Dela detta:
Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Smarta självhushållarknep, goda råd, aktiviteter, böcker, hemsidor eller prylar.
Maila petter@alternativ.nu Max 500 tecken och gärna bild.

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Ofta är det ju låg syrehalt i borrat vatten, så miljön inne i en hydrofor är tuff för eventuell ohyra. Stor tank är att föredra faktiskt, då du förutom att ha en stor reservvolym även får bättre partikelavskiljning och även en reduktion av Radon (halveringstid under 4 dygn). Filter efter tanken är bäst.

Och ställ du trycket på 2-2,5 bar, det är inget besvärligt mottryck för en djupvattenpump.
2
Eltillverkning / SV: Cykeldriven generator
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 09:03 »
Visst är det smart att ha ladduttag (usb) på cykeln, bara grejerna håller för vädret så det inte blir mer skräpkonsumtion, för utan mobilen vill/kan inte många vara. Men bilen på landsbygden har väl inget med det att göra? Utan bilen på landsbygden så blir det nästan total avfolkning. Det går inte att ersätta den med cykel.
3
Ett tryck på 1 bar räcker även för disk- och tvättmaskin.
Svårigheter med eget "vattentorn" är att du måste upp 10 m över tappstället för att få 1 bars tryck, att du lätt får in damm och alger och vattnet blir ljummet på sommaren = tillväxt inne i tanken. Sen finns risken att det fryser i tanken i vattentornet.
Hydropress är enklare så länge den funkar, tycker jag, men å andra sidan har jag råkat ut för trasiga blåsor flera gånger.
Hydrofor tappar luften men med en bildäcksventil i toppen är det lätt att fylla på några gånger om året och hydroforen har i praktiken inga delar som kan gå sönder.
Ja, det blir lite gucka inne i hydroforen/hydropressen/vattentornet men så länge det är kallt och mörkt är det inga bekymmer. Min gamla hydrofor hade stått i över 20 år och visst var det lite lera, eller nåt annat äckel, i botten men det var inget vi for illa av. Vi har partikelfilter efter hydropressen.
4
Ekonomi / SV: Behöver VERKLIGEN råd!
« Senaste inlägg av Ex. skrivet Idag kl. 01:51 »
De 5 åren börjar ticka från ni köpte gården, för det var då ni blev näringsidkare.

Men du kan vara lugn.. ni lär hinna få ihop förluster under de kommande åren ändå.  :)   Och det är ju inte så att ni får 100 000 från skatteverket, utan avdraget görs i deklarationen mot er löneinkomst, och med 30% skatt så blir det alltså maximalt ca 30 000 i sänkt skatt.  Sen kan det ju finnas andra nackdelar med att sänka inkomsten.

Sen är det precis som Olivia säger.  Det finns ingen automatisk koppling mellan att vara näringsidkare och att ha F-skatt.  Man kan ju exempelvis ha skatteskulder och köpa en gård. Då kommer man inte att beviljas nån F-skatt, men gården har man ändå, och är därmed näringsidkare.
5
Vatten och avlopp / SV: Hur installera djupbrunnspump i borrhålet?
« Senaste inlägg av Klasb skrivet Idag kl. 01:49 »
Gräv ner till frostfritt.
borra hål i pumpröret
montera enkeladept.
https://www.rinkabyror.se/artikel/enkeladapter-25r/
6
Eltillverkning / SV: Cykeldriven generator
« Senaste inlägg av piggetröska skrivet Idag kl. 01:01 »
Om syftet med cyklingen är träning så är ju energiutvecklingen ett slags avfall som kan betraktas som återvinning om gör om den till något användbart.
AVSIKTEN med mitt inlägg om att det nu finns sk laddregulatorer var INTE att människa genom cykling skulle ersätta vindkraftverk solpaneler, så att hon genom cykeltramp kunde bli offgrid i sitt hushåll.

Det finns säkert de som ser sin cykelpendling (20km eller mer per dag) till arbetsplatsen som en träningsform, medans nyaste Volvon får vila på garageuppfarten. För andra mindre ekonomiskt  gynnade kan cykeln vara det enda alternativet då man som timanställd inte vågar lösa periodkort då man inte vet när man blir inringd nästa gång.

Trampar man 20km eller mera per dag så kanske man använder sin smartphone under tiden och då är det opraktiskt att komma till jobbet med lite batteri i telefonen. Visst, man kan ha med sig en powerbank på cykeln, men då blir det ytterliggare en pryl som man skall komma ihåg varje dag. Att då koppla en laddregulatorer till den ev befintliga navdynamon måste vara betydligt enklare.

Och HUR många mer kalorier kan det gå åt att köra telefonen på det här sättet?
Motsvarande 1 macka per cykeltur? Eller 3st?  Kanske någon räknekunnig på forumet, som Torbjörn, kan göra en uträkning ?  Har enbart en subjektiv uppgift från en köprecension där brukaren säger att han inte upplever att trampningen går tyngre när han kopplar telefonen på laddning.

Men problemet har kanske en annan dimension? För många i glesbygd verkar bilen så självklar som om den vore en kroppsdel. Så i konsekvensens namn borde då vårdcentralen vara samlokaliserad med bilverkstaden, och apoteket med bilreservdelsfirman. Att förespråka cykeln som ett reellt transportmedel blir väl då detsamma som att föreslå självstympning !?
7
Vatten och avlopp / Hur installera djupbrunnspump i borrhålet?
« Senaste inlägg av JohnA skrivet Idag kl. 00:50 »
Har försökt webbsnoka efter mer detaljerade beskrivningar av hur man installerar djupbrunnspumparnas vattenledning frostfritt i borrhålen. Det enda jag hittat är denna grova skiss: https://www.viivilla.se/globalassets/viivilla.se/4/3/9/439918eb-198c-488c-8f57-64b337a1cdba.jpg

Är det någon som har koll på vad jag ska söka efter, eller var på Internet jag hittar mer utförliga beskrivningar av hur man ordnar vinkelanslutningen på frostfritt djup mellan "stigarröret" i brunnens foderrör och den horisontella vattenledningen? Så som det ser ut på skissen ovan är det tvunget att gräva sig ner till vattenledningen för att kunna lyfta upp pumpen för inspektion eller service/byte. Jag antar enda sättet att slippa grävningen är att ha en mer "ytnära" lösning som då kommer kräva värmekabel och rörisolering. -Eller har vinkelkopplingen i foderröret någon fiffig konstruktion som gör den delbar uppifrån?

Drömlösningen antar jag är om man har möjlighet att gräva ner ett antal betongringar kring foderröret och på så vis ordna ett underjordiskt pumphus på frostfritt djup, där man även kan ha plats för hydrofor/hydropress och eventuellt vattenfilter. I mitt fall tror jag dock berggrunden är väldigt nära markytan, samt att markens branta lutning kring borrhålet samt närhet till en väg gör det knepigt att ösa upp en schysst jordkulle kring "pumphuset".
8
Eltillverkning / SV: Cykeldriven generator
« Senaste inlägg av Per Johnsson skrivet Idag kl. 00:21 »
Jag skrev  om mitt projekt   .en motionscykel  med generator, hoppas nån mer  2019  gillar att  bygga ihop nåt  av  nåt  som köps billigt på nån skrot,men det   tycks fokuseras mer på att  vi som människor   är  innefettiva som energikälla ,och vist är det så
 Detta med att fängslade trampar till gatubelysning,låter som nåt smart,,,, så smarta  är ingen svensk !
Ja menar gå till friskis å svetis,, det kan va  10  krosstrainer på rad,, fult på alla,, ja många värmer upp så, många värmer upp på andra trampmaskiner,,stoppa detta  miljöförstörande ,, många åker bil till denna träning  träningen kräver energi EL   det är belysning ventilation   och träningsmaskiner,,  uppvärmda lockaler..efter träning  duch,,mer energi.. sedan hunger,, mat,  mer energi,, ,,,, för miljön är det bäst att sjunka ner i soffan å kolla tv,,   i Sverige finns det lag å rätt för allt,,  skriv en lag som tvingar  alla gym att va självförsörjande på energi..
 Ja finns det nån mer an ja som har pelarborr och bandsåg i vardagsrummet och gillar att bygga ihopp saker ?


9
Jag funderar vidare på tekniska lösningar för ett resurssnålt boende off-grid, med den naiva förhoppningen att kunna byta livsstil om några år.

På min tomt finns en djupborrad brunn som aldrig används pga den ska ha flödat för dåligt för en normal familj då den borrades för 20-40 år sedan. Till ett resurssnålt hushåll för 1-2 vuxna utan barn kanske brunnen är fullt tillräcklig. 12V djupbrunnspumpar är dyra prylar medan man kan få en 230V-pump för under 2000 kr. Eftersom borrhålet sägs flöda dåligt ser jag ingen vinst med att ha en kraftig pump. Bättre då att pumpa under längre tid och ha en rejäl vattenreservoar i stället, gärna så stor att man klarar sig flera dygn i sträck utan att behöva pumpa upp vatten, för då kan pumpningen samordnas med t.ex. tvättmaskin och batteriladdning i samband med att ett elverk startas upp.

Första tanken var ett system med högt placerad färskvattentank och självtryck, men en hydropress eller rent av gammaldags hydrofor av större modell kanske vore smidigare? Ett system med självtryck skulle kunna ha två tankar som körs växelvis för att underlätta rengöring. Å andra sidan behöver sådana tankar "andas" friskluft, vilket kanske innebär ett hygieniskt problem? Eller ska man vara mer orolig för vad som kan växa till sig i en hydrofor eller hydropress? Hydroforen är en enkel och billig pryl, men de kan vara svåra att få helt lufttäta.  Hydropressen ger jämnare tryck och levererar ledningstryck till sista droppen. Alla typer av vattenreservoarer samlar på sig slam och annat "junk" med åren, men jag har aldrig hört talas om att folk blir sjuka av detta. Ju större vattentank, destor större borde väl i så fall riskerna vara? Och utan pumphus under jord i kombination med väldigt liten vattenförbrukning kommer vattentemperaturen bli högre än i de flesta normala färskvattensystem.

Spontant känns det vettigare att ha eventuellt vattenfilter på ledningen mellan pumpen och vattenreservoaren, oavsett vad denna är av för slags typ, just för att minimera mängden "junk" i vattenreservoaren.

Ju högre tryck man har i systemet, desto bättre fart i kranarna så klart, men högre tryck sänker pumpens kapacitet och ökar energiförbrukningen vid pumpning. Väljer man en effektsvag djupbrunnspump med sämre lyfthöjd kan det bli ett väldigt nötande för att "ladda" en hydrofor/hydropress om nivån är låg i borrhålet. Det öppna systemet med självtryck har ju där fördelen att ge ett nästan konstant mottryck även när reservoaren börjar bli full.
10
Vatten och avlopp / SV: värme i vattentank
« Senaste inlägg av JohnA skrivet Igår kl. 23:55 »
Att låta en vanlig 230V självreglerande värmekabel för vattenledning ringla ner fritt i tanken borde väl göra jobbet enkelt och smidigt? Med bra isolering behövs nog ingen större effekt för att hålla vattnet frostfritt.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser