Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stänga av pannan, vad tänka på?  (läst 3399 gånger)

torptomte

  • Inlägg: 33
    • Västergötland
Stänga av pannan, vad tänka på?
« skrivet: 10 feb-18 kl 09:05 »
Jag hade tidigare problem med varmvatten tankarna, eller rättare sagt cirkulationspumpen lät konstigt och det var antagligen luft i systemet efter att inte ha varit igång under sommaren.  Då stängde vi bara av cirkulationspumparna och varmvattnet (körde på beredaren istället)  men med tanke på att det bråkade lite efter förra "vilan"  så undrar jag om det finns något att tänka på som ska göras innan eller är det helt enkelt bara köra igång det försiktigt och lufta efter att ha stått länge? Känns onödigt nu när jag inte eldar längre att ha i alla cirkulationspumpar och golvvärmen som just nu enbart driver runt kallvatten ändå..  ( förut så har vi bara stängt av och inte tömt något eller så, sen bara kört igång lugnt igen. Aldrig varit problem under dom tidigare 6 åren men nu efter sommaren som sagt var det ju lite krångel :(

Postat med Alternativ.nu´s app


Skogsvilde

  • Inlägg: 16935
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Stänga av pannan, vad tänka på?
« Svar #1 skrivet: 10 feb-18 kl 18:02 »
När du ställer systemet bör det vara väl fyllt.
Då allra helst med syrefattigt vatten då det minskar eventuella inre rostangrepp.
Så fyll upp och elda rejält.  Gärna uppåt en hundra grader i pannan så syret frigörs.

När du väl skall dra igång igen så kör igenom allt och toppa upp innan du börjar elda.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

torbjorn

  • Inlägg: 13743
    • Medelpad
SV: Stänga av pannan, vad tänka på?
« Svar #2 skrivet: 10 feb-18 kl 18:22 »
Det är fullt normalt att cirkulationspumpar klibbar fast om de står oanvända länge. Om de har svårt att komma igång, får man skruva ur pluggen vid axeländen och hjälpa igång den med en skruvmejsel. Det är normalt att det droppar vatten när man skruvar ur pluggen, men om det rinner eller sprutar ut så har pumpen en lagerskada och bör bytas i vilket fall.

Många moderna pannstyrsystem har en funktion för att "motionsköra" cirkulationspumparna för att de inte ska fastna när anläggningen är avstängd. Det kan t ex vara programmerat så att pumparna körs 5 minuter en gång per dygn även om de egentligen inte behövs.

En annan viktig sak är att se till att cirkulationspumparna är monterade så att de kan lufta sig själva. De bör helst sitta på lodräta rör, vända så de pumpar vattnet i riktning uppåt. Om röret viker av någonstans ovanför pumpen och det inte är konstant uppförslutning till t ex ett öppet expansionskärl eller element med luftventil, så bör man sätta en luftventil på högsta punkten. Och se till att alla som har med anläggningen att göra vet att den finns där, och varför den finns där!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

443 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser