Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bra mäklare för ekoby?  (läst 1589 gånger)

NobleBear

  • Inlägg: 14
    • Värmland
    • http://myrastation.yolasite.com/
Bra mäklare för ekoby?
« skrivet: 19 sep-19 kl 16:33 »
Det finns ekobyprojekt och andra alternativa boenden lite varstans i Sverige. Den som letar efter ett sånt ställe att köpa kan ju inte höra av sig till mäklare i landets alla kommuner. Har någon tips på en mäklarfirma i Stockholm som specialiserar sig på ekologiska/alternativa boenden?

malarmaster

  • Inlägg: 5252
    • Småland
SV: Bra mäklare för ekoby?
« Svar #1 skrivet: 19 sep-19 kl 20:57 »
de flesta mäklare har sina objekt utlagda på nätet typ hemnet. är det jordbruksfastigheter är LRF:s mäklare det enklaste. Nej "livet". att leta efter objekt som bara annonseras privat är nog svårt. de flesta säljare vill dessutom ha hjälp med säljandet,regler o lagar. Bankerna gillar dessutom att en mäklare finns som mellanhand. Det underlättar betydligt.

NobleBear

  • Inlägg: 14
    • Värmland
    • http://myrastation.yolasite.com/
SV: Bra mäklare för ekoby?
« Svar #2 skrivet: 20 sep-19 kl 12:45 »
Mäklarfirmor brukar ju ha specialiseringar, oftast då att de specialiserar sig på ett visst geografiskt område. Men en del av dem specialiserar sig också på en viss typ av boende. Så jag tänker att någonstans i Stockholm (Söder?) finns det antagligen en "grön" mäklarfirma som har koll på alla dessa ekobyar och liknande projekt som byggs runtom i landet.

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Bra mäklare för ekoby?
« Svar #3 skrivet: 20 sep-19 kl 15:11 »
Det finns så få ekobyar, så att det är osannolikt att någon mäklarfirma skulle specialisera sig.

Dessutom är begreppet "ekoby" extremt vagt, det finns egentligen ingen ordentlig definition.

Ur ett fastighetsrättsligt perspektiv, så kan den där ekobyn vara massor med olika sorters fastighetsbildningar.

Några exempel: ett antal bostadshus på friköpta tomter som ligger nära varandra, kanske ett antal hus på ofri grund, "lägenheter" i formen av bostadsrättsförening (utformat som hus eller som lägenheter i en stor byggnad), möjligheten att hyra ett rum (eller två) med tillgång till till allmänna utrymmen. Odlingsmark och eventuell mark och byggnader för djurhållning, kan vara delar av en samfällighet, eller ägda av någon enskild.

Så att specialisera sig på "Ekobyar" är nog mycket svårt, särskilt för en "innerstadsmäklare" från en storstad. De brukar ha svårt att ens hantera "vanliga" bostäder ute på landet, och gårdar och sådant där skog och jordbruksmark ingår brukar de oftast undvika helt.

OT

Det vore rätt intressant att få några faktiska exempel på hur man fastighetsrättsligt lyckats "skapa" ekobyar. Och hur länge dessa har fungerat med ursprungligt upplägg och vad som hänt senare.

Ett gäng avstyckade närliggande tomter för egna bostäder, och så en samfällighetsbildning för odlingsmark och djuhållning, verkar relativt genomförbart, och liknar på sitt sätt t.ex. "sommarstugeområde med gemensamma grönområden". Även fall där en (ett par) ägare hyr ut hus, och rätten att odla, bör kunna passa ihop rätt enkelt med redan förekommande lagstiftning.

Men hur får man "folk" att långsiktigt gå med att delta odlingsaktiviteter alls, jag menar t.ex. att folk blir ju faktiskt gamla och skröpliga, eller byter jobb, får barn, eller något annat som gör att man måste flytta eller ändra sitt engagemang? Eller hur gör man för att en ägare inte säljer sitt hus i "Ekobyn" till någon med andra ambitioner avseende odlingsformer, eller som är totalt ointresserad av odling?

Hembudsklausuler gör ofta att folk drar sig för att gå in i projekt, och som i min närhet, så slutar det med att hus står tomma i decennier, eftersom det inte går att uppfylla hembudsvillkoren, och dessutom kunna finansiera köp.

NobleBear

  • Inlägg: 14
    • Värmland
    • http://myrastation.yolasite.com/
SV: Bra mäklare för ekoby?
« Svar #4 skrivet: 20 sep-19 kl 17:56 »
Tack för bra svar Skogaliten! Har googlat på hembudsklausul och blir inte riktigt klok på vad det innebär?

 

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Bra mäklare för ekoby?
« Svar #5 skrivet: 20 sep-19 kl 21:38 »
Tack för bra svar Skogaliten! Har googlat på hembudsklausul och blir inte riktigt klok på vad det innebär?

"Hembud" syftar på avtal om förbehåll om hur en (vidare-)försäljning av en fastighet eller andel i en bostadsrätt ska gå till.

Det kan t.ex. innebära att en bostadsrätt ska erbjudas tillbaka till bostadsrättsföreningen i vissa fall, eller att en fastighet i första hand  ska erbjudas till "släkten" eller en "utpekad släkting".

Huruvida sådana avtalsklausuler är rättsligt bindande eller ej, är en snårskog, och beror på ett otal faktorer.
Hembudsklausuler är tämligen vanligt vid gåva av t.ex. "släktgårdar" eller sommarstugor, samt vid vissa former av bildande av bostadsrättsföreningar.

I mitt närmsta grannskap, så finns det åtminstone två fastigheter, som inte är i användning (besöks ytterst sällan), och där ägarna fått fastigheterna i arv eller gåva. Egentligen så skulle gärna ägarna sälja, men eftersom det blir så krångligt att ta sig runt hembudsklausulerna, så blir det inte av. De som skulle få lov att köpa enligt hembuden, vill inte köpa.

NobleBear

  • Inlägg: 14
    • Värmland
    • http://myrastation.yolasite.com/
SV: Bra mäklare för ekoby?
« Svar #6 skrivet: 21 sep-19 kl 15:57 »
Igen, tack för utförligt och begripligt svar. Ny fråga, som jag verkligen uppskattar många olika svar på:

Ifall DU bodde i Stockholm och letade efter ett hus på landet, med goda pendlingsmöjligheter och "gröna" grannar som kan tänkas samarbeta kring odling mm, hur skulle du gå tillväga i första hand? Kolla på Hemnet, prata med mäklare, läsa annonser, något annat? Vem/vilka skulle du prata med? Finns det någon tidning (Kloka Hem, Syre m fl) som du skulle kika i?

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Bra mäklare för ekoby?
« Svar #7 skrivet: 21 sep-19 kl 17:59 »
Igen, tack för utförligt och begripligt svar. Ny fråga, som jag verkligen uppskattar många olika svar på:

Ifall DU bodde i Stockholm och letade efter ett hus på landet, med goda pendlingsmöjligheter och "gröna" grannar som kan tänkas samarbeta kring odling mm, hur skulle du gå tillväga i första hand? Kolla på Hemnet, prata med mäklare, läsa annonser, något annat? Vem/vilka skulle du prata med? Finns det någon tidning (Kloka Hem, Syre m fl) som du skulle kika i?

Intressant fråga.

Att hitta ett hus på landet, med odlingsmöjligheter för permanent boende, och med pendlingsmöjligheter vi t.ex. tåg (till Stockholm), går utmärkt, om man kan betala de "Stockholmspriser" som dessa boenden drar iväg till. Eftersom jag inte vet så mycket om Göteborg eller Malmö, så bortser jag helt från dessa områden.

Pendlingen blir då av typen "bil en kortare sträcka till tåg/pendeltåg/buss" samt 30-60 minuter tåg. Då tänker jag på områden som t.ex. Enköping, Strängnäs, Eskilstuna, Norrtälje, Knivsta, Malmköping, Flen, Nyköping m.fl.

Om pendlingsmöjligheten ska gälla någon annan lite större stad med goda möjligheter att hitta jobb, som t.ex. Norrköping, Linköping, Örebro, Västerås så saknas ofta kollektivtrafik till/från "landet" helt eller delvis, vilket gör att en större del, eller hela pendlandet blir bilberoende.

Man kan anföra, att de flesta äldre hus på landet, är byggda med återanvändbara material och kan kallas för "hållbara och ekologiska", det handlar ju ofta om panelade timmerhus. De kan behövas moderniseras med energieffektiva uppvärmningsmetoder, och hållbara isoleringsmaterial, sedan så har man ett hållbart hus.
Stora tomter med gott om odlingsmöjligheter, är vanliga utanför "tätorterna".

Att kompostera, hugga egen ved, odla till delvis självhushåll, ha höns m.m., görs av många landsbygdsbor så där av ren vana och tradition.

I bästa fall hamnar man i ett område som är öppet mot nykomlingar, och som gärna vill ta emot nyinflyttade fastboende och hjälpa dem tillrätta.

Har man otur, så hamnar man på en ort (eller vad jag ska kalla det), som anser att det tar typ tre generationer innan folk vill prata med en.

Antagligen så handlar det en del om hur man själv är: är man öppen och bjuder på kaffe och sig själv, så blir man ofta väl mottagen. Genom att gå med i olika bygdeföreningar, sälja lotter, baka sockerkaka och sådant där, så blir man oftast snabbt accepterad, och får sticklingar till trädgården, och massor med hjälp/tips och gemenskap.

Att hitta en plats med en grupp grannar för odlingsgemenskap, baserat på en ideologisk idé, är något svårare. Då får man nog söka sig till olika "Ekoby-projekt". Det dyker upp många projekt, men bara några förverkligas, har jag sett över åren.

De kollektiv med odlingsambitioner jag sett där jag bott (2 st), varar oftast inte så värst länge, som de ursprungligen utformades, när någon flyttar, så verkar det var svårt att hitta nya medlemmar som passar in i mallen.

Det som verkar fungera bättre, mer långsiktigt, är avstyckade tomter med egna hem på, samt odlingslotter, och någon gemensam lokal. Men dessa boenden är ju oftast lika dyra, eller t.o.m. dyrare än "vanliga hus på landet", bl.a. därför att det ofta är nya hus, med en betydligt högre standard.
Hur mycket som verkligen fungerar som gemensamt arbete/odling i dessa "byar" vet jag egentligen inte. Kanske är det som i många BRF i Stockholm: några få är med på städdagar, kommer på stämman o.s.v., och några eldsjälar gör det mesta av jobbet.

Hur som helst, så för att förverkliga drömmen om ett liv på landet med tillgång till odling, så bör man nog börja med att fundera på, var man tror att man kan trivas med landskapet och folket, hur långt och på vilket sätt man vill pendla och var man kan och vill jobba/studera, hur mycket tid man vill och kan lägga på pendling om man inte kan eller vill köra bil, det är det ofta rätt besvärligt att "bo på landet" och pendla utan bil, och naturligtvis, hur mycket pengar man kan lägga ut på sitt lantliga boende.

Och så är det ju det där med pengar då.
Nu kostar ju en trea i Stockholms innerstad, ungefär lika mycket som en gård i gott skick med flertalet hektar mark, så har man en
bostadsrätt i Stockholm, sedan några år så är kanske det inte den svåraste frågan.
Enkelt så är det så att ju längre man kommer från Stockholm, desto trevligare hus har man råd att köpa.

I mina tassemarker, i norra Östergötland, så kan man köpa "hus" med stora odlingsbara tomter från 700-800.000 kronor (renoveringsbehov) och uppåt. Pendling till t.ex. Norrköping på 30-50 minuter per bil, men ingen (och då menar jag ingen) kollektivtrafik förutom skolbussen.

Leta hus gör man bäst genom att söka brett på framför allt Hemnet, samt "säljes privat" på Blocket. Med brett så menar jag att man söker både bland "villor,"sommarstugor" och "gårdar". I vissa lantliga lägen, så läggs hus av permanent karaktär ut som sommarstugor rätt ofta, och gårdar kallar mäklarna lite vad som helst i tomtstorlek, bara det är tillräckligt lantligt, och/eller att det finns an gammal ladugård på tomten.

När man väl zoomat in det/de områden man verkligen vill bo i, så kan man också kontakta några mäklarfirmor i området, som verkar mer inriktade på "hus" än "lägenheter".

Vill man till en specifik Ekoby, så får man nog kontakta den Ekobyföreningen, om det t.ex. finns en tomt ledig för byggnation.

Lycka till!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser