Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Znibban skrivet 01 aug-16 kl 10:50

Titel: Bondbönor recept
Skrivet av: Znibban skrivet 01 aug-16 kl 10:50
Första året jag odlar bondbönor.
Tror jag kan skörda dem nu, ska tydligen gå att skörda både som unga och fullt mogna med brunt skal...
Nu är bara frågan ....vad gör ni mad bondbönor?
Har ni nå´t smaskigt recept att dela med er?
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: kurt skrivet 01 aug-16 kl 10:54
Det bästa är ju om man kunde slippa sitta och skala dem alla! Man kan mosa kokta bondbönor, jag undrar om man på så sätt kunde slippa skala dem?
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: Berberis skrivet 01 aug-16 kl 23:40
Jag har odlat bondbönor i många år, men jag brukar skörda när baljorna fortfarande är gröna.
Sprättar och kokar 6-7 minuter. Kryddar med lite kyndel om det finns. Serverar och äter som ärtor ungefär.
De små skinnen lossnar ibland i grytan, ibland på tallriken: jag bryr mig inte om dem - skalar inte heller. Bara äter.
Överblivna kalla bondbönor är goda med lite örtsalt eller salladsdressing.
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: lichiplommon skrivet 02 aug-16 kl 07:01
lägg in dem i olja!
koka upp bondbönorna i en blandning av salt och utspäd attiksprit (1 msk sper liter vätska - 1 del vatten+ 3 delar ättiksprit)
häll av vätskan
sprid ut bönor på en ren kökshandduk
fyll bönorna i rena glasburkar
häll över 90 grader varm olivolja
stäng burken

varsågod - norrlandsoliver
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: Znibban skrivet 02 aug-16 kl 08:06
lägg in dem i olja!
koka upp bondbönorna i en blandning av salt och utspäd attiksprit (1 msk sper liter vätska - 1 del vatten+ 3 delar ättiksprit)
häll av vätskan
sprid ut bönor på en ren kökshandduk
fyll bönorna i rena glasburkar
häll över 90 grader varm olivolja
stäng burken

varsågod - norrlandsoliver

Tack, det låter spännande!
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: kurt skrivet 02 aug-16 kl 08:29
lägg in dem i olja!
koka upp bondbönorna i en blandning av salt och utspäd attiksprit (1 msk sper liter vätska - 1 del vatten+ 3 delar ättiksprit)
häll av vätskan
sprid ut bönor på en ren kökshandduk
fyll bönorna i rena glasburkar
häll över 90 grader varm olivolja
stäng burken

varsågod - norrlandsoliver


Man skall vara försiktig med inläggningar i olja, om man inte har kontroll på pH-värdet, när det gäller produkter med hög vattenhalt. Annars finns det risk för botulism.

http://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jul-Aug-14-Abo.pdf (http://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jul-Aug-14-Abo.pdf)

http://extension.usu.edu/foodpreservation/files/uploads/Jun-11-Nummer.pdf (http://extension.usu.edu/foodpreservation/files/uploads/Jun-11-Nummer.pdf)
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: Gilbert skrivet 02 aug-16 kl 10:02
Bondbönor tenderar att bli bruna efter någon dag, de är absolut bäst färska eller frysta. Då behåller de färgen och smakar fortfarande bondböna.
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: lichiplommon skrivet 02 aug-16 kl 10:08
Man skall vara försiktig med inläggningar i olja, om man inte har kontroll på pH-värdet, när det gäller produkter med hög vattenhalt. Annars finns det risk för botulism.

[url]http://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jul-Aug-14-Abo.pdf[/url] ([url]http://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jul-Aug-14-Abo.pdf[/url])

[url]http://extension.usu.edu/foodpreservation/files/uploads/Jun-11-Nummer.pdf[/url] ([url]http://extension.usu.edu/foodpreservation/files/uploads/Jun-11-Nummer.pdf[/url])


Du har helt rätt! Därför ska de bland annat kokas i utspädd attiksprit innan. För övrigt har jag använt denna metod framgångsrikt i över 25 år. Men jag håller med att man ska vara noggrann och försiktigt. Botulism är inget att leka med. 
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: Lena III skrivet 02 aug-16 kl 10:50
Hummus
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: lichiplommon skrivet 02 aug-16 kl 11:28
apropå hummus
byt ut en fjärde till tredjedel av kikärtorna med frysta eller färska  bondbönor när du gör falafel.
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: herrbusifer skrivet 04 sep-16 kl 19:50
Koka en slätmixad krämig soppa på bondbönor och dashi, avsluta den med massor av lättkokta bondbönor och toppa med libbstickaolja eller färsk hackad libbsticka. Sjukt gott!!
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: FårEtt skrivet 13 nov-16 kl 19:35
Kör i mixer med vitlök, chili och olivolja, ev riven ost.
Använd kokspadet för att späda till krämig konsistens.
Bre på grovt surdegsbröd, eller knäcke, eller vad som helst...
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: hon på torpet skrivet 08 sep-17 kl 11:10
Ja bondbönor är så sjukt gott! Men hur spritar man dem med alla tummar i behåll ??? Dags att slutkörda nu, har ätit och även fryst in en del under sommaren, men nu plockar jag av det sista. Spritade hela dagen i går och tummarna blöder bokstavligen... och två tredjedelar av bönlandet återstår. Funderar på att låta dem torka i skidorna och hoppas på att de är lättare att pilla ut sen >:( (så gör jag man ju med utsädet) eller någon som har en praktisk idé?
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: Berberis skrivet 09 sep-17 kl 18:25
Tag en balja med båda händerna (nära varandra)
tryck med ena tummen precis på upphöjningen där en böna sitter,
knyck till med båda händerna, litegrand som om du skulle vilja bryta itu baljan.
Bönan ska nu hoppa ut, medan baljan fortfarande hänger ihop.
Fortsätt med nästa böna, osv, tills baljan är tom.

En del baljor är för sega för denna metod: dom får du sprätta.
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: tropfrog skrivet 10 sep-17 kl 16:04
Nu har jag gjort norrländska oliver enligt ovan på mina sista bondbönor. Vad jag förstår så är botulism förgiftning väldigt allvarligt, men också mycket ovanligt. Jag följde instruktionerna och var noga med hygienen. Men hur länge skall de stå innan det är dags att äta?

Mvh
Magnus
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: lichiplommon skrivet 10 sep-17 kl 18:11
Nu har jag gjort norrländska oliver enligt ovan på mina sista bondbönor. Vad jag förstår så är botulism förgiftning väldigt allvarligt, men också mycket ovanligt. Jag följde instruktionerna och var noga med hygienen. Men hur länge skall de stå innan det är dags att äta?

Mvh
Magnus
I prrincip kan de ätas när som helst, men vi börjar inte använda dem förrän det inte finns färska grönisar.
Titel: SV: Bondbönor recept
Skrivet av: tropfrog skrivet 10 sep-17 kl 22:08
I prrincip kan de ätas när som helst, men vi börjar inte använda dem förrän det inte finns färska grönisar.

Jo, all skörden bör ju vara inne innan man öppnar burkarna man gjort för förvaring.

Mvh
Magnus