Vårt land är avlångt med olika klimatzoner.
Oklart. Var odlar du nånstans? Vilken orientering har landet? Försök hitta solig och öppen plats, gärna syd-väst-vänd.
Här är löken färdig först nu. Gröna ståtliga stjälkar. Inte en chans att torka på fält. Inte en chans att det är torrväder.
Gissningsvis en följd av hög nederbörd och för lite sol och värme. Kanske du också sätter för sent. Jämför mitt förra inlägg samt nedan. Kan också ha med jorden att göra. För mycket drivande näring? Måste undvikas särskilt om vädret inte stimulerar till avmognad.
Kanske 5 -10% av mina lökar ruttnar eller torkar ihop. Det går inte att se på vilka som gör så eller tänker förvandla sig. Stora som små, gula, scharlotten eller röda. Från Sverige eller från Estland. Sak samma.
5-10% är inte så farligt. Kanske inte så stort problem ändå. Om du skördar lök som inte alls börjat mogna av så tycker jag detta låter som ett ganska måttligt svinn! Och som att dina skörde- och lagringsmetoder samt din odling är rätt så bra.
Möjligtvis så kanske utsädet har större betydelse än jag trott. Löken ska ju ha högt pH, 7,5, och det har nog inte min jord. Men växtkraften är det inget fel på, så pH-et tror jag mindre på.
Jag sa inte pH, jag sa kalk (=kalcium). Egentligen är det en balans mellan kalk och magnesium och andra positiva joner. Helst ska man ha jordprov. Men jag tror att det oftast är kalk som behövs till lök, snarare än dolomitkalk som är magnesium+kalcium. Ren kalciumkalk finns hos Lantmännen.
Potatislök var ett mycket bra tips.
Så nästa vår far jag till Finland och köper sättlök. Här var lite info från tre platser om potatislök. Primitiv sort låter bra. Bara den smakar som lök.
Det erbjuds oftast potatislök i Sesam, men inga stora mängder att börja med. Man får uppföröka själv. Det är mestadels svenska lantsorter som funkar här. Finska sorter härstammar fårn ryska och har större benägenhet att gå i blom.
Potatislök ojämn. Resultatet varierar mycket mellan platser, sorter och år. Som du beskriver förutsättningarna för vanlig lökodling hos dig så skulle det inte förvåna mig om potatislök går sisådär. Men det är inte säkert.
Förresten är potatislök svår att skilja från schalottenlök. De är mer eller mindre samma sak, en gradskillnad mer än en artskillnad. Så har du erfarenhet av schalottenlöksodling på din plats så vet du kanske en del om hur potatislök skulle gå.
Den smakar ungefär som vanlig lök men är lite rundare i smaken. Jag brukar steka den på svag värme. Den är också bra i grytor. Som rå eller snabbfräst föredrar jag 9 ggr av 10 vanlig lök.
Primitiv form av schalottenlök(?), odlas mycket frekvent i Finland men är nästan helt utdöd/borta här utom bla hos Sesams medlemmar. Finns i gul och röd form. Tyvärr mkt villig att gå i blom.
Potatislöken är en ”cepalök” som fördelar sig till flera lökar via sidoknoppar på moderplantan. Den kallades sättlök och kom ursprungligen från Ryssland till Finland. Nästan all lök som man tidigare odlade i Finland var potatislök
Sådd och såtid.
Förökning sker med övervintrade smålökar som planteras ut när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över.
Potatislök och annan lök har inget problem med måttlig frost! Dessutom sitter de nere i jorden första tiden efter sättning. Sätt ca 1 maj om det går. Lök är ljusberoende. Kring midsommar avtar tillväxten och löken vill börja mogna av.