Mmm, igår gjorde jag gryta på höstens sista tupp, blev toppen! Delar med mig av receptet utifall någon är sugen :-)
1 tupp
Svartpepparkorn
Lagerblad
En chili
3 tsk salt
Persilja
Rosmarin
Timjan
Creme fraiche
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Svamp (jag använde torkad)
Lingon/lingonsylt
Smör
Fräs vitlöksklyftorna och alla kryddor utom persiljan i en stor gryta som du får plats med tuppen i. Lägg i tuppen och fyll på med vatten så det täcker. Koka tills köttet är mört och går lätt att peta bort från benen, för mig tog det 1 h och en kvart.
Ta upp tuppen och låt svalna tills du kan plocka av köttet. Under tiden kan du göra ny sås - finhacka gul lök och fräs den, i med 3-4 dl av vätskan som du kokat tuppen i och ha i den torkade svampen. Rör i lingonsylt och pytsa i köttet igen, nu utan ben. Tillsätt 1 burk creme fraiche (grädde går ju också bra). Rör i lite persilja, salta om du tycker det behövs. Klart! :-)