Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Berberis skrivet 09 jul-17 kl 22:14

Titel: Brygga vin på en ranka
Skrivet av: Berberis skrivet 09 jul-17 kl 22:14
Det handlar om den sortens vinranka som ger ätliga druvor. Det går att göra något av de mjuka topparna som vi klipper bort vid sommarbeskärningen. (Om rankorna hunnit växa lite för mycket, tag bara de yttersta 40 centimetrarna.)

Jag testat ett vin bryggt på dessa rankor. Receptet kommer från boken  'A step by step guide to making homemade wine' av Judith Irwin (1991). Det blir 5 liter. En hink toppar - lite hoptryckta, 900 gram socker, saft och 'zest' av 2 citroner, jäst och jästnärsalt. Häll 2,8 liter kokande vatten över topparna, låt stå 48 timmar. Lös upp sockret i ½ liter kokande vatten, låt svalna och häll det sedan i brygden, tillsammans med citron, jäst och jästnärsalt.

Jag gjorde som det stod, men blev inte alls nöjd med resultatet. Senare gjorde jag ett nytt försök tillsammans med vita vinbär. Alltså ett halvt ranka-recept och ett halvt vinbärsrecept (2 kg bär)  tillsammans, för 10 liter vin. Det blev bra och jag har gjort det flera gånger. Här kommer mitt recept:

*En hink toppar från rankan, tvättas och hackas grovt (ca 1 cm bitar), hälles i 2 ½ liter kokhett vatten, får dra i ett dygn.
*2 kg vinbär (vita eller röda) förbereds för bryggning (ångning eller överhällning med 2-3 liter kokhett vatten). Låt svalna.
*Vinjästen får växa till sig i en förkultur med en näve vinbär.
*Häll alltsammans i jäshinken, tillsammans med pektolas och jästnärsalt. Låt stå 2 dygn. Sila.

Sist hade jag 25 Oechslegrader innan jag tillsatte förkulturen och beräknade då sockermängden till 2400 gram, uppdelad på 3 sockerlagar. Använd jässtopp när det jäst färdigt!
Anm.: inga citroner i mitt recept. Om vinet blir för torrt, eftersöta.
Rankan innehåller troligen en del tannin. Vinet kan behöva lagras innan det blir som bäst.
Titel: SV: Brygga vin på en ranka
Skrivet av: kurt skrivet 10 jul-17 kl 02:27
Men vin är det ju inte, utan smaksatt bult, eftersom det är jäst på tillsatt socker
Titel: SV: Brygga vin på en ranka
Skrivet av: Radar skrivet 10 jul-17 kl 17:35
Det är inte många råvaror som innehåller tillräckligt med egna sockerarter för att jäsa till någorlunda alkoholhalt.
Du menar att alla dessa som kallas vin egentligen är "smaksatt bult?"
Titel: SV: Brygga vin på en ranka
Skrivet av: Berberis skrivet 11 jul-17 kl 18:02
Men vin är det ju inte, utan smaksatt bult, eftersom det är jäst på tillsatt socker
"bult" brukar beteckna en stålbit som man kan skruva en mutter på,
men "bult" eller "bultöl" är ett gammalt ord för en mäsk i berusningssyfte. Det ordet är släkt med "fyllbult".
Härmed ger signaturen Kurt tusentals hembryggare världen över en ny titel. Artigare kan man vara.
Titel: SV: Brygga vin på en ranka
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 11 jul-17 kl 19:11
Borde bli någon typ av bubbeldricka i allafall, jag tycker att det lät gott oavsett vad det korrekt borde heta.  ;)
Maskrosor, hönsbär och sådant brukar man ju också kalla vin när man jäst det så jag vet inte vad som gäller egentligen...

Jag tänkte försöka mig på staketdruvor här framöver nu när det finns nya sorter som klarar klimatet, så detta skall provas när jag kommer dit.

Titel: SV: Brygga vin på en ranka
Skrivet av: Berberis skrivet 11 jul-17 kl 23:10
Ur min bokhylla tog jag just fram en bok som jag tänker läsa om:
"Af en inländsk drufwa - svenska bär- och fruktviner" av Katarina Nordli (1991)
Det är en ganska utförlig svensk vinhistoria, från 1700-talet och framåt, skriven av en folklivsforskare. Här finns nästan allt (utom recepten) om gamla viner på både bär, blommor och stjälkar, och om vintillverkarna.