Alternativ.nu

Hantverk => Metall => Ämnet startat av: Doonard skrivet 15 okt-14 kl 22:25

Titel: Nybörjare
Skrivet av: Doonard skrivet 15 okt-14 kl 22:25
Hej! Jag har nyligen köpt ett hus med en fungerande smedja. Jag har testat ett par gånger och är helt fast.  Jag undrar om ni har några tips på hur jag bör lägga upp mitt smide? Jag tänker att det är bra att börja från scratch, se över utrustning och tillverka tänger/verktyg för att lättare kunna smida. Jag har inte gått någon kurs i smide och är inte vidare sugen på att göra det heller då ekonomin är extremt tight. Vad har du för tips?
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: eriks skrivet 15 okt-14 kl 22:45
Järnsmides boken med Lars ernander är bra.
Youtube har många trevliga smides filmer.
Antracit.se har ett trevligt forum

Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: torbjorn skrivet 15 okt-14 kl 22:48
Börja med att fundera över vad du ska ägna dig åt att tillverka. Ska du bara smida för nöjes skull, ska du tillverka bruksföremål för eget bruk, hålla på med reparationssmide, tillverka prydnadsföremål för att ha själv eller sälja, osv osv ?

Hur "bokstavstrogen" tänker du vara när det gäller traditionella metoder, är det enbart smide i kolfyr som gäller eller kommer du även att arbeta med t ex gassvets och elsvets?  Maskiner av typ bänkslipmaskin, vinkelslip, kallsåg, excenterpress?

Vilken (max) storlek på arbetsstyckena och hur grovt material utgår du ifrån? Det är ju en viss skillnad om du ska smida ljusstakar eller om du ska göra rambalkar till ånglok.

Är det bara vanligt "smidesjärn", alltså konstruktionsstål med låg kolhalt som du tänker arbeta med eller blir det också mer kvalificerade material (verktygsstål med hög kolhalt, legerade stål, icke-järn-metaller) ?
Kommer du att ägna dig åt uppkolning, härdning och andra mer spännande metallurgiska processer?

Om du inte ska gå någon kurs så är ett tips att åtminstone skaffa diverse handböcker i smide. Det finns flera bra böcker i Åter's bokklubb, och man kan också hitta en del på antikvariat (t ex enkla handböcker som Clas Ohlson sålde billigt för 50-60 år sedan). En bok med bakgrundsinformation som verkligen kan rekommenderas är "Fagersta Stålkurs", en brevkurs från 40-talet som man ofta träffar på inbunden i bokform.

Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Doonard skrivet 15 okt-14 kl 23:44
Antracit tyckte jag var en ganska otydlig sida med gamla inlägg...

Jag har inget emot att använda moderna hjälpmedel så länge jag lyckas med vad jag vill åstadkomma.

I första hand vill jag lära mig att göra bruksföremål, tänger, krokar och förhoppningsvis någon kniv när jag känner mig duktig nog.

Youtube har verkligen varit en bra skola hittills!!!

Mitt städ är gammalt och slitet så jag har gjort ett av järnvägsräls som får duga tillsvidare. Alla verktyg jag fick med smedjan är gamla och alldeles för stora så jag tänker att en bra start vore att anpassa smedjan och mina verktyg så att jag lättare kan utvecklas som smed.

Jag har massor av nybörjar frågor... Vart hittar man borax tex? Eller annat flussmedel?
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: torbjorn skrivet 16 okt-14 kl 08:49
Borax är så giftigt och cancerframkallande att det knappt får säljas i civiliserade länder nuförtiden. Utan tillgång till borax kan man göra på gammalt sätt och använda fin sand av lämplig kvalitet som flussmedel, "vällsand".
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: chpe21 skrivet 16 okt-14 kl 20:45
Borax kan du köpa i färghandeln eller hos någon leverantör till keramiker.
 :)
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: torbjorn skrivet 16 okt-14 kl 20:58
Beträffande borax så kan man ta en titt på tråden http://www.alternativ.nu/index.php?topic=151235.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=151235.0) och i synnerhet Anders G. 's inlägg i den.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Doonard skrivet 17 okt-14 kl 21:05
Tack för svar.

Borax verkar ju inte så värst trevligt.... Sand låter ju helt klart trevligare! Hur gör man med sanden då? Strö över lite när man når vällningstemperatur och banka eller måste den gnidas in på något sätt?

Var kan man få tag på sådan sand? Bor på östgötska slätten så floder och sandstränder är det långt till...
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: TW skrivet 22 okt-14 kl 21:11
Det lär vara ytterst svårt att välla modernt järn med vällsand. Jag har inte provat det själv men problemet lär vara att det moderna järnet (konstruktionsstål) har högre kolhalt och altså lägre antändningstemperatur än det gamla smidesjärnet så man kan inte värma upp det till den idealiska välltemperaturen utan att det brinner upp. I gamla handböcker rekommenderas det alltid att man skall välla smidesjärn med sand och stål med borax och där var ju problemet det samma som med konstruktionsstål.
Jag har en påse borax i förrådet och ser ingen orsak till att jag inte skulle kunna använda litet vid behov..... men man behöver ju inte strö det omkring sig eller få det i kläderna om man tar det litet försiktigt.


Vad det gäller städet så är järnvägsräls inget bra städ. Det är för lätt och har ingen flat bana och inga hål för sänken och avskrot och om man gör ett horn vill det bli onödigt klent. Risken är stor att du blir avskräckt från allt smide om du inte har ett ordentligt städ. Jag var väldigt nära att gå den vägen själv. Jag trodde att jag inte kunde lära mig när det var verktygen som var för dåliga. Sedan skaffade jag en ordentlig ässja och ett ordentligt städ.

Mitt städ var också totalt utslitet då jag köpte det. Kanterna var nedslagna en och en halv centimeter och hela banan påminde mest om ryggen på en gammal utlevad märr. Jag värmde upp hela stedet med blåslampa till ungefär 200 grader och sedan svetsade jag på hela banan sträng vid sträng med likriktarsvets och 4mm hårdsvetselektroder. Då jag hade svetsat en sträng knackade jag bort slaggen och svetsade nästa sträng invid. Då jag hade lagt på ett lager över hela banan och hornet så slipade jag bort de värsta knölarna med vinkelslipmaskin och så svetsade jag på ett lager till på samma vis. Sedan slipade jag banan plan och slipade till kanterna med vinkelslipmaskinen.
Jag fick ett billigt och bra städ på det viset.

Jag är ingen riktig smed men jag smider litet för husbehov.

Kan du posta en bild av ditt städ så skall vi se om det går att reparera?
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: eriks skrivet 22 okt-14 kl 22:43
jag har ett par städ över, ett för 500 och ett för 700kr. rätt dåligt skick men svarar bra,bra mycket bättre än järnvägs räls
finns i rimforsa.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: torbjorn skrivet 23 okt-14 kl 00:28
När det gäller kolhalt så kan man nog säga att moderna vanliga konstruktionsstål har ungefär samma kolhalt som "mjukt smidesjärn" förr i tiden. Det som skiljer dem åt ur vällsynpunkt är att det moderna stålet är mycket renare och har inte så mycket slagginneslutningar. Men någorlunda slaggfritt järn har de svenska järn/stålverken kunnat tillverka åtminstone sedan lancashiresmidet slog igenom på 1700-talet, även om bondsmeder nog ofta höll sig till det billigaste järn man kunde köpa.

Förr i tiden hade man ju också behov av att välla material med hög kolhalt t ex för att lägga in en hårdare stålbit som egg i en yxa.

Ett tips som jag har läst någonstans är att man skulle kunna förbättra vällsanden genom att blanda den med gjutjärnsfilspån och/eller masugnsslagg.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: TW skrivet 23 okt-14 kl 21:11
När det gäller kolhalt så kan man nog säga att moderna vanliga konstruktionsstål har ungefär samma kolhalt som "mjukt smidesjärn" förr i tiden. Det som skiljer dem åt ur vällsynpunkt är att det moderna stålet är mycket renare och har inte så mycket slagginneslutningar. Men någorlunda slaggfritt järn har de svenska järn/stålverken kunnat tillverka åtminstone sedan lancashiresmidet slog igenom på 1700-talet, även om bondsmeder nog ofta höll sig till det billigaste järn man kunde köpa.

Jag kollade med mina källor och det är möjligt att torbjörn har rätt........ men det verkar mersa som om båda faktorerna samverkar så att vi båda har rätt till hälften.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: eriks skrivet 23 okt-14 kl 22:59
Tror inte kolhalten är problemet med konstruktionsstål, man väller ofta stål med 1%kol. 1312 (gamla benämningen på konstruktionsstål) har väll ca  0,2%
Hursomhelst så är det svårt att välla 1312 mot 1312 men går lättare 1312 mot något mer lättvällt typ 15n20. Tex. Laminerade knivar o yxor.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: nordtravare skrivet 24 okt-14 kl 08:05
här är det en smed son använder gamla band från kärror och påstår det är bäst att smida med.Dom välldes ihop.Finns gått om dom gratis.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Doonard skrivet 25 okt-14 kl 09:36
Jag lyckas inte posta en bild på städet då bilden är för stor... 
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Ova skrivet 27 okt-14 kl 16:05
För att reparera ett städ där kanterna inte är bra är  bästa sättet att slipa till kanten så den blir rak fäst därefter en kopparplåt 3mm på sidan och svetsa med hårda elektroder och det blir en rak och fin kant svetsen biter inte på kopparplåten.Förvärm städet så det inte blir några spänningar  och banan släpper.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: jörmundur skrivet 17 nov-14 kl 21:03
hej
leta upp gammalt järn o smid med, o ska du välla så går det säkert lättare också o använd sand tycker jag.

en bra tång eller helst flera kan du hålla utkik efter, annars så har ju orsajärn allt man behöver typ
http://shop.orsajarn.se/gastsmeder/roland-svensson-stensjons-smedja/kombitang-vargkaft.html (http://shop.orsajarn.se/gastsmeder/roland-svensson-stensjons-smedja/kombitang-vargkaft.html) den tångtypen använder jag till allt.

/J
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: johed skrivet 17 nov-14 kl 23:36
Om du inte får tag på borax så prova med vanligt salt.. Jag har för mig att det går.. Det var dock ett par år sen jag smidde något..
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: smedpeter skrivet 25 dec-14 kl 20:47
Hej på er. Tråden börjar vara gammal, men kanske den kan hållas vid liv litet till ;-)
Jag tycker inte att det är lyckat att försöka lära sej smida själv - all respekt för kunnandet och handalaget hos den blivande smeden - men det är onödigt att kasta bort sin tid och smida upp kol och järn och många misslyckanden, när du kan lära dej på en veckoslutskurs lika mycket som du lär av dina misstag i smedjan på ett halvår.  ;)
   Anledningen till att dagens järn är mer svårvällt än gammalt järn beror troligtvis på att man idag legerar järnet med exempelvis kisel för att det skall bli bättre när man svetsar - metallarbeten idag utgår ju från att man skär och svetsar, inte från att man smider, och därmed är legeringen annorlunda, även om järnet kan sägas vara renare. Men de plastiska egenskaperna har blivit betydligt sämre :-(
   Angående användningen av borax som flussmedel känner jag inte till något bättre. Förr fanns det en kedja som hette Lantmännen, de sålde säckar med 20 kilo borax billigt, jag köpte en säck för 15 år sedan och har delat ut till behövande, jag har en del kvar, om det är någon som är i desperat behov ;-)  . Man kan också köpa borax på Apoteket, men gör inte det, det är svinadyrt !! :-(
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Svart skrivet 05 jul-16 kl 13:18
Är det nån som har köpt borax på senare tid? Granngården visste inte ens vad det var när jag ringde idag.
Ska slå en signal till Colorama som det tipsats om förut.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: torbjorn skrivet 05 jul-16 kl 13:54
Enligt inlägg i andra trådar på detta forum får tydligen borax och produkter som innehåller borax inte längre säljas till allmänheten.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=63617.msg510814#msg510814 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=63617.msg510814#msg510814)
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=151235.msg1436372#msg1436372 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=151235.msg1436372#msg1436372)
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: TW skrivet 05 jul-16 kl 16:01
Utan borax blir det närapå omöjligt att välla. Då får alla som smider laminerade kvalitetsverktyg lägga ned verksamheten och satsa på en ny karriär som bidragstagare.

Om det inte går genom de officiella kanalerna är det bara att börja leta på svarta marknaden. Det går ju att köpa både och blymönja och snus var som helst i Finland så nog skulle det vara väldigt underligt om ingen smugglar borax. Tala med någon smed och fråga var han köper borax..... eller är ni sådär laglydiga i Sverige?

Förresten så är det normalt i alla fall här i Finland att storkedjorna plockar bort så många produkter som möjligt ur sitt sortiment. Sedan instruerar de sina expiditer att säga antingen att varan inte längre tillverkas eller att den inte längre är laglig att sälja.
Det finns inga gränser för vilka vansinniga förbud och tillverkningsnedläggningar de försöker lura i folk bara för att kunna strömlinjeforma sortimentet utan att korkade kunder skall märka någonting.

Några varor de har försökt lura i mig att inte längre är lagliga att sälja:
-Skor i storlekar storlekar över 45
-Reservdelar till snickerimaskiner i någon som helst form.

Några varor de har försökt lura i mig att inte längre tillverkas i världen:
-Kullager i millimetermått
-Servopump till Leyland 245/Massey-Ferguson 165
-Skruvar med UNC tumsgänga
-Nya band till bandslipmaskin. Man måste köpa ny slipmaskin för att få tre nya band.
-Skor över storlek 45
-Dammsugarpåsar till en modell av Kärcher dammsugare som fortfarande säljs överallt. Man måste köpa ny dammsugare för att få en påse.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: DennisCA skrivet 05 jul-16 kl 16:42
Började googla om Borax och här låter det som om det skulle vara farligt, men på engelska källor låter det inte som om det vore så värst hemskt.
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Svart skrivet 05 jul-16 kl 23:16
Colorama fick inte sälja längre.

Tittade lite på säkerhetsdatablad för avvattnad borax, eller dehydrerad som de envisas med att kalla den, men har inte sett annat än amerikanska blad och jag vill nog ha några europeiska också innan jag tar ställning.
(Svårlästa på mobilen dessutom :) )

Jag har inte provat att välla ännu. Men det närmar sig och utan nån form av borax tror jag det kommer bli än svårare.
Han i Orsa säljer ett annat flussmedel som han säger funkar. Men det var inte så billigt med 840 kr/kg och han säljer inte till privatpersoner.
http://www.orsajarn.se/product/flussmedel-for-vallning (http://www.orsajarn.se/product/flussmedel-for-vallning)
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Humle skrivet 06 jul-16 kl 11:10
Prova via ebay http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=Canon+FD+24%2F2.0&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xborax.TRS0&_nkw=borax&_sacat=0 (http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=Canon+FD+24%2F2.0&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xborax.TRS0&_nkw=borax&_sacat=0)
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Svart skrivet 06 jul-16 kl 23:18
Humle: tack! Riktigt bra tips!

Tw: jag har också stått där och letat band till bandslipen. Med mera... Hur svårt kan det vara att ordna en webshop som säljer vettiga saker? Kanske kunde vara kul:) Om det nu går att få tag på dem själv först förstås :)
Titel: SV: Nybörjare
Skrivet av: Pettson2 skrivet 06 jul-16 kl 23:42
Skulle vilja tillägga att vi i det här landet är alldeles för laglydiga. Fram för mer civil olydnad. Går inte saker att ordna på laglig väg får det bli på olagligt sätt.