Alternativ.nu

Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: torbjorn skrivet 19 nov-10 kl 21:45

Titel: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 19 nov-10 kl 21:45
Det är lätt att vara efterklok, sägs det. Och varje hus har ju en del detaljer som hade kunnat bli mycket bättre om man hade tänkt rätt från början. Min tanke med den här tråden är att, utan någon särskild ordning eller kategorisering, räkna upp sådana saker som ofta blir fel eller lätt hade kunnat göras bättre i våra bostäder. Dela med sig av misstagen så att alla kan lära sig utan att behöva göra dem själva.

Tänk på väderstrecken och se till att rum som man inte vill ha för mycket soluppvärmda vetter huvudsakligen åt norr. Köket bör gärna ha direkt norrläge, och sovrum bör åtminstone inte ha kvällssol.

För att utnyttja solvärmen och inte släppa ut onödigt mycket värme i huset är det bra med stora fönsterytor åt söder men desto mindre åt norr.

Om man installerar golvvärme, se till att lägga en extra slinga värmekabel/slang direkt innanför tröskel till ytterdörr, annars blir det kallt där. Ev. tempgivare eller termostat som ska byggas in i golvet bör placeras en bra bit från det uppvärmda områdets kant och på en plats där det inte är risk att någon lägger en tjock matta eller ställer tunga möbler.

Hatthylla och hängare för ytterkläder bör inte sitta på yttervägg, i synnerhet inte om väggen är dåligt isolerad. Det är bra att få dit ett (vattenburet) värmeelement under hatthyllan.

Varmluftströmmen från en luftvärmepumps inomhusdel är utmärkt för torkning av tvätt och ytterkläder, det kan löna sig att tänka till en gång extra beträffande placering av den och möblering i närheten.

Eldstäder som ska användas dagligen bör man gärna placera så att ved- och askhanteringen blir så enkel som möjligt - kort och rak väg till närmaste ytterdörr.

För att få ett bra skydd mot åska för elapparater och fasta installationer i huset bör man vid nybyggnad vara noga med att följa de föreskrifter om potentialutjämning som finns sedan några år (men de är inte särskilt välkända i byggbranschen, och man måste ta hänsyn till dem redan när grunden läggs, det duger inte att vänta ett halvår till och hoppas att elektrikern sköter allt). Det är också bra om man ser till att alla ledningar utifrån (el, vatten, avlopp, tele, utgående el till uthus osv) går in genom grundmuren/plattan samlat på ett enda ställe, då blir det mycket enklare och billigare att förbinda dem med varandra för potentialutjämning.

Konstruktioner med ett sluttande tak - en bit lodrät vägg - ett tak till på lägre nivå (t ex garage påbyggt intill ett tvåvåningshus) är inte bra vid snörika vintrar. Det är stor risk att snö och is som rasar ner från det högre taket skadar det lägre taket.

Utomhusdel till luftvärmepumpar måste placeras skyddat för takras och dropp. Det är bra om takutsprånget är så stort att allt sådant kommer utanför värmepumpen, annars bör man ordna ett extra skärmtak över den. Man måste också se till att kondensvattnet kan rinna bort fritt och inte orsakar isgata på vintern eller rinner in mot husgrunden. Många luftvärmepumpar är känsliga för kraftig sidvind som kan störa avfrostningsautomatiken, en skärmvägg någon meter till vänster om utomhusdelen brukar lösa detta.  Dock får man inte bygga in utomhusdelen så att luftväxlingen runt den blir för dålig, det är helt förkastligt att t ex sätta den i ett innerhörn under ett stort altantak.

VVS-installationerna blir betydligt billigare om man kan placera de flesta avlopp och vattenkranar relativt samlat, så man inte behöver dra vatten- och avloppsrör ut till vartenda hörn av huset. Det är också en stor fördel att ha så korta varmvattenledningar som möjligt, så man inte behöver spola så länge för att få fram varmvatten.

I ett påkostat nybygge med modern teknik för värmeåtervinning osv är det bra om man kan samla alla apparater - panna/värmepump, ventilationsaggregat, ackumulatortankar osv - i ett enda pannrum/apparatrum. Storleken på detta bör tas till rejält i överkant så att det finns utrymme över för framtida installationer. Bra med stor dörr utifrån, det underlättar när det ska baxas in tung utrustning där. Med tanke på risken för bakpuffar och brandtillbud bör dock ved- och pelletspannor gärna ha ett eget rum, så brandsäkert som möjligt och helst fritt från andra känsliga eller dyra installationer. Se till att ett brandtillbud inte kan sprida sig till ved/pelletsförrådet, och att ett missöde i pannrummet inte riskerar att sota ner hela huset - stabil och tät dörr till pannrummet, inga ventilationskanaler bör gå genom det, rör- och elledningsgenomföringar väl tätade.

Om man ska ha en vattenmantlad kamin i ett boningsrum så kräver föreskrifterna numera att tappkallvatten och avlopp ska vara framdraget dit som nödkylning för kaminen. Det bör man tänka på i god tid, speciellt om alla rör ska gjutas in i betongplattan.

När det är frågan om att gjuta en grundmur eller bottenplatta: dubbelkolla alla mått och se till att alla inblandade verkligen är överens om hur det är tänkt. Det har hänt alldeles för många gånger att man t ex har räknat in ytterväggstjockleken en gång för mycket eller en gång för litet, och så blir alla mått på gjutningen en halvmeter större eller mindre än det var tänkt.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: sub rosa skrivet 20 nov-10 kl 15:24
Här kommer lite tips till!

Om man använder sig av smidiga kantelement vid gjutning av platta bör måtten på plattan och sedemera huset ritas in efter dessa delningsmått. Det är onödigt att kapa dem och få oödigt jobb.

Om du bygger enochenhalv eller tvåplans hus kosta gärna på dig att lägga mellanbjälklag på c/c 30cm. Dett minskar risken för svikt i golvet.

Om du bygger i lösvirke och tänkt isolera med lösull i vägg och bjälklag. Regla gärna hur du vill med hänsyn till fönster och dörrar. Låt dörr och fönstermått bestämma och dela in resterande utrymme med reglar, dock alltid minst c/c 60. Detta spar tid och material och bidrar till hållfasthet.

Planera väl material leveranser, i god tid i förväg, och se till stt ha väl utförda underlag redan från början. Ex. När väggar och takstolar är på plats vill man ha ev gles, gips och OSB redan inne på plattan. Innan gavlarna byggs för, bör man ha samma sak inne på mellanbjälklaget för övervåningen! 
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: betsla skrivet 20 nov-10 kl 15:29
Tänk på väderstrecken och se till att rum som man inte vill ha för mycket soluppvärmda vetter huvudsakligen åt norr. Köket bör gärna ha direkt norrläge, och sovrum bör åtminstone inte ha kvällssol.

Nä, där håller jag inte med dig. Vårt förra sovrum vätte åt öster och på somrarna blev det stekhett. Så vi fixade ett nytt sovrum tvärs över farstuvinden och det vätter åt väster.

Jag har hellre kvällssol än morgonsol i mitt sovrum.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Blekslättens Gård skrivet 20 nov-10 kl 15:32
Det är billigare att sätta dit kortlingar mellan reglarna i mellan bjälklaget mvh.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 20 nov-10 kl 18:51
Tjaa...Det där med Österfönster i sovrummet,då får man dra ner persiennerna innan man somnar. Eluttag bör man nog lägga stor vikt på,slippa alla skarvsladdar. El i moderna hus dras väl i rör i väggen,vill man då komplettera senare kanske man blir tvungen att dra sladdar utanpå väggarna,vad vet väl jag.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 27 nov-10 kl 10:33
Placera ytterdörrar, ventiler mm med tanke på förhärskande vindriktning.

Det är ju inte bra om det alltid blåser rakt in så snart man öppnar ytterdörren, inte heller om den ligger på läsidan så det blir undertryck i huset och alla eldstäder ryker in så snart dörren öppnas i blåsväder. I svåra fall kan en extra farstu eller skärmvägg kanske göra nytta.

Samma sak med ventilerna, man vill inte att det ska blåsa in kalluft genom imkanaler och frånluftventiler.

Har man mekanisk ventilation så bör man sätta till- och frånluftsöppningar så långt från varandra att inte den gamla luften kommer tillbaka in i huset, men båda bör vetta åt samma håll så att inte vinden orsakar oväntade tryckskillnader och motverkar fläktarna.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: bua skrivet 27 nov-10 kl 11:27
Jag tycker att köket är husets viktigaste rum och att det ska placeras i söderläge, ljust och härligt och dessutom ska det vara stort. Norrläge gör det mörkt och mindre trivsamt. Kallskafferi kan placeras bakom köket så det kommer i norrläge.
Hallen - rejäl med massor av smarta förvaringslösningar så man slipper röran som lätt uppstår i en trång hall.
Placera "vattenställen" så rördragningar minimeras.
Var inte allför fyrkantig i optimeringen, små vinklar och "den där lilla snutten som blir över för att kåpen inte stämmer" är guldgruvor för att tex ställa sopborsten eller någon annan viktig oplacerbar sak, dessutom blir det mera liv i rummen om allt inte är helt kant i kant.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Rosten skrivet 27 nov-10 kl 23:26
Enligt mig så skall köket placeras i norrläge och fönstren skall placeras framför arbetsbänken och diskhon.
Så man slipper glo rätt in i en skåplucka när man jobbar.
Då är köket svalt skönt på sommaren och känns ljust då man ser ut samtidigt som man arbetar med bakning/syltning/matlagning.

Så bygger vi vårt nya kök. Det blir vårt 3 kök och nu skall allt bli rätt. ;)

Sovrummet vill jag ha i söderläge för jag älskar att vakna när solen lyser in i sovrummet på morgonen.
Man riktigt känner hur solen värmer och fyller kroppen med energi.
Till skillnad från tjejen som vill ha sovmorgon och gnäller på att det blir varm och svettigt. ;D
Så för henne skulle västerläge passa bättre.

Uteplats vill jag ha i västerläge då jag endast har tid med lite vila på kvällen.
Jag har kökstrappen åt söder så jag sitter på den och äter frukost på sommaren.

Eldstäder skall placeras närma dörren så att man slipper skita ner så mycket när man bär in ved.
Vedbod skall placeras så att det är enkelt att när där även på vintern.
Våran vedbod är placerad i en nerförsbacke.
Vilket gör att det är uppförsbacke och svinhalt på vintern när kärran är lastad.
Så det är mer än en gång som man har slagit i backen.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: javill skrivet 06 dec-10 kl 22:11
Sovrummet vill jag ha i söderläge för jag älskar att vakna när solen lyser in i sovrummet på morgonen.
Man riktigt känner hur solen värmer och fyller kroppen med energi.


Hur dags vaknar du på förmiddagen?  ;) Solen går upp i öster och åt öster har vi våra sovrumsfönster. Härligt att vakna med ljuset. 
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Rosten skrivet 06 dec-10 kl 23:21
Hur dags vaknar du på förmiddagen?  ;) Solen går upp i öster och åt öster har vi våra sovrumsfönster. Härligt att vakna med ljuset.
Var tydligen trött när jag skrev. ;D
Givetvis vill jag ha sovrumsfönster åt öster.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 10 dec-10 kl 22:22
Dra vattenledningar, vattenburen värme mm så att det är (relativt) lätt gjort att dränera allt vatten och lämna systemen i frostsäkert skick, någon gång i framtiden kanske något oförutsett inträffar som gör att man måste kallställa huset ett par veckor mitt i vintern. Se till att en skriven instruktion finns uppsatt t ex i pannrummet och att ev verktyg som behövs för att lossa kopplingar etc finns på ett bestämt ställe, så att vem som helst klarar av att utföra dräneringen. Du själv kanske inte är arbetsför just när jobbet måste göras!

När man planerar tomten bör man se till att det finns bra platser att tippa snön från gårdsplan/garageinfart. Det är synnerligen opraktiskt med t ex byggnader och känsliga planteringar på alla håll så man måste dra iväg all snö tiotals meter bort innan man kan tippa av den om man snöröjer för hand. Tänker man använda snöslunga så bör det vara fritt fram att skicka iväg snön åt minst ett håll från varje plats som kan behöva snöröjas. Det är bra om man har en brant slänt nedåt på ena sidan av infarten, då är det lätt att bli av med snön.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Anette skrivet 20 dec-10 kl 21:22
Installera ALDRIG ALDRIG ALDRIG ALDRIG!!!!!!! en vedpanna om du har ett stort hus!
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: take skrivet 20 dec-10 kl 21:52
Dra vattenledningar, vattenburen värme mm så att det är (relativt) lätt gjort att dränera allt vatten och lämna systemen i frostsäkert skick, någon gång i framtiden kanske något oförutsett inträffar som gör att man måste kallställa huset ett par veckor mitt i vintern. Se till att en skriven instruktion finns uppsatt t ex i pannrummet och att ev verktyg som behövs för att lossa kopplingar etc finns på ett bestämt ställe, så att vem som helst klarar av att utföra dräneringen. Du själv kanske inte är arbetsför just när jobbet måste göras!


BTDT, Det tar emot att använda bågfil på en finfint fungerande anläggning.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Jullan skrivet 21 dec-10 kl 10:51
Har man kladdiga barn kanske det borde målats i stället för tapetserats. ::) Vi har snygga flott-handavtryck överallt på ganska nya tapeter. Nåja... Det är inte så snyggt här annars heller.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: fri skrivet 22 dec-10 kl 22:56
vedboden, borde varit stor nog för minst tre år...
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 24 dec-10 kl 15:20
Att man inte följde hjärtat.    Utan istället gör något för enkelhetens skull och inte för skönheten
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: LottaLuvin skrivet 24 dec-10 kl 15:26
Att man inte följde hjärtat.    Utan istället gör något för enkelhetens skull och inte för skönheten

Oj. Det där skulle kunna ha varit i 'vad borde man ha tänkt på när man levde'.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: FCR2 skrivet 25 dec-10 kl 16:11
När jag la in nytt golv på ovanvåningen och upptäckte att det inte fanns någon isolering i mellanbjälklaget, då skulle jag isolerat. Känner inte för att bryta upp nya golvet i efterhand.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Grismormor skrivet 02 jan-11 kl 11:27
Om man lägger golvvärme slingor så ska man lägga lite extra kring ytterväggarna. Låter ju hur självklart som helst men var inget som vi tänkte på när vi la det.... Stod dock som svar till en fråga jag hade på forumet, men då var slangen redan lagd och golvet fastskruvat...... hoppas vi håller värmen ändå!

En bok att anteckna alla saker man tänker på, idéer som dyker upp eller smarta lösningar man kan använda sig av senare.

Att när man inte vet så kan man alltid kontakta fackfolk, eller leta lite till på världens bästa forum!!

Jag borde ha varit mer insatt i hur mycket tid det faktiskt tar att renovera ett hus, vilket stort tålamod som krävs samt att om man inte planerar och köper när tillfälle ges, så blir man direkt ruinerad när man måste köpa en rörkoppling eller åka till brädgården.
Det är bra att samla på sig!

Det är smart att göra klart innan man går på nästa grej.. det har inte vi gjort och det är rent ut sagt utmattande! Gör färdigt, superfärdigt. Pusta ut och känn dig nöjd innan du börjar i nästa hörn. Å se till att det finns nån plats för avkoppling under hela byggprocessen, det ska jag tänka på i fortsättningen :)
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 02 jan-11 kl 11:35
Att det alltid tar längre tid och kostar mer än vad man tänkt sig :-\ Speciellt när man fixar med gamla hus och får överraskningar ::)
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: pyromanen skrivet 02 jan-11 kl 11:49
Varför inte vedpanna till stort hus? Vi har vedpanna och 340 kvadrat hus (+ solvärmefångare som sommarkomplement) och är mycket nöjda med det.  Har tillgång till "gratis" ved (får dock göra jobbet) och har därmed varmt hus och varmt vatten utan peng-kostnad.  Har traktor och praktiskt pallsystem så vi ställer in en kubik åt gången i pannrummet utan att svettas. 

Kan bidra med nåt vi borde ha gjort annorlunda: inredde badrum + toa i ett litet rum och tänkte inte på isolera väggen som skiljer inåt.  Är samma golvvärme både i badrummet och i hall/gången, så det det behövdes ingen isolering av värmeskäl. Men ljudet.....  allt som "händer" inne på toan hörs i köket... måttligt mysigt.  Dessutom lite uppförstorad med "akustik" pga kaklet.  Isolering kan alltså även behövas för ljud... 
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 02 jan-11 kl 14:18
Dokumentera bygge och renovering noga - ta bilder hela tiden, speciellt på hur rör och elledningar går inne i golv och väggar innan de skruvas igen.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 02 jan-11 kl 14:38
Hej!
Sådan här information är bra för oss som har tummen mitt i handen och är totalt otekniska men jag kommer att glömma den här tråden. Varför inte lägga in tipsen på någon sida i handboken.
MVH
Jan
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: javill skrivet 02 jan-11 kl 17:16
Mitt tips är också att göra en sak i taget och göra färdigt. Så energikrävande med en massa halvfärdiga projekt. Däremot är tipset att köp inte en  massa saker förrän saken faktiskt ska göras om det inte är superduperfynd. Har flera prylar som skulle vara till något som aldrig blev av eller blev annorlunda än det var tänkt ifrån början. Typ, tapeter, klinker, skåpsluckor.

En annan sak när man bott ett tag och haft lite olika projekt hit och dit. Inventera lagren noga innan ni köper ny färg, penslar, tapetprylar eller vad det kan vara. Många gånger har man prylar som man glömt bort.  ::)
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: christelle skrivet 02 jan-11 kl 18:07
Verkligen en tråd att följa - vi har sovrum åt norr och fönstret alltid öppet utom vintertid och vaknar på våren av fågelsång och kvitter från träden utanför. :D Jag jobbar mycket natt och har då mörkläggningsgardin för ljuset gör att man blir pigg och alert och har svårare att somna (på dagen). ;)
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Midvinter skrivet 09 jan-11 kl 14:26
Sovrumsfönster mot norr + midnattsol är en mindre lyckad kombination. Kan lösas genom att tejpa aluminiumfolie på fönstret så det blir ljustätt, men varför ska man då ha ett fönster över huvud taget?
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: pyromanen skrivet 09 jan-11 kl 21:15
Klart man ska ha ett fönster så man kan vakna tidigt på morgonen av vackert morgonljus -det ju det bästa som finns
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: LottaLuvin skrivet 09 jan-11 kl 23:04
Klart man ska ha ett fönster så man kan vakna tidigt på morgonen av vackert morgonljus -det ju det bästa som finns

Syftar du på inlägget innan ditt? Isåfall handlar det inte om att vakna tidigt på morgonen av morgonljus, utan att inte somna eftersom det aldrig aldrig blir 'natt'. Det är ljust. Ljust. Ljust. Ljust. Ljust. Sen är det ljust. Och så blir det ljust, förstås också.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Anso1971 skrivet 09 jan-11 kl 23:36
Mitt tips är också att göra en sak i taget och göra färdigt. Så energikrävande med en massa halvfärdiga projekt. Däremot är tipset att köp inte en  massa saker förrän saken faktiskt ska göras om det inte är superduperfynd. Har flera prylar som skulle vara till något som aldrig blev av eller blev annorlunda än det var tänkt ifrån början. Typ, tapeter, klinker, skåpsluckor.

Brädor och sånt kan man behöva köpa i god tid, så det hinner torka ordentligt. De vi köpte vårt hus av hade gjort en massa saker själva, och det mesta hastverk. Därför har vi en hel centimeter glipa mellan taklisterna i varje hörn i tv-rummet. Vi ska göra om där någon gång... men nu har vi bott här tillsammans med gliporna i 9 år. Men vi har sovrummet fullt med golv- och taklister som ligger på vänt :)
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Malin.S. skrivet 10 jan-11 kl 13:07
Brädor och sånt kan man behöva köpa i god tid, så det hinner torka ordentligt.

En jobbig erfarenhet vi fick i helgen var också att man bör kontrollera så att man verkligen fått det virke man beställde i god tid så att det skulle hinna torka. 14 mm pärlspont visade sig vara 12 mm pärlspont, 2 månader efter att vi köpt de, och äntligen skulle användas....grr.... >:(

Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Sar skrivet 15 jan-11 kl 21:49
Vi byggde inte en snickeriverkstad förrän efter ett par år av renoveringar. Så här i efterhand skulle vi givetvis ha byggt verkstan först!
Planering ang. träköp så det hinner torka ordentligt, sök gärna upp någon mindre såg så har du både chans att köpa billigt men även bra kvalité (vi surrar "finträt" under torkningen så det inte vrider sig eller bågnar).

Rätt (och bra) verktyg gör renoveringen lättare.

Återanvänd det som går och försök behålla tidstypiska detaljer när du har ett äldre hus. Vi renoverar köket nu och kunde återanvända stommarna. Fick också tag på orginallister till huset (fanns kvar i uthuset, de inne var utrivna till förmån för några smala stackare) och fick en liten såg att göra ett nytt stål och hyvla orginallister till hela huset. Pris 12,50 kr inkl. moms/m - fantastiskt!

Tänk på vilken slags färg du använder!
/Sar (www.hvilaro.blogspot.com (http://www.hvilaro.blogspot.com))
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Trötter skrivet 15 jan-11 kl 22:18
Vid nybygge:
Måla fasaden först.
Måla därefter knutbrädor, fönster- och dörrfoder INNAN uppsättning så slipper man färgstänk på fasaden.
Gäller även alla typer av lister inomhus.

Skrivet av idioten  >:D (dvs jag) som var så ivrig på att "bli klar" att jag spikade upp alla inomhuslister omålade. Sen blev jag trött och orkade inte måla på en gång. Sen blev jag kroniskt sjuk så listerna förblev omålade i flera år. För att få färg på dem nu så måste jag först tvinga karln att krypa längs golvlisten, slipa den med sandpapper och därefter måla eländet med linoljefärg, med risk för att darra till och få färg på tapeten.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: sub rosa skrivet 31 jan-11 kl 18:12
Bygger du nytt efter gällande byggnorm så förse alla väggar invändigt med en OSB eller spånskiva innan gipset. Då kan du hitta fäste för skruvar varhellst! Du bör även isolera mellanväggar för ljud. ......*-Vill ju inte väcka barnen med massa konstiga ljud från mamma och pappas sovrum!*.........
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Jullan skrivet 02 feb-11 kl 08:25
Jag är rätt  nöjd med att vi har två "kallhallar" vid ytterdörrarna. Vi bor i gammalt hus m dragiga dörrar och vi har stängda hallar med bara lite värme på. Det gör att det blir som en luftsluss eller vad man ska säga mot inneklimatet. Även bra om man har barn som inte alltid kommer ihåg att stänga dörrar osv. Det är kallt i hallen, men destå varmare inne i huset. Dessutom är det perfekt att övervintra pelargonier, lagra potatis, äpplen osv i hallen eftersom den håller låg temp och lagom långt att hämta. Sen är jag nöjd med att vi har en rätt stor hall, där man får plats m att klä på/av sig och förvara kläder o skor.

Har förresten upplevt att det alltid drar runt dörrar, även i nya hus m täta och välisolerade dörrar, så jag tycker det är konstigt att man inte alltid bygger såhär. ::)
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Anso1971 skrivet 02 feb-11 kl 08:56
Min väninna hade tvättstugan på övervånigen, samma våningsplan som sovrummen och hon tyckte det var så skönt och praktiskt att slippa springa i trapporna med tvätt. Oftast har man ju sovrummen uppe och tvättstugan i källaren. Smutsiga kläder som ska ner två trappor och rent som ska upp...

Nackdelen är ju om det är lyhört så att man känner att man inte kan tvätta på kvällen när barnen lagt sig. Men de hade tvättstugan i ena änden i ett hörn så det låg mot två ytterväggar, och sedan låg de flesta sovrummen i andra änden av huset. De hade ett stort hus...

Vi har haft funderingar på att göra ett tvättnedkast från badrummet på andra våningen och ner till källaren. Tvättstugan ligger rakt nedanför badrummet så det skulle bli raka vägen ner i källaren, förbi köket i mellanplan. Men det är bara en tanke än så länge. Men upp med det rena få man ju springa ändå.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 02 feb-11 kl 09:15
Det där med tvättstugan... Även vi har personliga korgar i tvättstugan. Innehållet i de korgarna hämtas högst sporadiskt och bara efter tjat. Egentligen borde det smartaste vara att ha klädförvaring i anslutning till tvättstugan, inte sovrummen.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Humleblomster skrivet 02 feb-11 kl 09:54
Min väninna hade tvättstugan på övervånigen, samma våningsplan som sovrummen och hon tyckte det var så skönt och praktiskt att slippa springa i trapporna med tvätt. Oftast har man ju sovrummen uppe och tvättstugan i källaren. Smutsiga kläder som ska ner två trappor och rent som ska upp...

Det där med tvättstugan... Även vi har personliga korgar i tvättstugan. Innehållet i de korgarna hämtas högst sporadiskt och bara efter tjat. Egentligen borde det smartaste vara att ha klädförvaring i anslutning till tvättstugan, inte sovrummen.

Ja och nej tycker jag. Tvätt är den hushållssyssla jag gärna gör men ska man serva barn och vuxna med att tvätta, vika OCH lägga in kläderna i deras skåp så kan man lika gärna ta korgarna och gå runt med, tar inte så mycket extra tid. Det handlar ju mer om att lära barnen hjälpa till i hemmet och ansvara för sig själv, något som jag tror att dom har stor nytta av senare i livet. Tyvärr är barn som man inte behöver tjata på väldigt sällsynta så där får man bita ihop och fortsätta traggla..

//elaka (styv)mamman >:D
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 02 feb-11 kl 10:16
I början av 1900-talet gjordes studier av förflyttningsmönster i kök för att räkna ut hur köket kunde inredas för att minimera den tid som ägnas åt transporter. Följden blev ett antal normer för diskhons placering, köksbänkar mm som numera är mer eller mindre bortglömda, det är viktigare att köket ser flashigt ut. Samma princip kan tillämpas på övriga delar av bostaden: placera rum och förvaring på ett sådant sätt att transporter blir så få och korta som möjligt.

Exempel, förutom kök och tvättstuga som redan berörts: Badrum nära sovrum. Pannrum nära vedintag. Däckförvaring nära parkering. Vad mer?
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: javill skrivet 02 feb-11 kl 11:30
Det där med tvättstugan... Även vi har personliga korgar i tvättstugan. Innehållet i de korgarna hämtas högst sporadiskt och bara efter tjat. Egentligen borde det smartaste vara att ha klädförvaring i anslutning till tvättstugan, inte sovrummen.

Det där har några bekanta till oss tagit fasta på. De har inrett ett klädrum brevid tvättstugan i källaren där har alla i familjen sina kläder hängande eller i byrå. Den som tvättar hänger in och lägger in där. Det finns dusch i ett annat rum i källaren så där duschas det och smutsiga kläder läggs direkt i smutstvättskorg i tvättstugan. När man duschat klart så knatar man in i nästa rum och klär på sig. De har barn i skolåldern och det funkar bra. Även träningsväskor och gympakläder tömmes, packas och förvaras där.

Sen när det gäller tvättstuga på andra våningen har jag en annan kompis som har det och i tvättstugan har alla i familjen (5st) lådor med sina kläder. Bara hängande kläder finns i garderob på annat håll. Verkar också vara en smidig lösning. Det finns även badrum på samma våning så smutstvätten är på rätt våning från början.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: pyromanen skrivet 03 feb-11 kl 12:41
En kompis till mig har gjort "tvättnerkast" i form av ett rör ner från övervåningen där tonnårsbarnen har sina rum och röret mynner i tvättkorgen.  ;D
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Anso1971 skrivet 03 feb-11 kl 17:55
I början av 1900-talet gjordes studier av förflyttningsmönster i kök för att räkna ut hur köket kunde inredas för att minimera den tid som ägnas åt transporter. Följden blev ett antal normer för diskhons placering, köksbänkar mm som numera är mer eller mindre bortglömda, det är viktigare att köket ser flashigt ut. Samma princip kan tillämpas på övriga delar av bostaden: placera rum och förvaring på ett sådant sätt att transporter blir så få och korta som möjligt.

Exempel, förutom kök och tvättstuga som redan berörts: Badrum nära sovrum. Pannrum nära vedintag. Däckförvaring nära parkering. Vad mer?

Apropå utformning av kök så har vi köksinredning i L-form, missen de (förra ägarna) gjort är att placera diskmaskinen i mitten av den långa delen, så den öppna luckan har ju fler än en snubblat över. Pga upprepade snubblingar över luckan så behöver vi nu köpa ny diskmaskin då luckan inte längre sitter helt tätt, och det är inte bra alls...
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 03 feb-11 kl 20:23
Apropå utformning av kök så har vi köksinredning i L-form, missen de (förra ägarna) gjort är att placera diskmaskinen i mitten av den långa delen, så den öppna luckan har ju fler än en snubblat över. Pga upprepade snubblingar över luckan så behöver vi nu köpa ny diskmaskin då luckan inte längre sitter helt tätt, och det är inte bra alls...

Och apropå det så är det inte heller helt lyckat att ha diskmaskinen inne i hörnet av ett L-format kök, som det ser ut i mitt föräldrahem. När luckan står öppen så blockerar den båda dörrarna till diskbänkskåpet på andra sidan hörnet. Dessutom blir utrymmet längst in i hörnet definitivt helt oanvändbart till allting, det brukar vara fyllt med undanskuffade saker som borde ha gått till förpackningsåtervinning för länge sen och rensas ur på sin höjd en gång vart femtonde år.

På tal om diskbänksskåp: Det är bra om antingen skåpbotten eller golvsockeln under ett sådant skåp är lätt att ta bort så man kommer åt att torka upp vatten om det har blivit blött därunder - det händer alltid någon gång under en köksinrednings livslängd att något börjar läcka under diskbänken eller att det blir blött pga avloppsrensning. Se också till att täta där vatten- och avloppsledningar försvinner ner i golvet så att man inte blöter upp hela trossbotten på kuppen.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 15 feb-11 kl 21:42
Placera inga ömtåliga saker eller gångar som måste hållas snöröjda intill husets långväggar (gäller såklart både boningshus och andra byggnader). När man skottar taket - eller om snön behagar rasa ner av sig själv - spar man mycket arbete om den hårdpackade snön kan få ligga kvar där den landade.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Tomas på systergården skrivet 16 maj-11 kl 21:50
Placering av eluttagen är en viktig del av planering av rummen,själv missade jag att dra in telefonen nu när jag precis har putsat klart alla väggarna.
Så det blev till att bila upp en vägg  ;D
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: skräptanten skrivet 09 jun-11 kl 11:58
En ska aldrig skratta elakt åt de familjer som är med i Arga Snickaren!
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 27 jul-11 kl 21:12
Det är mycket värt om de flesta fönster i samma hus har exakt samma storlek. I synnerhet om man vill använda myggfönster i samband med vädring på sommaren, det är ett elände att ha ett halvdussin olika myggfönster på gång och måsta prova sig fram varje gång de behövs.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 27 jul-11 kl 22:14
Myggfönster? Är det om du vädrar med ljuset tänt som det behövs?

Myggen har olika vanor på olika håll. Hemma utanför Sundsvall har jag inga problem att ställa fönstren på vid gavel utan myggfönster om jag bara har mörkt inne, på sin höjd kommer någon nattfjäril in, men i Västerbotten (Lövånger) blir det fullt med alla möjliga flygfän om man inte använder myggfönster. Det brukar vara värre om man har lövträd alldeles inpå huset.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: bua skrivet 17 aug-11 kl 09:51
Det kanske är praktiskt med lika stora fönster överallt men risken finns att det inte blir vackert. Vackra propotioner på huskroppen, tak och fönster är grunden. Sverige är fullt av fula hus och det är sorgligt tycker jag - som dessutom tror att fulhet påverkar vår sinnesstämning negativt.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Gnovald skrivet 18 nov-11 kl 15:13
Bra tråd och här kommer mina tips (efter ett par erfarenheter från ombyggnad och utbyggnad av sommarstugan).

Det kan vara frestande att se förändringspotential under byggandet. Exempel från utbyggnaden av vår sommarstuga är att min mamma blandade sig i fönsterplaneringen i köket och prompt ville ha en verandadörr i köket till utsidan. "För jag vill ha en dörr där så jag kan gå till uteplatsen genom trädgården med kaffebrickan och slippa balansera brickan genom huset och gå ut genom hallen, ned för trappan och snubbla på barnbarnens leksaker!"

Vad ingen kom på fören efter att den nästan helt oanvända och onödiga verandadörren var installerad, var att mamma ändå alltid gick genom huset, ut genom hallen, ned för trappen och smidigt hoppade över barnbarnens leksaker, när hon skulle till uteplatsen!!!

På frågan varför så säger hon då att det var ju kortare sträcka att gå vägen genom hallen!

För ingen av oss hade tänkt på att faktiskt rent praktiskt testa mammas idé om en verandadörr i köket, med att mäta sträckan på hennes vandringsväg till uteplatsen! Det visade sig att hennes gamla väg var ett par meter kortare - så dörren som med stor möda (och kostnad) efterinstallerades i det halvfärdiga köket var inte helt rätt placerad - eller speciellt frekvent använd!

Efterklokheten gjorde att mamma i alla fall tog sitt ansvar till dörren och anlade en liten miniveranda med en balkonglåda utanför köket - som många år senare hade växt till en hel köksträdgård :)

Så summa summarum är att planera ordentligt och försök att tänka på alla detaljer, även såna som inte är helt uppenbara! Så slipper man två somrar efter varandra med ett stadigt återkommande familjeargument om en dörr ingen använde :)

/Andreas
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Gnovald skrivet 18 nov-11 kl 15:24
Kom på en till historia från sommarstugan!

Vi kom på att det kunde vara bättre med takpannor på taket, istället för den evigt reparerade takpappen. Min pappa som kom med idén efter ett par svettiga dagar på taket med att tjära taket - för femtioelfte gången som han sa! så vi började undersöka möjligheterna med att slänga på takpannor på taket. Vi köpte in material och hittade ett billigt parti med tegelpannor som vi med slit och svett körde och hämtade med en för tillfället inhyrd liten släpkärra. Efter ännu mer slit och släp så hade vi flyttat alla takpannor till ett hörn i trädgården. Av olika orsaker han vi sen inte påbörja projektet förens sommaren efter och det var först då någon i bekantskapskretsen frågade om vi hade koll på hur mycket taket tålde. Vi hade helt glömt bort att tänka på att taket kanske inte skulle hålla för den extra vikten takpannorna vägde!

Så nu hade vi en stilig hög med takpannor på ett par gamla lastpallar, under en presenning, tillsammans med tillhörande läkt och diverse material... Som vi fick annonsera ut till försäljning - det tog 3 år innan vi fick napp och hade en gubbe som kom och köpte allt - till ett stort förlust pris för pappa!

/Andreas
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Lena i Fjollträsk skrivet 18 nov-11 kl 15:58
ljusa golv är inte praktiska om man har hund eller barn, hur flashiga de än ser ut i reklamen. Diskho infällda i träskiva är skit om man behöver handdiska mer än sporadiskt.Sätt lister direkt annars kommer de aldrig dit. Bredspackla är svårt.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Gnovald skrivet 19 nov-11 kl 14:24
ljusa golv är inte praktiska om man har hund eller barn, hur flashiga de än ser ut i reklamen. Diskho infällda i träskiva är skit om man behöver handdiska mer än sporadiskt.Sätt lister direkt annars kommer de aldrig dit. Bredspackla är svårt.

Jag håller med om dessa förbannade påhitten med de moderna diskhoarna som hänger ovanpå "diskbänken"! De är verkligen inte praktiska och alla jag har sett, som har mer än ett år på nacken, har alla varit slitna i finishen runt kranen och runt kanten av hon! Jag är även kritisk till en diskbänk i trå eller laminat då dessa material inte är lika motståndskraftiga mot vatten - som alltid ligger kvar i de små utrymme runt kran och hon - och som man lätt missar att torka upp.

Så jag slår ett slag i saken för hederliga, gamla vanliga diskbänkar i plåt!

/Andreas
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Rakadero skrivet 08 jan-12 kl 14:43
Jag håller med om diskbänkarna!

Vi har den gamla vanliga hederliga modellen av plåt, har alltid haft (de tre diskbänkar vi haft i vårt liv...) En av mina systrar som är väldigt trendmedveten satte in en sån där träskiva med nedfälld diskho, det höll inte många år, de diskar rätt mycket för hand.

En arbetskamrat till min man satte in en sådan där porslinsdiskho, som är modern nu om jag förstått rätt. De har bytt den två gånger för den läcker, de har fått byta underskåpet iaf en av gångerna, för det var helt uppblött.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Gnovald skrivet 08 jan-12 kl 15:29
Jag håller med om diskbänkarna!

Vi har den gamla vanliga hederliga modellen av plåt, har alltid haft (de tre diskbänkar vi haft i vårt liv...) En av mina systrar som är väldigt trendmedveten satte in en sån där träskiva med nedfälld diskho, det höll inte många år, de diskar rätt mycket för hand.

En arbetskamrat till min man satte in en sådan där porslinsdiskho, som är modern nu om jag förstått rätt. De har bytt den två gånger för den läcker, de har fått byta underskåpet iaf en av gångerna, för det var helt uppblött.

Jag menar att kök borde räknas som våtrum, eller i alla fall den delen vid diskbänken. Man borde ha golvbrunn och skåpet som ska användas som sopskåp borde vara både belagt med kakel (eller annat tåligt material) och vara lukttätt och ventilerat. Då är det så mycket lättare att hålla rent och det skulle även minska samlingen av skadedjur.

Sen skulle man införa som standard att ha disk/torkställ inne i skåpen till porslinet och även här skulle då skåpen vara gjorde så att de klarar vattenstänk och vattendropp från eventuell blöt och nydiskat porslin.

/Andreas
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Annalinnea skrivet 17 feb-12 kl 22:20
När vi skulle till att börja renovera vårt gamla torp tyckte mina föräldrar att vi skulle köpa en friggebod att bo i under tiden vi renoverade. Äh vadå? tyckte vi, vi bor på vinden i sommar och sen flyttar vi ju in.

Kändes så lagom kul när man satt i ytterkläderna och åt frukost och blåste ut rök genom munnen. Och turades om att åka bort med tvååringen medan den andra skulle göra klart det sista...
Och så fick vi ju lov att flytta in innan det var helt klart, omålat, okaklat, med springor mellan golv och väggar osv, och tror ni det blivit gjort senare...?

Så det är ingen dum ide att skaffa sig en liten bod/vagn dyl så man kan bo halvbekvämt under tiden. det är rätt pressande att bygga för att man inte har någon vettig bostad. Det är ju kul att bygga och renovera, synd att sabba det med för mycket press. Och det är svårt att på förhand veta hur lång tid det kommer att ta, speciellt innan man börjat riva... Och en gäststuga är ju bara bra att ha sedan.

För övrigt röstar jag också för att bygga vackert!

Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 17 feb-12 kl 22:33
Att skaffa en bod eller vagn att ha stående på byggplatsen är bra även om man egentligen har boendet ordnat någon annanstans under byggtiden. Man kan spara mycket tid och reskostnader på det sättet.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Skaffaren skrivet 18 feb-12 kl 08:06
Bra, rolig och nyttig tråd!

En sak jag kan bidra med är det här med korrugerad plåt till kallgarage och uterum.
Tidigare ägare till fastigheten har lagt taket med väldigt kort överlapp i längsled mellan plåtarna.
Resultatet blir att vatten kryper igenom skarven och droppar in i uterummet  :P och i garaget på Duetten  :(
I uterummet är det glest trägolv så det följer med årets växlingar.
I kallgaraget är det betonggolv utan golvbrunn så det är inte alls bra för det som förvaras där.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Granström skrivet 19 feb-12 kl 01:40
Känsla jag får när man ser hur det renoveras här i landet är att folk börjar i hela huset i alla rum och alla hörn på samma gång. Det bästa är nog att börja i ett rum och göra klart skulle nog spara många relationer och äktenskap.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Skaffaren skrivet 19 feb-12 kl 06:36
Känsla jag får när man ser hur det renoveras här i landet är att folk börjar i hela huset i alla rum och alla hörn på samma gång. Det bästa är nog att börja i ett rum och göra klart skulle nog spara många relationer och äktenskap.

Jag tror att det är lätt gjort i den första entusiasmen.
Nu är jag inne på mitt fjärde hus och har sedan 1½ år gjort färdigt:
Ett kombinerat foto-och packningsrum (behövs för jobbet)
En liten toalett.
En garderob.
Sen är den första entusiasmen över och det har inte blivit något gjort på ett drygt halvår, vilket är helt OK.
Det tar tid att bo in sig och att upptäcka hur man vill ha det.

Bra kommunikation är viktig, egentligen en grundförutsättning.
Det är inte roligt att mura in en vedspis två gånger  :)

Om man köpt ett gammalt hus är det bra om man renoverar efter husets förutsättningar.
Är det byggt för vedeldning bör man fortsätta med det, det mår huset bäst av.
Helkaklat badrum i ett gammalt hus är inte heller att rekommendera.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: nordtravare skrivet 19 feb-12 kl 09:14
Som snöröjare tycker jag att vid all planering av tomt skall erfaren snöröjare tillfrågas.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Rökamera skrivet 05 mar-12 kl 16:49
En annan viktig bit att tänka på är förekomsten av MARKRADON.

Bygger ni nytt och ni vet att det finns markradon, så är det ganska enkelt att göra vissa förberedande åtgärder vid grundläggningen för att åtgärda eventuella framtida förhöjda radongashalter i bostaden.

TIPS

Lägg ned en dräneringsslang, plomberad i bortre ändan. Lägg slangen som ett "S" eller "H" beroende på grundlösning, i bärlagret innan gjutningen. 

Välj en lämplig plats att dra upp slangen ovan färdigt betonggolv. Enklast sätter man en 90 graders vinkel + ventkanal upp igenom betongen.

Sätt på ett lock! klart!

Om det visar sig att att fastigheten har markradonproblem, så kopplar man bara en kanalfläkt till dräneringsslangen, och borrar ett hål genom fasaden och skickar ut markradongasen i det fria. Därefter säger vi grattis till att ni just sparade 15-35.000:-
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: biobygget skrivet 08 apr-12 kl 09:35
Det är nog bra och fundera på vad man kan tänkas behövas om 5-10år..
Barnrum, kontor, mm. Inte snåla med billig färg eller annat som man sen ändå får göra om och rätt.

Snåla inte på isolering, det är sånt som gör att det blir billigare att bo alla år..
Smidig uppvärming är värt mycket pengar... Slippa "måste hugga ved" på semestern mm.
Jag har renoverar ett hus från slutet av 1800talet. Vi valde att byta ut alla fönster mot underhållsfria,
Ut med olje/vedpannan och in med bergsvärme det är såååå smidigt. Köp inte för liten bergsvärme, det kostar så lite till att få en model större, (Kanske ska bygga ut om några år?)..
Min renovering har jag lagt upp på länken kanske kan det finnas några tips där
eller ett gott skratt iaf...
http://www.biobygget.se/ (http://www.biobygget.se/)
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 19 apr-12 kl 10:42
Det finns inga underhållsfria fönster. Däremot finns det "slit och släng"-fönster, som man måste byta ut efter 20 år eller så, vilket medför en stor belastning för både miljö och privatekonomi.

Att installera bergvärme är bra, men det gör att man blir beroende av el, och av ventilationshjälp i form av fläktar, då luften cirkulerar betydligt sämre utan eldstäder.

Angående isolering finns nu på marknaden mycket bra material som är miljövänliga och biologiskt nedbrytbara om man någon gång skulle behöva byta ut/slänga/riva.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 18 sep-12 kl 14:42
Om man gjuter en betongplatta, så dokumentera MYCKET noga var ingjutna rör, golvvärmeslangar mm går. En vacker dag kanske man vill borra i plattan och då är det dumt att borra sönder någonting.

Antingen kan man se till att ha alla installationer med på en tydlig ritning, eller också kan man ta ett antal bilder av plattan, helst med tydliga måttstockar utlagda från en referenspunkt som syns även när bygget är klart.
Och dokumentationen måste såklart sparas så att den går att hitta efter många år, även av nästa ägare till huset.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: take skrivet 10 okt-12 kl 07:32
Om man gjuter en betongplatta, så dokumentera MYCKET noga var ingjutna rör, golvvärmeslangar mm går. En vacker dag kanske man vill borra i plattan och då är det dumt att borra sönder någonting.

Antingen kan man se till att ha alla installationer med på en tydlig ritning, eller också kan man ta ett antal bilder av plattan, helst med tydliga måttstockar utlagda från en referenspunkt som syns även när bygget är klart.
Och dokumentationen måste såklart sparas så att den går att hitta efter många år, även av nästa ägare till huset.

Jag har lagt med en kopparlina med alla vatten och avloppsrör i plattan, sen kan man hyra en sån där mackapär för att hitta den i platten. För ritningar tappar jag garanterat bort.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 10 okt-12 kl 09:37
Jag har lagt med en kopparlina med alla vatten och avloppsrör i plattan, sen kan man hyra en sån där mackapär för att hitta den i platten. För ritningar tappar jag garanterat bort.

Bra tips!
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: KungTulle skrivet 10 okt-12 kl 10:30
Det är nog bra och fundera på vad man kan tänkas behövas om 5-10år..
Barnrum, kontor, mm. Inte snåla med billig färg eller annat som man sen ändå får göra om och rätt.



Om man ska bygga ut så kostar det ändå så mycket att man lika gärna kan ta till lite extra. Och det är väldigt skönt att ha lite  extra plats till tex
en rejäl klädkammare, ett hobbyrum eller ett gästrum.

Nu har vi inte byggt ut vårt hus det ligger lite tokigt på tomten för att man ska kunna göra det på ett bra vis som inte förvanskar det genuina i en skånsk U-gård, men jag hade kunnat döda för ett gästrum och ett hobbyrum samt för ett uterum/vinterträdgård. o:) Vi har funderat på att inreda vinden och om vi tog ett par meter in över stallet  också skulle vi kunna få ett ganska stort rum däruppe. Och ev skulle man kanske kunna göra en kupa inåt gården och i såfall skulle det kunna kännas rymligt- och gården ser då fortfarande ut som förut exteriört ut mot vägen och från trädgården.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 10 okt-12 kl 20:15
När man sätter upp en elcentral (eller låter elektrikern göra det), så ta till den minst dubbelt så stor som du tror behövs. Det blir ALLTID fler säkringar och andra apparater som ska in i den än man hade tänkt från början, och det är ju aldrig roligt med ett lappverk av flera små omaka lådor. Särskilt viktigt är detta om man tänker sig en infälld elcentral som ju blir nästan omöjlig att utvidga utan att det blir fult.

När vi ändå är inne på det temat, se upp med moderna s k normcentraler som ska sitta på kalla eller fuktiga ställen. Det har hänt mer än en gång att de här plastisolerade samlingsskenorna blir fulla med kondensvatten som orsakar överslag och i värsta fall brand. Man kan undvika detta genom att bygga centralen "upp och ned" med skenorna ovanför automatsäkringarna, eller genom att koppla med mångtrådig kabel istället för samlingsskenor. Men det innebär merarbete som ju blir dyrt om en elektriker ska göra det.
Det är i varje fall klokt att sätta upp en gipsskiva bakom och ovanför elcentralen, och man bör undvika plastkapslade centraler av okända uddamärken.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Klara skrivet 23 feb-13 kl 09:59
Om man passar på att lägga in en slinga för vattenburen värme i golvet när det ändå är uppbrutet så tänk på att det är onödigt med golvvärme i skafferiet. Mitt skafferi är försett med skjutluckor mot norr och isolerade mellanväggar så att det ska gå att ha svalt därinne. Och golvvärme....
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: SusanneL skrivet 01 maj-13 kl 21:28
Jag jobbar som målare så mina bästa tips är:
Ha helst inga rabatter eller buskar/träd invid huset. Om du anställer målare för att måla fasaden kostar det dig åtskilliga kronor varje gång vi måste krypa, klättra eller krångla runt med stegar, liftar och special-lösningar för att akta växterna. Om du absolut ska ha rabatter vid huset satsa på växter som tål att trampas på ett år och ändå kommer igen nästa år.

När du ska tapetsera ska du alltid!!!! förgrunda allt spackel med lite utspätt lim innan. Då suger det inte upp allt lim som ska fästa tapeten och du slipper bubblor. De kanske inte syns i det första lagret tapetsering men när du ska tapetsera om en gång till kommer de garanterat att bubbla upp och bli fula för dig.

När du köper snickerifärg får du nästan alltid vad du betalar för, bra snickerifärg är lite dyrare. Med tapeter är det mer slumpmässigt, vissa superbilliga har kanon kvalitet och vissa svindyra är usla.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: T16_AeRo skrivet 29 jul-13 kl 22:11
Aldrig mera någon bänkskiva av massivt trä här iaf. Måste skötas och oljas in för att vara snyggt. Snyggt, ja visst. Men så himla opraktiskt
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Valdermar skrivet 01 aug-13 kl 07:32
Att det alltid tar längre tid och kostar mer än vad man tänkt sig :-\ Speciellt när man fixar med gamla hus och får överraskningar ::)
Precis! Sedan att referenser från andra ang hantverkaren samt inte lita till hundra på att hantverkarens idé är bäst utan stå på sig på hur du vill ha det!
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torpjens skrivet 01 aug-13 kl 14:02
Sätt inte tilluftsventiler nära utomhusbelysning - då slipper du rensa flygfän.
Se till att det finns ett element under tilluftsventilen - då slipper du kallras.
Sätt insektsnät över alla springor och i ändarna på panelen - då slipper du massa getingar.


/Torpjens
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Lathunden skrivet 09 aug-13 kl 10:42
Vilken bra tråd,

okej: har tidigare satt in energiglas i ett par fönster. Kände att jag inte ville sova där solen går upp som oftast är det varmaste rummet.
Just nu är det där energiglasen sitter.

Funderar på att byta ett av dem till andra sidan av huset så att framsida får samma fönster och spröjs. Låter det vettigt? Då har jag "sparat" lite värme i norr
och kvar vanliga fönster i öster och söder. Vill gärna lära mig att göra egen utanpå liggande spröjs till de på kortsidan som inte är lika "vackra" ännu.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: JohnA skrivet 23 okt-13 kl 07:51
VVS: Tänk några varv extra kring vatten och avlopp innan ytskiktet kommer på plats, i synnerhet om extra utrustning ska på dit sedan. Själv har jag tydligen inte lärt av mina misstag från förra huset, utan även denna gång missat att lägga ett extra avloppsrör innan gjutningen var klar...

Första gången var det en varmvattenberedare med värmepump som behövde avlopp för kondensvatten och säkerhetsventilen. Fick bli en fullösning med Y-rör under handfatet. I nuvarande hus missade jag att moderna toastolar med dolt vattenlås slår i väggen om man inte flyttar ut ett 30 år gammalt avlopp några centimeter. Två centimeter nytt gips och kakel gjorde inte saken bättre. Jättekul att bila bort en bit ur flytspackelkakan med golvvärmekabel...

Ta för vana att både göra måttsatta skisser och fotografera innan flytspackel läggs över golvvärmerör/-kabel! Se till att inte lägga värmen så att ett framtida byte av toastol med annan placering av monteringsskruvarna riskerar att skada golvvärmen! Har tack och lov inte gjort något misstag själv på den punkten (ännu).

Senaste VVS-tavlan var när jag göt nytt isolerat och armerat betonggolv till ett badrum i källaren på mitt 1940-talshus. Tyckte jag tänkt på allt när jag lade nya avloppsrören men det hade varit förbaskat smart att skjuta in någon meter plaströr med ändplugg genom de gamla betongrören till angränsande rummens rostiga golvbrunnar innan jag schlabbade på ny betong. När jag senare kom på att förrådsrummet intill skulle bli perfekt för frånluftsvärmepumparna hade det varit hur bra som helst att lätt kunna bila upp golvet och lätt fixa ett kondensvattenavlopp och kanske en extra golvbrunn. Att hacka upp 4cm oarmerad sprucken skitbetong från 40-talet är betydligt lättare än att utan skador hacka fram rören igen ur ett rejält armerat och nygjutet golv... 
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Anette C skrivet 01 nov-14 kl 09:18
Att inte lägga tjocka golvplank ovanpå golvvärme  :-\
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: DennisCA skrivet 10 nov-14 kl 13:38
Få allt i skrift. Vi skulle ha sparat mycket jäkelskap om vi haft en tolk med som kunnat bättre finska eller svenska då vi gick igenom med hussäljaren som talade dålig svenska medan vi talade dålig finska. Vi missförstod vad som ingick i det initiala garagepaketet och fick beställa extra för att få det monterat till den grad vi önskade.

Sand och fyllningsmaterial kostar mer än man tror, och transporten också. Speciellt om man bor i en backe. Vi sparade dock många tusentals euro genom att vi fick väldigt billig överloppsjord från ett annat bygge där dom grävt en massa och vi tog hand om det som dom annars måste betala för att få bort.

Sprängning och pålning är inte roligt om det händer. Men jag tror sprängning är att föredra rent ekonomiskt. Vårt hus står nästan rakt på berget för det är framme överallt och vi fick spränga för att få ner avloppet tillräckligt långt samt att få underlaget till grunden till huset tillräckligt tjockt.

Anlita en större firma om det är mycket som ska tas bort, en ensam gubbe med handborr som får hålla på i en vecka kostar mer än en större operation som har en maskin som gör samma sak på en eftermiddag. Vi hade turen att kommunen gjorde vägarbete och byggde en helt ny väg i närheten (mindre än en km bort). Vår grävare fick dit dom och dom gjorde jobbet vid sidan om och det blev inte alls dyrt, 2000 euros för en massa sprängning och en massa sten till fyllnadsmaterial och även till stödmurar.

Stödmurar är annars bra för att slippa fylla så mycket på gården, samt det är riktigt snyggt.

Allt blir bara dyrare och inflationen gör förgångna inköp billigare med tiden, så ingen poäng att bygga huset och sen slöa med annat man vill ha med tiden. Har sett många som aldrig fått nånting riktigt helt färdigt utan det bara stannat av på 90%. Bättre att göra allt på en gång om man kan.

När man kollar husbyggare och kollar färdiga modeller som vi gjorde, leta efter det komplettaste paketet så slipper du mycket stress. Allt ingick i vårt hus, bergvärmen, borrningen, inredningen och köket, allt ingick i priset. Det är i min mening bara för jävligt att behöva koordinera själv med en massa 3:de parter och inte veta vad allt kommer att kosta och hur stort lån man egentligen behöver, ingick då även möten med deras designers som verkligen var till stor hjälp enligt mig. Vi är nu riktigt nöjda med vårt hus och kvalitén på det.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: ärt skrivet 05 dec-14 kl 17:43
 Om du köper begangnade rördelar, element, ackumulatortank osv. är det rätt bökit att prov trycka innan man kopplar in, men det är bra mycket bökigare att plocka bort när man väl fyllt systemet och sett läckan / läckorna.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Bubbel i Dammen skrivet 15 feb-15 kl 20:56
Att man inte skulle ha fällt trädet som skyddade rummen i söder när solen står i söder. det var både vackert, småfåglarnas livsmiljö och en årstidsväxlings berättare
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 15 feb-15 kl 21:03
Att man inte skulle ha fällt trädet som skyddade rummen i söder när solen står i söder. det var både vackert, småfåglarnas livsmiljö och en årstidsväxlings berättare
Mina djupaste kondoleanser. Bara att plantera ett nytt träd och vänta femtio år till det är stort.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Dagen skrivet 30 jan-16 kl 19:07
När jag la in nytt golv på ovanvåningen och upptäckte att det inte fanns någon isolering i mellanbjälklaget, då skulle jag isolerat. Känner inte för att bryta upp nya golvet i efterhand.
Varför ska man ens ha isolering i mellanbjälklaget?
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 30 jan-16 kl 19:10
Varför ska man ens ha isolering i mellanbjälklaget?
Ljuddämning?
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: FCR2 skrivet 31 jan-16 kl 08:34
Varför ska man ens ha isolering i mellanbjälklaget?
Få lite av värmen att stanna en trappa ner, ljuddämpning.
Ha möjligheten att inte använda ovanvåningen, bara värma upp nedanvåningen.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Dagen skrivet 02 feb-16 kl 09:55
Sant, sant, sant, sant. Okej!  ;D
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: kretslopp skrivet 02 feb-16 kl 15:31
Om trossbotten är oisolerad finns alltid risk att det samlas fukt där, om det är kallt ovanför och varmt under.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Dagen skrivet 02 feb-16 kl 19:29
Jag vet inte om det var ett var på min fråga, men i så fall gällde det inte trossbotten utan mellanbjälklaget mellan över och undervåning.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 10 feb-16 kl 09:07
Dra vattenledningar, vattenburen värme mm så att det är (relativt) lätt gjort att dränera allt vatten och lämna systemen i frostsäkert skick, någon gång i framtiden kanske något oförutsett inträffar som gör att man måste kallställa huset ett par veckor mitt i vintern. Se till att en skriven instruktion finns uppsatt t ex i pannrummet och att ev verktyg som behövs för att lossa kopplingar etc finns på ett bestämt ställe, så att vem som helst klarar av att utföra dräneringen. Du själv kanske inte är arbetsför just när jobbet måste göras!

Ett tillägg när det gäller förberedelser för kallställning:  En del VVS-prylar, t ex manometrar, pressostater, blandningsventil för varmvattenberedare, vissa termostatblandare, är nästan omöjliga att tömma helt på vatten och frostsäkra. Om man ska kallställa huset bör man ta loss sådana saker och förvara dem på ett frostfritt ställe. Varmvattenberedare med anslutningarna uppåt (även sådana som är inbyggda i t ex en panna eller värmepump) kan vara svåra att tömma, man kan bli tvungen att lossa röret från ena anslutningen, sticka ner en tunn slang och ordna sughävert.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 27 mar-18 kl 12:14
Den här vintern har man fått många aha-upplevelser av vad snömassor kan ställa till med på och omkring hus.
Slarva inte med fastsättning av t ex takstegar och snörasskydd, krafterna kan bli många gånger större än man tror när ett metertjockt snölager börjar röra på sig.
Små ventilationsskorstenar och liknande bör placeras nära taknocken. Om de finns mitt på ett takfall eller nära takkanten så är det lätt hänt att de följer med när snön rasar av taket.
Tillbyggnader, altaner, verandor mm med ett flackare tak som ansluter till ett brantare på huvudbyggnaden är inte så lyckade, dels är ju tillbyggnaderna ofta klent gjorda, dels samlar det sig gärna stora drivor i vinkeln mellan taken, och dels hindrar den flacka takdelen snön från att glida ner av sig själv.
Vinkelbyggnader och större takkupor kan också ge snöproblem  med stora drivor på taket i vinkeln.
Man ska inte lita till att det alltid finns möjlighet att få taken skottade efter ett snöoväder - denna vinter har det varit brist på arbetskraft för takskottning, och de som har varit tvungna att leja in skottningshjälp har ofta fått vänta flera veckor. Ibland har taken rasat in under väntetiden. Så det gäller att bygga så att taken håller utan skottning, att snön lätt rasar av utan hjälp och att den inte ställer till någon skada då den väl rasar.
Balkonger utan tak kan råka illa ut när snön rasar från ett brant hustak ovanför.
Redan tidigare i tråden har nämnts att man ska undvika att ha viktiga gångstråk, ömtåliga planteringar mm på ställen där takras kan väntas slå ner. Detta råd bör utvidgas till att även gälla bl a entréer och luftvärmepumpar. Sådana placeras lämpligen på gavlarna.
Luftvärmepumpar bör också placeras på en sida av huset där det inte brukar bli drivbildning, och det kan vara bra att få upp dem högt. Många markstativ har löjligt korta ben och det kan vara bra att mura eller gjuta en minst halvmeterhög plint under.
Om man har huset placerat i sluttning så kan snöhögarna ovanför huset bli stora efter ett takras. Det kan vara värt att tänka en gång extra på risken att snömassorna trycker in fönster - på ett sådant ställe är det bra med små och relativt högt placerade fönster.
Ventilationsrör för avloppsinfiltration mm bör vara så långa att de inte snöar över.
Installationer på tomten som kommer att snöa över men som kan behöva skottas fram rätt vad det är, bör märkas ut med höga stolpar. T ex brunnslock och fristående elmätarskåp.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: ensamhet skrivet 27 mar-18 kl 13:18
I mina hus har jag en säkringscentral på varje våning och har insett hur bekvämt det är att slippa springa mellan våningarna, för att byta en propp.

Om man ska renovera invändigt i huset, så föredrar jag att börja överst/längst bort och jobba mig neråt/mot ingången.
Då slipper man slita på det som är färdig i onödan.

Nu har vi andra förutsättningar här uppe, men när man behöver mer utrymme för förvaring, hobby, snickeri eller nåt annat, så blir det billigare att köpa grannhuset istället för att bygga till eller nytt på det befintliga huset.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Anders G. skrivet 27 mar-18 kl 14:06
Viktigt att tänka på ordentliga elinstallationer, så man inte behöver byta proppar så ofta att det blir obekvämt att springa i trappor ...
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: ensamhet skrivet 27 mar-18 kl 14:14
Viktigt att tänka på ordentliga elinstallationer, så man inte behöver byta proppar så ofta att det blir obekvämt att springa i trappor ...

Nu är det ju inte så ofta det beror på dålig elinstallationen att proppen går utan mer vanligt att någon sak som ansluts till vägguttaget är trasig eller att det körs för många saker samtidigt.

Eller att man är lite för snabb på YD starten och då har det inget med installationen att göra.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: malarmaster skrivet 27 mar-18 kl 15:16
åratal sedan jag råkade ut för en trasig säkring och jo,ibland är det faktiskt dåliga installationer som är orsaken. Oftast snedbelastar man kretsen dvs man har inte tänkt på vad som kretsen skall försörja. I mitt hus var elen relativt nydragen av en renommerad firma när jag köpte det. Problemet var att man lagt elvärmen och viss hushållsström på två kretsar. alltså blev det problem vid högbelastning dvs när det var kallt ute.den tredje kretsen försörjde köket,(spis,ugn m.m). då jag renoverade huset och installerade vattenpump,elvarmvattenberedare m.m. blev snedbelastningen än större och en huvudsäkring var hela tiden i farozonen. Jag tog hit en duktig elingenjör som räknade på de olika kretsarna och kopplade om alltihop så att belastningen blev jämn mellan huvudsäkringarna. Sedan dess har ju lite annat hänt,elvärmen är borta och ersatt med en luft/luft värmepump som förbrukar en bråkdel av den tidigare elvärmen,alltså blev det ledig kapacitet över till verkstad m.m utan att behöva säkra upp.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: ensamhet skrivet 27 mar-18 kl 15:46
Jag ger mig och det får vara dåliga installationer och snedbelastningar som gör att propparna ryker hos andra, men jag behåller mina centraler på varje våning, för att jag vill ha så.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Skröpeltorparn skrivet 27 mar-18 kl 16:25
Vinner jag "rörigast elinstallation"? Huvudsäkringar på stolpe vid tomtgräns, första elcentral på kattvinden, andra elcentral i andra änden av huset(förlängt på 70-talet) matar förlängningen,  några rum i gamla delen uppe och hönshuset. Central 3 i krypgrunden, matar maskinerna i tvättstugan, vattenpump och luftvärmepump. Central 4 i stallet, matar bara den längan. 
Jag borde nog inte bara bytt ledningarna utan flyttat lite centraler också.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 27 mar-18 kl 21:43
Det är vanligt att det uppstår problem med snedbelastning och att huvudsäkringar börjar förbrukas när man renoverar kök och installerar nya vitvaror idag. Moderna spisar, hällar och inbyggnadsugnar har nästan uteslutande 230 V elementspänning, oftast ligger ugn + ev värmeskåp på en fas och två plattor på vardera av de andra faserna. Förr i tiden (sent 60-tal fram till någon gång på 90-talet) användes 230 V-spisar i Sverige enbart i lägenheter som bara hade enfas indraget (samt en del fall av udda 3 x 230 V-elnät), medan man installerade 400 V-spisar överallt där det fanns trefas 400/230 (förr 380/220) V. Och 400 V-spisarna ger betydligt mindre snedbelastning även i olyckliga fall.
Men sen kom tydligen vitvarubranschen (misstänker att Ikea var först) på att man kunde rationalisera bort 400 V-spisarna och enbart sälja 230 V. Dock till priset av snedbelastningar, varmgång, spänningsfall i nolla, onödiga kostnader för kunder som måste säkra upp och får högre fast avgift på elabonnemanget osv.  Enda fördelen är att risken är mindre att okunniga konsumenter gör bort sig och köper 400 V-utrustning som de sen vill ha installerad i en enfaslägenhet.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Linnea H skrivet 29 mar-18 kl 10:19
Om man ska renovera invändigt i huset, så föredrar jag att börja överst/längst bort och jobba mig neråt/mot ingången.
Då slipper man slita på det som är färdig i onödan.

Den här stämmer väldigt bra, och jag önskar att vi hade tagit rummet längst in i källaren när vi gjorde resten. Det ska nämligen bilas ur och gjutas nytt golv, samt göra en dörröppning i en vägg, och nu är resten av källaren inredd...


Nu har vi andra förutsättningar här uppe, men när man behöver mer utrymme för förvaring, hobby, snickeri eller nåt annat, så blir det billigare att köpa grannhuset istället för att bygga till eller nytt på det befintliga huset.

Den är inte lika relevant i Sthlm, men jag tycker den är ganska skön ändå. Dessutom har jag ungefär noll att tillföra i diskussionen om el så...
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 29 mar-18 kl 10:44
Den här vintern har man fått många aha-upplevelser av vad snömassor kan ställa till med på och omkring hus.

Vi har inte haft så mycket snö den här vintern, max en halv meter, men den har betett sig lite annorlunda vid avsmältning på vissa tak än vad som varit vanligt förut. Jag byggde ett vedtak som sticker ut 3 meter från vedbodens långsida, och det blir då en övergång från 45 graders lutning till ca 15 grader. Använde sparat tegel och läktade bara utan underlag, det är ju söderläge och vad gör det om någon enstaka regndroppe blåser upp i skarven tänkte jag. Det har fungerat bra de andra åren med endast några få droppar, även de båda när det blev mycket snö. Men i år, djä...r vad det regnat under skärmtaket...

Nu har jag ändå planer på att sätta solfångare på flacka taket och solceller på det branta, men det är en nyttig byggmiss för minnet.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 29 mar-18 kl 11:13
Ett problem med såna där nästan liggande tak som ansluter till ett brantare tak är om snön börjar smälta utan att kana av och det rinner bakvägen ner i skarven mellan taken
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 29 mar-18 kl 15:21
Undvik träfiberskivor där det går, onödiga limfogar, plastfärger, etc.
Använd riktigt trä av god kvalitet där det är rimligt, fiberskivorna åldras otroligt fult när de får skavanker och tål inte alls fukt, oavsett hur mycket tid man lägger ned så blir det aldrig riktigt bra när det gått något årtionde, solitt trä utan fula kvistar, ytved och skit blir däremot bara vackrare och slits på ett vackert och värdigt vis som är lätt att frecha upp.

Även om det är dyrare så lönnar det sig i ett längre perspektiv, varje gång man sågar och spikar, etc i gamla hus så slits det med spikhål, mm så tänk igen från början hur det borde vara och vänta hellre med dyra renoveringar tills man har råd än att kompromissa och slänga dit en billig ikea inredning bara för att spara någon krona och få det frecht några år. Kortsiktigt tänkande är idioti av högsta graden.

Även färger lönar sig mycket, dåliga färger, som akrylfärger och annan dynga kan förstöra träet även på ganska kort tid, det kan vara skillnaden mellan en dyr renovering som bara håller kanske 7-10 år jämfört med samma jobb och obetydligt högre kostnad men en hållbarhet om kanske 4 gånger eller mer. Underhåller man panel med rätt typ av produkter och monterar den korrekt redan från början så håller den nästan för evigt.
i princip allt undermåligt material (tex dåligt virke) är slut efter 30-40 år eller mindre. Finns någon timrad bod här som sägs vara från 1500 talet, men har för mig att den visade sig vara ännu äldre vid årsringsdatering, ett exempel på skillnader i hållbarhet över tid om man gjort rätt.












Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Hickory skrivet 01 maj-19 kl 17:09
När du ska lägga klinker i badrum, använd små plattor.
Gjorde det misstaget, tyckte det skulle bli snyggt med stora plattor, fick dessutom tag
på dessa billigt. Men helt omöjligt att lägga då man ju inte kan följa fallet
på golvet.

Flera verkar inte gilla bänkskiva i trä i köket. Beror på hur man behandlar den.
Jag målade med fem lager båtlack, tog förvisso en evighet innan det var helt torrt
men tio år senare ser den ut som ny.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: ärt skrivet 01 maj-19 kl 17:13
 Blir ju också mindre halkrisk vid mindre plattor.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: torbjorn skrivet 20 apr-21 kl 15:33
Tänk på att pannor, värmepumpar mm har begränsad livslängd och kommer att behöva bytas ut då och då. Bra med direkt tillträde utifrån till pannrummet även ur den synpunkten, så man slipper baxa tunga, kantiga och sotiga saker genom känsliga boningsrum eller uppför och nedför trappor. Och bygg inte pannrummet exakt efter den utrustning som ska ställas dit från början, nästa generation apparater som ska in där kanske får andra mått, ska ha röranslutningar från andra sidor osv, så det är bra med svängrum på alla håll.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: lillmicke skrivet 25 nov-21 kl 11:31
Finns ett överflöd av matnyttiga artiklar på https://bygg.se/artiklar
Allt ifrån guider till artiklar om att bygga tak.. :)
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: mattias_33 skrivet 27 nov-21 kl 06:13
Scrollade mest igenom. Det viktigaste tyckte ingen har nämnt.

Renovera med åtanke på att du blir gammal.
En sån där strip påle som brandmännen har i vissa filmer för att ta sig till nedvåning låter smidigt när man är yngre. Fy fan för att stamklättra upp för en sån med en bricka fika i handen nu.
Var dock drömmen när jag var yngre. Tror det är i filmen Roxane med Steve Martin man ser en sån.
Titel: SV: Vad borde man ha tänkt på när man byggde eller renoverade?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 27 nov-21 kl 14:08
Scrollade mest igenom. Det viktigaste tyckte ingen har nämnt.

Renovera med åtanke på att du blir gammal.
En sån där strip påle som brandmännen har i vissa filmer för att ta sig till nedvåning låter smidigt när man är yngre. Fy fan för att stamklättra upp för en sån med en bricka fika i handen nu.
Var dock drömmen när jag var yngre. Tror det är i filmen Roxane med Steve Martin man ser en sån.


Det löser man med ståplatta och en winch i taket.