Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Hushåll / SV: Köpa strumpor!
« Senaste inlägg av christinag skrivet Igår kl. 23:53 »
Strumpor av bambu då? De ska ju vara bra sägs det. Bambu är antibakteriellt dessutom

Postat med Alternativ.nu´s app


Råvaran bambu är det. Viskos som tillverkas av bambu är det inte.
Lätt att luras av reklamflosklerna här.

Sverige är en av de få länder i världen där uttrycken bambu, banan, soja, vass, majs osv tillåts figurera på produkter som tillverkas av viskosfibrer gjorda på sådana råvaror. I andra delar av världen skriver man viskos på exempelvis garnbanderollerna eftersom allt annat anses missvisande. I Tyskland tex är det straffbart och USA har också förbud mot beteckningen.

Kolla här, hur elegant man lyckas undvika direkt felaktiga påståenden. Man lägger till några ekologiska ord och fakta och får det att låta som att det är något helt fantastiskt man köper:
https://www.nalleriet.se/mr-zebra-naturezoo

Vid framställningen av bambuviskosen finns det två huvudsakliga vägar. Oavsett hur man gör, behövs det flera sorters kemikalier för att avlägsna lignin, hartser, vaxer, äggviteämnen och fetter ur naturfibrerna för att framställa en spinnbar tråd. Det är frågan om omständliga kemiska procedurer som inte direkt är snälla mot naturen. Det används metanol och/eller etanol och det bildas tex svavelväten, koldisulfid och natriumsulfat. Bambun är dock förnyelsebar i det att det oftast är delarna ovan jord som skördas. Bambun växer snabbt upp igen och kräver knappt någon gödning, pesticider eller konstgjord bevattning. Skogsskövling för bambuplantager? Vet ej men det används i Etiopien för att förhindra ökenspridning och anses vara miljömässigt bättre än odlingen av kaffe, bomull och bananer.

Lurendrejeri likafullt. Den enda gången det kan vara rättfärdigat att ens nämna antibakteriella egenskaper hos färdiga bambuplagg vore om de framställdes av rena bambufibrer. Det finns dock knappt att få tag på på världsmarknaden enligt de flesta källor jag kollat. Det framställs via processer där enzymatiska reaktioner används, dock resulterar detta i litet hårda och sträva fibrer som inte är populära inom textilindustrin.
2
Biodling / SV: Rädda jäst honung.
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Igår kl. 23:52 »
Hej,

Hittade en hel del förpackad honung som varit i källare hela tiden men en då här jäst.

Vad finns för möjlighet att omvandla till problemfri foder som kan ges till bina nu på våren?

Läste att kan man värm upp till 70deg, isf hur långe ska dessa underhölls?

/Lava

Du ska inte mixtra med det till foder.
Fortsätt jäsningen till mjöd. Eller kasta.
3
Hushåll / SV: Vilket tvättmedel är lämpligast?
« Senaste inlägg av christinag skrivet Igår kl. 22:54 »
Sen bör man också komma ihåg att vissa sorters tvättmedel - främst sådana som är baserade på såpa och tvål - är som mest tvättaktiva bara inom ett ganska litet temperaturområde.  De fungerar sämre både vid lägre och högre temperaturer än den som är ideal för just den aktuella blandningen.
Just det. Det beror på att det inte är frågan om kompletta tvättmedel utan innehåller naturliga saponiner. Vi har fel förväntningar på dem och känner oss blåsta när de inte bleker eller löser alla sorters fläckar vid allt från 30 till 90 grader. Bara dumt att tro att det funkar på det sättet. Råd o Rön verkar dock sakna insikt om den punkten.

Problemet med tvättnötter är att nötterna ligger i maskinen hela tiden både när den tvättar och sköljer. En kanske skulle försöka plocka ur nötpåsen innan sköljningen startar?
Tvättnötternas saponiner har sitt temperaturoptimum vid ca 72 grader så det gör inte så mycket att tvättpåsen ligger kvar vid sköljningen eftersom denna sker med kallvatten. Tvålämnena löser sig inte särskilt väl i kallvatten (då måste nötterna vara färska och dra över natten tex). Om du ändå tvekar kan du ju försöka få tag på ett färdigt tvättmedel baserat på tvättnötter. Sådana finns att köpa i resten av världen men har inte hunnit bli vanliga i Sverige. Dessa innehåller även fläcklösande ämnen och ev blekmedel och funkar på det sätt som vi oftast förväntar oss av ett komplett tvättmedel. Använd inte nötterna för länge, då blir det bara en massa plantvaxer mm. kvar som gör att du får mera sköljmedelseffekt än tvätteffekt :-) Detta är önskvärt för museitextiler men kanske inte på våra vardagskläder.

Där blev man blåst,för vet dom inte om tvättnötternas obefintliga funktion, så vad vet dom då om sitt övriga sortiment?
Där är det nog du som har blivit blåst av tester, som inte ens testdeltagarna vill kännas vid längre. Resultat har redovisats på ett missvisande sätt, förutom att testerna själva inte är ett dugg vetenskapligt genomförda. Exempelvis så har man testat tvättnötterna utan att ta reda på hur de fungerar eller på samma sätt som ett fläckmedel, vilket är uppåt skogen fel. De som genomfört testerna har synpunkter som inte släppts fram i massmedia (gäller tex Råd o Röns mångciterade test). Det har skrivits mycket i ämnet här på Alternativ. Det är bara vi svenskar som är idioter och inte fattar hur vi blir dumförklarade med dessa pseudovetenskapliga "tester".

I modern tvätt förväntar vi oss den effekt som finns i kompletta tvättmedel (som gärna får innehålla saponiner från tvättnötter). Vi bör inte jämföra äpplen med päron. Att Råd o Rön så sent som 2013 påstår att tvättnötter inte fungerar är litet väl magstarkt och vittnar om okunnighet och dålig bakgrundsresearch.

Eller motsvarar sådan tvätt användning av tvättnötter, d v s textilierna blir rena ändå, enbart med hjälp av vatten...  ???
Nej det motsvarar tvätt utan blekmedel, utan fläckborttagare och utan enzymer. Man får inte förvänta sig äpplen när man handlar päron. Det motsvarar tvätt med såpnejlika tex, som är en bättre jämförelse. Vem skulle komma på tanken att använda såpnejlika ENBART, i en modern tvättmaskin till fläckig tvätt?

När det gäller allergier och överkänslighet så finns det inget universalmedel. Problemet kan vara parfymen men lika gärna konserveringsmedlen som ingår eller nåt annat man inte tänker på. Tvättnötter, såpnejlikor, gallsåpa osv kan också orsaka reaktioner. Man får helt enkelt prova sig fram. För egen del är jag parfymallergisk men kan använda vissa tvättmedel med parfymer och får större problem vid inandning av pulverrester från parfymfria tvättmedel. Detta trots upprepad sköljning. Det är så olika från person till person.
4
Uppvärmning / SV: Rocket Mass Heater
« Senaste inlägg av skalleperbowlhead skrivet Igår kl. 22:43 »
byggt några sånna o värmer min buss samt verkstad med dem!
5
Biodling / Rädda jäst honung.
« Senaste inlägg av LavaLava skrivet Igår kl. 22:11 »
Hej,

Hittade en hel del förpackad honung som varit i källare hela tiden men en då här jäst.

Vad finns för möjlighet att omvandla till problemfri foder som kan ges till bina nu på våren?

Läste att kan man värm upp till 70deg, isf hur långe ska dessa underhölls?

/Lava
6
Bygga och renovera / SV: Slikatfärg - var köper man ingredienserna?
« Senaste inlägg av Visionaryrealist skrivet Igår kl. 22:09 »
Nån som kan ge en vink om var man får tag på nämnda kvartspulver?

Det verkar vara avgörande för att tillsätta pigment av nån anledning jag inte greppat ännu.

Tacksam för svar.
7
Vatten och avlopp / SV: kalkavhärdare dyrt med filter och salt?
« Senaste inlägg av msand skrivet Igår kl. 21:43 »
Det är i alla fint av dig att köpa saltet med den motiveringen.

Vi väljer oftast att åka till handlarna i Hallstavik eller Älmsta istället för Norrtälje eller Uppsala, även fast Jula eller Biltema där är några kronor billigare.Postat med Alternativ.nu´s app
8
Vatten och avlopp / SV: kalkavhärdare dyrt med filter och salt?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 21:36 »
Inte vad jag vet. Magnesium hör väl iofs till de mineraler som räknas in när man bestämmer vattnets hårdhet. Om det finns någon teoretisk möjlighet till igensättning borde någon av forumets kemister kunna svara på.
Däremot är det ju helt klart att avhärdare av jonbytartyp (den sort som brukar finnas inbyggd i moderna diskmaskiner) inte mår bra om man slarvar länge med saltpåfyllningen. Inte nog med att avhärdningen inte fungerar så länge det saknas salt, det brukar inte bli någon riktig fart på avhärdningen sedan man har fyllt på salt heller, förrän man har bytt jonbytarmassan.

Om det finns t ex järn eller mangan i störande mängder i vattnet brukar man märka det tydligt utan att behöva skicka vattnet på analys.
9
Vatten och avlopp / SV: kalkavhärdare dyrt med filter och salt?
« Senaste inlägg av Kalle Turesson skrivet Igår kl. 21:24 »
Kan andra mineraler sätta igen kalkavhärdare. jag tänker, jag har inte kollat kvaliten på vattnet i övrigt mer än hårdheten på vattnet. Ifall det finns järn, magnesium eller annat som sätter igen filtret.
10
Vatten och avlopp / SV: kalkavhärdare dyrt med filter och salt?
« Senaste inlägg av Berberis skrivet Igår kl. 19:21 »
Finns säkert många ställen som säljer billigare salt, ICA till exempel. Vi har valt det saltet vi valt och hoppas att ortens VVS-firma överlever.

Natriumdutonit är medlet som tillverkaren har och tar bort rost i filtermassan enligt uppgift.


Postat med Alternativ.nu´s app

Det är i alla fint av dig att köpa saltet med den motiveringen.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

67 gäster, 4 användare (1 dolda)
Pumba, madcatz, hsd

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser