En skillnad är ju att skruvlocksburken tätar även mot övertryck. Så den luft som finns i burken innan locket skruvas på, finns kvar även efter konserveringen.
Med glaslock och gummiring, trycker vattenångan ut all luft ur burken så när konserveringen är klar och burken har kallnat, finns det ingen luft över vätskeytan, bara vattenånga vid kraftigt undertryck.
Sen ska vi ju komma ihåg att intresset för hemmakonservering minskade kraftigt från mitten av 50-talet då frysboxar blev överkomliga för vanligt folk. Och det var ju vid samma tid, eller något senare, som glasburkar med gängade skruvlock började dyka upp i affärerna.
Och när konserveringsintresset minskade, så slutade förstås också utvecklingen av tekniker och metoder för hemmakonservering. Så allt någorlunda vederhäftigt som är skrivet om hur konservering ska göras, skrevs innan skruvlocksburkarna fanns. Det är en bra förklaring till att inget annat än glaslock och gummiring nämns i gamla handböcker.