Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad gör man med björksav  (läst 9143 gånger)

Skinfaxi

  • Inlägg: 30
    • Småland
Vad gör man med björksav
« skrivet: 07 apr-18 kl 13:04 »
Hej,
Jag tillvaratog för första gången björksav. Det smaker som vatten med lite friskt inslag, typ som citron vatten i styrka.

Nun funderar jag vad man kan göra med den förutom att dricka den? Måsta man koncentrerar den på något sett?

Andra spännande användningsområden?

Postat med Alternativ.nu´s app


Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #1 skrivet: 07 apr-18 kl 13:28 »
Tyvärr går den inte att spara färsk särskilt länge, den är en färskvara.  :)

Men, ett recept jag hört om man har mycket är att lägga i en kvarts jästkub så skall det tydligen jäsa till ett slags ciderliknande dricka som håller betydligt längre.

Det är svårt att koncentrera, jag försökte koka ihop till koncentrat när jag var liten men det smakade inte alls gott när det kokat länge tyvärr, så jag vet inte om det går...

(men spara den inte för länge färsk, en bekant till mig blev rejält magsjuk då hon drack gammal sav som stått länge i kylen)


.

Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Textfiluren

  • Inlägg: 5
    • Närke
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #2 skrivet: 07 apr-18 kl 14:32 »
Det måste väl gå att frysa, eller?  Då kan man ju tina upp vart efter man vill ta sig en slurk, efter att björkarna slutat sava?

docswood

  • Inlägg: 192
    • -
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #3 skrivet: 07 apr-18 kl 15:00 »
Japp. Den går utmärkt att frysa.


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu

hemul

  • Inlägg: 23
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #4 skrivet: 23 nov-18 kl 05:41 »
Jag har en gammal bok från 70-talet om vinbryggning som har ett recept på björk- och lönnvin, om nån är intresserad.   :D

Det står att sav använts för vinframställning i flera hundra år.  Sen beskrivs hur man tappar saven, men det vet ni visst redan.

Man ska ha 25 liter sav...

"Man tillsätter 3,5 kg socker och häller det  på damejeanne. Enligt ett gammalt recept skall man inte använda jäst. Man låter vintet själv komma i jäsning och tappar normalt om det efter ett par månader. Det är emellertid nog så klokt att tillsätta 10 g jästnäringssalt och riktig vinjäst (vitt vin, Tokayer eller Sherry). Om vinet är för tamt i smaken tillsätts lite citronsyra.
Det kan vara svårt att skaffa tillräkligt björk- och lönnsav och man kan gärna ersätta hälften av den med äppelmust".

Nu tror jag inte 25 liter sav och 3,5 kg socker ryms i en damejeanne, så man får nog modda lite.  ;)

Min kompis som hade samma bok gjorde faktiskt björkvin en gång. Som jag minns det blev det tämligen tamt. Så man bör nog blanda upp det med nåt med mer syra i. Kanske björk och rabarber eller krusbär? Björk och rönnbär?

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #5 skrivet: 23 nov-18 kl 16:17 »
Erik och Sigvard gjorde väl björkvin om ja inte mins helt fel  ?

kretslopp

  • Inlägg: 2246
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #6 skrivet: 24 nov-18 kl 14:25 »
Vi tappade björksav för några år sen. Det blev stora volymer, så jag sköd ihop den, sen ställdes den i kylskåpet där den glömdes. När den sen återupptäcktes efter ett halvår hade den jäst till vin, inte alls dumt.
kretslopp

hemul

  • Inlägg: 23
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #7 skrivet: 25 nov-18 kl 02:13 »
Koka ihop till sirap borde man väl också kunna göra? Det kanske är gott. Lönnsirap är rätt smaskigt. Men det kanske görs av saven från speciella lönnar?

Birdyblack

  • Inlägg: 2
    • -
    • gclub
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #8 skrivet: 16 maj-19 kl 07:00 »
Jag tänker inte tänka för mycket
fifa55 members, giving equality to everyone Open official betting service 24 hours a day. Good system with high security. Convenient deposit-withdrawal via automatic system, saving time, no need to travel

statustrött

  • Inlägg: 160
SV: Vad gör man med björksav
« Svar #9 skrivet: 16 maj-19 kl 09:42 »
 Jag kokade ihop saven till "sirap" för många år sedan. Jag gjorde det på köksspisen och det tog en väldig tid och massa sav för att få ihop till en deciliter.
 Den blev söt och god och en liten skvätt hade jag kvar i kylskåpet i flera år utan att den förstördes.

 Undrar om jag inte sett någonstans på nätet att man kokade utomhus med vedeldad gryta.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

533 gäster, 10 användare (2 dolda)
skräptanten, xaelanar, Själv är bäste dräng, Anders Flix, Oskari, Radar, ärt, alternaiv

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser