackor.
-
Hos Viktor Olssons?
Den som har vägarna förbi där bör inte missa isterbanden!!
Hackekorven går inte heller av för hackor.
Ja, precis! :)
-
För några år sedan hade både jag och min bror en tung period i våra liv. Vi beslutade oss för att fira deppjul ihop med bara det allra nödvändigaste. Det visade sig bestå av julmust, knäckebröd, skinka, stark senap, ett kg nougat och en alladinask!
-
Ingenting alls faktiskt. :)
God mat alltefter vad man är sugen på.
Choklad i olika former vet jag dock alltid att jag vill ha.
-
För några år sedan hade både jag och min bror en tung period i våra liv. Vi beslutade oss för att fira deppjul ihop med bara det allra nödvändigaste. Det visade sig bestå av julmust, knäckebröd, skinka, stark senap, ett kg nougat och en alladinask!
visst är det fantastiskt med syskon som man kan dela det där allra viktigaste med! Speciellt när man är nere...
-
Nu har årets julbord spikats!
* Tre sorters sill - pepparrot, senap och vanlig löksill
* Skinka, älgköttbullar
* Saffransquinoa med tranbär och pumpakärnor, morotssallad med apelsin, rödkålssallad, långkål, äppelpickles
* Tre sorters ost med fikonmarmelad och pepparkakor
* Saffranspannacotta med glöggmarinerade apelsinklyftor
Till detta serveras Vikabröd, vörtbröd och kryddigt rågsiktsbröd. Öl eller julmust och sedan lite portvin till ost och efterrätt.
-
Trodde inte det kunde bli mindre än förra året, men tog visst fel. Har handlat nu och det blir skinka och köttbullar. Kanske jansson. Inget är sig längre likt.
-
Dopp i grytan med bruna bönor, stark senap, brunkål, rödkål, brysselkål, kålsallad, sillsallad, rödbetssallad, skinka, varmrökt lax, 3 olika sorters inlagd sill, rökt lammytterfilé, rökt vildsvinsskinka, min egentillverkade rökta korv, fläskkorv, grynkorv, fläskaben, jansson, köttbullar, prinskorv, dricka av hälften mörkt öl och hälften julmust, vört, mammabrö, lagrad ost. Pepparkakor med ädelost. Jag får nog tyvärr inga krustader med svampstuvning i år, och ingen omelett med räkstuvning heller. Hur ska jag klara mig utan!?!
-
Ett måste för mig är svärmors svampomelette. Numera har jag fått receptet så jag kan göra den själv:) och så nubbe förstås!
-
Snart är det jul igen! :D
Vad ska ni äta?
-
Julmenyn blir ju mer än klar efter att ha läst den här tråden. Många tips och påminnelser.
För mig ligger bara en sak i frysen och väntar på julen: Lax. Den serveras som inkokt lax på julbordet. En favorit som alltid tar slut.
-
För mig är enda måstet julskinka med "morfars senap". Senapen är en underbar hemgjord sötstark sort efter ett hemligt familjerecept som jag ärvt efter min morfar och nu fört vidare till mina barn. Skinka utan morfars senap är sådär men med senapen ett måste.
-
Några lediga dagar att svetsa eller göra annan nytta på gården. Då är snabblagat bra.
-
Jag brukar bland annat alltid ha Rörost på mitt Julbord.
-
Kålrotslåda. Risgrynsgröt men blandadfruktsoppa så klart.
-
Griskött!!
-
Int ett enda måste!
-
Landets absolut godaste prinskorvar! http://periviken.se/ (http://periviken.se/)
Rödbetssallad, ägghalvor och lax är även måsten för mig.
-
Lidls små gråa korvar. Prinskorvar har fått flytta på sig och har inte setts på julbordet på 5 år.
Gandalfs julköttbullar. Vi har släppt all prestige och då lärt oss att bara ett recept kan vara det bästa.
Rödbetssallad på egna rödbetor grannens vinteräpplen och hemmaslagen majonnäs.
Stekt inlagd sill. Eftersom jag inte har båt där jag bor är det numera från mina föräldrars fiske. Det skall vara nyupptagen fet sill i den.
Mammas brunkål!
Mvh
Magnus
-
Janson är inte dumt
-
Skinkmacka och lutfisk. Annars är det inte jul.
-
Inga alls. Fast Jansson är väldigt gott!
I år blir det något helt annat på julafton har jag bestämt för nu har jag redan ätit så mycket julmat på jobbet att det räcker för flera jular. :D
-
Linssallad :D
-
Linssallad :D
Vad har du i den? Nu blev jag nyfiken. Jag gillar linser. :-)
-
Koka gröna linser i en god buljong, häll av dem i ett durkslag. Blanda i 1 finhackad gul lök, 3 finhackade tomater, finhackad dill, en god matolja, sellerisalt, finhackad inlagd gurka och några msk skedar spad från gurkinläggningen - tror det var det hela ;)
-
Jag missar inte den hemgjorda Porsen.
-
Koka gröna linser i en god buljong, häll av dem i ett durkslag. Blanda i 1 finhackad gul lök, 3 finhackade tomater, finhackad dill, en god matolja, sellerisalt, finhackad inlagd gurka och några msk skedar spad från gurkinläggningen - tror det var det hela ;)
Tack!! Låter mumsigt! :)
-
Knuffar upp den här mysiga tråden....
-
Knuffar upp den här mysiga tråden....
Kul!
Apotekarnes julmust, köttbullar efter farmors recept, köttkorv, prinskorv, honungsgriljerad julskinka, rullsylta, kallrökt lax, Skånsk senap, prästost, ägghalvor. (Som barn var det även ketchup på måste-listan ;D )
Kål och annat sånt som maten äter är inget för mig....
-
Inga.
-
Inga måsten för min del heller. Ibland hamnar jag ju på norska julbord istället, som är helt annorlunda, och det går bra det också. God stämning och trevligt folk är det enda måstet.
-
I år blir det ingen vanlig jul och inget vanligt julfirande hos oss. Köket är under renovering och diskbänk och bänkskivor kommer inte förrän i januari/februari. Fläkten kommer i nästa vecka kanske. Spisen har kommit men blivit skadad i transporten så den måste åtgärdas, flera vred som var trasiga. ::)
Ja det jag ville ha sagt med det är att det kommer att lagas ytterst lite julmat, bara ett par måstesaker, sen blir det takeoutjulbord. Min mamma bjuder som tack för att vi handlat till dem sen i mars. :D Det blir maken, barnen, jag och dotterns sambo som firar ihop i år. :) Är ledig julafton sen jobbar jag resten av juldagarna.
-
Långkål och ett speciellt bröd (inte vörtbröd).
-
prinskorv, köttbullar och skinkan och naturligtvis julmust
-
Det där med must är intressant. de flesta affärer säljer apotekarnes,ett absolut tabu hos mig. Slaskigt sockervatten utan sting.
norrlänningar tycks gilla Zeunertz som är ok enligt mig, kanske lite kraftig maltsmak. Själv har jag testat nästan vad som finns på marknaden och på mitt julbord hittas Lidl freeway. kraftig smak och inte för söt. Har ju också ett år blivit vald till den bästa.
ICAs egna är också OK,även den vald till årets bästa. (förfjol?)
Smaksatta muster typ årgångslagrade i fat går också bort,smakar inte must. Nyåkers must kan gå som reservalternativ.
Många som finns i tester går tyvärr inte att få tag på. min lokala konsumbutik (numera nedlagd) hade av misstag fått en pall must tillverkad i Köping. Gammaldags kryddning och det var en höjdare,barndomen kom igen. Kryddigt med lagom sötma. Men säljs inte i södra Sverige
Dock förändras smaksinnet med åren. Numera föredrar jag svagdricka till julbordet men must till lutfisken och ris a la Maltan.
Starksprit går helt bort då det tar bort alla smaker. blir också irriterad på de individer som tycker att sprit är viktigare än mat o umgänge.
Årets julbord blir sällskapsmässigt nerskuret. Bara mor och tre syskon. Inga barnbarn eller andra.Detta för att mor inte skall behöva fira julen själv. hon fyller 87 i januari och är skröplig. Kanske sista julen? Men de flesta julrätter som vi brukar ha av tradition finns där.
-
Det där med must är intressant. de flesta affärer säljer apotekarnes,ett absolut tabu hos mig. Slaskigt sockervatten utan sting.
norrlänningar tycks gilla Zeunertz som är ok enligt mig, kanske lite kraftig maltsmak. Själv har jag testat nästan vad som finns på marknaden och på mitt julbord hittas Lidl freeway. kraftig smak och inte för söt. Har ju också ett år blivit vald till den bästa.
ICAs egna är också OK,även den vald till årets bästa. (förfjol?)
Smaksatta muster typ årgångslagrade i fat går också bort,smakar inte must. Nyåkers must kan gå som reservalternativ.
Många som finns i tester går tyvärr inte att få tag på. min lokala konsumbutik (numera nedlagd) hade av misstag fått en pall must tillverkad i Köping. Gammaldags kryddning och det var en höjdare,barndomen kom igen. Kryddigt med lagom sötma. Men säljs inte i södra Sverige
Dock förändras smaksinnet med åren. Numera föredrar jag svagdricka till julbordet men must till lutfisken och ris a la Maltan.
Starksprit går helt bort då det tar bort alla smaker. blir också irriterad på de individer som tycker att sprit är viktigare än mat o umgänge.
Årets julbord blir sällskapsmässigt nerskuret. Bara mor och tre syskon. Inga barnbarn eller andra.Detta för att mor inte skall behöva fira julen själv. hon fyller 87 i januari och är skröplig. Kanske sista julen? Men de flesta julrätter som vi brukar ha av tradition finns där.
;D Intressant det där. Vi har också testat i princip all must som går att få tag på, och ingen annan är så god som Apotekarnes tycker vi. De från Lidl eller Ica är bland de absolut sämsta här. ;D ;D ;D ;D ;D
-
Vintermusten som kom förra året gillar jag :D
-
;D Intressant det där. Vi har också testat i princip all must som går att få tag på, och ingen annan är så god som Apotekarnes tycker vi. De från Lidl eller Ica är bland de absolut sämsta här. ;D ;D ;D ;D ;D
kan ju vara att många gillar socker. Must som jag kommer ihåg från barndomen var mer smaksatt o inte så söt. Gärna med lite maltsmak. Kanske inte alltid så populär bland barn. nej,apotekarnes är en lågprisprodukt och vänder sig till barn med sockerbehov. totalt smaklös enligt mig. men smaken är ju olika. Dock hamnar mina smaklökar oftast på samma sida som testerna som görs av flera tidningar. kanske vissa har lite högre krav på kvalitet än andra?
-
Hoppsan, ska man vara oförskämd och överlägsen mot de som inte tycker som en själv i julmustfrågor😂.
Själv är jag jättenöjd med bara janssons och enbärsdricka på julbordet.
-
Hoppsan, ska man vara oförskämd och överlägsen mot de som inte tycker som en själv i julmustfrågor😂.
Själv är jag jättenöjd med bara janssons och enbärsdricka på julbordet.
Enbärsdricka är vanliga här också, men det har jag aldrig lärt mig dricka. Första gången jag smakade trodde jag att det var något fel på den.... :-[
-
;D Intressant det där. Vi har också testat i princip all must som går att få tag på, och ingen annan är så god som Apotekarnes tycker vi. De från Lidl eller Ica är bland de absolut sämsta här. ;D ;D ;D ;D ;D
Testa att köp en flaska Zeunerts julmust och jämför är ni snäll. Skulle vara jätteintressant att få höra svaret.
-
Vi har ingen måste till julmat hemma. Vi har liksom ingen julmat...
Vi har som tradition att släkten åker till min syster på julafton, som har större hus, sen mina föräldrar på juldagen eler jul annandag. De två gångerna brukar räcka för mig att bli dödstrött på julmat. Så vi gör ingen egen julmat för alla i vår familj skulle bli så trötta att det skulle bli för mycket matsvinn. Jag menar hur kan man orka äta upp en hel julskinka (ens en liten en), då man blir trött på julskinka efter 2-3 skivor (min sambo tycker samma).
Pepparkakor och julstjärnor brukar vi göra, och pepparkakshus, men traditionell julmat är jag inte så intresserad att äta mera av än det jag redan gör.
-
Jag menar hur kan man orka äta upp en hel julskinka (ens en liten en), då man blir trött på julskinka efter 2-3 skivor (min sambo tycker samma).
Perfekt smögåspålägg ju, mycket bättre än den tunna skivade skinkan man kan köpa som färdigt pålägg. Men helst skall ju skinkan köpas efter jul när det är extrapris.
-
Nej,här köps inte en hel julskinka. Men däremot görs ett besök i charkdiskens delikatess där man får skivat efter behag. Några hekto går ju åt i julhelgen. julskinka skall vara i tjocka skivor och inte som det vanliga smörgåspålägget. Den skall dessutom vara välkokt och kraftigt senapsgriljerad. Jag äter den inte ihop med smörgås utan som tilltugg på tallriken ihop med pressylta,prinskorv,köttbullar och julens höjdpunkt brunkål.
-
Testa att köp en flaska Zeunerts julmust och jämför är ni snäll. Skulle vara jätteintressant att få höra svaret.
Zeunerts är ingen favorit hos mig men väl hos de äldre runt julbordet. Jag dricker den om annat saknas. Den påminner mycket om gammaldags must med kraftig maltsmak,passar utmärkt till julbordet. En del dricker julöl och svagdricka just för maltsmaken. En bra must skall innehålla malt och visst skall den bryta igenom lite.
-
Zeunerts är ingen favorit hos mig men väl hos de äldre runt julbordet. Jag dricker den om annat saknas. Den påminner mycket om gammaldags must med kraftig maltsmak,passar utmärkt till julbordet. En del dricker julöl och svagdricka just för maltsmaken. En bra must skall innehålla malt och visst skall den bryta igenom lite.
För mig är just det nr 1 vad gäller allt. Nu är det ju främst julmust man hittar det som. Men minns i ungdomen då detta var det enda märke på vissa butiker i fjällen. Fanns Zeunerts cola i närheten skulle jag lätt ge 100 kr för en sån flaska än originalet för 15 kr.
Nu är det dock bara julmust och cola jag smakat.
Ser det som en raritet som hjärtat slår ett extra slag när man ser.
-
Must är något man bara dricker en flaska av till jul för att man måste på grund av traditioner. Det samma med julöl.
-
Enbärsdricka är vanliga här också, men det har jag aldrig lärt mig dricka. Första gången jag smakade trodde jag att det var något fel på den.... :-[
Har för mig att julmust och enbärsdricka smakar ungefär likadant. ???
-
det är stor skillnad på julmust o enbärsdricka. Men dricker man ingendera så spelar det väl knappast roll? För mig är mat o dryck viktigt och det handlar om smaker. Och smaken varierar även inom samma segment som t.ex julmust. Förr fanns massor av bryggerier som konkurrerade om kunderna och där var just smaken viktig. Idag är ju det mesta gjort av få aktörer och de bryr sig inte nämnvärt om skillnader,om majoriteten köper är det ok för dem. just därför är det kul att det finns mindre tillverkare som anstränger sig för att bibehålla variationen. Majoriteten gillar tydligen apotekarnes eftersom den har en stor marknadsandel. Eller kan det bero på priset? Många affärer har bara denna i butiken så man tvingar ju på folk just denna undermåliga vara. Jag letar just efter variationerna och återgången till den ursprungliga smaken. Precis som vi inom släkten på julafton har bedömningar på hur årets brunkål blivit. Avsmakningen sker i köket och alla är med om att sätta den där slutliga piffen när det gäller balansen mellan ättika o sirap. det finns inget substitut för att ersätta detta och går absolut inte att köpa i butik då deras produkt är totalt smaklös. Nu är väl brunkål (egentligen dansk och ett arv från dansktiden) mer vanligt i de forna danska landskapen än längre norrut. Dock får man överraskningar då jag gick på ett julbord i Alvesta och paradrätten där var just brunkål. Även grönkål o rödkål fanns för de som har andra traditioner. Men att brunkålen fanns på bordet berodde på att kocken var skåning och alltså helt naturlig på ett sydsvenskt julbord. Att han dessutom kunde konsten var extra roligt.
-
Veganska köttbullar och rödbetssallad ser jag gärna på julbordet. Ugnsomelett med svampstuvning också, precis som många har skrivit i tråden.
-
Julmust gillar jag iofs inte heller, men kan inte minnas att det smakar särskilt lika....?
Du har säkert rätt. Det var längesen jag drack enbärsdricka. :)
-
Petar upp den här tråden :D
-
Har inget julbord hemma då ingen av oss gillar julmat värst mycket. Brukar fira julen hos föräldrarna eller syster och dom lagar julbord och jag tycker jag har fått fyllnad efter det.
-
Nytt på julbordet i år: vegansk gubbröra.
-
Egen tradition är att jag gör eggnog, för eget bruk. Ingen annan i familjen vill ha det, det är ganska alkoholstarkt som jag gör det så barnen får inte.
-
Fruktkaka och saffransbiscotti gör jag. Mest för mina föräldrars skull i år då jag försöker undvika sötsaker och maken inte är så förtjust i kakor.
Julmaten i år blir julkasse med julmat som hämtas på restaurang. Har varit lite mycket på sistone så orken har inte riktigt funnits till att få ihop ett klassiskt julbord.
-
Vi har veganskt julbord och är inte så noga men jag vill alltid ha rödbetssallad, finsk! inte den där svenska med majjo. Sen vill alla ha brysselkål med senapssås och sonens kålrotslåda. Får vi det är vi nöjda.
-
Janssons, julmust, Aladdin!
-
Sill, gravad lax, julskinka
Hembakt vörtbröd
Pepparkakor (eget recept) och godis
-
Här blir det som vanligt traditionellt julbord som förr. Dvs med grisen i centrum och produkter av den då julbordet baserades på julslakten. Idag har jag köpt in det sista, pressylta som av någon anledning blivit bristvara. Dock fanns flera varianter i Citygross delikatessdisk. Med det kan en traditionell jultallrik plockas ihop. Först silltallriken med minst 5 olika inläggningar,lax,både rökt o gravad,ägghalvor,Janssons, sillsallat,skaldjurspate. Sedan kallskuret med julskinkan,olika syltor (pressylta,kryddsylta,inkokt fläskrullad), kalvsylta,några sorter rökt korv,till det ett vörtbröd (icke pågens) och kavring,leverpastej och pressgurka.
Varma tallriken innehåller brunkål,prinskorv,köttbullar,isterband,rödbetor,brysselkål,revben, omelett med sparris eller svamp. Tillbehör är senap,gravlaxsås,riktigt smör. dricka riktig julmust samt julöl o svagdricka. Absolut ingen alkohol.
Efter tomten blir det Lutfisk med potatis,gröna ärtor och skånsk senapssås. dessert Ris a la Malta med sylt.
har säkert glömt något och ibland dyker det upp något nytt från en gäst. Men får jag inte det mesta som presenterats här blir jag sur. ett julbord skall vara traditionellt och samma som förra året. Annars är det ju ingen tradition eller?
Är man vegan blir det hungrigt hos mig så de brukar hålla sig undan.
-
Lyckan är total. Hittat årets bästa julmust hos Lidl av alla aktörer. Hammars bryggeri gör en riktig julmust enligt 30-talsrecept och den var fantastisk. Så köpte en halvpall så det klarar sig till påsk också. Provade också något som hette trocamust. Jo de som gör trocadero läsk har tydligen även must på menyn. klart drickbar men har en liten tvist av trocaderosmak. Så inte helt godkänd för julbordet.
-
Grisfötter, jansson, baijkal är måsten sedan finns ju resten av julmaten med skinka och sill. Även gammaldags bryggd svagdricka om det går att hitta, den som går att köpa i affärerna är oftast bara sockervatten med kryddor och inte en öl i botten. Går även bra med enbärsdricka. Kanske borde jag brygga lite till jul ???
-
Försöker undvika julmaten så gott det går, brukar på sin höjd vara köttbullar,prinskorv och revben
-
Lyckan är total. Hittat årets bästa julmust hos Lidl av alla aktörer. Hammars bryggeri gör en riktig julmust enligt 30-talsrecept och den var fantastisk. Så köpte en halvpall så det klarar sig till påsk också. Provade också något som hette trocamust. Jo de som gör trocadero läsk har tydligen även must på menyn. klart drickbar men har en liten tvist av trocaderosmak. Så inte helt godkänd för julbordet.
Hammars bryggeri gör även riktigt god hallonsoda. Något jag är lite svag för även jag nog skippar den på julbordet. :)
-
Hammars bryggeri gör även riktigt god hallonsoda. Något jag är lite svag för även jag nog skippar den på julbordet. :)
Va riktigt svag för deras krusbär men så testade jag den för nått halvår sedan , rena sockerlösningen, den va hemsk.
verkar som man förändras i vad man tycker om
-
Jag skulle gärna laga mer julmat, men det är bara jag som äter av den, så det känns lite poänglöst att göra massa olika rätter. Ingen annan vill ens smaka på de veganska varianterna. Trist!
-
Jag skulle gärna laga mer julmat, men det är bara jag som äter av den, så det känns lite poänglöst att göra massa olika rätter. Ingen annan vill ens smaka på de veganska varianterna. Trist!
Tyvärr är detta en generationsfråga. Ser samma problem här. Trots att de flesta i min släkt är vana vid julbord sen barnsben så är det andra rätter som lockar. De yngre vill inte ha sill,definitivt inte lutfisk och ratar det mesta kallskurna. Köttbullar o prinskorv brukar dock duga men det är ju vardagsmat idag. Så det är vi äldre som äter gott medans de yngre går lös på gottebordet istället. Syns ju också i butikerna. Många varor finns inte längre då småcharkuterierna slagit igen/blivit uppköpta. Inte heller på restaurangernas julbord känner man igen sig och alla matlagningsprogram på televisionen gäller tydligen kampen att hitta på nytt istället för att bevara traditioner. T.ex är ju Ernst en plåga för en julbordsälskare att titta på. Men det är kanske så det alltid varit ? Mitt julbord är i alla fall lika som för 70 år sedan då mina föräldrar tog med sig sina traditioner så de flesta maträtter gjordes sedan 10-20-tal. Skillnaden är att i min barndoms jular var det mesta hemlagat då en grishalva inköptes,lutfisken las i soda o vatten,pressyltan las i press och korvar tillverkades. Hela december innan jul var faktiskt bak o matlagning. Vi kokte t.o.m knäck och mor gjorde klenäter alltid den 22:andra.Många av rätterna går inte att få tag på och ingen har tid,ork eller ens recept. Då är kanske pizzan mer lockande....
-
Å! Precis vad jag satt och funderade på. I år kan jag ju göra precis som jag vill, men det enda jag kom på var brunkål, rödkål och brysselkål :)
Kändes lite torftigt :D
Men kanske funkar med julmust till :) gillar den dom har på systemet, vet dock inte vad det är för märke.
Å tunnbröd, men det är redan bakat och klart.
-
Dopp i gryta till frukost.
Janssons och enbärsdricka till middag.
Marsipangodis och glögg på kvällen.
Aladdinkartong däremellan.
Då är jag mer än nöjd!
-
Jag skulle gärna laga mer julmat, men det är bara jag som äter av den, så det känns lite poänglöst att göra massa olika rätter. Ingen annan vill ens smaka på de veganska varianterna. Trist!
Jag brukar äta julmat i minst en vecka, gärna två, så brukar inte vara någon panik om det blir för mycket av något ;D (Men det mesta går åt långt innan då julmat är rätt populärt i familjen) Framför allt lådor, främst då potatis och kålrots.
-
Jag brukar äta julmat i minst en vecka, gärna två, så brukar inte vara någon panik om det blir för mycket av något ;D (Men det mesta går åt långt innan då julmat är rätt populärt i familjen) Framför allt lådor, främst då potatis och kålrots.
Lika här. Hela julhelgen är det julbord. Mellandagarna annat och nyårshelgen återkommer julbordet. Sista rycket blir tjugondag Knut. Älskar julbord och för den delen det klassiska svenska smörgåsbordet.
-
I år blir det veganssons frestelse och en del annat smått&gott :)