Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Behöver hjälp om smör!  (läst 1302 gånger)

sallyzevenwacht

  • Inlägg: 597
    • Halland
Behöver hjälp om smör!
« skrivet: 16 maj-10 kl 15:23 »
Jag ska nu i vispande stund göra smör för första gången.
Jag har läst att man ska ha i en skvätt filmölk, men jag märkte att Onaka filen jag köpte häromdagen är slut! Kan man ta gräddfil istället?  ???
Dv. höns, undulater & ragdoll

eva f

  • Inlägg: 397
    • Ångermanland
SV: Behöver hjälp om smör!
« Svar #1 skrivet: 16 maj-10 kl 15:47 »
Hmm... Varför ska man ha fil i? Jag brukar ta grädden som den är och vispa tills den skär sig och blir smör. Jag har aldrig hör talas om att ha fil i grädden. Vad gör den för nytta?

sallyzevenwacht

  • Inlägg: 597
    • Halland
SV: Behöver hjälp om smör!
« Svar #2 skrivet: 16 maj-10 kl 16:16 »
om grädden är pastöriserad (jag har köpegrädde) så ska man hälla i en skvätt fil. Varför?
Kanske för att göra grädden lite syrligare   ???
Dv. höns, undulater & ragdoll

eva f

  • Inlägg: 397
    • Ångermanland
SV: Behöver hjälp om smör!
« Svar #3 skrivet: 17 maj-10 kl 07:22 »
Jaha!  :) Någon sa en gång att bästa smöret görs av den som stått länge, kanske har med syrakultur att göra. Själv gör jag på hemgrädde, men då förstår jag hur du menar. Men det borde finnas någon som vet om det funkar med gräddfil. Provade du själv?

mirakel

  • Inlägg: 171
    • Närke
SV: Behöver hjälp om smör!
« Svar #4 skrivet: 18 maj-10 kl 00:30 »
Hej!
För att göra riktigt smör, bör grädden vara syrad, dvs 1 l grädde tillsätts ca 1msk mjölksyrakultur tex i form av vanlig filmjölk eller gräddfil (ej yoghurt eller liknande!) . Får stå övertäckt i rumsvärme 1 dygn. Grädden har tjocknat och blivit syrlig, och kan vispas eller på annat sätt omvandlas till smör. När grädden delat sig i kärnmjölk och smörgryn, tas smöret upp och knådas i kallt vatten i omgångar tills vattnet är klart. Smöret tas upp och vattnet knådas ur, salt knådas in. Klart. Riktigt smör som är gjort på detta sätt kan pressas ner i glasburkar med lock och lagras under ganska många månader i jordkällaren/kylskåpet.


sallyzevenwacht

  • Inlägg: 597
    • Halland
SV: Behöver hjälp om smör!
« Svar #5 skrivet: 22 maj-10 kl 22:22 »
Jag hällde i lite gräddfil, och vips blev det smör!
Överlycklig  ;D
Dv. höns, undulater & ragdoll


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

552 gäster, 3 användare (2 dolda)
simon.arvestrand

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser