Datum: 2 september, 2002 ;
Till middag kan man sedan provsmaka storkoket av pölsa. Hjärtslagen (hjärta+lungor) bör alltså legat i blöt över natten, med ett snitt i hjärtanen. Har du annat småkött kan du använda det också. Skär allt i småbitar och koka i lättsaltat vatten, precis så det täcker, i en stor gryta. Ta upp köttet, låt rinna av och mal det sedan i en köttkvarn. Nu ska det kokas korngryn, det ska vara lika mycket kokt korngryn som malet kött. En dl korngryn blir vid kokning ca 3 dl. Koka grynen i spadet från köttet. När grynen kokt färdigt blandas de med köttet och ganska mycket fräst lök.
Sedan kommer kryddningen: mejram och vitpeppar, kryddpeppar och kryddnejlika, lite ättika och lite sirap. Man vill gärna få en liten sötsurbrytning, ett alternativ är att smaka av med spad från inlagda rödbetor.
Receptet i sig är väl inte så snabbt, men när man väl fryst i påsar eller kokat in pölsan på burk, går det snabbt att värma den och servera med kokt potatis, stekt ägg och inlagda rödbetor.
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)