Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vitkålssoppa  (läst 4260 gånger)

admin

  • Administratör
  • Inlägg: 631
    • Alternativ.nu
Vitkålssoppa
« skrivet: 09 nov-03 kl 22:59 »
Datum: 24 februari, 2003 ;

Bryn några hackade lökar och mycket strimlad vitkål i en stor järngryta. Stek ganska länge så att vitkålen tappar ordenligt i volym och börjar få lite färg. Salta, peppra och söta ordentligt med sirap eller honung. Häll på en god buljong. Ät med nybakt bröd och ev. en klick kvarg i soppan.
Med vegetarisk buljong: Ta vad du har: grovriven morot, kålrot, palsternacka, hackad lök, selleri, vitkål och häll allt i en stor kastrull tillsammans med salt, hel svart- och vitpeppar och ev libbsticka, persilja eller lagerblad. Fyll på vatten så det precis täcker. Koka en halvtimme och sila sedan av. Vill du ha en simmig buljong så riv ner några potatisar också.
Med köttbuljong utan kött: packa alla köttben och köttrester så tätt du kan i en gryta, tillsammans med några morotsbitar, lökar, salt, svart-och vitpeppar och ev lagerblad. Knäck gärna benen på några ställen. Vatten så det täcker. Koka ett par timmar, sila.
Med köttbuljong med kött: Riktigt matig blir vitkålssoppan naturligtvis med kött i. Använd med fördel bitar som du tycker är svåra att tillaga, eller som du inte riktigt vet vad du ska göra med. Packa som innan tätt i gryta med morot, lök, salt, peppar och ev. lagerblad. Koka ett par, tre timmar, tills köttet utan ansträngning ramlar av benen. Ta upp köttet, rensa det och skär i fina bitar. Sila av buljongen i en bunke och ställ kallt så att fettet stelnar i en kaka på ytan. Det kan du sedan steka löken och vitkålen i när du ska göra soppan.
Med köttfärs: kallas också Nikkalouktasoppa. Bryn färsen i en stekpanna. Sila av fettet till den stora järngrytan och stek sedan lök och kål i det. Häll på färs, vatten, salt, peppar och sirap.
 
Petter  
petter@alternativ.nu

(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

437 gäster, 5 användare
JuliaMF, Idd, Gröfre Slissing, Stengrim, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser