Det finns inga dumma frågor! Vi har alla varit nybörjare. Börja med
att kolla länksamlingen här på gettavlan! Getter är mycket trevliga
djur, som dock ofta är någon annan stans än ägaren önskar!
Ett gott bete är bästa stängslet. Ge dem vad de behöver inne i hagen,
så går de för ett snöre! Men om de saknar något - då går de igenom de
flesta stängsel!
Det svåra är att lista ut vad de behöver. De är ganska känsliga för
olika brister. Om de exempelvis behöver något vitamin som de vet
finns i grannens äppelbark, så går de dit och löser problemet. Kommer
sen hem nöjda med sin promenad. Men grannen som fått sina aplar
ringbarkade är kanske inte lika nöjd ...
Det händer alltså att de rymmer. Men för det mesta rymmer de inte
till skogs, utan till Matte och Husse. Eller till foderrummet.
Eller, ja, fyll på själv!
Mjölken innehåller ungefär samma näringsämnen som komjölk, men fetter
är mera finfördelat och brukar därför vara jobbigt att skumma. Ost
och mese är de vanligaste produkterna, men fil och färskost är också
mycket gott. Köttet är magert och välsmakande. Att slakta getter på
ett djurvänligt sätt är lite knepigare än att slakta får, men med
omtanke går det fint. Getskinn brukar ju anses mycket fint, och om
man vill förstärka fårullen så kan man blanda in raggen - därav ordet
raggsockor.
Medan de fortfarande lever är de även användbara som slyröjare. De
betar inte lika nära marken som får och hästar.
Men deras främsta produkt är förstås alla fina kelstunder och trevliga
promenader!