Datum: 2 september, 2002 ;
Rågkusar, rivabröd eller finska rågkakor; mörka, sura, sega råkkakor som är delade på mitten. Hoppas ni vet vilka jag menar, de är väldigt goda och ännu lättare att göra. De innehåller bara råg och salt.
Lös upp surdeg i ljummet vatten (om du inte har någon, se nedan). Tillsätt grovmalet rågmjöl till en konsistens som liknar tjock välling eller lös gröt. Låt jäsa över natten. Tillsätt mer rågmjöl till lagom konsitens, inte för hård; den sväller lite efter en stund. Låt jäsa några timmar. Ta undan en klump surdeg till nästa bak. Baka ut knappt centimetertjocka kakor på smord plåt och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa en halvtimme och grädda sedan i ca 200°C tills de fått lite färg. Ta ut och lägg över på ugnsgaller. När kakorna svalnat så pass att det går att hålla i dem, är det dags att dela dem. Skär lite med en vass kniv runt kakan och riv sedan försiktigt isär halvorna.
Jag brukar mosa överbliven kokt potatis och blanda i degen, det blir gott det också.
Surdegen ja; blanda en välling av lite färskmalet rågmjöl och ljummet vatten i en kopp och ställ varmt över natten. Tillsätt lite mer mjöl och vatten nästa dag och lite mer igen dan därpå. Nu bör det bubbla lite och lukta och smaka surt.
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)