Alternativ.nu

Övriga ämnen => Energi => Eltillverkning => Ämnet startat av: torparn skrivet 16 jan-06 kl 10:02

Titel: Cykeldriven generator
Skrivet av: torparn skrivet 16 jan-06 kl 10:02
som komplement till solceller och blyackar. Skulle det gå att få ut vettigt antal Ah från pedalkraft??

Tänker mig att på vintern/mulna dagar- i st f bensidrivet elverk- kunna kombinera träningspasset med lagring av el i batteribanken.

pedaldriven generator är ju inte direkt nytt. Dynamo har vi ju haft ett tag. Men skulle man kunna få ut mer än så av ett halvtimmespass på motionscykel? Skulle en bilgenerator fungera? Den är väl beroende av högt varvtal misstänker jag.

Nån som kan detta? MIkael antar jag...   ???
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: kjove skrivet 16 jan-06 kl 10:43
Det där har jag provat. En cykel, en liten bilgenerator på bakhjulet, ett motstånd för att reglera magnetiseringsströmmen till generatorn, en komplicerad ställning till alltihop.
Jag kunde generera ca 5A, 60W. Av det gick 25W till magnetiseringen, så resultatet blev 35W. För att få ihop 1kWh krävs då 28 timmars cyklande. Tjänade jag 3,5 öre i timmen!

Jag har också en permanentmagnetgenerator, som är effektivare. Där får jag ut 50W och blir rejält svettig. Bra motion om man inte kan vara utomhus och cykla, men inget att satsa på utom som en kul grej och ett sätt att veta hur stor effekt man presterar.
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: Zigge skrivet 16 jan-06 kl 12:53
Jag har också testat med en bilgenerator direkt på bakhjulet på en 21-växlad cykel och resultatet blev något liknande.
 
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: torparn skrivet 17 jan-06 kl 13:05
att man inte erhåller några mängder med amperetimmar till sin batteribank har jag nog missrtänkt oxå.

Min förflugan tanke var att konstruera ett enkelt kombinerat motionsredskap/laddningsaggregat att använda under långsegling i min båt. Men ger det inte åtminstone en laddström på 1A är det knappast värt besväret. Mer än en halvtimme vill jag nog inte trampa.

Det får väl bli ett litet bensindrivet elverk då... :P

eller solceller. Problemet är att de inte ger tillräckligt för mina behov i dessa sammanhang.
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: Zigge skrivet 17 jan-06 kl 18:39
Kan det här vara något för din segelbåt? Den fungerar både som motor och generator.

http://www.ozecodrive.com/OZecoDrive/Swe/IndexOZecoDriveSwe.html (http://www.ozecodrive.com/OZecoDrive/Swe/IndexOZecoDriveSwe.html)
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: nad skrivet 18 jan-06 kl 10:01
Det fanns förr pedaldrivna trä svarvar de hade ett svänghjul dvs ett tungt hjul med frikoppling från tramporna jag har inte provat men misstänker att det skulle göra laddning av batterier möjlig.
Vänl nad
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: torparn skrivet 18 jan-06 kl 11:16
zigge:

OZ Drive är en kanonprodukt såvitt jag kan förstå. Den kostar ju en del, men när den gamla dieseln jag har ombord ger upp andan ska jag allvarligt överväga en OZ Drive.

nad:

svänghjulet är ju en festlig idé. Jag har oxå sett såna där svarvar.

klurar vidare 8)
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: Skytten skrivet 18 jan-06 kl 11:56
Människan är tyvärr ingen effektiv motor.
Den motion som du gör är väl OK, men att göra energi med kroppen är ganska dyrt och JOBBIGT, går väl an att trampa när ingen ström behövs, men bara att procucera till en TV är som en uppförsbacke.

Det finns många roliga ideer, som att ha en turbin i WC-stolen,
eller i inkommande vatten (kommunen står för trycket om det är kommunalt)osv. Men det hela är ju på skoj!
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: kjove skrivet 19 jan-06 kl 11:16
Det fanns förr pedaldrivna trä svarvar de hade ett svänghjul dvs ett tungt hjul med frikoppling från tramporna jag har inte provat men misstänker att det skulle göra laddning av batterier möjlig.
Vänl nad

Det blir inte bättre av ett svänghjul. Människans effekt (arbetsförmåga) är ändå lika stor, eller liten.  Men man kan trampa upp svänghjulet i fart under längre tid och sedan bromsa ned det snabbt, t ex genom att svarva, och då ta ut en högre effekt under kort tid.
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: Zigge skrivet 20 jan-06 kl 02:19
Precis, svänghjulet lagrar bara energin. Skulle det trolla fram ytterligare energi skulle det vara ett perpetuum mobile och kunna driva sig själv.
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: ollebolle skrivet 20 jan-06 kl 09:30
Svänghjulet är bra på att utjämna energiknuffarna som vevstakar trycker på med.

Motorernas kolvar eller trampornas benrörelser ger ett ojämnt vridmoment.

När man svarvar eller drejar så gör svänghjulet att rycken utjämnas så att det svarvade/drejade inte får märken efter ett ojämn vridrörelse.  

Ju tyngre svänghjul dess jämnare vridrörelse.

Man har experimenterat med svänghjul i bussar som ju ofta startar/stoppar. Bromsningen ska då tillföra svänghjulet energi genom att det ökar sitt varvtal vilket kan tas tillvara för nästa start.

En gräsklipparmotor t.ex har ofta ett lätt svänghjul då den ganska tunga rotorkniven är en bra energilagrare. Den som använder en gammal gräsklipparmotor som kraftkälla kan upptäcka att den kan vara svår att starta. Svänghjulet kan vara för lätt så det blir ryckigt. Motorsågar har också lite för lätta svänghjul så de kan vara lite lynninga att dra igång. Rycken känns i startsnöret.
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: nad skrivet 21 jan-06 kl 13:06
min teori om svänghjul bygger på det att när du cyklar med en vanlig cykel är du själv entyngd som rör sig (ett svänghjul)men när du har en generator kopplad till bakhjulet och cykeln står stilla finns ingen tyngd som rör sig ,generatorn är ungefär som att cykla med bromsen på hela tiden. vid start av tex en el bil förbrukas mycket ström men när du har uppnåt önskad hastighet klarar du dig med kanske en tredjedel av förbrukningen,dvs när man trampar med generatorn på bakhjulet är man hela tiden i startfasen med ett svänghjul tillkopplat kan du minska energi förbrukningen med en hel del.du laddar även med högre varvtal
vänl NAD
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 21 jan-06 kl 13:31
Jag la ut den här länken i en annan tråd som verkar ha försvunnit.
Använde Ra 200 i lumpen.
Att trampa var ingen höjdare, men enda utvägen om man sände i skogen. Vi använde dom oftast monterade i radiobil.
Trampa 1 timme för att sända med 8 W i 2-3 timmar är ju inte så imponerande.

http://www.radiomuseet.se/omraden/militar/ra200.html
Titel: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: ollebolle skrivet 21 jan-06 kl 17:21
Jag har också lekt med Ra200 som signalmekaniker i lumpen. Vi tävlade om vem som kunde få högsta uteffekt. En av grabbarna var duktig cyklist och vann. Generatorns rotor sprack av det höga varvtalet så det blev tvärstopp. Vi som tittade på trodde att han fått in foten i tramporna först och var rädd att hans ben smällt av.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 18 jan-19 kl 23:23
Detta med pedaltramp och elgenerator har jag senaste tiden  lagt ner många timmar på att utforska !
 tänkt på detta länge,
En  frisk och tränad   människa    fixar 200 watt,, det ger att man måste trampa hela dagarna för att ordna sin egen EL,
Men  om man som jag gillar att  bygga ihop  saker och har för mycket tid ,,,,  så kan det bli ett intressant projekt ,
 och nu vet jag det funka,, visst är det  häftigt,, jag trampar och  en vanlig lampa lyser,, mobilladdaren laddar mobilen,, batteriladdaren  laddar bilbatteri,, ja  även stavmixern  funka, ja har en enfas elmätare,, den   reagerar, 0,35 amp,  0,9 amp när ja tänder lampan å laddaren samtidigt.
En  bra sak å  ha om man bor så det kan bli strömlöst många dagar,, och detta kosta mig  100 kr

motionscykeln är en gammal STIGA  orange färg med svänghjul,, planeteväxeln ger ett  på trampan ger  ca 6 varv på svänghjulet, det ger 360 varv minuten,, detta  förs via en planremm( ett spännband ihopplimat med  kontaktlim) till en remskiva i trä som  är  direkt monterat  på en liten 3 fasmotor  med permannetmagnet,
generatorn gör ca 2000 varv minuten
 
Cykeln kosta 50 kr,, och generatorn  50 kr  och det funkar
jag har innan jag idag hitta den här elmotorn,, och en till, testat med  olika  små växelsrömsmotorer,, fläktmotor,, damsugarmotor,,  motor från köksmaskin,, men har inte fått det att ge något,, cykel dynamo, funkar,men ger för lite, har provat med 2 parallelkopladde   motorer  från stavmixer,, de har permanentmagneter , så det funkar,,men  med gängstång  som  drivaxel   så  går det inte komma upp i det varvtal som behövs,för att det ska generera  effekt ,utan  mycket vibrationer,
med en bra transmission  så kan  motorer från stavmixer fungera som DC generator!

Nu har jag en motionscykel med  3 fas generator som funkar,, det är en kul grej  ,samtidigt så visar den hur hur svag en människa är,, jag kan ladda mobilen,,  få en lågenergilampa att lysa,,  men en stavmixer  som drar 185 watt   klarar  jag bara en kort tid att driva
 
Tänk  va mycket energi vi förbrukar ! alla borde   prova att ladda upp sin mobil med trampor!
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 18 jan-19 kl 23:55
Ambitioner kan vara olika stora.

Tråden startades 2006. Idag finns det något som på svenska benämns laddregulator eller voltregulator till cykel. Man kan ansluta vanliga gamla däckdynamon eller modern navdynamo, elen man får ut går via usb så man kan ladda mobilen medans man cykelpendlar till jobbet eller bussen. Säljs av C*nrad. Utomlands av bike-components.de av märket B&M, recensionerna där är mer entusiastiska.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 19 jan-19 kl 16:19
Å andra sidan blir det ganska dyr el om den energi som ska tillföras för elproduktionen, ska tillföras i form av mat som är duglig till människoföda. Det är en bättre affär att ha någon mindre kräsen primus motor att driva elproduktionsmaskineriet med.
Eller att ta vara på t ex sol- eller vindenergi.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 19 jan-19 kl 17:00
Men om du ändå är ute och cyklar (! :)!) och  passar på att genom detta ladda din mobil eller ficklampa? Jag tror inte att detta gör att en cyklist behöver äta mer?

Återigen, det här landet är avlångt. I norra Sverige är avstånden större, vinterhalvåret innebär snö på vägarna och då kan det inte vara kul att som cyklist trängas med timmerlastbilar och malmtransporter på landsvägarna. Här i Sveriges Tår är det barmark och plusgrader just nu.  Våra Myndigheter, som vill att vi skall vara hälsosamma så att vi inte kostar pengar i sjukvården, uppmuntrar cykling vilket gör att det t o m finns separata cykelleder mellan städer och städer och köpingar runtomkring. Och folk cykelpendlar, på vintern också, om då inte precis varje dag.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: von tratt skrivet 20 jan-19 kl 06:38
Jo, den extra energi som går åt för att trampa in energi i laddning kommer från kroppen och måste ätas. (Och matenergin är solenergi i begynnelsen).
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: karsan skrivet 20 jan-19 kl 21:39
Om syftet med cyklingen är träning så är ju energiutvecklingen ett slags avfall som kan betraktas som återvinning om gör om den till något användbart.  Äter gör ju den som tränar ändå, och lite mer än den som bara sitter still.

Fast ett viktigt budskap med den här slags diskussion är ju att det är stora mängder energi som vi använder till vardags utan att tänka på det.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Gröfre Slissing skrivet 20 jan-19 kl 21:52
Hej!
https://happyride.se/forum/read.php/1/1904637/1905824
Kan vara av intresse, men att önska att detta skulle prövas i Sverige går ju inte! Troooor jag!
Något om effekten vet jag inte.
Hälsningar!
G S
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 20 jan-19 kl 22:27
Det är en träning som skulle passa på kåken. Tycker att det ser så fel ut när inlåsta återfallsförbrytare styrketränar, men en cyklist är inte så våldsam fast han har stora muskler ;D

Håller helt med karsan för övrigt. Min mor hade en sådan där motionscykel med ett band som bromsade ett stort metallhjul. Hon hade fått den av någon som bytt upp sig, men den användes inte mycket. Hade det däremot suttit en generator på den som laddade någon lagom stor förbrukare så hade hon nog trampat en timme om dagen för att det "behövdes". Och det hade säkert förlängt hennes liv med flera år. Och som krisgenerator är det betydligt bättre att använda en cykeldriven generator än en liten handvevad ficklampa eller radioapparat. En timmes trampande klarar lätt två timmars surfande, och det är väl vad vi anser som livsnödvändigt idag ;D
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 21 jan-19 kl 00:21
Jag skrev  om mitt projekt   .en motionscykel  med generator, hoppas nån mer  2019  gillar att  bygga ihop nåt  av  nåt  som köps billigt på nån skrot,men det   tycks fokuseras mer på att  vi som människor   är  innefettiva som energikälla ,och vist är det så
 Detta med att fängslade trampar till gatubelysning,låter som nåt smart,,,, så smarta  är ingen svensk !
Ja menar gå till friskis å svetis,, det kan va  10  krosstrainer på rad,, fult på alla,, ja många värmer upp så, många värmer upp på andra trampmaskiner,,stoppa detta  miljöförstörande ,, många åker bil till denna träning  träningen kräver energi EL   det är belysning ventilation   och träningsmaskiner,,  uppvärmda lockaler..efter träning  duch,,mer energi.. sedan hunger,, mat,  mer energi,, ,,,, för miljön är det bäst att sjunka ner i soffan å kolla tv,,   i Sverige finns det lag å rätt för allt,,  skriv en lag som tvingar  alla gym att va självförsörjande på energi..
 Ja finns det nån mer an ja som har pelarborr och bandsåg i vardagsrummet och gillar att bygga ihopp saker ?


Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 21 jan-19 kl 01:01
Om syftet med cyklingen är träning så är ju energiutvecklingen ett slags avfall som kan betraktas som återvinning om gör om den till något användbart.
AVSIKTEN med mitt inlägg om att det nu finns sk laddregulatorer var INTE att människa genom cykling skulle ersätta vindkraftverk solpaneler, så att hon genom cykeltramp kunde bli offgrid i sitt hushåll.

Det finns säkert de som ser sin cykelpendling (20km eller mer per dag) till arbetsplatsen som en träningsform, medans nyaste Volvon får vila på garageuppfarten. För andra mindre ekonomiskt  gynnade kan cykeln vara det enda alternativet då man som timanställd inte vågar lösa periodkort då man inte vet när man blir inringd nästa gång.

Trampar man 20km eller mera per dag så kanske man använder sin smartphone under tiden och då är det opraktiskt att komma till jobbet med lite batteri i telefonen. Visst, man kan ha med sig en powerbank på cykeln, men då blir det ytterliggare en pryl som man skall komma ihåg varje dag. Att då koppla en laddregulatorer till den ev befintliga navdynamon måste vara betydligt enklare.

Och HUR många mer kalorier kan det gå åt att köra telefonen på det här sättet?
Motsvarande 1 macka per cykeltur? Eller 3st?  Kanske någon räknekunnig på forumet, som Torbjörn, kan göra en uträkning ?  Har enbart en subjektiv uppgift från en köprecension där brukaren säger att han inte upplever att trampningen går tyngre när han kopplar telefonen på laddning.

Men problemet har kanske en annan dimension? För många i glesbygd verkar bilen så självklar som om den vore en kroppsdel. Så i konsekvensens namn borde då vårdcentralen vara samlokaliserad med bilverkstaden, och apoteket med bilreservdelsfirman. Att förespråka cykeln som ett reellt transportmedel blir väl då detsamma som att föreslå självstympning !?
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 21 jan-19 kl 09:03
Visst är det smart att ha ladduttag (usb) på cykeln, bara grejerna håller för vädret så det inte blir mer skräpkonsumtion, för utan mobilen vill/kan inte många vara. Men bilen på landsbygden har väl inget med det att göra? Utan bilen på landsbygden så blir det nästan total avfolkning. Det går inte att ersätta den med cykel.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: von tratt skrivet 21 jan-19 kl 19:51
Jag ska försöka räkna. Först vill jag säga att det kan kan vara vettigt oavsett, allt kan inte gå ut på att vara maximalt effektiv i allt. Min anmärkning innan var inte menad att klaga på idén att ladda med cykel eller att tänka utanför ramarna! Bara att det utan tvekan måste komma in energi i kroppen för att vi ska få ut något :-)

Säg att vi vill ladda med 1A som en äldre mobilladdare. 1A och 5V ger 5W. Ungefär vad en gammaldags cykelbelysning drar, tror jag. 2 mil cyklar man kanske på en timme, energin till laddning blir: 5 Wh per tur. Det är 4300 kalorier. Vilt killgissat  / fulgooglat har musklerna 25% verkningsgrad och matsmältningen 50%. Laddningen förbrukar med dessa siffror 34400 kalorier, 34kcal. Ungefär en skiva salami, en osötad skorpa eller en halv liten banan. Reservation för fel i samtliga led.

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 21 jan-19 kl 22:07
Och räkna med att en cykeldynamo (åtminstone en gammaldags sådan som drivs med friktionshjul mot däcksidan) har på sin höjd 5-10 % verkningsgrad. Det går tungt mellan friktionshjul och däck, axellagringen i dynamon brukar vara ett helt undermåligt glidlager som går ganska tungt, ingen lamellerad järnkärna i den och full magnetisering även om det inte behövs eftersom det är en permanentmagnetgenerator, så tomgångsförlusterna blir höga. Och till sist en snålt tilltagen lindning med ganska hög resistans, så vi får rätt mycket kopparförluster också.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: skrivet 21 jan-19 kl 22:18


 Laddningen förbrukar med dessa siffror 34400 kalorier, 34kcal. Ungefär en skiva salami, en osötad skorpa eller en halv liten banan.


Tack! von tratt för att du har tagit tid att göra uträkningen.

Vad jag vänder mig mot i tråden är svepande formuleringar som att det blir dyr el om elproduktionen skall ske av en människa som motor vilken kräver särskild föda för att arbeta.

Enligt statistik från 2014 (Trafikanalys, rapport 201514) så trampar folk i Sverige dagligen 180 000 mil till jobbet. Alternativet för dessa cykelpendlare, enligt ovan, för att att ladda sin telefon på ett mera energibilligt sätt, blir antagligen att avverka dessa mil istället i en bil. Detta p g a brist på allmäna kommunikationer. Självklart blir antagligen kostnaden för laddning av mobilen lägre i den bilpendlingen än i motsvarande cykelpendlingen. Men om dagligen 180 000 mil transporterande skall flyttas över från cykel till bil enbart för billig el till mobilen, lär slutnotan knappast bli billigare varken för den enskilde eller samhället. Det är ett sammanhang som inte är så självklart om man bor i en glesbygd där cykelpendling inte är realistiskt.

Apropå cykeldynamo: jag ser inga nya cyklar som är utrustade med den gamla däck anliggande dynamon. Det verkar vara navdynamo som gäller, eller ingen dynamo alls. Och, som jag nämnde i tidigare inlägg, användarfeedback finns att där är  ingen upplevelse av att det är tyngre att trampa när mobilen laddas. Så ingen anledning att byta ut din cykel på 15kg mot en fossildriven bil på 1000kg om du cykelpendlar och samtidigt behöver ladda din mobil.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: von tratt skrivet 22 jan-19 kl 06:43
Svepande och svepande, jämfört med alla andra sätt är det ett dyrt sätt att få in energi. Vilket problem är det man löser med cykelladdning? Man slipper ju komma fram med urladdad telefon. Då antar jag att man använder den under resan, rimligtvis för att lyssna på musik eller talbok. En lösning är i så fall att använda en annan apparat för det, som en mp3-spelare. Men kanske behöver man streama, man hör tex på nyheterna! Då tror jag att det bästa (energimässigt) är att ha med en powerbank som man laddar hemma eller på jobbet.

Det blir dock en extra lös pryl att hålla reda på.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 22 jan-19 kl 08:17
Är man ute och cyklar vill man nog ändå inte ha en massa kablar anslutna mellan cykeln, mobilen och sig själv.  Det är bättre att ladda den hemma innan man ger sig ut på dagens ärenden, och hålla sig med en mobil som är så strömsnål relativt batterikapaciteten att den klarar sig till nästa morgon.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Lugnebergagård skrivet 22 jan-19 kl 09:48
En sak värd att tänka på är att det är lite missvisande att jämföra arbete med mat av den enkla anledningen att det blir hopplöst mycket springande för att arbeta bort ett enda wienerbröd. Bantning handlar i mångt och mycket om att röra på sig under långa tider eller helt enkelt äta mindre.

Moderna mobilladdare drar ca 10-15W per port, finns större och mindre men är det för lite så hinner mobilen inte ta någon meningsfull laddning under cykelresan. Det krävs mer ström nu än förr eftersom mobilerna får allt större batterier för varje modell då de ska prestera mer. Att ladda med 1A 5V kommer knappast att märkas under en normal cykelresa. 2A 5V kommer att ge lite men ändå inte upplevas som snabb laddning. De senaste snabbladdarna hanterar detta genom att öka spänningen (volten) och på så sätt höja effekten för att mobilen ska laddas på rimlig tid. Tror de senaste laddarna är uppe på ca25W per port för den snabbaste typen av laddning. Långsammaste laddningen kan du nog hitta på billiga billaddare eller hos en vanlig usb-port på datorn som inte är avsedd för att ladda mobiler på.

Hur KÄNNS det att lägga på 10-15w motstånd på en cykel? Tävlingscyklister kan utveckla rätt stor effekt på sina cyklar (över 500W). Men för en normal cyklist i ett normalt tempo så är det säkert storleksordningen ungefär 100W. Lägg sedan på mobilladdaren på det. Hanterbart men det kommer att vara klart kännbart.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 22 jan-19 kl 11:48
Det är mest lite större prylar, typ klösbrädor och rejäla powerbanks, som kan tillgodogöra sig laddning med högre effekt.
En relativt modern Samsung androidtelefon som jag har, har jag övervakat laddningen på ibland med en laddare med inbyggd amperemeter. Den kan som mest dra ca 0,9 A (innebär alltså 4,5 W), och det bara när batteriet är tämligen urladdat. När laddningstillståndet går över 50-60 % så börjar strömmen sjunka.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: ensamhet skrivet 22 jan-19 kl 12:14
Ingen som bor där det finns tillgång till många sådana som betalar för att gå på gym?
Starta ett gym med generatorer på allt som är möjligt.
Få betalt för att folk kommer och laddar ditt batteri.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Landet skrivet 22 jan-19 kl 13:38
köp in några sådana här https://www.thegreenmicrogym.com/electricity-generating-equipment-2/

eller om man bor mer urbant
https://materialdistrict.com/article/energy-generating-pavement/

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Lugnebergagård skrivet 22 jan-19 kl 13:58
Det är mest lite större prylar, typ klösbrädor och rejäla powerbanks, som kan tillgodogöra sig laddning med högre effekt.
En relativt modern Samsung androidtelefon som jag har, har jag övervakat laddningen på ibland med en laddare med inbyggd amperemeter. Den kan som mest dra ca 0,9 A (innebär alltså 4,5 W), och det bara när batteriet är tämligen urladdat. När laddningstillståndet går över 50-60 % så börjar strömmen sjunka.

Det du skriver stämmer ej för nya moderna kvalitetsladdare. Det var rätt många år sedan det där började ändras. Det är bara att söka på olika laddare och se vilka laddeffekter de har. Min Samsung S9 jag har brevid mig laddar 9v 1,67A trådlöst. Givet hur stort batteriet är på telefonen och hur lång tid det tar att ladda så stämmer det också. Laddaren i bilen har ännu högre effekt.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 22 jan-19 kl 15:11
Det du skriver stämmer ej för nya moderna kvalitetsladdare. Det var rätt många år sedan det där började ändras. Det är bara att söka på olika laddare och se vilka laddeffekter de har. Min Samsung S9 jag har brevid mig laddar 9v 1,67A trådlöst. Givet hur stort batteriet är på telefonen och hur lång tid det tar att ladda så stämmer det också. Laddaren i bilen har ännu högre effekt.

Om den laddar trådlöst är det väl meningslöst att ange någon spänning eller ström i det trådlösa snittet.
I fallet jag nämnde så kan laddaren glatt lämna upp till 3,1 A , det är telefonen som aldrig vill dra mer än 0,9 A.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Lugnebergagård skrivet 22 jan-19 kl 15:36
Om den laddar trådlöst är det väl meningslöst att ange någon spänning eller ström i det trådlösa snittet.
I fallet jag nämnde så kan laddaren glatt lämna upp till 3,1 A , det är telefonen som aldrig vill dra mer än 0,9 A.

Samsung tycker det är relevant. Jag instämmer. Enklare att jämföra olika laddare med varandra om de använder samma enheter. Vilken enhet tycker du att dom ska uppge till sina användare på sina trådlösa laddare i stället?

Bäst av allt tycker jag att det är att man numera börjar gå över till Watt allt mer när man anger effekten på olika säljsidor. Blir mer relevant när spänningen har börjat variera.

De flesta smarttelefoner idag kan tillgodogöra sig betydligt mer än 0.9A. Batterierna är ju uppe i 3-4.000mAh och då blir det lite tradigt om det ska ta 4-6timmar att ladda fullt. Särskilt eftersom det är som du säger att den högre laddströmmen bara är i början sedan sjunker det.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 22 jan-19 kl 21:29
Å andra sidan mår batteriet bättre av måttliga laddströmmar och långsamma laddnings- och urladdningscykler. Och med tanke på litiumjonbatteriers tendens att bli eldfängda när de har provocerats eller skadats på något sätt, så tycker nog jag att man ska tänka sig för mer än en gång extra innan man stressar sådana batterier med snabbladdning.

För ett par år sedan var jag och konsultade på en firma där man nyss hade haft ett rätt otrevligt brandtillbud i ett labb. Man hade gjort en del tester med ett litiumjonbatteri under dagen och kvällen, sen satte man batteriet på laddning ca kl 21 när man gick hem.  Runt halv tre på natten tog det eld.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Lugnebergagård skrivet 22 jan-19 kl 22:25
Å andra sidan mår batteriet bättre av måttliga laddströmmar och långsamma laddnings- och urladdningscykler. Och med tanke på litiumjonbatteriers tendens att bli eldfängda när de har provocerats eller skadats på något sätt, så tycker nog jag att man ska tänka sig för mer än en gång extra innan man stressar sådana batterier med snabbladdning.

För ett par år sedan var jag och konsultade på en firma där man nyss hade haft ett rätt otrevligt brandtillbud i ett labb. Man hade gjort en del tester med ett litiumjonbatteri under dagen och kvällen, sen satte man batteriet på laddning ca kl 21 när man gick hem.  Runt halv tre på natten tog det eld.

Hundratals miljoner människor som både laddar upp och ur sina telefoner snabbt utan problem. Visst åldras batteriet något snabbare av det men det är inget stort problem i sammanhanget. Dom har blivit mycket bättre att hantera detta.

Låter inte som att batteriet som började brinna blev snabbladdat om det tog eld 6,5tim efter det att det sattes på laddning. Kan det inte vara så enkelt att batteriet hanterades fel av labbgruppen? Exempelvis kan man ha köpt ett batteri utan skyddskrets som slår ifrån när batteriet är färdigladdat? I så fall var branden mer eller mindre ofrånkomlig givet hur dom lämnade den.

Men självklart kan kommersiella batterier av god kvalitet börja brinna. Men det är ett hanterbart och inte särskilt stort problem. Man ska ha rätt mycket otur om man råkar illa ut av en sådan sak. Samsung hade ju en sådan telefon som tog eld som dom fick återkalla. Men det var bara några fåtal telefoner av miljoner sålda som faktiskt fattade eld.

Faran med mobiltelefoner är nog snarare att alldeles för många pillar på telefonen istället för att titta vart de kör med bilen.
Titel: Cykeldriven generator
Skrivet av: Palle500 skrivet 22 jan-19 kl 22:46
Verkar vara ett ämne som upprör känslorna och efter att ha skummat igenom tråden så visst alla har rätt utifrån sin syn på meningen med detta.
Men piggetröska har en poäng som jag skulle vilja utveckla.
Låt ungdomar endast få ladda sina mobiler och powerbanks via en cykel, både en enkel träningscykel och en vanlig transportcykel.
Då får dom ett hum om vad energi och effekt är samt lite fysträning som kompensation för obefintlig skolgymnastik.
Givetsvis skall det vara en flerfas borstlös direktdriven generator med helvågslikriktning och effektiv laddningsregulator av MPPT typ.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Vedklyvaren skrivet 22 jan-19 kl 23:41
På Brigadmuseet i Karlstad finns det en kommunikationsradioanläggning för två mans besättning. En trampar och en pratar.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 22 jan-19 kl 23:52
Trampor och generator,,det är ja fokuserad på just nu,, gör nya test dagligen,, bygger om och kopplar om sladdarna,, lär mig nåt nytt hela tiden !
 Just nu skriver ja på en NY HP laptop som är laddad med  pedalkraft,
 Generatorn kommer troligen från en skrotat AC,  ,,  den  är 12 polig med permanetmagnet.. altså  lågt varvtal,, den ger  ca max 140 volt,,   kan efter att monterat en extra kabel   koppla in den  fas till nolla,, ger mindre  volt då eller mellan fas till fas,, mer  kraft,, men ta fram förstoringsglaset,, läs det oläsliga på mobilladdaren,, eller lapptopladdaren,,, Ja  den  klarar 100 volt till 230 volt. så det är inte så noga   hur många volt generator levererar..men att ladda en dator  är svettigt,
något mer jag lärt och kommit på,, (jag har mycket grejer i mina skåp)  det  är att nätdelen  i  oftast äldre PC  kan  ställas om 110 volt och 230 volt, kopplar jag en   pc nätdel  till min generator så kan ja få ut 5 Volt och 12 volt,,  stabilt..   på  kontakten som går till datorns  moderkort  så finns den en grön  kabel,, anslut den till nån svart på kontakten så startar nätdelen !
 att bygga är att lära sig nått nytt

Titel: Cykeldriven generator
Skrivet av: Palle500 skrivet 23 jan-19 kl 01:16
Sven Yrvind, känd jordenrunt ensamseglare. Kör med tramgenerator på sina seglatser, inget annat håller i stormarna!
https://www.hamnen.se/bloggar-kronikorer/yrvind/rvinds-verkstad-el-via-muskelkraft-och-tysk-kontakt.html

Sen har vi den svenska trampgeneratorn till RA200 radion kallas  för grisen

Edit
Per johnsson du behöver läsa på lite hur man laddar batterier från solceller med MPPT teknik. Den tar effektivt vara på alla spänningstoppar så att det blir bra verkningsgrad på det du bygger.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 23 jan-19 kl 08:44
Det stämmer att äldre datornätdelar brukar vara omkopplingsbara mellan 115 och 230 V (likriktaren på primärsidan får gå som spänningsdubblare i 115 V-läget och som vanlig likriktarbrygga i 230 V-läget).  Men sedan över 10 år tillbaka har vi ju haft krav på effektfaktorkompensering i bl a datornätdelar, och den vanligaste lösningen för denna (s k aktiv PFC) innebär att man på köpet får ett brett inspänningsområde, en stationär dator, laptopladdare eller liknande som är tillverkad efter ca 2003 klarar som regel 100-240 V utan omkoppling.
Den där tekniken för aktiv PFC är för övrigt i stort sett densamma som i solcellsregulatorbranschen marknadsförs som MPPT, det är bara en frågan om att samma slags kretsar styrs på olika sätt som är optimerat för respektive användningsområde.

En nackdel med alla permanentmagnetgeneratorer är att de brukar få stora tomgångsförluster eftersom det inte går att styra magnetiseringen. Även om man bara behöver ta ut en låg effekt magnetiseras den som om den skulle belastas för fullt, så statorplåten blir ständigt mättad och det blir onödigt mycket virvelströms- och ommagnetiseringsförluster. I praktiken märker man det på att generatorn går tungt även om man inte tar ut någon ström ur den.
Ska man ha en generator som inte alltid belastas fullt, är det bättre att ha en maskin med fältlindning och låta spänningsregulatorn dra ner magnetiseringsströmmen vid låg last.

Tramp- och vevdrivna generatorer är bara användbara om man har arbetskraft över som inte kan sysselsättas med något annat nyttigt för stunden.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 23 jan-19 kl 09:58

Tramp- och vevdrivna generatorer är bara användbara om man har arbetskraft över som inte kan sysselsättas med något annat nyttigt för stunden.

Nja, som nödgenerator tycker jag de har sin plats. En gammal cykel och en bilgenerator kan stå hur länge som helst i uthuset, och vid kris har du något som kan ladda. Det tar inte så lång tid innan man trampat tillräckligt för att starta en bil.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: karsan skrivet 23 jan-19 kl 11:17
Jag har sett bilder från skyddsrummen i andra världskriget där folk hade en cykel som riggades upp så man kunde trampa så generatorn fick lampan att lysa.   Ibland kan det vara livsavgörande med lite lyse om än svagt.  Och utan eldfängt bränsle och giftiga avgaser.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 23 jan-19 kl 15:34
Ja, och man skall komma ihåg att vi visserligen inte är några supereffektiva högeffektsmotorer, men om man använder benen och lägger sig på en rimlig belastning så kan vi hålla på rätt länge.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 23 jan-19 kl 20:48
Många i tråden refererar till trampgeneratorn som hörde till förvarets radio RA 200. Vad jag kan se på internet så var senaste gången det fanns annons på en sån 2016.

Det finns diverse billiga handvevade generatorer för sisådär 300-500kr, men frågan är vilken hur kvalitén är.

Laddaute.se har en handvevad 30W, ser rejälare ut, skall vara vattentålig.

Om man vill bygga själv har jag hittat:
 www.pssurvival.com/PS/Generators/Hand_Cranking/Converting_A_Portable_Cordless_Drill_To_A_Hand_Crank_DC_Gen_2005.pdf (http://www.pssurvival.com/PS/Generators/Hand_Cranking/Converting_A_Portable_Cordless_Drill_To_A_Hand_Crank_DC_Gen_2005.pdf)
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 23 jan-19 kl 23:14
Mycket kan ja fixa med,men inte allt, och kanske behöver  ja inte  veta  hur alla  delar funkar,, jag bara  konstaterar att  det går att ladda mobiler och laptop med  mitt projekt.jag har inte testa om det går att driva frysboxen eller min smart tv,Jag vet inte hur mycket  watt det  går att få ut
Det funkar det är klart, kanske  borde ja lägga upp en bild på bygget !
angående permanetmagner så har ja läst  på olika forum att det är bästa och enklaste ,magneten är en kraft som jag  inte behöver tillföra
Och  permanetmagneter ger obetydligt motstånd obelastad,, snurrar man lite  på axeln med fingrarna  hugger det lite, se går det att ta reda på om det är permanetmagneter,
kopplar  man in  någon elapparat  nån belastning då blir det emk i spolarna  det går tungt   som om magneten hakar fast lindningarna
jag har ont om plats i min lägenhet, men om jag hittar nån billig krosstrainer så vill ja testa att sätta generator på den  ;)
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 24 jan-19 kl 08:44
Ett tips är att inte tro alltför mycket på vad som står om generatorbyggen på olika forum, mycket av det som skrivs på nätet är skrivet av folk som inte har en aning om de enklaste naturlagar eller den klassiska elmaskinläran.
Ta istället och damma av fysikböckerna från högstadiet och gymnasiet och repetera allt som står om ellära och magnetism där, till att börja med. Fortsätt med t ex Elkraftteknisk Handbok (tror det är band 2 av 4 som behandlar elmaskinlära) och Hans Mogensens elmaskinläroböcker. Om du verkligen vill gå på djupet kan jag rekommendera de elmaskinböcker som skrevs av E. Arnold då förra seklet var ungt.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 24 jan-19 kl 23:29
Helge Bohlin
Elektricitetslära och Elektroteknik

Åttonde upplagan
utgiven av Norstedts  - Stockholm  1960

Jag   har den boken och har läst i den,men  jag är inte nån utbildad   El tekniker,,
Glöm teorin  ,det är mycket roligare  att bygga ihop nåt och testa sig fram,
 enklaste lösningen är oftast bäst, 
Jag trampar  motorn som nu är generator snurrar den ger ström och laddar min laptop
 och detta har jag byggt ihop  i en hyreslägenhet till en kostnad på 100 kr
På alla forum finns det   högutbildade  som    är negativa,
Jag anser  att jag har profession på  motionscykel med  trefasgenerator och permanetmagnet

det finns inte så mycket svenska bilder eller filmer på svenska sidor  som visar detta !

kanske ska jag skriva om min solföljare,, den är lite mer avancerad,  och egentligen lika meningslös som en trampgenerator,,   men kul  att bygga !

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 25 jan-19 kl 02:15

Glöm teorin  ,det är mycket roligare  att bygga ihop nåt och testa sig fram,
 enklaste lösningen är oftast bäst, 

meningslös som en trampgenerator,,

Det är väl inte meningslöst med en trampgenerator, många skriver i den här tråden. Kanske för att som jag de vill ha en möjlighet till reservel eller tillfällig el där det annars inte finns.

Att testa sig fram och hålla det enkelt o billigt är väl inte fel . Men det kan ju vara intressant att veta om det funkar t e x 15-20 gånger i 20-60 minuters användning per gång. Så att man vet att mackapären är att lita på om det gäller och inte bara var en kul grej som nu inte vill funka som den gjorde för två år sedan.

Du är inte ensam om på forumet att bo i lägenhet. Så när man satt ihopa mackapären vill man kanske förvara den i ett redan trångt vindsutrymme. Om den får plats? Ifall på landet, tål den spindelväv och musbesök?

Det är sådana aspekter som gör att en färdigtillverkad mindre handvevad generator också är ett alternativ.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 25 jan-19 kl 08:53
En hopfällbar minicykel borde vara ett bra ämne att starta ett kompaktbygge med. Oneklingen läckert om man kan få den riktigt kompakt eftersom den förmodligen blir stående länge mellan varven.

Tror att det finns en del bra, men dyra, grejer i cykelvärlden. Har en kamrat som tävlingscyklar, och det är otroligt vad de kan koppla ihop med sina cyklar när de sitter hemma och tränar.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: von tratt skrivet 25 jan-19 kl 16:32
För enstaka tillfällen skulle det nog vara fiffigast att använda en intakt vanlig cykel, som man ju ändå har till hands eller alltid kommer att kunna skaffa.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: skrivet 25 jan-19 kl 17:43

En hopfällbar minicykel borde vara ett bra ämne att starta ett kompaktbygge med.



Bra uppslag!  För att föra det vidare, kanske enbart vevpartiet från vilken gammal cykel som helst?

Förebilden jag tänker på: www.youtube.com/watch?v=WVrwxhUI7pE (http://www.youtube.com/watch?v=WVrwxhUI7pE#)      =K-Tor Powerbox

Klippet är en presentation- och recension av produkten. Ej känt om den går att köpa i Europa, köp från Usa kan bli dyrt.

Enligt klippet så funkar den bäst som bordsmonterad.

Att montera ett friskuret vevparti från cykel på en bordsplatta är någorlunda görligt. Men vad använda för generator? En cykelnavdynamo ger enligt många i tråden för lite ström (6volt, 3W). Skulle en 12V skruvdragare vara ett alternativ, som anslutes till en laddregulator typ Kemo M-172N (för cykel, men skall tåla upp till 70V) eller ger den också för lite ström (800 milliampere)?  Målet är att få ut ström via usb.

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 25 jan-19 kl 22:22
Skruvdragarmotorer är ju permanentmagnetmotorer som i och för sig fungerar utmärkt som generatorer. De kan leverera rejält med ström också. Om du vill få bättre verkningsgrad och livslängd, skulle jag dock föreslå att du använder en gammal bilgenerator (växelströmsgenerator) istället. Eftersom du bara kommer att ta ut en bråkdel av bilgeneratorns märkeffekt, så är det förmodligen lämpligt att köra den med betydligt lägre spänning än den egentligen är byggd för, så blir tomgångsförlusterna mindre.  T ex kan du ta en 24 V-generator och låta den arbeta på 12 V genom att sätta dit en 12 V laddningsregulator.

En annan permanentmagnetmotor som är mycket mer välbyggd än skruvdragarmotorer, är de motorer som sitter i Philips/Whirlpool tvättmaskiner från 80-talet och kanske tidigt 90-tal.  Som generator borde den kunna lämna några A och maximalt ca 200 V vid omkring 10000 r/min.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 27 jan-19 kl 00:12
Jag igen,, Nu har jag ställt undan mitt reservelverk ,den står i en   vanlig garderob, 40  gånger 40 centimeter och 110 cm högt,
jag har   skrivit att jag gort olika test  för att se vad som kan fungera,, och  batteribormaskinen,, den  går tungt att dra runt,, motorn är högvarvig och  det    kan finns en och två  små planetväxlar  i  borrmaskinen,, nej  det funkar inte.. 
 Om man har lite verktyg och är  lite händig så man  kan ordna  nån transmission så vinner  stavmixern ,den har en DC motor  , ta isär stavmixer ta bort likriktaren,, så har  du en dc generator som ger ca 20 volt vid 2000 varv,, det  gör att det går att ladda ett   12 volts bilbatteri,,  ordna något litet hjul på denna stavmixermotor, ca några cm i diameter,, och sedan  att ett cyckeldäck ska driva det runt

Och detta med bilgenerator,, det går enligt mig totalt bort om   det nu inte handlar om ett  vattenkraftverk, jag har testad det,men det va många  år sedan,,  vindkraft,,,  byggde egen vinge och  transmission,, prova att linda om denna   bilgenerator för att få högre spänning.. .. detta va  ca 20 år sedan  och ja vet mer idag, och erfarenheten stavas PERMANENTMAGNET 
jag va till  skroten  häromdagen och hitta en till  elmotor,, den va större en min första,, det står på den att det är en DC motor, .. 960 varv  det är en lågvarvig  12 polig  3 fasmotor   perfekt för   en hemafixare  som vill testa  och bygga ihopp nåt, den har en permanentmagnet,,, och detta är det som skiljer den från en bilgenerator,, bilgeneratorn är 12 polig  lågvarvig,men den kräver ström  för att ge strömm.. så finns det nån metalskrot där du bor,, gå ditt och fråga om de har elmotorer att sälja,, , kanske hittar  du nåt guldfynd,,  för  killopris, min  elmotor   kostar nog 2000 kr  ny,,
 ja kanske ska köpa 150 amp 12 batteri,, för  7 kr killot
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 27 jan-19 kl 01:23
Nu är batteridriven borrmaskin och batteridriven skruvdragare inte riktigt samma maskin. Den senare måste inte ha växel men kanske är trög ändå!?

När jag kollar på stavmixer så finns de från 99kr / 170W  till 1000kr/1000W.
Var ligger den som du använt effektmässigt?

Obs! Avsikten är inte laddning av bilbatteri utan usb laddning av telefon ficklampa o s v
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: von tratt skrivet 27 jan-19 kl 01:51
Skruvdragare utan växel... det låter märkligt!
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 27 jan-19 kl 09:02
Det finns alltid en kuggväxel mellan motorn och chucken i t ex borrmaskiner och skruvdragare, men om man säger att den är utan växel brukar man mena att den bara har en enda fast utväxling och saknar växelreglage.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: von tratt skrivet 27 jan-19 kl 15:21
Ja. Det är en rimlig tolkning om man inte tar med i beräkningen att det gällde hur trögt den går. Jag kanske är lite trött och ofokuserad.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 28 jan-19 kl 00:24
Jag har skapat ett album för att visa min skapelse,, hoppas det blir godkänt!

  angående stavmixer, så är de en med   lägre effekt som är en stavmixer,  nåt  man håller med en hand,  i dessa brukar det finnas en dc motor,, som kan användas som dc generator
Jag förutsätter att den som vill testa att göra egen el för att kanske kunna ladda  mobilen  är lite tkknisk,, vet skildnad på AC och DC volt
Man måste ta isär  exempelvis en stavmixer  för att säkert veta om det är en  växelströms motor eller likströmsmotor
På en apparat kan  texten säga "230 volt 170 watt", men  när man tar isär  apparaten så sitter det en likriktare före motorn,, 4 dioder och nån kondensator, då kan det va en DC motor som kan användas som  elgenerator,,
 ,  bor man i lägenhet så kan man ju  kolla lite i miljörummet,, behållaren  för elektronik !, här kan finnas  kul saker

 ta bort likriktaren ,Koppla in   ström från  ett 12 volts batteri ,snurrar motorn så är det en   DC motor


  angående borrmaskiner och skruvdragare,,, så har de en planetväxel  om de är batteridrivna ,,  DC motorn kan ha ett varvtal på 10 000 varv,, och då går det tungt om  man via chuken ska få upp varvet på dc motorn

 nätdrivna  230 volts  borrmaskiner brukar inte ha planetväxel  bara ett litet drev på motorn och ett större som driver   chuken,,    nätdrivna  borrmaskiner har heller inte  nån DC motor som  enkelt går att använda som generator
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 28 jan-19 kl 08:58
Nätdrivna borrmaskiner har praktiskt taget alltid en seriemotor, som går lika bra på både växelström och likström (snarast bättre på likström, faktiskt). Dock är det reglertekniskt svårt att använda en seriegenerator i ett system med konstant spänning, den fungerar bättre i ett system som arbetar med konstant ström och där spänningen får variera med belastningen (t ex Thury-systemet för kraftöverföring med högspänd likström, som användes i bl a Schweiz och Frankrike för drygt 100 år sedan).
Ska man använda en borrmaskinsmotor som generator så är det bättre att använda den som separatmagnetiserad generator, och tillföra magnetiseringsström till fältlindningen från en separat strömkälla.

Jag vill dock fortfarande påminna om de fina permanentmagnetmotorerna som sitter i äldre Philips/Whirlpool tvättmaskiner. De är betydligt mer välgjorda än småmotorerna i skruvdragare och andra handhållna småapparater, och har mycket större förutsättningar för bra verkningsgrad och lång livslängd.
Ett ställe där man kan hitta lågvarviga mångpoliga permanentmagnetmotorer, som bör fungera utmärkt som trampgenerator utan större utväxling, är i vissa märken av städmaskiner.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 28 jan-19 kl 17:30

Jag vill dock fortfarande påminna om de fina permanentmagnetmotorerna som sitter i äldre Philips/Whirlpool tvättmaskiner.


Hur bär man sig åt för att hitta någon sådan?
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: ensamhet skrivet 28 jan-19 kl 17:47
Hur bär man sig åt för att hitta någon sådan?

Kollar på återvinningen, där vitvarorna står om det finns någon att ta ifrån.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 28 jan-19 kl 18:18
Kollar på återvinningen, där vitvarorna står om det finns någon att ta ifrån.

På återvinningen där jag bor får man inte röra lämnade vitvaror.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: ensamhet skrivet 28 jan-19 kl 18:39
På återvinningen där jag bor får man inte röra lämnade vitvaror.

Åk till en annan återvinning, där du får ta grejor.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 28 jan-19 kl 18:59
Frågan är hur långt jag behöver åka för att hitta en sådan återvinning?

Kanske ända till Lappland, där man inte verkar vara så petimeter noga med alla regler.

Få se om Torbjörn ev har något tips.

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: ensamhet skrivet 28 jan-19 kl 19:14
Frågan är hur långt jag behöver åka för att hitta en sådan återvinning?

Kanske ända till Lappland, där man inte verkar vara så petimeter noga med alla regler.

Få se om Torbjörn ev har något tips.

Här säger de att de tagit återvinning ett steg längre genom att låta folk återanvända sakerna i stället för att det ska slängas.
Det handlar inte om att bryta regler utan alla gör en vinst på det viset och vi kanske sköter det bättre.
Vi behöver inte ta fram pistolen för att komma över saker, som de gör i Bunkeflo i Malmö.
Det är inte heller skräpigt här som på många andra större ställen
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 28 jan-19 kl 19:31
Här säger de att de tagit återvinning ett steg längre genom att låta folk återanvända sakerna i stället för att det ska slängas.
Det handlar inte om att bryta regler utan alla gör en vinst på det viset och vi kanske sköter det bättre.
Vi behöver inte ta fram pistolen för att komma över saker, som de gör i Bunkeflo i Malmö.
Det är inte heller skräpigt här som på många andra större ställen

Avsikten var inte att kritisera återvinningsstationerna i Lappland. Tvärtom, berömma dem.

Jag tror inte att man bryter mot regler på stationerna i Lappland. Man väljer att använda regler konstruktivt.

Jag försökte uttrycka min besvikelse över att inte ha tillgång till så förnuftiga stationer som du har i Lappland, men jag kanske inte lyckades så bra.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: ensamhet skrivet 28 jan-19 kl 20:15
Avsikten var inte att kritisera återvinningsstationerna i Lappland. Tvärtom, berömma dem.

Jag tror inte att man bryter mot regler på stationerna i Lappland. Man väljer att använda regler konstruktivt.

Jag försökte uttrycka min besvikelse över att inte ha tillgång till så förnuftiga stationer som du har i Lappland, men jag kanske inte lyckades så bra.

Tog det inte som kritik och ville bara förklara hur det funkar.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 30 jan-19 kl 00:13
Hej , jag igen.. nu har jag gort ett litet yuotube  på min trammaskin   klipp, mitt första.. httpsyoutu.beVccgMza09vE.
Vart  det går att finna  motorer som  kan fungera som elgenerator. bestäm först om det är  växelström eller likström  som  generatorn ska  generera, allt med permanetmagnet  tycker jag att föredra på grund av enkelheten.
 jag vurmar för  likströmsmotorer som  kan finnas i   nyare små stavmixer,, troligen finns de i raka små slipmaskiner. lite mindre likströmsmotorer,, finns i skrivare, hårtork,, små luftpumpar till luftmadrasser,,, 12 volts kompresorer   ännu mindre likströmsmotorer  finns i leksaker   radiostyrda bilar

Växelström  det är svårt, men att föredra för det  går att använda  direkt, men det är enkelt att forma om via transformator till annan spänning och  det är enkel elektronik  för att likrikta växelström till likström

liten  växelströmsmotor med permanentmagnet, som de jag testat finns sällan i miljörummet (sopprum) eller på nån återvinningsstation
Det går självklart att köpa dessa  nya på internet.men det blir dyrt !
 Det är på metallskroten de kul  sakerna kan finnas, inte alla skrotar släpper in hemmafixare som letar   fynd och bra å ha saker.
jag bor i Norrköping och har sedan  ca 30  år  till och från köpt saker på Skrot Emil, ja Emil är borta. nu har  grabben tagit över
Det va där ja hitta min motionscykel och  mina elmotorer (generatorer)

På en metallskrot  så  skrotar de ju saker, de  tar bort alla elmotorer och lägger på ett ställe, anslutningskabel  är avklippt,   kanske måste motorn öppnas och nya sladdar lödas fast, kanske måste nån motorstyrning tas bort

 Det är en liten motor på några killo man ska leta efter,, ofta är det en   fläktmotor, och när man snurrar på motoraxeln ska det hugga  lite,  det ska inte gå att sätta snurr på motorn med fingrarna, det är permanetmagneten som tar imot, då är det  rätt

lycka till i jakten på  lyckan  i  att kunna fixa sin egen EL

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 30 jan-19 kl 07:19
https://youtu.be/VccgMza09vE
Fixade till länken.

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 30 jan-19 kl 10:58

lycka till i jakten på  lyckan  i  att kunna fixa sin egen El


Stort Tack för all info!👍







Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 31 jan-19 kl 00:43
tack Kontorsråttan för att du fixa länken, till min första film  på internet, ,ja vill ju vissa att det funkar, kanske borde jag göra nån ny film mer egenomtänkt !
  intresset för   egen el kanske är stort och  efter att MSB  uppmanat  alla att se över sin  egen beredskap. så funderar nog många på hur  ska    mobilen laddas ,  eller hur ska radion funka om   inte två håll i vägen funkar, nån dag eller två,, men va händer  sedan. ja det blir troligen mörk och tyst hos de flesta, jag har både en ficklampa  och radio med vev,,  men nä  sånt funkar inte i längden!
Nu  tänker ja spinnrock,, ett  svänghjul och en pedal på golvet, kan  denna   gamla teknik ge EL,, ja tänker ett cykelhjul   ta bort ekrar och nav,   såga ut   en  passande  rund trähjul  montera   trähjulet i fälgen.sedan nån lämplig  liten dc motor som generator mot däcket,, 
Nån som testad detta ?
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 31 jan-19 kl 14:03
Förvisso fungerar det ju, men det innebär ju att en person blir uppbunden till trampmaskineriet så länge el ska produceras. Så en sådan lösning fungerar bara om man har billig arbetskraft i överskott, och det har man förmodligen inte i ett krisläge. Alla arbetsföra lär nog vara fullt sysselsatta ändå med att få vardagen att fungera. Det är bättre att satsa på elproduktionsmetoder som sköter sig själva utan mänsklig muskelkraft eller ständig övervakning. Om det bara gäller elbehov på något tiotal W för stunden eller något hundratal Wh per dygn, så är ju kostnaden för en solcell + batteri som löser detta problem så gott som försumbar. Det gäller bara att komma ihåg att alla lösningar som baseras på laddbara batterier måste användas någotsånär regelbundet om de ska ha en chans att fungera när det verkligen gäller. Om den har legat undanstoppad och djupurladdad i 5 eller 10 år så har man förmoligen ingen nytta av den när det är dags.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 31 jan-19 kl 14:39
Solceller är visserligen smidiga, men bara när det är tillräckligt ljust. Här har det aldrig varit strömavbrott under vackra soliga dagar.

Som kombination nödström/känsla för energimängder tycker jag det är en bra ide att använda cykeln som bas. En annan träningsgrej som använder stora muskler är roddmaskinen. Fast den kanske är lättare att bygga om till kompressor.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 31 jan-19 kl 19:41
.

Det gäller bara att komma ihåg att alla lösningar som baseras på laddbara batterier måste användas någotsånär regelbundet om de ska ha en chans att fungera när det verkligen gäller.


Så sant. Vad jag förstått så kan batteriet i en billig vevradio avlida om det inte används på ett år.

Men att gå omvägen över solceller + batteri för att driva/ladda telefon, ficklampa ev också radio, som har egna inbyggda laddbatterier? Det är ju också apparater som används ofta och har aktiverade egna batterier.

Begreppet kris har nog olika innebörd för olika personer. För mig betyder det elavbrott 1- 14 dagar, ex p g a storm. Om elen inte är tillbaka efter en 1 månad så är frågan hur mycket användning man har av sin radio och telefon, om det ändå inte finns några sändare som fungerar i samhället?

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 31 jan-19 kl 21:22
Omvägen via ett batteri ihop med solcellen (t ex powerbank kombinerad med solcell) är ju intressant om man inte vill ha telefonen eller vad det nu är som ska laddat, bundet till laddningsplatsen just när det råkar vara solsken.

Även om de svenska rundradiosändningarna skulle vara mer eller mindre utslagna, betyder det inte att det är omöjligt att lyssna på utländska stationer med en radio som har diverse AM-band.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 03 feb-19 kl 01:09
pedalkraft, kan vara upp till var och en varför  man vill kunna göra el  via pedaler, för mig för jag  gillar att bygga  , nån annan kan  vilja ha pedalkraft för det måste ha nån alternativ  EL,,,  att trampa ner  EL räkningen är  omöjligt, det kräver  flera timmar trampande alla dagar,,  batteri och omformare,,vilket kostar pengar och att omforma kostar energi(watt),  jag tycker jag har en bra lösning nu,, en växelsträmsgenerator, den kan ladda  lapptopp  mobiler, stavbatterier,, direkt, nu har jag även monterar  DC motorer som kan ladda 12 volts batteri direkt,
 jag har även köpt ett  150 amp  12  volt batteri
 jag har även en solpanel den ger 1 amper  22 volt obelastat ,,  vid  klarblå himmel och sol  rakt mot panelen,, det är mer än jag fixar   med min trampgenerator
 jag har även  omformare 12 .till 230 volt
 Detta  kan ju vara ett intresse  ,, olönsamt ,,
men om man tänker sig, den totala katastrofen  kollaps  i  landet,  . troligen kommer   radio att sändas  kanske även  viss tv,, , , kanske  kommer comradio att användas, eller  att kunna kolla på  nån  dvd film på kvällen,

Ja vid en lägre total  kris så kan all alternativ elproduktion  va  viktig,  nu är det bara en kul grej !
Titel: Cykeldriven generator
Skrivet av: Palle500 skrivet 03 feb-19 kl 05:45
Jag har även en solpanel den ger 1 amper  22 volt obelastat ,,  vid  klarblå himmel och sol  rakt mot panelen,, det är mer än jag fixar   med min trampgenerator
Just detta att du får 22Watt från en obelastad solpanel (obelastad panel kan inte ge ström) och mer än min trampgenerator (är 200W - förluster, mycket mer än 22W). Visar på en brist för hur fysik och ellära hänger ihop i praktiken. Det är just detta som många med Torbjörn i spetsen snällt försöker förklara för dig, men du vill envist lära dig själv av dina egna misstag via praktik och visst då fastnar kunskapen och med praktiska tester lär du dig massor av annat. Så ha gärna detta som hobby, är en trevlig och lärolik hobby.
Problemet blir att andra som läser dina inlägg kan lätt förledas tro på dina "forskning" resultat och lite dogmatiska påståenden vad som gäller. Det är bla därför som jag och andra vill ge en nyanserad bild av dina påståenden och även i all välmening hjälpa dig att förstå sammanhangen.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Bo skrivet 03 feb-19 kl 20:56
Cyklar en normalviktig man från havsnivå till Himalayas högsta topp, på en tänkt slät väg, har han vunnit två kilowattimmar i lägesenergi om man kan bortse från friktionen.. - Det är alltså jobbet du får prestera för att ladda ett fritidsbatteri. - Räkna själv och släpp sedan idén.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 03 feb-19 kl 21:29
Det kan också vara värt att BESTÄMT avråda för att köpa in nya blybatterier bara för att ha dem i reserv för ett krisläge. Om man bara låter batteriet stå, och kanske underhållsladdar det då och då men aldrig använder det, så har man dels ingen aning om i vilket skick det är när man väl behöver det, och dels är det mycket stor risk att det visar sig vara förstört av sulfatering om det har gått några år sedan inköpet.  Det finns specialbatterier som är gjorda för att tåla långvarig underhållsladdning och få lång livslängd, men de är så dyra i förhållande till kapaciteten att det inte är rimligt för en privatperson att köpa sådana. Däremot används de för professionella reservkraftändamål.

Ska man ha batterier i beredskapssyfte, så ska de vara i dagligt bruk även till vardags, på så sätt håller de bäst och man märker i tid om de börjar försämras.
Det enklaste är ju helt enkelt att räkna med att man får ställa av en del av sina motorfordon om det blir riktigt dåliga tider med bränslebrist osv, och då kan man utnyttja de fordonens startbatterier för andra ändamål.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 04 feb-19 kl 23:48
palle å torbjörn
' En obelastad 12 volts solpanel brukar ge ca 22 volt obelastat, det för att det behövs överspänning för att ladda ett 12 voltsbatteri
sedan ja köpte inte ett nytt 12 volts 150 amp  batteri,, de va begagnat för  7 kr kg,, det va 13 volt i batteriet   i minusgrader, tror det är ett bättre köp en att gå till en bilskrot för att köpa batteri,  mitt batteri har varit på nåt sjukhus som backuppbatteri, nån tekniker har tagit hand om detta batteri,

 ,   jag påstår inget men ja anser ni är stigmatiserade av kunskap av hur något ska vara och vad som kan göras, den moderna människans svaghet
 idag är allt serverat, ingen behöver tänka och ta reda på,
 ursäkta ja fattar fan inte,, jag  är lite glad för jag byggde nåt som blev som jag tänkt mig, jag är tydlig med att människan är svag och det är ekonomiskt olönsamt,
detta forum heter ju alternativ.. som ja tolkar det alternativ till det som  enkelt kan köpas färdigt.
Glöm inte bort att  den närmaste framtiden  kan  kan bli svår,, ,landets ekonomi  backar , hot från omvärlden  samtidigt som klimatet har tippat över,, det hastar att lära sig  tänka och hitta alternativ

och nu ska ja fortsätta att förvirra , jag har skrivit om  spinnrock  , ja trampa och svänghjul,jag har testat det nu,

17 tums hjul  , blev inte helt bra,,  hjulet blev vint, jag ersatte ju nav och ekrar med   en bit limträ, byggde  en trampa, pisstång , ja det snurrar,, testa  lite olika små DC motorer, hade en  motor från en skrivare, motorn som driver skrivarhuvud,, den gav mycket volt på lågt varv,,,  koppla in  en moblilladare, en sån som man har i bilen, med USB
 JA DET FUNKA MOBILEN  TAR IMOT LADDNING.

Ja det går ju att skippa detta med att  bygga ett svänghjul, å trampa !
 har du bara en  gammal dc motor som ger mycket volt vid låga varv, få ditt nåt bra friktionshjul, kanske går att med smältlim  limma fast en liten plastlock från nån petflaska,  en barnsyckel  helst med rullmönster,   vänd upåner, en voltmätere är bra för att se  att plus å minus hamnar rätt.. plus är det lilla stiftet längst fram på  laddaren som du använder i  bilen, 
    en hand på trampa, veva , sätt an  din dc motor mot cykeldäcket. funkar det ? grattis
ja vet helt mennignslöst  , finns ingen ekonomi i detta,  kommer nån att skriva!

Ja det är lika meningslöst som att åka å fiska,, eller att flyga  iväg på semester,  ja all hobby å   eller lära sig nåt nytt,   kostar bara pengar,,

kanske det bästa är att sitta i TV soffan med en bag in box
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 05 feb-19 kl 00:57
Människor funkar olika, en del tar till sig lärdom bättre genom att insupa den i böcker, andra bättre genom egna erfarenheter med att meka och pröva sig fram.

Just p g a denna olikhet kan man heller aldrig räkna med att precis alla kommer att tycka att ens egen metod är bra eller Ok.

Per Johnsson har i alla fall inspirerat mig så pass mycket att jag kommer att köpa en stavmixer för att rensa den och ansluta den till laddregulator. Så för mig är hans inlägg där han beskriver vad han gör både inspirerande och meningsfulla.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 06 feb-19 kl 00:58
 tack piggetröska !

 jag har inte  köpt något  för att hitta någon Dc motor  som kan användas som generator,
, förutom mina  växelströmsgeneratorer,  de två stav mixermotorer är något jag tagit i miljörumet, det är kanske inte är helt rätt, att göra så,, den senaste stavmixern jag hitta va av äldre model och  funkar inte som DC generator.
kanske behöver jag   vissa en bild på hur jag mekaniskt har  kopplat ihopp 2 stavmixermotorer,  de är även parallelkopplade, det ger samma volt men mer styrka, ampere,, ja kan vara upp dessa till 100  volt, men det räcker  med ca 20 volt
Stavmixern har ju en  nylon/plast koppling  där axeln till   mixksekniven ,, , jag  gänga in en m6 gängstång där.  och för att   undvika  att behöva använda ett stödlager  så   har jag två  motorer en i varje ände på en bit gängstång,,   därimellan   behövdes ett remhjul,,  jag har använt  2  runda lampfötter i plast, ca 75 mm  ,
 20 volt ger en överspänning , överspänning behövs för att ladda ett 12voltsbatteri, men det behövs även en Diod,   en diod en elektronisk  komponent som hindrar strömmen från ett batteri att gå tillbacka till DC motor/generator, dioder finns på kjel o kompany,,  men de finns ju även i  stavmixern om det nu är en DC motor i mixern
Hur då ?, jag skriver om något,, ja testar mig fram, teoretiskt vet jag att det funkar, men det svåraste är att få ihop delarna mekaniskt ,praktiskt,, grundläggande  Dc motorer med permanetmagnet  kan fungera som elgenerator,  direkt och enkelt  de behöver bara  tillföras en roterande kraft,,
Ja hur då,,  nu är det pedelkraft  det handlar om, det är DIN egen styrka  som avgör hur mycket volt och Amper det blir,, och det är din  tekniska kunskap och   kanske viktigast av allt vilken verkstad du har,, vilka maskiner och verktyg du har  och vad som du  har sparat i bra å ha lådan,, detta avgör hur du  får   pedelkraft att driva en generator,, " friskt kopplat hälften brunnet "

Jag har laddat upp 2 bilder till mitt album, nu denna sena timme,, några frågor på det ?
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: piggetröska skrivet 06 feb-19 kl 23:23

" friskt kopplat hälften brunnet "


🙂👍

Tack för bilderna och förtydligande instruktioner!
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Per Johnsson skrivet 08 feb-19 kl 00:57
ja försöker  att förklara hur ja  gort-
 samtidigt vet ja ju   inte något om den som läser det jag skriver, sånt som  tekniska kunskaper   handlag med  handverktyg och maskiner,, när jag va ung då kunde nästan alla killar  fixa med  moppen  eller   byta motor i sin bil,,idag så kan nästan alla killar   spela pc spel, å sån där box till tv,, men troligen kan   de inte laga en punka på en  cykel, !
 jag  byggde en träram för ett cykelhjul.., men ramen vissa sig praktisk för att montera annat på, och  hade  jag haft en  riktig verkstad , ja då   hade det troligen blivit en ram i vinkeljärn, klart ja vill ha en mig /magsvets men det funkar inte i en lägenhet
 jag önskar mig ett mindre remhjul på DC  genaratorer  ,, ger  mer varv och mer volt,, men  tog det jag hade, 2  runda lampfästen i plast, ,
nu har jag via en avkortat och ihopsytt fälgband     ordnat en  rem med lite svikt , till växelströmsgeneratorn ,, det ger  att jag kan ladda mitt 12 voltsbatteri samtidigt som jag laddar min lapptop   och mobil.
riggen / ramen   den  sitter fast med 2 gångjärn  och det är konstruktionens  vikt med   med   elmotorer/generatorer som spänner remmen, och remmen  mellan cykel och generator är skarvad 2  gånger,, det blir  lite hopp , behöver en bättre rem,, men  konstruktionen är förlåtande  mot dålig  precision ,

 Nu funderar jag på  om  ett kamremsdrev från en bilmotor kan funka,, , då blir det en tandad  rem som  inte behöver spännas  hårt,men samtidigt så klarar den stor belastning
att överföra kraften från trampan till  genarator,  är ju  en  central punkt i detta,,men  kanske det svåraste,
ett  tips är att om det finns nån mekanisk yrkeskola  i närheten,,, där har de svarv och   de kan ibland för en liten  slant  svarva en drivaxel,    tänk en borrchuk  i ena änden på axeln och ett klämfäste, med några  brickor  i andra änden,, två lagerbockar därimellan  ja då har du en  drivaxel där det går att montera olika   remskivor eller  kanske drev, och i andra änden en  chuck   där det enkel går att  få fast  vad du önskar dig,  utifrån hur stor chucken är,

liten Dc motor med 2 mm axel eller en som jag har  växelströms motor med 10mm axel går att ansluta
mycket praktiskt om man enkelt vill testa olika  motorer och utväxlingar, jag hadde en sån axel,, tror det va en verkstad på  AMU som tillverka den,länge sedan amu finns inte kvar

 för min del är ju projekt   trampkraft  i  fas 2 nu,,  det är går det i  kombination  med en liten solpanel  få en praktisk nytta av  detta
  fråga om nån  undrar .
Titel: SV: Re:Cykeldriven generator
Skrivet av: frevelm skrivet 25 jul-19 kl 14:35
Jag la ut den här länken i en annan tråd som verkar ha försvunnit.
Använde Ra 200 i lumpen.
Att trampa var ingen höjdare, men enda utvägen om man sände i skogen. Vi använde dom oftast monterade i radiobil.
Trampa 1 timme för att sända med 8 W i 2-3 timmar är ju inte så imponerande.

[url]http://www.radiomuseet.se/omraden/militar/ra200.html[/url] ([url]http://www.radiomuseet.se/omraden/militar/ra200.html[/url])
Jag provade länken två gånger (nyss). Det kom bara upp en NotFound-sida.  :(
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 25 jul-19 kl 16:29
Det kan bero på att radiomuseet i Göteborg nyligen har lagt om sin hemsida till Wordpress, och därmed fungerar inga gamla länkar, dessutom är inte allt gammalt material utlagt än.

Lite mer om Ra200 finns på http://gronradio.sm7dlf.se/ra200.htm (http://gronradio.sm7dlf.se/ra200.htm) .
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: aralia skrivet 25 jan-22 kl 16:37
Hej,
hittade artiklar om en indisk uppfinning
 Free Electric – Pedal 1 hour to produce electricity for 24h,
en sorts motioncykel skapad av den indiska uppfinnaren Manoj Bhargava 2015, avsedd för fattiga familjer.
Senaste artikeln och filmen är från 2020 så det verkar fungera.
Har någon någon erfarenhet ?
https://eudaimon-ecp.org/hans-free-electric/
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 25 jan-22 kl 18:35
Det gäller samma saker som har tagits upp tidigare i tråden - det blir i längden mycket dyrt och ineffektivt att använda mänsklig arbetskraft för elproduktion, även om en trampgenerator tekniskt sett kan vara fullt funktionsduglig.
I praktiken skulle jag tro att den där indiska anordningen blir många gånger dyrare i tillverkning än en solcell + buffertbatteri som kan leverera samma mängd elenergi - och det utan att låsa någon människa vid tramporna istället för att hen ska kunna utföra något annat nyttigt arbete under tiden.  Solceller har ju blivit så mycket bättre och billigare på senare år, att de är på god väg att konkurrera ut de flesta andra metoder för småskalig elproduktion.

Kom ihåg att energi producerad av en trampgenerator aldrig är gratis. Människan som trampar måste ju tillföras extra mat motsvarande den energi som tillförs till generatorn, även om hen inte kräver någon lön för arbetet och det inte finns någon annan sysselsättning.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: anne-li skrivet 26 jan-22 kl 10:36
Hej,
hittade artiklar om en indisk uppfinning
 Free Electric – Pedal 1 hour to produce electricity for 24h,
en sorts motioncykel skapad av den indiska uppfinnaren Manoj Bhargava 2015, avsedd för fattiga familjer.
Senaste artikeln och filmen är från 2020 så det verkar fungera.
https://eudaimon-ecp.org/hans-free-electric/

Det är en klimatvänlig lösning och bättra än ingen elektricitet ( bemärk i Indien )!
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: fri skrivet 26 jan-22 kl 10:39
Det är en klimatvänlig lösning och bättra än ingen elektricitet ( bemärk i Indien)!
Men det borde väl likafullt vara bättre att samla solens energi..
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: anne-li skrivet 26 jan-22 kl 10:40
Men det borde väl likafullt vara bättre att samla solens energi..

Kanske inte lika roligt som att trampa?
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: fri skrivet 26 jan-22 kl 11:13
Kanske inte lika roligt som att trampa?
Det är möjligt, cyckelgeneratorns stora fördel är väl att det finns miljoner människor som kan bygga den av begagnade delar(skrot) som annars bara hade gått till omsmältning. Att det är ett rätt dyrt sätt att tillverka energi spelar kanske mindre roll om investeringen är låg och man kan avsätta en person att trampa tillräckligt länge.

Solceller  behöver ju tillverkas, fraktas och köpas in vilket nog är svårare i ett fattigt land.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: anne-li skrivet 26 jan-22 kl 11:18
Det är möjligt, cyckelgeneratorns stora fördel är väl att det finns miljoner människor som kan bygga den av begagnade delar(skrot) som annars bara hade gått till omsmältning. Att det är ett rätt dyrt sätt att tillverka energi spelar kanske mindre roll om investeringen är låg och man kan avsätta en person att trampa tillräckligt länge.

Solceller  behöver ju tillverkas, fraktas och köpas in vilket nog är svårare i ett fattigt land.

Ja det är sant möjligheterna finns!
Och befolkningen är 1,38 miljarder i Indien så det kanske går att hitta några frivilliga "cyklister"!
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: torbjorn skrivet 26 jan-22 kl 12:00
Solceller  behöver ju tillverkas, fraktas och köpas in vilket nog är svårare i ett fattigt land.

Men det gäller ju även mycket av komponenterna till en trampgenerator. Buffertbatteri och en del elektronik för spänningsreglering mm krävs ju oavsett om det är solcell eller trampgenerator. I trampgeneratorfallet kan man ju möjligen ta en del av grovsmidet från kasserade cyklar (men frågan är om en man har råd i Indien att offra en cykel där det finns användbart vevparti, kedja mm, eller om den gör mer nytta som upprustad cykel eller reservdelskälla till andra cyklar).  Själva generatorn och det sista uppväxlingssteget till den måste dock tillverkas speciellt för ändamålet, och är nog minst lika resurskrävande som en solcell på motsvarande effekt.
Indien har ju en stor tillverkning av solceller och andra halvledarkomponenter redan, så den saken är nog inget problem.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: anne-li skrivet 26 jan-22 kl 12:14
Det är möjligt, cyckelgeneratorns stora fördel är väl att det finns miljoner människor som kan bygga den av begagnade delar(skrot) som annars bara hade gått till omsmältning. Att det är ett rätt dyrt sätt att tillverka energi spelar kanske mindre roll om investeringen är låg och man kan avsätta en person att trampa tillräckligt länge.

ja det handlar kanske om en låg investering för ett enkelt hushåll exempelvis i Indien med andre ord
självhushållning av elektricitet med ett lågt investerings nivå!
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 26 jan-22 kl 12:15
Men med bidrag kan man fixa fina u-landsprojekt...

Skulle inte förvåna mig om de får till det så att den där cykeln skall driva en pump som pumpar upp vatten från brunnen. Det som de fixade med en spann och ett snöre på mycket kortare tid förut.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: anne-li skrivet 26 jan-22 kl 13:43

Skulle inte förvåna mig om de får till det så att den där cykeln skall driva en pump som pumpar upp vatten från brunnen. Det som de fixade med en spann och ett snöre på mycket kortare tid förut.

Ja det kan vara så: Självhushållning med hjälp av en cykel driven generator (vatten + elektricitet)!
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 26 jan-22 kl 13:49
Ja det kan vara så: Självhushållning med hjälp av en cykel driven generator (vatten + elektricitet)!

Att tillverka el med hjälp av vatten kräver tillstånd.
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: fri skrivet 26 jan-22 kl 14:57
Att tillverka el med hjälp av vatten kräver tillstånd.
Källa på det?
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 26 jan-22 kl 14:59
Källa på det?


Öppna huvudmenyn

[https://sv]

Sök

Vattenverksamhet

Artikel Diskussion

Läs på ett annat språk

Ladda ned PDF

Bevaka

Redigera

[https://upload]

Denna artikel anses ha ett svenskt perspektiv och bör skrivas om ur ett globalt perspektiv.

[https://upload]

Vattenverksamhet är en juridisk term, som i svensk lagstiftning definieras i Miljöbalkens 11:e kapitel 3:e paragraf.[1]

Vattenverksamhet kan delas upp i fyra olika områden. Dessa fyra delar är inte alltid väl avgränsade från varandra, vilket kan verka otydligt för verksamhetsägaren, då de behandlas olika vid tillståndsprövning och dylikt. Av betydelse är också att med "verksamhet" avses också just verksamhet, det vill säga en pågående mänsklig aktivitet, "Act of Man". Sådant som bara "sker", "Act of God" omfattas inte, alltså regleras inte olycker till exempel. Här kan finnas svåra gränsdragningsfall. Ett läckande borrhål är nog ett förbiseende, men en hel svärm av grundvattenläckande stålpålar vars vatten bortleds, kan nog betraktas som ett resultat av en systematisk mänsklig och pågående aktivitet som borde ha erfordrat tillstånd, om intressen riskerade att skadas.

Uppförande, ändring, lagning och utrivning av dammar eller andra anläggningar i vattenområden

fyllning och pålning i vattenområden,

bortledande av vatten från vattenområden eller

grävning, sprängning och rensning i vattenområden samt

andra åtgärder i vattenområden om åtgärden syftar till att förändra vattnets djup eller läge

bortledande av grundvatten och utförande av anläggningar för detta

tillförsel av vatten för att öka grundvattenmängden samt utförande av anläggningar och åtgärder för detta

åtgärder som utförs för att avvattna mark, när det inte är fråga om avledande av avloppsvatten, eller som utförs för att sänka eller tappa ur ett vattenområde eller för att skydda mot vatten, när syftet med åtgärden är att varaktigt öka en fastighets lämplighet för något visst ändamål (markavvattning).

Av ovanstående om grundvatten följer att dämning i grundvatten, från till exempel en betongtunnel under grundvattenytan, uteslutningsmässigt inte är ”vattenverksamhet”, eftersom vare sig bortledning av grundvatten eller tillförsel av vatten föreligger. Dämning kan dock vara lika skadlig som markavvattning eller grundvattenbortledning, varför detta må betraktas som en juridisk lapsus.

En vattenverksamhet får bedrivas endast om dess fördelar från allmän och enskild synpunkt överväger kostnaderna samt skadorna och olägenheterna av den.[2]

Tillstånd

Utrivning

Skadestånd

Referenser

Senast redigerad för 3 månader sedan av 80.216.16.72

[https://sv]

Innehållet är tillgängligt under CC BY-SA 3.0 om ingenting annat anges.

Wikimedias integritetspolicy

 

Användarvillkor

Stationär dator

Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: Carolus skrivet 26 jan-22 kl 22:05
 :)  :)  :)    ojoj!  allt detta för att man råkar bli törstig när man trampar på för att få lite el ....
Titel: SV: Cykeldriven generator
Skrivet av: anne-li skrivet 27 jan-22 kl 10:46
:)  :)  :)    ojoj!  allt detta för att man råkar bli törstig när man trampar på för att få lite el ....

Ja allt detta när man skriver om att tillverka elektricitet i Indien på en cykel driven generator och samtidigt pumpar upp vatten!
Jösses!