Hej.
Ölbryggning och mjödbryggning är inte ett recept i bemärkelsen ett gäng råvaror som kombineras, utan det är mer en procedur ett förfaringssätt och en metod.
Alltså man kan ha EXAKT samma råvaror, men göra bara ytterst lite annorlunda tex en lite avviaknde temperatur, så kan smak och resultat bli helt annorlunda.
När vi talar om mjöd från Roslagen, som det fortfarande bryggs i många hem i den finska delen av Roslagen, så talar vi i allmänhet inte om ett äkta mjöd. För i ett äkta mjöd ingår honung som en viktig del.
I Roslagen har man nog gjort det på honung en gång i tiden, men sedan har man gått över till att brygga det på farinsocker, citron, humle och även russin som du säger.
Det kräver stor skicklighet att brygga den typen av mjöd, så att man inte får livsfarligt exploderande flaskor, eller åtminstonde en skumfontän då det öppnas. Att ge sig på något sådant utan att vara van bryggare är ganska dömt att misslyckas.
Däremot skulle du kunna brygga en liknade sak, relativt lätt, och det är att du skaffar dig en ölsats med färdighumlat maltextrakt och följer instruktionen på burken.
Ta INTE en dyr sats, utan här är det istället en fördel om du tar en billig ölsats med 1.5 till 2 kg maltextrakt.
Istället för att tillsätta socker, som står i receptet för ölsatsen, så tillsätter du 1/2 - 1 kg farinsocker, och kanske 1-2 kg honung också.
I övrigt gör du precis som receptet säger. Du behöver alltså INTE sätta till russin, humle eller citron, för maltextraktet är redan pH-justerat och humlat och riktig öljäst finns med i en liten påse.
Har du bryggt på detta enklare sätt ett par, tre gånger, och du fått det att fungera med injäst kolsyra i ölflaskorna, ja då är du mogen att steg för steg göra ett mer ursprungligt recept.
Och som sagt, lyckas du väl med den förenklade bryggningen, så kan det bli riktigt gott det också. Självklart blir det bättre med mer riktiga recept, men detta ska bli helt OK. Och glad blir man garanterat.
Det är bättre om du ställer frågor direkt till mig, steg för steg i bryggningen, då du kör igång. Annars blir det lätt för mycket text, och oklart, utan fråga vartefter frågorna kommer.
Mikael Perman.