Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: LimJans skrivet 16 apr-15 kl 16:31

Titel: Grönsakssalt
Skrivet av: LimJans skrivet 16 apr-15 kl 16:31
Vill gärna ha tips på goda grönsakssalter. Just nu gör jag en omgång med basilika, oregano, timjan, persilja, ruccola och ramslök. :)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Erikaerika skrivet 18 apr-15 kl 09:02
Det här lät ju spännande. Har inget tips dock, men blir nyfiken på hur du gör grönsakssalterna och vad du brukar ha dem till ?
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: christelle skrivet 18 apr-15 kl 09:23
Googla på örtsalt här ovanför så får du många tips. Finns även att läsa om örtsalt i Handboken
http://handbok.alternativ.nu/Mat/Kryddor/G%C3%B6ra_eget_%C3%B6rtsalt (http://handbok.alternativ.nu/Mat/Kryddor/G%C3%B6ra_eget_%C3%B6rtsalt)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: LimJans skrivet 18 apr-15 kl 10:30
Jag mixade en massa örter och torkade smeten i torkapparaten. Sen mixade jag det torra pulvret med salt :)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Erikaerika skrivet 20 apr-15 kl 18:04
Tack för bra tips  :) ! Har nu gjort mitt första örtsalt, kul och enkelt, kommer helt klart att göra fler ;D
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Lokattan skrivet 17 maj-15 kl 17:53
Går det bra att torka de mixade örterna i en svamptork? Jag brukar torka i ugnen på låg värme, men det tar ju så lång tid.
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: LimJans skrivet 17 maj-15 kl 18:04
Går det bra att torka de mixade örterna i en svamptork? Jag brukar torka i ugnen på låg värme, men det tar ju så lång tid.

Jag gjorde så. Fungerade fint :)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Gille skrivet 20 maj-15 kl 16:18
Planerar att göra gräslökssalt :)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Molly333 skrivet 19 jun-15 kl 19:20
Satt just och funderade över vad jag skulle göra för nå´t nytt och kul med mina örter...och nu vet jag!

Molly
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Lokattan skrivet 06 jul-15 kl 16:57
Det funkade jättebra att torka örtsaltet i svamptorken, gick ju både fortare o lättare än i vanlig ugn :) Jag mixade 1 chili med persilja, ruccola, libbsticka,rosmarin,salvia,oregano, koriander o salladslök i matberedaren, sedan mixade jag med saltet och lade det på bakplåtspapper i torken i några timmar.Eftersom det fortfarande var lite fuktigt och klumpar i, så körde jag i matberedaren 1 gång till, sen i torken igen en stund.
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: LimJans skrivet 03 aug-16 kl 17:48
Fler goda idéer? :)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: LimJans skrivet 03 aug-16 kl 23:05
Gräslök och grön blast från färsk gul lök. :)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Hökenäs skrivet 15 sep-16 kl 20:00
Jag blandar i allt möjligt av vad som finns tillgänglig ute i trädgården. Ofta blir det lök av olika typer, morötter, majrova, persilja, chili. Mixar allt i mixer blandar med salt och brer ut på olla. Rör runt ibland. Torkar i rumstemperatur på ett par dagar. Kör den i mixer igen. Använder som buljong.
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: famjedsi skrivet 16 sep-16 kl 09:18
Det finns en helt fantastisk blogg som heter skillnadens trädgård. Kvinnan som skriver är Sara Bäckmo. Hon har jättemycket spännande recept på bla grönsakssalt. Höjer dock en varningens finger då hennes sida och youtube klipp är kraftigt vanebildande :)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Ibo Schupp-Jonasson skrivet 17 sep-16 kl 04:25
Jag brukar blanda det jag har. Älskar libbsticka, så den är alltid med. För rött örtsalt använder jag blasten av rödbetorna. Ursnyggt salt. :)
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Nattlorden skrivet 06 feb-17 kl 15:23
Kör inte i för långa kvistar från örterna bara... de snurrade sig runt knivarna i vår gamla matberedare och brände motorn. 
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Malin80 skrivet 20 jun-17 kl 13:32
Jag brukar blanda det jag har. Älskar libbsticka, så den är alltid med. För rött örtsalt använder jag blasten av rödbetorna. Ursnyggt salt. :)
Åh, jag har också alltid libbsticka. Underbar ört! Och så kraftigt växande.
Sen blir det lök, morot, morotsblast, persiljestjälkar, timjan, oregano, basilika, selleri, och mer efter tillgång. Nässlor är bra och nyttigt att ha med. Primulablad, kirskål, rölleka, våtarv, klöver, groblad, mm. Blandar grönsaker och örter lite på känn. Mixar tillsammans med salt och torkar smeten på bakplåtspapper i rumstemperatur. Sedan mixar jag de torra klumparna till pulver.
Titel: SV: Grönsakssalt
Skrivet av: Blaser skrivet 26 aug-17 kl 08:26
Hej!
Jag kan varmt rekommendera Skillnadens Trädgårds Röda Grönsakssalt.. Sök på Sara Bäckmo. Det är det godaste jag har smakat.. Kan inte vara utan det 🏵😊 Testa det!
Mvh Susanne

Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)