Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Hushåll / SV: Vad kan det här vara?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 14:36 »
De där allra äldsta fotogen (eller paraffin)-motorerna var antingen någon slags tändkulemotorer (alltså tvåtakts semidiesel), eller ottomotorer med kraftig förvärmning (en metallklump som hölls nästan glödande med värme från en gasbrännare eller blåslampa) i förgasaren.  Ottomotorerna kunde ha antingen lågspänningsmagnettändning (dvs en mekanisk brytarkontakt inne i förbränningsrummet) , glödrörständning eller någon slags anordning med tändlåga.
Åtminstone otto-fotogenmotorerna var ökända för ofullständig förbränning, stora moln av fotogendimma från avgaserna och ganska stora tendenser att sota igen ljuddämpare och avgasrör. Förmodligen hade de också en viss förkärlek för förgasarbränder.
2
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Håll bilen ren inuti
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 14:30 »
En dubbelvikt tunn kasserad bäddmadrass ovanpå bagagerumsmattan. Man kan vända den med ren eller smutsig sida utåt beroende på vad som ska fraktas för dagen. Den får gå i tvättmaskin någon gång om året.
Ibland, när något blött har fraktats (senast en vattenpump med trasig hydropress som det skvalpade ut en massa "rostvälling" ur under transporten), så kan man få ta ut och tvätta bagagerumsmattan, tömma reservhjulsbaljan mm också.

Ett annat tips är att ha olika fordon för mer eller mindre lortiga transporter. Man kan t ex hålla sig med en finbil och en "grisbil".

Ett tredje tips att om möjligt grovsanera lortiga saker före lastning, eller slå in dem i t ex en gammal presenning.
3
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar / SV: flytta på kycklingar
« Senaste inlägg av Danne h skrivet Idag kl. 14:21 »
Hur gamla bör kycklingarna va innan man släpper ut dom i hönsgården och låter dom vara över natten?
4
Kontakter / Tjejer, se hit! Engångserbjudande!
« Senaste inlägg av Akademiker i gummistövlar skrivet Idag kl. 14:00 »
Här finns en kille från norra Småland, mitt i livet (42), som söker en tjej. Tänkte detta var ett passande forum då jag bor på landet o alternativ.nu speglar flera av mina många intressen.
Är 176cm, åt det smala hållet, blont hår, blå ögon o oftast lite skäggig. Beskrivs som; pålitlig, snäll, grubblande o lite allmänt smågalen 😉.
Trivs bra i de flesta sammanhang; hårt fysiskt arbete/akademiskt kontorsjobb eller, dricka te o lösa korsord i bersån/dricka pissljummen pilsner på rockkonsert. Bäst trivs jag dock när jag pysslar med jord, djur eller mat.

Söker snäll o ärlig(!) tjej. Vill ha mer än bara en vän, men om det stannar där har vi ju ändå vunnit en ny vän! Du har en positiv värdegrund och helst har du även barnasinnet kvar, för det har jag! Du får gärna uppskatta de små glädjeämnena i tillvaron så att vi kan stanna upp o njuta av dem tillsammans.

Så, om du tänkt "Varför finns det inga bra killar kvar?", här är din chans! Hör av dig!

Kram
5
Kollektiv för självhushållare / SV: Gemensamt boende
« Senaste inlägg av Runesmith skrivet Idag kl. 13:35 »
Where are you?  That sounds like just the situation we want, but we have to be in the South for family and business reasons.  If you're anywhere near Skaane, I'll PM with more details.
6
Andra husdjur / SV: Vill bo på landet!
« Senaste inlägg av Trollmor skrivet Idag kl. 13:25 »
Å, kära nån då, så liten och söt!!   :-* :-*  För mina ögon ser det ut som snuva.  Om det inte går över av sig självt, bör ju ditt nyförvärv få hjälp.  Hoppas att kunniga personer här på forumet har bra råd.  Kanske lämpligt att lägga ut "snuvbilderna" på kanintavlan?
7
Hushåll / SV: Vad kan det här vara?
« Senaste inlägg av The Pink SuperSheep skrivet Idag kl. 13:03 »
Nja, att paraffin skulle ha använts som motorbränsle är ett missförstånd pga felöversättning. För mycket länge sedan kallades fotogen, lätt eldningsolja mm paraffin i vissa engelsktalande länder.

Det finns också något som kallas paraffinolja idag. Det är en tunn, välraffinerad mineralbaserad smörjolja. Ungefär som symaskinsolja. Men kemiskt sett har den inte mer att göra med paraffin i fast form än att båda är mineraloljeprodukter. Den används bl a för att olja in vissa slags luftfilter för att damm ska fastna bättre, och det förekommer att man sprutar eller stryker den på målade ytor för att klotter ska bli lätt att sanera bort.

Jisses, vilken djungel det var att översätta, var typ en halv sida med kemiskt sett helt olika saker det verkar syfta på på engelska...

Paraffinvax är troligen blocket.
8
Hushåll / SV: Vad kan det här vara?
« Senaste inlägg av The Pink SuperSheep skrivet Idag kl. 13:00 »
Stämmer, trött idag, det var en typ av petroleumdestillat som ligger nära fotogen (men under bensin och över brännolja tror jag) (om du säger det så kan man också ha kallat fotogen för det väldigt långt tillbaka i tiden), paraffinolja av idag är inte detsamma. Kan möjligen ha varit en lågraffinerad typ av fotogenliknande bränsle(?).
Många äldre tvåtaktsmotorer kunde drivas med olika typer av bränsle, så tippar på att det syftade på någon tidig variant av dieselhybridmotorkonceptet men med mekanisk glödtänding (?).
Vet iaf att HMS Hajen (från 1904) var utrustad med en sådan "paraffinmotor" från början och att historien nämner att den första motorn vid drift lämnade ett tjockt vitt rökmoln efter sig. och att det uppenbarligen inte var exakt samma då man något senare bytte till en för tiden mer modern motor, dessa senare tvåtaktare gick ofta på fotogen, råolja, eller en typ av petroleumdestillat som påmide om brännolja.

(Ja, jag är mekaniknörd... Har mekat med några råoljemotorer tidigare, så är väl en yrkes skada... ha ha! )


9
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Håll bilen ren inuti
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Idag kl. 12:32 »
Polisen brukade ha galonsäten bak för att enkelt kunna spola ur eventuella orenheter. Men som sagt, vad man behöver för skydd beror på vad man fraktar. Är det rinnande smuts, damm eller vad?
10
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Håll bilen ren inuti
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 12:16 »
Beror väll på vad för skit man fraktar?
Hörde på byn, att för länge sen var det en fyllskalle som ofta hamnade i bråk och när polisen hämta honom, så använde de släpvagn, för å inte skita ner bilen.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser