Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Berätta om kött!  (läst 16105 gånger)

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Berätta om kött!
« Svar #100 skrivet: 23 feb-13 kl 17:40 »
Citera
Nej faan det är synd att den organiserade bonderörelsen dött ur.. det vsr lite annan makt i böndrnas händer när man hotade med så-strejk.. Kunde man få till en fungeranee bonde-fackrörelse skulle man kunna tvåla tillde där utsugarna

Ungefär samma dilemma som med facket, KF m. fl. organisationer. När ägarna/medlemmarna inte "har tid" att gå på stämmorna så tar hökarna över. Och i den mån någon har tid att gå så sitter de still i båten och håller käft.

Vad jag förstår och har föreslagit några gånger, så måste man börja om från början. Förslagsvis producenter och konsumenter gemensamt. Kompetens att sköta det tror jag finns här på alternativ.
Sen är det kanske frågan om att våga förlora dedär utsugarna.........  o:)
Jag menar, hur phaen kan en mjölkbonde va så innihälvitta mesig så han levererar mjölk till samma mejeri som lurade skjortan av dom för 2 dar sen? Hur kan en annan va så flat att han skicka två stutar till samma slakteri som blåste honom ett halvår tidigare.......igen......och igen.......och igen......
« Senast ändrad: 23 feb-13 kl 18:16 av TiB »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Existens!

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #101 skrivet: 23 feb-13 kl 18:42 »
Vem, lite mer precist, ska mjölkbonden leverera till istället menar du?   6000 liter till närmaste förskola varannan dag?

Neon Knight

  • Inlägg: 932
    • -
SV: Berätta om kött!
« Svar #102 skrivet: 23 feb-13 kl 18:53 »
Vem, lite mer precist, ska mjölkbonden leverera till istället menar du?

Pudelns kärna. En fungerande marknad kräver fler än en säljare och fler än en köpare.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #103 skrivet: 23 feb-13 kl 19:10 »
Ungefär samma dilemma som med facket, KF m. fl. organisationer. När ägarna/medlemmarna inte "har tid" att gå på stämmorna så tar hökarna över. Och i den mån någon har tid att gå så sitter de still i båten och håller käft.

Vad jag förstår och har föreslagit några gånger, så måste man börja om från början. Förslagsvis producenter och konsumenter gemensamt. Kompetens att sköta det tror jag finns här på alternativ.
Sen är det kanske frågan om att våga förlora dedär utsugarna.........  o:)
Jag menar, hur phaen kan en mjölkbonde va så innihälvitta mesig så han levererar mjölk till samma mejeri som lurade skjortan av dom för 2 dar sen? Hur kan en annan va så flat att han skicka två stutar till samma slakteri som blåste honom ett halvår tidigare.......igen......och igen.......och igen......

Där igen tycker jag att Frances är ett lysande exempel. Hennes allmänna fundering över att det vore synd att gräva ner prima hästkött, ifall hon inte skulle klara av att äta sin egen häst, gav många intresserade kunder, innan hon ens själv hade bestämt hur hon skulle göra. Med internet, och alla de mellanmänskliga kontaktmöjligheter det ger, så är nog inte kött svårt alls att sälja. Och är det slaktat på återtag så är det väl inte ens olagligt?

Mjölk kanske är lite knepigare eftersom korna inte slutar mjölka bara för att bonden inte har nån bra levernatör..  Men som någon sa, "ingenting är omöjligt, bara olika svårt"

Existens!

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #104 skrivet: 23 feb-13 kl 19:29 »
Då kan ju den här kloke personen som inte tyckte att når var omöjligt förklara vad en stor mjölkbonde som levererar 5000 liter mjölk varannan dag till mejeriet, ska göra istället?  Det finns en handfull mejerier som har olika områden.  Bygga ett eget mejeri då?

Nej det är inte svårt att sälja kött. Och heller inte olagligt om man kör med återtag.  Men det är lite skillnad när man ska göra det som sin försörjning, och inte bara ett enstaka djur. Det ska raggas köpare varje vecka, man ska sortera ut de djur som ska slaktas, det ska levereras och man ska lyckas få betalt. samtidigt ska man då sköta gården också.

Jag pratade med en producent här i närheten, som säljer köttlådor i stor skala, och enligt dom så gick gränsen för att det ska löna sig vid omkring 30 kr/kg i betalning från slakteriet.  Får man mer, så är det inte lönt krånglet att sälja själv.
Och nu ligger alltså slakteripriset en bra bit över 30 kr...

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #105 skrivet: 23 feb-13 kl 19:41 »
Nej det är inte svårt att sälja kött. Och heller inte olagligt om man kör med återtag.  Men det är lite skillnad när man ska göra det som sin försörjning, och inte bara ett enstaka djur.

Det är väl kanske det som är lite av dagens livsmedelsproducenters dilemma. Att ha det som försörjning, så ska det till specialisering och storskalighet. Då är man genast inne i att man måste ha ett visst antal djur, och plötsligt måste det till mer mark för foder, större maskiner, större stallar, mer utrustning etc. Och för att ha råd med det, så måste producenten producera mer... Nä, jag tror inte att det är en väg att gå...

Att en mjölkbonde inte ska få rimligt betalt för att slakta en mjölkko som mjölkat klart, det låter bara befängt. Vad skulle det vara för fel på köttet om kon inte är medicinerad?

Är det inte så att många småbönder som levde på sin mjölk plötsligt fick lägga ner, när mjölkbilen inte längre kom till de som producerade mindre än en viss volym? Det handlar alltså inte om den grundläggande lönsamheten i bondens verksamhet, utan beslut uppifrån.

vindensbonig

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #106 skrivet: 23 feb-13 kl 19:49 »
Förstår ni itne att det ät ett manipulerande?

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Berätta om kött!
« Svar #107 skrivet: 23 feb-13 kl 19:53 »
Just återtag på hästköttet kommer aldrig bli ngt heltidsjobb i Sverige, jag tror inte det finns på världskartan att det kommer att födas upp kötthästar i Sverige. Besökte dock kötthäststuteri i Italien när jag bodde där, det är lite småhemligt där med. Jag fick komma o kika via kontakter...

Men däremot att folk TAR VARA på sina hästar som ändå ska slaktas borde jobbas mer för. Att presentera återtag som ett alternativ. Det är inte många som kommer att göra ändå..men några är bättre än inga om det finns ett alternativ istället för att själv handgripligen göra det.
När jag gjorde det, hade ingen någonsin tidigare gjort det på det slakteriet iallafall.

Men nästa gång styckar vi själva, minns inte vad det kostade, men jag var nära att fara baklänges av chocken iallafall, jag hade lätt köpt en ny häst för dom pengarna iallafall.

" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #108 skrivet: 23 feb-13 kl 20:35 »
Just återtag på hästköttet kommer aldrig bli ngt heltidsjobb i Sverige, jag tror inte det finns på världskartan att det kommer att födas upp kötthästar i Sverige. Besökte dock kötthäststuteri i Italien när jag bodde där, det är lite småhemligt där med. Jag fick komma o kika via kontakter...

Men däremot att folk TAR VARA på sina hästar som ändå ska slaktas borde jobbas mer för. Att presentera återtag som ett alternativ. Det är inte många som kommer att göra ändå..men några är bättre än inga om det finns ett alternativ istället för att själv handgripligen göra det.
När jag gjorde det, hade ingen någonsin tidigare gjort det på det slakteriet iallafall.

Men nästa gång styckar vi själva, minns inte vad det kostade, men jag var nära att fara baklänges av chocken iallafall, jag hade lätt köpt en ny häst för dom pengarna iallafall.

Ungefär det jag menar! Och just därför tyckte jag det var kul när de intervjuade den här kvinnan från svensk hästnäring, som hade forskat på vad som händer med svenska hästar när de dör. Att hon faktiskt propagerade för att äta mer häst. För att ta vara på den resurs det är! :)

Det spelar kanske mindre roll om hästägaren själv tar tillbaks köttet, eller om det säljs vidare av slakteriet. Men återtag  bör ju absolut presenteras som en möjlighet. Det du berättade att ingen på slakteriet hade hört talas om det, gör att jag tvivlar på att det ens presenteras som ett alternativ? Jag har aldrig slaktat nån häst, så jag vet inte...

Och på samma vis känns det absurt när Halte berättar att hans grannar inte får betalt för sina jerseykor...

Existens!

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #109 skrivet: 23 feb-13 kl 20:42 »
Alla vet nog att återtag är ett alternativ.. men så värst många har nog inte ens tänkt tanken att sälja hästen i en köttlåda.. I allmänhet är det nog lite för mycket känslor inblandade i det fallet.

Man ska nog inte haka upp sig på just jersy-korna.. dom är ju inte direkt köttiga.  Vanliga kor får man bättre betalt för.  men för min del så skulle jag gärna önska att det var mer tydligt på köttförpackningarna var köttet kommer ifrån för typ av djur. Inte så att en ko nödvändigvis är sämre kött, men den har ju trots allt tjänat in sina pengar en gång. medan då ett rent köttdjur föds upp enbart för köttets skull. Så lite prisskillnad tycker jag det kan vara.

Halte

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #110 skrivet: 23 feb-13 kl 20:51 »
Alla vet nog att återtag är ett alternativ.. men så värst många har nog inte ens tänkt tanken att sälja hästen i en köttlåda.. I allmänhet är det nog lite för mycket känslor inblandade i det fallet.
Man ska nog inte haka upp sig på just jersy-korna.. dom är ju inte direkt köttiga.  Vanliga kor får man bättre betalt för.  men för min del så skulle jag gärna önska att det var mer tydligt på köttförpackningarna var köttet kommer ifrån för typ av djur. Inte så att en ko nödvändigvis är sämre kött, men den har ju trots allt tjänat in sina pengar en gång. medan då ett rent köttdjur föds upp enbart för köttets skull. Så lite prisskillnad tycker jag det kan vara.

Det är klart det ska vara prisskillnad, och jag är också medveten om hur Jersey-kor är byggda.. Jag har några själv.

Men det borträknat så är 0 kronor, eller några hundralappar, jävligt lite för 150-200 kilo kött, plus hud och inälvor som de också tar tillvara på.. Det blir ju liksom ingen rim och reson i det eftersom att dessa 0 kronor genererar en hel del pengar i slutänden i alla fall. Även om hela djuret skulle gå till att bli den billigaste hundmaten så pratar vi 2000-2500 kronor plus inkomst för huden.. Men nu kommer ju köttet säljas som livsmedel i stora delar ändå, resten (inälvor och bortstyckade bitar) går som djurfoder och huden säljs.. Nej, det är inte rimligt på något vis.

javill

  • Inlägg: 11393
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Berätta om kött!
« Svar #111 skrivet: 23 feb-13 kl 22:04 »
Ingen har väl sett 'häststek' i affären?

Jodå, på Börjes i Tingsryd kan man hitta häststek i charken.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Berätta om kött!
« Svar #112 skrivet: 23 feb-13 kl 22:10 »
Ica Ekängen i Eskilstuna och Konsum i Sparreholm har jag sett hästkött i köttdisken på  :)

Existens, alla vet verkligen inte om att det finns återtag, många icke-bönder, typ vanligt hästfolk tror att det finns bara slakta själv eller lämna på slakteri att välja på!

Inte ens alla slakterier vet ;) Jag fick napp på tredje slakteriet, på dom två första blev jag i stort sett utskälld på som ens frågar nåt så befängt som återtag på häst..  :o :o :o
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Berätta om kött!
« Svar #113 skrivet: 23 feb-13 kl 23:40 »
Citera
Då kan ju den här kloke personen som inte tyckte att når var omöjligt förklara vad en stor mjölkbonde som levererar 5000 liter mjölk varannan dag till mejeriet, ska göra istället?  Det finns en handfull mejerier som har olika områden.  Bygga ett eget mejeri då?
Om han inte gör NÅGOT, så blir han inte bara lurad om två dar igen, nästa vecka, nästa år ja faktiskt hela livet. Kanske spola ut mjölken på gatan utanför mejeriet? Bolaga ihop sig med några andra bönder om en egen mjölkbil och kört mjölken till t.ex. Emå-mejerier?
Eller kanske det inte är så illa som det sägs i alla fall? Med tanke på bidragen så...........*duckar*  ;D Nej jag VET att varje bonde har sin egen situation, men att ha som enda framtidsutsikt att va i ett ständigt underläge, hur står man ut med det?

Eller som exemplet med jerseykon; Jag träffade en som skickar sina lamm till påsk och då får ungefär 1000 spänn. Nog fan finns det mer kött på en jersey än på ett 1-årslamm? Således blev han också lurad! Av sin egen slakteriförening där till?  :o

Citera
Nej faan det är synd att den organiserade bonderörelsen dött ur.. det vsr lite annan makt i böndrnas händer när man hotade med så-strejk.. Kunde man få till en fungeranee bonde-fackrörelse skulle man kunna tvåla tillde där utsugarna

Exakt så tror jag det måste gå till! Ni som har andelar i dehär föreningarna, borde ni inte ta ut era pengar och kanske börja om på nytt? Det enda som kan hindra er är att ni inte har samma kurage som era förfäder, samt att nästan alla har större marginaler.

Citera
Men nästa gång styckar vi själva, minns inte vad det kostade, men jag var nära att fara baklänges av chocken iallafall, jag hade lätt köpt en ny häst för dom pengarna iallafall
Roligt det finns de som inte låter sig luras mer än en gång! Fast du är kvinna, va?  ;D
« Senast ändrad: 23 feb-13 kl 23:44 av TiB »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Berätta om kött!
« Svar #114 skrivet: 23 feb-13 kl 23:41 »
Det är klart det ska vara prisskillnad, och jag är också medveten om hur Jersey-kor är byggda.. Jag har några själv.

Men det borträknat så är 0 kronor, eller några hundralappar, jävligt lite för 150-200 kilo kött, plus hud och inälvor som de också tar tillvara på.. Det blir ju liksom ingen rim och reson i det eftersom att dessa 0 kronor genererar en hel del pengar i slutänden i alla fall. Även om hela djuret skulle gå till att bli den billigaste hundmaten så pratar vi 2000-2500 kronor plus inkomst för huden.. Men nu kommer ju köttet säljas som livsmedel i stora delar ändå, resten (inälvor och bortstyckade bitar) går som djurfoder och huden säljs.. Nej, det är inte rimligt på något vis.
Det är klart vikt och klassning suger när man kommer på fel sida md sina djur. Att en kasserad lever alltid kostar 80 kr även om hela kon slaktvärde inte ens överstiger dessa kronor. Men man måste ju tänka på transport, slakt, stycknings, administrations mm kostnad. Det är ju inte särskilt mycket dyrare för slakteriet att ta hand om en fin kötttjur än en gammal ko. Så jag tror inte att dåliga djur sponsrar slaktpriset för bättre djur utan det är nog affärsmässigt riktigt. Även om konkurrensen är dålig så finns det ju lite olika alternativ så det hade nog kommit fram om något slakteri blåste kunderna.
Hittade en prislista för återtag för nöt: slakt 8kr/kg och styckning 5kr/kg. Sedan lite malet och frakt på detta kommer man nog upp i 15kr/kg.
« Senast ändrad: 23 feb-13 kl 23:52 av Tjalve »
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Existens!

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #115 skrivet: 23 feb-13 kl 23:49 »
Om han inte gör NÅGOT, så blir han inte bara lurad om två dar igen, nästa vecka, nästa år ja faktiskt hela livet. Kanske spola ut mjölken på gatan utanför mejeriet? Bolaga ihop sig med några andra bönder om en egen mjölkbil och kört mjölken till t.ex. Emå-mejerier?
Eller kanske det inte är så illa som det sägs i alla fall? Med tanke på bidragen så...........*duckar*  ;D Nej jag VET att varje bonde har sin egen situation, men att ha som enda framtidsutsikt att va i ett ständigt underläge, hur står man ut med det?

Eller som exemplet med jerseykon; Jag träffade en som skickar sina lamm till påsk och då får ungefär 1000 spänn. Nog fan finns det mer kött på en jersey än på ett 1-årslamm? Således blev han också lurad! Av sin egen slakteriförening där till?  :o

Exakt så tror jag det måste gå till! Ni som har andelar i dehär föreningarna, borde ni inte ta ut era pengar och kanske börja om på nytt? Det enda som kan hindra er är att ni inte har samma kurage som era förfäder, samt att nästan alla har större marginaler.
Roligt det finns de som inte låter sig luras mer än en gång! Fast du är kvinna, va?  ;D

Det skulle vara väldigt intressant att se dig agera i verkligheten, som bonde. Så som du pladdrar på om alla lösningar. Hur får man ihop till räntorna om man spolar ut mjölken på gatan t.ex?  Vem bryr sig om det, mer än att man blir idiotförklarad?

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Berätta om kött!
« Svar #116 skrivet: 24 feb-13 kl 00:22 »
Det skulle vara väldigt intressant att se dig agera i verkligheten, som bonde. Så som du pladdrar på om alla lösningar. Hur får man ihop till räntorna om man spolar ut mjölken på gatan t.ex?  Vem bryr sig om det, mer än att man blir idiotförklarad?
Nu skaffade jag mig ju andra bekymmer än bonderiet förståss men idiotförklarad har jag blivit några gånger i alla fall.
Hur får man ihop till räntorna om man blir för dåligt betald hela tiden? ;) Jag tror vid närmare eftertanke att, när nöden blir tillräckligt stor så agerar man, på ett eller annat sätt. Man kan kanske t o m samsas med andra i samma sits.

Eller ligger felet på ett annat plan; Att man skaffat sig för höga räntor, att man "investerar ihjäl sig" vilket är vanligt i alla branscher.

En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

javill

  • Inlägg: 11393
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Berätta om kött!
« Svar #117 skrivet: 24 feb-13 kl 01:22 »
Hur får man ihop till räntorna om man spolar ut mjölken på gatan t.ex?  Vem bryr sig om det, mer än att man blir idiotförklarad?

Risken är överhängande för att man blir åtalad för miljöbrott.  :P
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

vindensbonig

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #118 skrivet: 24 feb-13 kl 01:39 »
Det skulle vara väldigt intressant att se dig agera i verkligheten, som bonde. Så som du pladdrar på om alla lösningar. Hur får man ihop till räntorna om man spolar ut mjölken på gatan t.ex?  Vem bryr sig om det, mer än att man blir idiotförklarad?
Man gör som den riktige bonden utnyttjar bidragen va annars ?.
« Senast ändrad: 24 feb-13 kl 13:14 av mummrick »

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Berätta om kött!
« Svar #119 skrivet: 24 feb-13 kl 06:15 »
Okej... Inget krav för gris... Men för andra djur? Vad är det som i så fall skiljer ut grisar i sammanhanget?

Märket var Tulip. Och jag lusläste och vred och vände på paketet ett antal gånger, så jag tycker inte att jag borde ha missat om det stått nånstans. Men jag kan inte svära på det. Man kan ju säkert kontakta företaget för mer info, men då det fanns lokalproducerat känns det inte nödvändigt i mitt fall.. ;)

Tulip är danskt. Tulip är en av Danmark stortillverkare


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

253 gäster, 1 användare
Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser