Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: torpjens skrivet 26 sep-20 kl 21:34

Titel: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: torpjens skrivet 26 sep-20 kl 21:34
Har tömt växthuset idag. Fick en skål omogna tomater, känns trist att kasta dem. De är alldeles gröna. Kan man göra något med dem?
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: statustrött skrivet 26 sep-20 kl 21:38
 Min  mor gjorde marmelad ett år när tomaterna inte mognat den blev jättegod som jag kommer ihåg det. Det är dock drygt 50 år sedan.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: H2O skrivet 26 sep-20 kl 22:09
Ta in dem och lägg på ett fat, de kommer mogna allt eftersom.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: karsan skrivet 26 sep-20 kl 23:05
Ja, de kommer att mogna så småningom, åtminstone om de inte är skadade på något sätt.  De skadade anrättar man med fördel som gröna.  Går att göra inläggningar. Eller också bara anrätta i grytor eller steka i panna.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Linda C skrivet 27 sep-20 kl 15:18
Lägg dem i en papperspåse tillsammans med skurna äppelbitar och ställ mörkt, då mognar de också :)
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 27 sep-20 kl 23:02
Har tömt växthuset idag. Fick en skål omogna tomater, känns trist att kasta dem. De är alldeles gröna. Kan man göra något med dem?
Ja, de kommer att mogna så småningom, åtminstone om de inte är skadade på något sätt.  De skadade anrättar man med fördel som gröna.  Går att göra inläggningar. Eller också bara anrätta i grytor eller steka i panna.
Tomater blir röda inomhus medhjälp av olika tricks, röda tomater, äpplen och lite annat men de blir aldrig söta som om de mognar med hjälp av solen. Går använda ändå och kanske funkar det bättre om de får mycket ljus tex i ett fönster.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Be skrivet 28 sep-20 kl 07:44
Finns lite skillnad - gröna tomater som nått tillräcklig storlek och börjat "blekna" lite (de ser inte intensivt gröna ut, mer ljusgröna) kan eftermogna, medan de stenhårda mörkgröna tomaterna inte gör det. Vill minnas att jag läste om någon som lagt in dem i saltlag och använt som typ kapris eller något. Blev lite nyfiken, men mycket osäker på de allra minsta faktiskt går att använda.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: DennisCA skrivet 28 sep-20 kl 09:17
Fried Green Tomatoes. En maträtt från södern i USA, där kan man köpa gröna tomater i affären för det syftet.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Tångräkan skrivet 28 sep-20 kl 18:55
Håller med Dennis. Och marmelad med lite citron och färsk ingefära är jättegott! Jag har också mina att mogna inomhus, det går jättebra.

Och se filmen "Fried green tomatoes" om du inte redan gjort det! Den är en klassiker.  :D
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: torpjens skrivet 28 sep-20 kl 19:46
Många tips, tack för det. Sett filmen men var osäker på om det var någon speciell sorts tomater som kanske är gröna hela tiden eller så. Lat som jag är blir det nog köksfönstret och ev stekpannan.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Tiomilaskogen skrivet 29 sep-20 kl 16:35
I senaste numret av Vi i villa stod det att man kunde låta gröna tomater mogna mörkt och svalt.
Jag har bara haft dem på fönsterbrädet men ska testa det här också. Enligt tidningen kunde man bevara dem en längre tid .
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Myskmadra skrivet 29 sep-20 kl 18:54
Nu under sensommar / höst - tiden så får Tomaterna mindre antal soltimmar och hinner inte mogna ute, Tomaterna blir då mindre söta men är ok.
Tips ! Ta gärna in Tomaterna med några blad och stjälken med, så får de näringen som finns kvar i växten och mognar fint inne i lite svalare rum. Om man vill påskynda mognaden, så lägger man några hela Äpplen i närheten av dem. Ett tips är att ta en klädstång och hänga upp en hög avklippta Tomatplantor, lägg en tidning på golvet, för det som trillar ner. Sedan är det bara att gå dit och plocka sina mogna Tomater, lägg upp på ett vackert fat i köket och njut av dem.
Ang. är Gröna Tomater giftiga ? Ica får ge svaret
Ur: https://www.ica.se/buffe/artikel/ar-grona-tomater-giftiga/, (https://www.ica.se/buffe/artikel/ar-grona-tomater-giftiga/,)
I och med att gröna tomater innehåller glykoalkaloiden tomatin (samma typ av ämne som solanin som kan finnas i potatis) så kan för stora mängder omogna gröna tomater leda till magbesvär.
Gröna tomater - inte samma sak som omogna tomater
Vi pratar alltså inte om tomater som är gröna till färgen och mogna. Utan här snackar vi tomater som är gröna på grund av att de är omogna.
Varför är mogna tomater så himla bra då?
Så här är det: Mogna tomater innehåller relativt små mängder tomatin, medan omogna innehåller mer. Ju mognare tomaten är desto mindre tomatin. Tomatbladen innehåller mer tomatin än själva frukten så få inte för dig att äta bladen.
Är gröna tomater giftiga?
Du kan äta gröna tomater så länge du inte äter för många.
Det var Icas svar, sedan finns det det även följande att läsa på Internet, kommer inte ihåg var jag hittad detta men  här är citatet
 "Orsaken är att tomatplantans stam och blad innehåller stora mängder glykoalkaloider (solanin / tomatin) och är således giftiga. Omogna, gröna tomater innehåller väldigt låga halter av samma glykoalkaoid och i små mängder har tomatinet rent av hälsofrämjande egenskaper."
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: torpjens skrivet 29 sep-20 kl 20:08
Ah, intressant. Jag var lite fundersam över det med "gröna tomater" (som i filmen) jämfört med omogna tomater. Förstår jag rätt så är det alltså inte samma. Eller? Fler källor än ICA?
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Be skrivet 29 sep-20 kl 21:26
...sedan finns det det även följande att läsa på Internet, kommer inte ihåg var jag hittad detta men  här är citatet
 "Orsaken är att tomatplantans stam och blad innehåller stora mängder glykoalkaloider (solanin / tomatin) och är således giftiga. Omogna, gröna tomater innehåller väldigt låga halter av samma glykoalkaoid och i små mängder har tomatinet rent av hälsofrämjande egenskaper."

Kommer härifrån: https://svenska.yle.fi/artikel/2016/04/07/tomat-varldens-popularaste-frukt
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Pua Brandt skrivet 18 okt-20 kl 19:35
Man kan sylta dem med ättika, socker och kanelstång. Funderar bara på om man kan förvara syltade tomater i gamla glasburkar av plast... Glasburkarna är slut.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: malarmaster skrivet 19 okt-20 kl 01:15
en kvinnlig kompis bjöd på tomatmarmelad,både grön o röd. Jättegott till ost. Själv har jag slutat både äta o odla tomater då jag har atros. Tomater förvärrar skadorna då de innehåller ett ämne som jag just nu inte kommer ihåg namnet på. Senaste året har jag i stort undvikit tomater o blivit nästan bra i mina knän. Innan åt jag mängder med tomat då jag hade mellan 20-30 plantor varje sommar. Svåraste är dock hur man lagar italienskt utan tomater? Det blir inte så mycket pastavarianter längre. I år har jag inte åkt någonstans men förr var alltid Italien på hösten obligatoriskt. Kultur,trevliga människor,vackert land och maten. Men utan tomat blir det svårt.
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 19 okt-20 kl 02:55
Går att göra både chutney och kertsup på gröna tomater
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: Tångräkan skrivet 19 okt-20 kl 16:31
Jag gör min marmelad på omogna, gröna tomater. Det är ju ingenting man äter mycket av. 
Titel: SV: Omogna gröna tomater?
Skrivet av: piaell skrivet 20 okt-20 kl 12:43
Jag låter dem ligga och eftermogna inne. Kan äta de sista i december