Samma sak gäller även för gul monilia på äpplen.
Angripna frukter passar bättre i kommunens insamling av matavfall (vanligtvis för biogastillverkning) än i egen kompost. Det är helt förkastligt att göra som gammalt folk brukar, och bara kasta iväg rötfrukterna utanför tomtgränsen.
Några råd som jag har sett någonstans:
-På höstkanten, var noga med att städa rent och samla upp fallna löv mm från angripna träd. Kompostera dem själv bara om du är säker på att det är så god fart på komposten att de är fullständigt förmultnade innan nästa vår. Är man inte säker på det, är det bättre att bränna dem.
-Pinnar från beskärning ska också städas undan, helst brännas.
-Låt gräset växa långt runt angripna träd på försommaren, fram till början av juli (så att spindlar, kvalster och diverse rovinsekter trivs).
-Börja städa rent och hålla gräset kortklippt från mitten av juli.
-Gör kartgallring så att inte frukter ligger an mot varandra.
-Städa undan fallfrukt dagligen, även sådan som inte ser ut att vara angripen.
Mina egna erfarenheter av monilia (gäller främst ett äppelträd, transparent blanche):
Risken för svåra moniliaangrepp verkar vara störst de år då vädret har varit varmt och fuktigt i månadsskiftet juli-augusti. År då det antingen har varit kallt eller torrt då, ger inga större angrepp.
På lätt angripna äpplen ser man så gott som alltid att angreppet har börjat vid ett insektsbett (hål i skalet).
Trädet släpper gärna moniliaäpplen, de är överrepresenterade bland fallfrukten. Man måste dock ständigt avsyna efter äpplen som inte faller hela vägen ner utan t ex fastnar i någon grenklyka.
Jag har aldrig varit med om att hela skörden har förstörts av monilia, även svåra år blir nog minst hälften av skörden användbar.