Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  info sök  (läst 752 gånger)

Myrka

  • Inlägg: 73
    • -
info sök
« skrivet: 08 apr-10 kl 21:09 »
Vilka sidor eller böcker rekomendera du åt en nybörjare.


« Senast ändrad: 12 apr-10 kl 21:49 av Myrka »

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: info sök
« Svar #1 skrivet: 09 apr-10 kl 19:32 »
Om bonden är less på getterna, kan man förmoda att han/hon inte orkat bry sig så mycket om dem på senare tid.  Därför kan man gissa att de yngsta getterna kan vara både inavlade och sämre uppfödda.  Gissningsvis kan det även vara dags att söka efter en obesläktad bock.

  Titta noga på djuren, och välj dem som ser friskast och snällast ut.  (Jag antar att djuren i ursprungsbesättningen är betydligt fler än Du kan ta över.)  Om någon kanske är bland de äldsta, och inte längre ger så mycket mjölk, så kan hon ändå ha arvsanlag som gör att hennes eventuella framtida döttrar blir mycket bra.  Om Du vill ha mjölken.  Getmjölk är en fin produkt, men det är mycket jobb att ta vara på den.

  Kolla hur individerna beter sig mot dem som är mindre.  Då får Du en antydan om hur de kommer att bete sig i framtiden mot dem som är mindre.  Om Du ska ha glädje av getterna, och de av Dig, så är det bra om Du inte behöver börja med att ta hand om stångskador.  Ett problem när man kommer som besökare är, att den som tar för sig av maten på kompisarnas bekostnad ju blir stor och kraftig, och ser fin ut, men kan vara en mara för alla de andra, fast det inte syns för Dig som tillfällig besökare.  Men om Du kan vara med vid dagens kraftfoderutdelning, så får Du ett hum.  Om det är många djur, som kanske dessutom är likartat tecknade, så kan nog en digitalkamera och/eller filmkamera vara till hjälp när Du ska välja ut vilka Du ska satsa på.

  Om Du är nybörjare, kan det nog vara bra att inte i onödan satsa på högdräktiga djur.  Om Du får lite mera tid på Dig att läsa in Dig på djurarten, så har Du större möjlighet att undvika förlossnings- och andra problem.  Dina erfarenheter som fårskötare är till hjälp, men förvånandsvärt lite.  Getter och får är inte särskilt nära släkt.

  Räkna med minst en kvadradmeter stallyta per vuxet djur och en fjärdedels kvadratmeter per killing, om de kan gå ut och in som de vill.  För innevistelse dygnet runt dubbelt så stor yta.  Detta vid fri fodertillgång.  Kullstorleken på svensk lantrasget ligger runt 1,4, men det varierar stort mellan olika mor/dotter-linjer.  Om Du är god vän med bonden-grannen, så kan Du ju fråga om hur många killingar det brukar bli.

  Tips om litteratur och länkar finns här på gettavlan.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: info sök
« Svar #2 skrivet: 10 apr-10 kl 21:57 »
Den som Du läser snabbast är nog
Erik Sjödin:  Getter

Men den Du nog har mest glädje av är:

David Mackenzie:  Goat Husbandry
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

551 gäster, 2 användare
kretslopp, Gröfre Slissing

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser