Har du tillgång till färsk gödsel så måste du lägga varmbänk! Gräv ur en grop, gärna litet större än drivbänken, fyll med färsk stallgödsel varvat med halm eller torra löv, trampa ihop (förslagsvis ovanpå lövlagren...), lägg på glas och invänta att bänken börjar "brinna", det vill säga att nedbrytningen börjar och värme utvecklas. Så. Om du börjar väldigt tidigt måste du täcka glaset på natten med gamla mattor, täcken eller liknande.
Jag la varmbänk för första gången i fjol, runt första april, och kunde skörda golfbollstora rödbetor i början av juni! Det enda problemet var att köra gödsel utan släpkärra: i hopfällbara tunnor i bilen, med öppna fönster. I år ska jag försöka få någon bonde att tippa ett lass färsk gödsel på garageuppfarten. Grannarna betraktar mig ändå som litet konstig för mitt odlingsintresse.
Beträffande vad du ska odla så fundera på vad du/ni äter och vilka lagringsmöjligheterna är. Jag kokar grönsaksröror på mestadels squash, lök och tomat och lägger i frysen, kokar sylt och saft, gör chutneys och inläggningar samt lagrar rötter i lådor med sand i ett svalt men frostfritt förråd.
Runåbergs fröer har en inspirerande katalog och mycket eko-frö.