Carina
Må 27 Nov, 2000 - 10:36
--------------------------------------------------------------------------------
Läste i senaste numret av tidningen Åter om att göra Korv. Jag gillar kok-korvar väldigt mycket och tänkte prova på att göra egen julkorv nu innan jul.
En sak bara som jag inte riktigt förstod, vad är skillnaden mellan krokfjällster och svinfjällster.
Varför kan man inte ha samma till alla kok-korvarna?
Carina
Ti 12 Dec, 2000 - 06:36
--------------------------------------------------------------------------------
Jag igen!
Nu är korven gjord!
Det blev krokfjällster även till julkorven fast det inte stod så i receptet.
Äntligen har jag korv som jag vet exakt vad den innehåller!
Camilla
On 3 Jan, 2001 - 17:22
--------------------------------------------------------------------------------
Hej,
Krokfjälster är tunntarm av nöt eller svin, rakfjälster är grovtarm av nöt, svinfjälster är grovtarm av svin, enligt min kokbok.
Där står också att nötfjälster används till grövre korv och svinfjälster till tex prinskorv och wienerkorv.
Storleken på skinnet och hur tjockt det är avgör vilket fjälster man använder till vad (kanske inte så kul med jättesegt skinn på en extra tjock wienerkorv?)
Blev korven god, förresten?
Carina
Fre 5 Jan, 2001 - 12:25
--------------------------------------------------------------------------------
Tack för utredningen av begreppen fjällster Camilla!
Julkorven blev lite torr iom att vi använde älgkött istället för nöt, detta trots att vi hade i en hel del extra späck. Men smaken var det inget fel på.
Grynkorven blev stark i smaken, men jättegod.
Nu köpte jag häromdagen en egen gammal handvevad köttkvarn på loppis för 20 kr, så om jag bara kan få tag i en korvtillsats till den så kan jag göra korv igen utan att åka och låna någon annans kvarn.