Alternativ.nu

Djur => Andra fjäderfän => Gäss => Ämnet startat av: Hönz skrivet 10 jun-10 kl 14:46

Titel: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 10 jun-10 kl 14:46
Jag undrar hur man slaktar?

Jag har förstått biten med att bedöva och nacka, men sedan då? Sprattlar den efter osv? Vad ska man tänka på? Hur gamla bör de vara?

Hur är det med salmonella?

Hur snabbt efter slakt kan man tillaga? Vilka delar ska man ta vara på?
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: morellen skrivet 10 jun-10 kl 15:18
Om du aldrig slaktat förr är det bra att ha nån som visar först.
Har inte slaktat just gäss men däremot myskdrakar som är rätt stora. Vi hade slaktat tuppar men det var faktiskt skillnad med myskdrakarna. Större o mkt mer flaxiga. Till nästa gång blir det slakttratt.
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: grimbart skrivet 10 jun-10 kl 16:20
bäst om man kan vara 2 som hjälps åt... en håller gåsen med vingarna i styr... den andra greppar halsen över huggkubben... ger den en smäll med en träpåk i skallen... därefter hugger man av huvudet... halsen riktas ner över en spann så att man kan samla upp blodet till svartsoppa om man vill prova det... vill minnas att blodet ska vispas med mjöl i spannen(kan ha fel)...  sen vänder man på gåsen och knipsar av fötter med en sekatör..hugger av vingarna där det köttiga tar slut...lägger upp ett snitt över buken...drar av skinnet...gräver ur tarminnehåll och spar på levern som är en delikatess...   köttet ska hänga..   vill man inte flå så är det skållning i hett vatten 60-70grader som gäller... därefter sveder man bort kvarvarande dun över en öppen låga... dunet kan rengöras och användas till diverse stoppning...
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Skytten skrivet 10 jun-10 kl 16:31
Vad jag kunde avläsa av frågorna, så rekommenderar jag att du skaffar hjälp och lär dej av någon, som kan visa dej.  Inte så bra att "experimentnacka" en gås.
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: ieenilorac skrivet 10 jun-10 kl 16:50
Man vispar rent blod, inget mjöl, om man ska använda blodet. Det är viktigt att man vispar hela tiden, och att man vispar ända ner i botten. Annars riskerar man att blodet koagulerar, och då blir det soppa av alltihop  ;) (dvs oanvändbart). Blodet ska kylas under omrörning tills att det är typ kylskåpskallt, om det inte är så kallt ute får man vispa i isbad, men vänta tills blodet kallnat till utetemp först, risken för koagulering ökar om man kyler för snabbt.

Mjölet tillsätts när man tillagar soppan...
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 10 jun-10 kl 18:09
Okej, jag är inte helt nollad vad gäller slakt men jag har inte slaktat gås.

Letade igenom gamla trådar och hittar ingen riktigt pedagogisk beskrivning över hur man gör.
Skulle gärna ha en läromästare, någon som bor i Skåne?  ;)
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Weasel skrivet 10 jun-10 kl 19:23
Linkoso visar jättebra på sin hemsida hur man gör med en anka. Både avlining, och hur man tar hand om kroppen. Kan man bara hantera gåsens storlek när den lever, så är det väl samma sätt när den är död.
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 10 jun-10 kl 21:06
Okej, jag hittar bara kycklingslakt?
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Weasel skrivet 10 jun-10 kl 21:27
Okej, jag hittar bara kycklingslakt?

Sorry, var visst jag som mindes fel. Innan var det i alla fall på anka, men den är nog uppdaterad nu.
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 10 jun-10 kl 21:35
bäst om man kan vara 2 som hjälps åt... en håller gåsen med vingarna i styr... den andra greppar halsen över huggkubben... ger den en smäll med en träpåk i skallen... därefter hugger man av huvudet... halsen riktas ner över en spann så att man kan samla upp blodet till svartsoppa om man vill prova det... vill minnas att blodet ska vispas med mjöl i spannen(kan ha fel)...  sen vänder man på gåsen och knipsar av fötter med en sekatör..hugger av vingarna där det köttiga tar slut...lägger upp ett snitt över buken...drar av skinnet...gräver ur tarminnehåll och spar på levern som är en delikatess...   köttet ska hänga..   vill man inte flå så är det skållning i hett vatten 60-70grader som gäller... därefter sveder man bort kvarvarande dun över en öppen låga... dunet kan rengöras och användas till diverse stoppning...

Hur länge ska köttet hänga?
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Weasel skrivet 10 jun-10 kl 22:16
Hur länge ska köttet hänga?

Är väl 40 dygnsgrader har jag hört. Alltså tex 10 grader i fyra dagar.

Om man inte vill spara blodet kan man lägga ner kroppen i en stor hink eller tunna tills den sprattlat av sig.
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 11 jun-10 kl 13:39
Okej,

nu har jag iaf köpt två gässlingar. Får se hur det blir med slakt sedan..
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Weasel skrivet 11 jun-10 kl 14:20
Okej,

nu har jag iaf köpt två gässlingar. Får se hur det blir med slakt sedan..

Haha, du kommer bli så kär i dom att de får bo hos dig föralltid!
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 11 jun-10 kl 14:34
Haha det tror jag med. Än så länge vet sambon inte något, jag har gömt dem i min snickarverkstad - hon kommer blir galen för hon är livrädd för gäss :-S
Hon kom hem typ 5 minuter efter att jag kommit hem med dem, så det var grymt nära att hon kom på mig!  >:D
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Manne skrivet 11 sep-10 kl 07:29
Haha det tror jag med. Än så länge vet sambon inte något, jag har gömt dem i min snickarverkstad - hon kommer blir galen för hon är livrädd för gäss :-S
Hon kom hem typ 5 minuter efter att jag kommit hem med dem, så det var grymt nära att hon kom på mig!  >:D

Hur har det gått ?  ;)
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 11 sep-10 kl 08:30
Det är inte dags riktigt än. Gässen har blivit så elaka så det kommer inte kännas så jobbigt när det väl är dags.
Jag kommer få hjälp av en kompis som gjort det förr.. Saknar dock fortfarande en tydlig instruktion här från A till Ö hur man gör.  ::)
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Fred skrivet 11 sep-10 kl 08:49
Innan du borjar med slakt av djur sa rader jag dig a det bestamdaste att ta kontakt med nagon som har vana av det och be denne om handrackning forsta gangen.

Slakt ar inget man bor "lasa" sig till utan det skall och bor laras ut handgripligen av nagon kunnig inom omradet.

Rent tekniskt ar forfarandet enkelt, men en gas ar en anska kraftfull fagel och ar man tveksam sa kan saker ga fel och valdigt onodigt lidande uppsta.

Det finns sakert folk i din narhet som kan hjalpa dig, boddejag narmare hade jag sjalv gjort det. Men jag har ingen lust att forsoka leda dig genom proceduren over internet. Missforsta mig inte, jag tycker det ar jattebra att du vill ge dig in i slaktens varld. Men det kanns helt fel att formedla slaktforfaranden via natet.

/Fred
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 11 sep-10 kl 11:08
Finns ett hemslakteri utanför Eslöv där man mot den "hiskiliga" summan av 45:- kan få sin gås slaktad. Vill man se hela förloppet brukar det vara OK annars kan man vänta i bilen. Jag kan slakta själv och har gjort det många gånger (både gäss, ankor och höns) och bedömer det som såpass mycket jobb att det lätt är värt att betala för att slippa. Mina gäss har i år pga av bygget haft möjlighet att stjäla hönsmat i obegränsade mängder och har vuxit monstersnabbt. Jag lämnade dem förra helgen vilket är drygt 1 månad tidigare än normalt  och dom vägde ändå mellan 5 & 6 kg slaktade ::) Jag lämnade 8 gäss och 10 tuppar och var hemma igen efter 1 timma och 30 minuter med ca 70kg kött att stoppa i frysen i påsar. Det tar ca 40 minuter för mig att köra fram och tillbaka och jag var dessutom ute i god tid och fick vänta lite på min tur.

Hade jag gjort det själv hade jag förmodligen haft att göra i 2 dagar ::)
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 12 sep-10 kl 08:52
Okej, ingår alltså plockning osv för dessa 45 kr?
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 12 sep-10 kl 10:22
Okej, ingår alltså plockning osv för dessa 45 kr?
Japp, du får tillbaka en urtagen plockad och svedd fågel med lever, hjärta, muskelmage och hals separat. Bar att ta hem och efterskölja och stoppa i påse eller stycka om man föredrar det.
Jag kan PMa telefonnummer om du vill. Det börjar bli dags att boka tid om man vill ha slaktat innan Mårten.
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Daniel Sörensen skrivet 12 sep-10 kl 10:36
Japp, du får tillbaka en urtagen plockad och svedd fågel med lever, hjärta, muskelmage och hals separat. Bar att ta hem och efterskölja och stoppa i påse eller stycka om man föredrar det.
Jag kan PMa telefonnummer om du vill. Det börjar bli dags att boka tid om man vill ha slaktat innan Mårten.
Det finns inget sånt runt jönköping?
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Hönz skrivet 13 sep-10 kl 15:26
Japp, du får tillbaka en urtagen plockad och svedd fågel med lever, hjärta, muskelmage och hals separat. Bar att ta hem och efterskölja och stoppa i påse eller stycka om man föredrar det.
Jag kan PMa telefonnummer om du vill. Det börjar bli dags att boka tid om man vill ha slaktat innan Mårten.

Ja gör gärna det!
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 24 okt-10 kl 08:19
En gås slaktas på detta sätt.
Ta gåsen, korsvingarna, så den inte kan flaxa (OBS! Gör inte så på en kalkon, vingarna bryts då)
Häng upp den i ena benet (i ett starkt snöre)
Bedöva antingen med el eller så den hårt i skallen med en pinne (typ kvastskaft).
Stick gåsen. Du sticker in kniven mellanstruparna och halskotpelaren och kapar båda plusåderna (finns en på varje sida av halsen)
Plocka gåsen. Antingen torr (vilket rekommenderas om du inte ha koll på skållningen) eller skållad.
Ta fjädrarna mellan tummen och pekfingret och dra mot fjädrarna. Finns det outvecklade fjädrar (piggar) så kan du ta dessa med en liten tång eller en halvslö kniv (klämm piggen mellan kniven och tummen och dra).
Sved gåsen (antingen med gasol eller t-sprit)
Rensa gåsen: Skär runt kloaköppningen så att det blir ett hål, dra sedan ut tarmar och allt annat genom det hålet. Tag vara på lever, hjärta och muskelmagen (detta är riktigt gott). Ta tag i strupen mellan pekfinger och långfinger och dra ut denna också. Klipp sedan loss halsen invid kroppen.  Skölj ur på insidan. Låt slaktkroppen svalna.
Gåsen  är nu klar för att förpackas och frysas eller tillagas.
Lycka till
Är det något du undrar över, så ring 070-30 35 283
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: robowich skrivet 03 nov-10 kl 22:53
Någon nämnde att de ska hänga i 40 dygnsgrader. När ska det ske?
När man tömt den på blod, när man tagit ur den eller när den är urtagen och plockad?

/R
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: grimbart skrivet 03 nov-10 kl 23:34
bloda av direkt...
 välj sedan 1)att hänga som den är
eller 2)ta ur och hänga eller
3) ta ur plocka och hänga...

funkar alla sätt...jag tycker själv att det är trevligast att ta ur den innan hängning men vet folk som väntar med det...
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Magnus24 skrivet 14 nov-14 kl 17:21
Måste man hänga den eller kan man slänga in den i ugnen direkt efter man tagit ur den?
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: Tältbyggare skrivet 16 dec-20 kl 20:27
Finns ett hemslakteri utanför Eslöv där man mot den "hiskiliga" summan av 45:- kan få sin gås slaktad. Vill man se hela förloppet brukar det vara OK annars kan man vänta i bilen. Jag kan slakta själv och har gjort det många gånger (både gäss, ankor och höns) och bedömer det som såpass mycket jobb att det lätt är värt att betala för att slippa. Mina gäss har i år pga av bygget haft möjlighet att stjäla hönsmat i obegränsade mängder och har vuxit monstersnabbt. Jag lämnade dem förra helgen vilket är drygt 1 månad tidigare än normalt  och dom vägde ändå mellan 5 & 6 kg slaktade ::) Jag lämnade 8 gäss och 10 tuppar och var hemma igen efter 1 timma och 30 minuter med ca 70kg kött att stoppa i frysen i påsar. Det tar ca 40 minuter för mig att köra fram och tillbaka och jag var dessutom ute i god tid och fick vänta lite på min tur.

Hade jag gjort det själv hade jag förmodligen haft att göra i 2 dagar ::)

Finns detta slakteri kvar Och vad heter det isåfall?
Titel: SV: Hur slaktar man? Tyyydliga svar tack :)
Skrivet av: putteu skrivet 05 okt-23 kl 03:09
När det gäller slakt av gås är det viktigt att följa riktlinjer för djuretik och säkerhet. Generellt sett rekommenderas det att anlita en erfaren slaktare eller kontakta en lokal gåsproducent för att få råd och hjälp med slaktprocessen. När det gäller salmonella är det viktigt att hantera gåsen och dess kött på ett hygieniskt sätt för att undvika kontaminering. Efter slakt är det bäst att kyla ned gåsen snabbt och förvara den i kylskåp innan tillagning. När du tillagar gåsen kan du använda olika delar av köttet, som bröst, lår och vingar, beroende på dina preferenser. Kom ihåg att följa tillagningsrekommendationer för att säkerställa att köttet är genomstekt och säkert att äta.