Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hantera kor  (läst 2315 gånger)

Härnaröd

  • Inlägg: 6
    • -
Hantera kor
« skrivet: 03 jan-18 kl 20:59 »
Hej
Jag hanterar en del kor, främst kvigor som är väldigt tama och gärna står på kö för att bli kliade när man går in till dem. Skulle vilja ha lite konkreta tips på hur man ska föra sig bland dem, de ska ju ha respekt för mig men samtidigt är det en liten besättning som hanteras mycket och de behöver därför vara vana vid mänsklig kontakt. Har tidigare erfarenhet av tjurar, hästar och getter. Tjurarna hanteras ju inte på samma sätt, de hästar jag jobbat med har redan varit uppfostrade och en get kan vara besvärande men den kan man ju handgripligen lyfta bort vid behov.
På senare tid har en del av dem fått en ovana att gå fram och klia huvudet mot mig, roligt till en början när de var lite försiktiga, dock inte lika roligt nu när de lärt känna mig och inte är lika försiktiga. De backar undan när jag säger till, men känns om att de inte riktigt tar mig på allvar längre.
Har pratat med en del äldre människor som jobbat med kor hela livet och de kan inte riktigt förklara på ett begripligt sätt, är ju något de haft med sig sedan barnsben och är lika självklart som att solen går ner.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Hantera kor
« Svar #1 skrivet: 03 jan-18 kl 21:46 »
Svår balansgång men brukar nästan aldrig vara ett problem med för tama djur. Men även om det är roligt att busa och stångas med ett djur upp till ca 300 kgs vikt så ska man inte inbjuda till för mycket sådant. Det går att få de tama och trevliga i alla fall. Att de kliar sig brukar jag tycka vara ok, viktigt att man har möjlighet att gå undan och inte sitter fast med stövlarna i gjyttja. Med kvigor får man också se till så man är beredd om de skulle hoppa upp, man orkar knappast stå kvar med ett tungt djur över ryggen. Att binda upp djuren under en vinter eller i alla fall ett par månader brukar hjälpa till med gränsdragningarna. Annars ska man som alltid med djur vara lugn men bestämd. Drar man en gräns måste djuren fatta det och backa undan. Behövs det så se till att ha ett redskap som en tjuga med dig in att sätta emellan djuren. Vet inte i vilken anledning du vistas inne hos djuren men kan vara en fördel att precis gett de kraftfoder eller ensilage när man går in för att kontrollera drunster och flytningar. Även när man strör är det ju bra att de är upptagna med mat.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Nina W

  • Inlägg: 3982
    • Värmland
SV: Hantera kor
« Svar #2 skrivet: 04 jan-18 kl 07:54 »
Jag växte mer eller mindre upp i våran ladugård med fina Jersey-kor och jobbade senare med "storkossor". Jag lärde mig tidigt att jag självklart fick klia dom - gärna under hakan och på undersidan av halsen för det älskar dom :) men att dom inte fick klia sig mot mig och att passa mig om någon var frustrerad och slängde med huvudet. Då jag var riktigt liten var kossorna rädda om mig. Jag har sett samma sak vad det gäller hästar, dom är väldigt försiktiga då någon liten människa är med. Senare har jag lärt mig om hästar att man inte ska låta dom klia sig mot en pga det är ett tecken på respektlöshet. Hästar kliar sig inte mot någon annan häst som är högre i rang, knappast mot någon häst alls. Att dom kliar varandra och leker är en annan sak. Jag har uppfostrat två föl och det första jag lärde dom var att tåla att stå uppbundna en stund när mamma Blesa var med och att dom skulle flytta på sig då jag puttade på dom. Detsamma gäller kalvar o kor - dom ska gå undan, annars kan det bli farligt.

Härnaröd

  • Inlägg: 6
    • -
SV: Hantera kor
« Svar #3 skrivet: 05 jan-18 kl 16:25 »
Tack för svar. Är de dagliga uppgifter jag hjälper till med, utfodring, strö osv.
När de börjar med ungdjurstramset är jag alltid noggrann med att bli kvar efter tillsägning tills situationen lugnat sig, har lärt mig att de kan uppmuntra till ytterligare dumheter om man går direkt eller vänder sig om och fortsätter med sitt. Åtminstone tills djuren lärt sig vem som bestämmer.
Men rent praktiskt, hur berättar ni för att kreatur att ett viss beteende inte är ok.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Hantera kor
« Svar #4 skrivet: 06 jan-18 kl 17:43 »
Jag undviker att hamna i situationer som skulle vara farliga. Är det något djur som är för buffligt, vilket knappt händer, ser jag till att ha ett annat djur emellan mig och den. Annars ska det räcka med att sjasa bort och vifta med armen för att de ska backa. Eller ha en pinne och putta bort djuren med, ska aldrig hamna i situationer är man måste slå men hade jag behövt gå in till ett gång tjurar skulle jag vara beredd. Om det är många djur som är obehagliga får du fråga digom det är pga rädsla eller lek. Kanske behövs förändringar i hur kalvarna sköts.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

 

Rabarberlängtan

  • Gäst
SV: Hantera kor
« Svar #5 skrivet: 23 apr-18 kl 19:50 »
Wow, vad ni är kunniga! Jag har läst denna konversation nu, i april. Hoppas att det går bra för dig nu, du som bad om råd.
Själv är jag väldigt förtjust i kor och har mjölkat lite för många år sedan och så nu i somras igen. Sådana här situationer som ni skriver om har jag dock knappast varit med om. Hur som helst drömmer jag om att ha kor någon period i livet...

Hälsningar Rabarber, 47-årig kvinna i Storstockholm


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

321 gäster, 3 användare (1 dolda)
xaelanar, alternaiv

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser