Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Radar skrivet 13 mar-19 kl 11:17

Titel: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 13 mar-19 kl 11:17
Här tänkte jag försöka berätta en del om vad vi odlar och hur det går.
Om jag känner mig rätt så lär jag min vana trogen glömma bort att uppdatera resultaten.  :-[

Jag börjar med lite bakgrund:
När vi flyttade hit hösten 2006 fanns inte mycket. En rödvinbärsbuske som fåglarna lyckats så intill en rönn och en liten, liten rabarbertuva var det enda. Så småningom hittade vi en lite kraftigare rabarbertuva som på något vis tagit sig i en plätt intill den södra lagårdsgaveln. Den grävde jag upp, (trodde jag ja) delade upp i flera delar och planterade i en låda jag snickrade ihop.
Framåt sensommaren hade vi lyckats få i ordning en plats att plantera tuvorna på. Alla hade överlevt, det var väl en 6-7 stycken. Efter två år på den platsen började vi skörda lite till någon omgång rabarberkräm och de ger nu för tiden bra skördar. Runt 15 kg/år har vi kunnat ta vara på de senaste åren.
Den första plantan växte upp igen året efter och vi har kunnat dela med oss till vänner av den. Men de senaste åren har jag inte sett till något av den, så troligen finns inget kvar av den.

Året efter tog jag några sticklingar från rödvinbärsbusken och satte i den då lediga trälådan. De lyckades också överleva. Så den sensommaren fick de flytta ut intill rabarbern och gav så småningom fina bär.
Man måste komma ihåg att det är lite osäkert vilket år vi gjorde vad, det är ju ett tag sedan och ingen dokumentation gjordes.

Något år senare fick vi några naturliga avläggare svartvinbär från syrran och från en granne. Även de fick tills vidare bo intill rabarbern. Från syrran fick vi även en liten syrén och en liten hägg. Jag vet inte hur hon gjorde för att få dem att rota sig, men de levde i krukor när vi fick dem. Häggen och buskarna satte vi vid rabarbern. Några bär har vi kunnat smaka. Det dröjer säkert några år till innan det blir värt att ta reda på någon skörd.
Vi köpte även en uppstammad krusbärsplanta och satte i samma område.

Så småningom hade jag glasat in altanen. Den ligger i söderläge och nordvästanvinden stoppades i och med detta. När detta var gjort vågade vi försöka oss på några grödor som behövde förkultiveras. De senaste åren har det blivit mest tomater där. Ett par år prövade vi majs och förra året även paprika. Det är inte alltid grönsakerna hunnit mogna, men något har vi ändå kunnat äta upp.

Nu börjar jag äntligen komma till modernare tider och jag kommer ihåg lite bättre.
2016 fick vi närmaste grannen att plöja upp och harva en liten bit söder om garaget och öster om huset. Den grannen har lite mer lämplig utrustning för en så liten bit som det här är.
Tanken var att vi 2017 skulle sätta potatis på en del av detta. Eftersom min far blev väldigt dålig den här försommaren kände vi att det var viktigare att hjälpa honom och tiden räckte inte till annat. Straxt före midsommar avled han och vi kände oss inte riktigt motiverade att ta itu med något ordentligt på den här markbiten.
Vi beredde ändå någon kvadratmeter där vi planterade 10-12 jordgubbsplantor. De hade vi lyckats driva upp från frön under våren. Två gräslökstuvor fick flytta hit också. Och ett litet plommonträd blev planterad. Mot all förväntan överlevde det vintern och blommade faktiskt 2018.

Av någon anledning blev det inte någon beredning 2018 heller. Det kändes väl motigt att ta itu med ett fält som nu hunnit bli hårdare och alla möjliga blommor tagit över.
På altanen växte ändå tomater, paprika och några kryddväxter.
När vi skördat rabarber och bärbuskarna delade jag på några rabarbertuvor och planterade på den här biten som vi nu ändå kan börja kalla trädgårdslandet. En ny krusbärsplanta planterades. Sensommaren flyttade vi svartvinbärsbuskarna, den första krusbärsplantan och några av rödvinbärsbuskarna till trädgårdslandet. Till hösten ska även de kvarvarande krusbärsbuskarna flytta hit.
När det blev höst satte vi tulpanlökar och vitlöksklyftor. Det ska bli intressant att se hur de tar sig. Under åren har vi satt ett par olika sorter blomlökar lite här och där. Småkrokusar som sprider sig runt flaggstången och några andra som jag inte kommer ihåg vad det är. De satte vi för att få lite färg på tomten.

Och nu har vi 2019:
Vi tog frön från tomater, paprika och jordgubbar från förra året. Den 7:e mars började förkultiveringen av tomater och jordgubbar. För skojs skull sådde vi ett brätte (18 krukor) med egna frön och ett med köpta frön. De vi köpte är av sorten Moneymaker och troligen är de egna av samma sort. Av jordgubbarna blev det halva med egna frön och halva med köpta.
När jag tittade till tomaterna i morse såg jag att de börjat titta upp. Av de egna syns en hel del, av de köpta bara någon enstaka som nätt och jämt syns.

Den här trådstarten blev väldigt mycket text, men fortsättningen ska kunna bli betydligt mer lättläst.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: karsan skrivet 14 mar-19 kl 07:52
Kul berättelse.  Ser fram mot att höra mer!
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 15 mar-19 kl 08:32
Nu måste jag först rätta ett par saker.
Jag skrev att jag ska flytta resten av krusbärsbuskarna. Det var rödvinbärsbuskarna jag menade. Men 3-4 av dem får bli kvar på sin nuvarande plats. Jag har den förhoppningen att de i viss mån ska bromsa snödrev vid sydliga vintervindar. Och att de även kan skydda trädgårdslandet en del på sommaren när det blåser från norr-nordväst, som är det vanligaste här.

Såbrättena innehåller 24 fack och inte 18 som jag skrev.
Tomatplantorna verkar pigga. Av de egna fröna växer det i ca 75 % av facken och de köpta ca 60 %. När jag tittade närmare på fröpåsen såg jag att bäst före-datum var december 2018. Det skulle kunna vara anledningen till det något sämre resultatet.
Vi får se hur det ser ut om en vecka.
Jag tror att vi måste flytta de här till en plats med ett par grader svalare temperatur. Det kan tänkas att vi är lite tidigt ute med att så. De hinner nog bli oformligt stora innan det är tillräckligt varmt på altanen.

Jordgubbssådden har jag inte tittat till ännu. De ska stå svalt och mörkt ungefär en vecka till.

Tidigare i vinter satte jag samman ett dokument med tänkbara grödor att odla i den första kolumnen med början på tredje raden. Rad två skrev jag veckor, en i varje kolumn från 5 till 44. Översta raden när de olika månaderna ungefär ligger. En del månader fick bli fyra veckor långa och några fem veckor. Månaderna går ju inte jämnt ut med veckorna.
Därefter försökte jag bedöma när det brukar kunna vara riskfritt för nattfrost där vi bor. Jag markerade två veckor för detta. De veckorna utgick jag från när jag markerade ungefärlig tid för förkultivering, frilandssådd, utplantering, skörd och lite andra saker som kan vara bra att hålla reda på.
Jag hoppas att fröförsäljarna har angett rätt uppgifter på sina hemsidor.

Till veckan blir det dags att så de egna paprikafröerna.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 15 mar-19 kl 14:31
Nu har jag blivit lite fundersam.
Jag var nyfiken på vilken sorts jordgubbar vi sått och tittade på påsen. Det står "Odla Jordgubbe Regina". Det verkar som vi köpt fröpåsen på ÖoB. Det är bara där jag hittat fröpåsar med det utseendet.
När jag sökt på nätet om denna jordgubbe verkar det som Regina snarare ska kallas stort smultron. Det må väl vara hänt om det är en jordgubbe eller ett smultron. Men det uppstår lite frågetecken. Regina verkar inte skicka ut utlöpare. Det är nog sant, för några sådana har jag inte sett till.

Så till min fundering:
Jordgubbar ska ju byta växtplats efter några år. Men hur är det med dessa smultron? Är det någon som vet hur det är med den saken? Jag hittar inga uppgifter om varken det ena eller andra.

Egentligen har det ingen betydelse rent praktiskt, men det kan hända att vi måste planera annorlunda var vi tänkt plantera dessa.
Tanken var att de skulle planteras i rader i ett fyrkantigt fält och efterhand plantera nya rader bredvid och riva upp de äldsta plantorna. Och i några mellanår odla något annat på den gamla växtplatsen.
Men om det inte behövs att man byter växtplats kan det vara bättre att plantera ett par rader längs kanten som ramar in hela landet. Och eventuellt mellan raderna av rabarber och bärbuskar.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 28 mar-19 kl 15:34
Det verkar inte som någon vet om man behöver förnya om det är smultronplantor. Det dröjer ett par månader till innan vi måste besluta om hur vi ska sätta nya plantor, så än finns det tid att kunna ge besked.

Det finns säkert mer som jag glömt nämna, men här är två saker:
2017 sådde vi sockerärtor längs en björkallé. Troligen kommer inte solen åt tillräckligt på den platsen för skörden blev inte mycket att hurra för. 2018 sådde vi på samma plats, men lite tidigare. Plus att vi sådde runt några björkar inne på gården. Runt björkarna blev det bättre skörd än längs allén. Hösten 2018 tog vi även ner två stora gamla björkar som vi inte vågade låta stå kvar längre. Det blev mycket ljusare inne på gården efter detta. Det blir kanske ärtor på ett större område i sommar.

När min far gått bort tog vi reda på några av hallonkvistarna han hade vid sitt sommarställe. Om inte jag minns fel sa han att det var vildhallon han tagit hem och planterat. Vi kunde smaka några av dessa hallon 2018.
Vi har för avsikt att försöka flytta några plantor som växer i närheten till samma ställe som vi planterade min fars.

Plantorna från de egna tomatfröna skolades om Den 20:e mars. Vi tog bara reda på 19 av de plantorna. De ser ut att trivas bra.
Den 27:e mars var det dags för plantorna av köpta frön. Av dem blev det 23 plantor som skolades om.
Även fast vi tänkt försöka sätta några plantor utanför altanen har vi inte plats för resten inne på altanen. Förhoppningsvis ska det bli även paprika och gurka där.
Paprikafrön från förra årets frukter och frön från Kinesisk slanggurka sådde vi den 20:e mars. 12 fack av varje. Än så länge har jag inte kunnat skymta något av dem.

Några av smultron/jordgubbsplantorna har börjat sticka upp näsan en aning. Hoppas verkligen att alla tar sig. Efter vad jag läst kan det ta ända upp till tre månader innan de gror. De som syns behövde bara knappt fyra veckor på sig.

Allt det här står på en bänk innanför östra köksfönstret. Några timmar tidig morron och några timmar på kvällen lyser även ett par små växtljuslampor.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 25 apr-19 kl 14:29
I går råkade jag se att blomlökarna runt flaggstången börjat blomma. Fem dygn tidigare var det täckt av snö där. Jag gjorde en snabbrunda runt gården för att se om något mer börjar ta sig. Det börjar spritta lite här och där.
Lövsprickningen har börjat. Om jag vill ha någon björksav är det hög tid att börja tappa nu. Jag tror inte jag tar mer än någon liter för att möjligen försöka mota eventuell björkpollenallergi i år. Annars brukar jag ta runt 30 liter och göra vin av.

I dag har jag gjort en ny runda och kollat mer ordentligt. Tulpanlökarna börjar visa sina första blad. Vitlökarna verkar ta mer tid på sig. Häggen, syrénen och i viss mån svartvinbärsbuskarna visar lite grönt på grenarna. Rödvinbärsbuskarna verkar vara lite senare, bara tendenser på dem.
Rabarbern börjar knoppas i det äldre landet.

Tomatplantorna börjar bli så stora att de snart måste ut på altanen. Men det är fortfarande för låga nattemperaturer. Men jag har kommit på en förhoppningsvis listig idè. Eftersom jag även brygger öl har jag en mackapär som går ställa in olika på/av-temperaturer. Den tänkte jag försöka låta styra en liten byggfläkt. När det blir för kallt ska den slå igång och stängas av vid en förvald temperatur. Kanske det kan bli något tidigare skörd också på så sätt.

De egna paprikafröna har tagit sig bra. Av 12 fack växer det i 10. I gurkornas fack är det bara jord. Det är egentligen för sent att så om, men vi gör ändå ett försök.
Smultron/jordgubbar växer bra. Ungefär samma utfall av egna frön och köpta. Ca 22 plantor ska vi kunna sätta ut.

Till helgen ska vi nog kunna börja gräva och förbereda för de första direktsådderna.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 08 maj-19 kl 14:13
Här är det vinter igen. I morse var det nästan 1 dm med snö. Sedan den 1:a maj har det omväxlande snöat och töat. Därför har det inte blivit något gjort i trädgården. Det är i alla fall vad jag skyller på.
Dagen efter mitt förra inlägg började vitlökarna sticka upp. Nu är det en hel del som visat sig.
Smultron/jordgubbarna är klara att sättas ut. Några småplantor ser ut att ha vissnat. Bara det töar undan nu så ska de väl få komma ut.
Nu kommer jag ihåg att vi för några år sedan fick några plantor med vilda smultron av syrran. Hon hade tydligen grävt upp några plantor och satt i småkrukor. De växer nu intill grillkåtan. Om vi kommer ihåg det så ska vi ta frön från dem i sommar. Troligen är de revande, Jag har faktiskt inte kontrollerat det.
Jordgubbsplantorna från farsans fritidsställe går att hitta nu, innan långgräset växer upp. Där måste vi hålla undan gräset och ordna ett bättre ställe för dem att växa på.

Paprikorna är omskolade och ser ut att trivas. Tomaterna är omskolade för andra gången. Eftersom vintern återkom har jag inte kopplat in någon värmefläkt på altanen ännu. Tomaterna har därför fått ockuperat TV-rummet. Alla persienner öppna och ca 17 C där.

Den 3:e maj sådde vi lite mer för förkultivering. Gurka, fyra ynka frön i påsen. Alla har tagit sig och fyra plantor får räcka för oss. Dessutom blomkål och brysselkål. I det närmaste 100 % har grott.
Och solros, luktärt, olikfärgade ringblommor och orange ringblommor. De orangea har inte visat sig ännu, luktärtorna har börjat visa sig och de andra grodde efter bara några dagar. De ska väl klara sig ett par veckor innan de måste planteras ut.

Den här tråden verkar mer ha blivit en sorts blogg i stället för diskussionstråd. Så länge ingen påpekar något får jag väl anta att vi inte gjort något fel.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 08 maj-19 kl 14:25
Grejen med att odlande är att så länge det blir något så var det rätt.
Sedan skiftar förutsättningarna så enormt då vi i princip kan ha 4 årstider samtidigt, det är väl därför vi har odlingszoner tänker jag.

Jag gör väldigt ofta tvärt emot vad som kan anses vara normen för att jag finner det bekvämare, enklare och mer resultatgivande att göra som jag tycker.
Med lite bilder så kan tråden bli betydligt mer spännande och den kanske borde höra hemma i vägar till självhushållning.

Vilket påminner migmom att det kan vara läge att uppdatera i vår tråd. 
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 08 maj-19 kl 19:05
Grejen med att odlande är att så länge det blir något så var det rätt.

Du har en poäng där.

Jag bryr mig inte om att ta några bilder ännu. Det lite för mycket besvär att behöva förminska bilderna före publicering. Senare kan det nog bli några ändå.

Målet är inte att bli självförsörjande. Det här gör vi bara för att under några månader slippa planera alla inköp lika noga. Om vi kan gå ut och hämta en del av vad som behövs slipper vi skriva upp det på inköpslistan. Hemodlat brukar oftast också vara godare.
Och även för att utforska lite vad som kan gå få att växa i dessa trakter. Både för egen del och för att kunna delge andra i liknande klimat.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 22 maj-19 kl 11:07
Nu kan jag bjuda på en bild.
Värmefläkten inkopplad och provkörd. Fläkten syns till vänster under en bänk. Termostaten är programmerad att starta fläkten vid 12 C och slå ifrån vid 17 C. Fläkten har två effektlägen, 2 Kw och 1 Kw. Dessutom en steglös reglering. Jag kör fläkten på det lägre läget inställd på ungefär halva. När den startar går den ca 10 minuter innan  termostaten slår ifrån.

Bilden är tagen i fredags, den 17:e. På frysboxarna står det som ska planteras om. Av solrosorna är det ungefär hälften som grott. Resten växer bra och ser ut att trivas.
I går planterade vi ut smultrongubbarna. Vi flyttade också dit jordgubbsplantorna som kommer från min far och en planta med rosa blommor som måste ha följt med någon blomfröblandning.

Några av rödvinbärsbuskarna blommar och humlorna jobbar för fullt. Häggen börjar lite smått att visa några blommor. Att döma av antalet blomknoppar kan det kanske bli värt att skörda bären i år.

Vi bytte ett av köksfönstren i höstas. Ett av dagens delprojekt blir att gräva till en lagom yta att placera det gamla fönstret över som en drivbänk. Där tänker vi så kålrötter. Det är fortfarande lite för tidigt för att så något på friland.
Jag känner mig även tvungen att mäta upp odlingsytan i dag. För att kunna räkna ut hur vi ska dela upp i lämpliga bitar med ungefär samma storlek.
Att handgräva allt blir ett för mastigt projekt. Därför ska vi hyra en jordfräs till detta. Vi fick en granne att plöja och harva hela ytan för ett par år sedan. Men i och med att min far blev väldigt dålig blev det inte av att vi tog tag i fortsättningen. Annat än att vi på sensommaren började flytta dit några av bärbuskarna.
Marken känns inte allt för hård att fräsa i.
Vi tog över en liten jordfräs/kultivator efter min far, men den är i behov av reparation innan den går använda. Förhoppningsvis fungerar den till hösten, när det ska luckras upp igen.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 25 maj-19 kl 19:18
Det har gått relativt bra de senaste dagarna. Visserligen havererade ena knivspindeln på åkgräsklipparen. Den första bytte vi förra sommaren. Men på en ca 25 år gammal maskin kan det börja vara dags för lite renoveringar.

I drivbänken sådde vi kålrot, det är tänkt som förkultivering och ska planteras ut senare.

De senaste dygnen sjönk utetemperaturen drastiskt. 6 - 7 C dagtid. Tillsammans med kalla västanvindar gjorde det att värmefläkten inte orkar dra upp till 17 grader. För att den inte ska gå konstant sänkte jag frånslaget till 15 C och ökade effekten en aning.
Två tomatblommor har slagit ut och flera knoppar visar sig. Allting på altanen ser ut att trivas utmärkt.

I går tänkte jag undersöka vad som hade låst sig i jordfräsens startapparat. Men innan jag började skruva bort en massa grejer drog jag för säkerhets skull i startsnöret. Döm om min förvåning när det fungerade som det skulle. Efter några ryck gick den t.o.m. igång. Den har alltid varit lite besvärlig att få igång. Det måste vara våra gårdsväsen som uppfattat vad vi hade på gång och reparerat den. I dag har jag startat den tre ggr och den gick igång nästan direkt alla tre gånger.

Innan jag fräste igång kände jag att jag måste ta ner en del frodigt gräs med den lilla påskjutsklipparen. En Klippo från 1987. Den lilla kondition som fanns har försvunnit under vintern, så troligen var det nyttigt att köra en dryg timme. Resten av gräsmattan kan nog få vara tills vi fått hem grejerna till åkklipparen.

Det var nog optimistiskt att tro att vi skulle kunna fräsa upp hela den tänkta ytan på ett par dagar med en hyrd jordfräs. Nu har jag kört ur en tank på våran lilla. Då har jag fått till en yta på ungefär 7x3 m. Den ska bli dubbelt så bred som första moment. Där tänkte vi sätta potatis på ca 75 % och kålrötterna och morötter på resten.
Efter hand som man orkar fräser jag upp resten bit för bit under sommaren. Rädisor, plocksallat och annat snabbväxande kan vi så i takt med att det blir fräst. Sockerärtor och rödbetor lär det också hinna bli, om kraften och tålamodet räcker till.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Tännlappen skrivet 27 maj-19 kl 23:30
 :D...Ser uppnått mogen ålder.  Yess  ... Misstänker gällande då typ någon sorts hybrid smultron ,jordgubbar att byte med plats behövs efter några år... Odling av original jordgubbar är väldigt krävande på kropp o själ...Om möjligt om inte läckergomen talar  Yess  så håll ner det till minsta möjliga nivå.... Potatis för en person är ca 50 kg ....Bra att veta om man vill bli självförsörjande.... Som sagt stora ytor behövs...Jordefräs är en bra hjälp....Tvåhjulstraktor ger det extra som kan behövas för att skona kroppen...Traktor blir ofta för mycket...Bara kul du skriver hur det går med odlingarna  Yess ....Säkerligen mänga som har nytta av det  :D ... Odling är hårt...Men ger resultat  Yess.... Som sagt potatis gillar jag att odla...Är det möjligt i din odlingszon att köra amerikanska blåbär så gör det...Liksom gott  Yess ....Leta efter en yta som är extra varm... brukar finnas....
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 28 maj-19 kl 00:27
Låt dig inte förvirras,

Jag är övertygad att man kan syssla med framgångsrik grönsaksodling utan maskiner.
Utan låta naturen och dess invånare göra jobbet åt en för att få en näringsrik och bördig jord i odlingarna.
Receptet heter permalultur, hugelkultur och täckodling.
Efter några år är de största redskapen du behöver sådan sommdu kan hålla i en hand.
Bra för miljön och kostar inte några större pengar i investeringskostnader.
Jag börjar mer och mer titta på barnstorlekar om jag ska vara ärlig.

No dig är ett väldigt intressant koncept
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 28 maj-19 kl 21:45
mmhm....mhmm...mhm.....
Jag förstår inte riktigt vad "Tännlappen" vill ha sagt. Inlägget påminner mest om några människor jag känner. Dessa pratar mest för pratandets skull.
Jag ska ändå försöka bena ut en del:
Vad eller vem som uppnått mogen ålder förstår jag inte. Jag, åkklipparen eller Klippon?
Sedan svammel om jordgubbar. Att man inte ska låta jordgubbsodlingarna bli för stora. Om det skulle bli för mycket växer det in en massa ogräs. Värre än så blir det inte.
Den lilla jordfräsen räcker långt för oss. Det finns ett par extra redskap till. Traktor behövs bara för snöröjning här. Skulle annat behov uppstå finns traktorer i grannskapet att leja in.
Det finns en plats där amerikanska blåbär kanske kan vara lämpligt att plantera. Tanken finns här redan.
I tankarna finns en del annat också. Om det blir verklighet återstår att se.

Jag håller med "Skogsvilde". Ända tills människan upptäckte att det går styra växter och odlingar skötte naturen om detta helt på egen hand. Det skedde korsningar och förädlingar även då och växterna valde själva var det var lämpligast att växa.
Med tiden ska jag läsa på mer om de metoder du nämner, men nu vill vi till att börja med försöka få igång jorden på traditionellt sätt. Vi har väntat flera år på att jag ska kunna lägga mer jobb på det lite tyngre jobbet. Men när det kommer till att krypa på knä och jobba så överlåter jag det till min sambo. Min rygg klarar inte framåtlutad arbetsställning i många minuter.

Det går framåt här. Men mitt ögonmått verkar inte vara att lita på. När jag mätte med måttband blev den första biten 6,5x5 m. Det får räcka för potatisen.
Vi har haft en liten odlingstunnel ouppackad i flera i några år. När vi letade efter den hittade vi tre krukor dahlia som övervintrade i ett förråd. Det finns hopp om liv. I den ena krukan börjar det redan visa livstecken. I vilket fall som helst fräste jag upp en yta på 4x0,8 m för tunneln. Nästa vecka ser det ut att kunna bli lite varmare här. Då sätter vi upp tunneln och planterar in brysselkål och blomkål. om jag råkat skriva vitkål någonstans är det fel. Jag vet att jag brukar blanda ihop de namnen.

Vi hittade några penséer som måste ha frösått sig själva. De växer bredvid jordgubbarna, där vi tömt krukor från tidigare år. Det betyder att jag inte kan fräsa ner den jorden ännu. Jag måste ordna till ett annat ställe först där vi kan plantera om dem.

I det nordöstra hörnet har jag börjat fräsa nästa yta. Enligt mitt opålitliga ögonmått blir det ca 7x4 m. Vad som hamnar där är inte bestämt ännu. Eftersom jag inte har vetorätt gällande planerandet blir det inte riktigt som jag önskat överallt. Men den här första sommaren hinner vi ändå inte så hela. Och jag har kommit fram till att man inte behöver hålla så noga på växtföljden ännu. Det räcker nog att hålla det lite löst i tankarna när man sår de ytor som blir.

I dag var vi tvungen att åka in till Östersund för ett par viktiga ärenden. Då passade vi på att köpa en liten påse gul sättlök och 15 kg sättpotatis. Det fick bli bintje. Det är jag uppväxt på så det blir nog bra.

När jag tittade till trädgårdslanden såg jag att kålrötterna i drivbänken redan börjat gro. Det blir till att sno på med  markberedningen. Prognosen spår nederbörd de närmaste dagarna, så då blir det inte mycket gjort. Lördag och söndag ser ut att bli uppehåll. Men på lördag har våra närmaste vänner planerat möhippa och svensexa för oss. Det är risk att man prioriterar vila på söndag.
Efter mer än 20 års samboboende har vi beslutat oss för att gifta oss i slutet på juli. Vi informerade våra vänner att om de tänker hitta på något är det bara den här helgen vi kan acceptera. Sedan har vi inte tid före bröllopet.

Tillägg:
I det första rabarberlandet kan vi börja skörda. Jag bröt bort två blommor när jag tog min runda. Troligen är det en till på gång. Jag avvaktar lite tills jag är säker.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 29 maj-19 kl 11:14
Vädrets makter motarbetar jämtlänningarna. I Vålådalen, ca 12 mil härifrån, såg det ut så här i morse. (Bilden kopierad från Östersundspostens websida). Fågelvägen blir det kanske 10 mil.
Vi har klarat oss utan att snön lagt sig och utetemperaturen har nu stigit till 3 plusgrader, men snöblandat regn och kalla nordvästliga vindar. På altanen går värmefläkten konstant och håller ca 13 C där.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Tännlappen skrivet 02 jun-19 kl 00:07
Låt dig inte förvirras,

Jag är övertygad att man kan syssla med framgångsrik grönsaksodling utan maskiner.
Utan låta naturen och dess invånare göra jobbet åt en för att få en näringsrik och bördig jord i odlingarna.
Receptet heter permalultur, hugelkultur och täckodling.
Efter några år är de största redskapen du behöver sådan sommdu kan hålla i en hand.
Bra för miljön och kostar inte några större pengar i investeringskostnader.
Jag börjar mer och mer titta på barnstorlekar om jag ska vara ärlig.

No dig är ett väldigt intressant koncept

Jag bygger min jord med hjälp av en tvåhjulstraktor...Börjar bli riktigt nice jord... Tänkte på det där med täckodling,liksom odlar man man potatis till självhushållning blir det stora ytor och många ytor. Ska man då ha tag i halm o dyl för täckning tja var kommer halmen ifrån ? Konventionellt odlad kanske... Man ska nog inte slå sig på bröstet då... Som sagt jag bygger min jord från produkter jag har och det går bra  :D Jorden blir bördigare och bördigare...Då sandjord...
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 02 jun-19 kl 00:11


Nu misslyckades du med citatet...  ;D

Jo förvisso kan man få en fin jord efter att begått mord på massor av maskar med jordfräsen.
Visst stämmer det bra att jordbruket använder sig av maskiner till sin odling, men "hobbyodlarna" med sina små jordfräsar bearbetar sina jordar flera gånger mer än vilken bonde som helst.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 10 jun-19 kl 20:30
Det är möjligt att en del maskar dör av jordfräsen. Kanske är den fräs jag använder ändå ganska skonsam. Jag har sett massvis med stora feta levande maskar efter att jag fräst.
Potatislandet är klart.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314593021068._szw1280h1280_.jpg)
Sättpotatisen räckte till ca 80% av landet. Resten sätter vi kålrötter på. Vi har förgrott en del i drivbänk, men inte hunnit plantera ut dem ännu.
Jag har inte förrän nu räknat på hur stort utfall det kan bli på potatisen. Om man får sju gånger det man satt skulle det bli 105 kg. Det skulle i stort sett kunna räcka till vår årsförbrukning, om vi hittar ett bra sätt att lagra den på. I värsta fall får vi köpa på affären sedan vi tagit undan för ny sättpotatis.
Den lilla odlingstunneln är uppsatt och kålarna planterade. Det ska bli intressant att se hur det här ter sig.
Straxt bortanför drivbänken skymtar tulpanerna. Det är alla möjliga former och färger.

(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314593021328._szw1280h1280_.jpg)
Här har jag börjat fräsa upp ett till land. Först en gång på längden, på bilden kör jag sedan på tvären. Efter varje fräsning är det till att plocka sten.
I morgon planerar vi att kratta bort så mycket rötter och ogräs som möjligt. Sedan fräsa på längden igen innan vi sår.
Här har vi tänkt oss gul sättlök, morötter, rödbetor och troligen något mer.

Potatislandet fräste jag efter samma procedur.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Tännlappen skrivet 12 jun-19 kl 00:41
Nu misslyckades du med citatet...  ;D

Jo förvisso kan man få en fin jord efter att begått mord på massor av maskar med jordfräsen.
Visst stämmer det bra att jordbruket använder sig av maskiner till sin odling, men "hobbyodlarna" med sina små jordfräsar bearbetar sina jordar flera gånger mer än vilken bonde som helst.

Jag misslyckades inte med något citat. Allt är ju inte svart eller vitt. Finns inget som säger att hobbyodlare bearbetar sina jordar mer än nödvändigt. Själv är jag väldigt mån om jorden och som sagt den blir bördigare och bördigare. Mer och mer mask  ;D ... Vi odlar ju på olika sätt och provar oss fram. Som sagt är täckmaterialet till bäddarna odlat från andra bäddar tro. Går ju liksom åt mycket material. Radar: Fina bilder  :D

Raderat ovidkommande påhopp.  (:)
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 10 jul-19 kl 12:02
Den här sommaren har hittills varit kallare än vanligt med temperaturer ner mot +2 C en del nätter. Värmefläkten på altanen har fått jobba en hel del. Jag såg någon notis om att den första veckan i juli har varit den kallaste sedan 1961.
Det verkar fungera bra på altanen. Tomaterna blommar för fullt och en hel del "ärtor" och "kulor" finns. En tomat hade väldigt bråttom. Den är i storlek som en golfboll och börjar bli ljusgrön.
Paprika börjar blomma lite. Gurkplantorna är ganska höga och det ser ut att vara blommor på gång.

Jag antar det beror på de låga temperaturerna det gått sakta med potatisen. Det tog nästan tre veckor innan man såg att de börjat. gro. Det verkar som vi klarat oss ganska bra från ogräs. Vi har ännu inte rensat bort något, men det börjar bli dags nu.
Det blev en totalflopp att plantera om kålrotsplantorna. Kanske vi gjorde det för tidigt, eller så är det ingen bra metod att göra så.

På den andra biten satte vi en rad gullök. De flesta spirar med gröna strån. Två rader sockerärt, de köpte vi i år, men det verkar vara dålig fart på dem. Det fanns en del gamla frön här efter in mor. Någon påse sedan 80-talet. Vi sådde allt på resten av biten. Det verkar finnas liv i några frön. Den här biten är det ganska mycket grus i. Det och temperaturen påverkar troligen växtligheten.

Härom dagen drog vi upp en vitlök. En knöl på ca 2 cm diameter hade bildats. En liten jordgubbe börjar mogna och en hel del kart.
Det fanns även gamla blomfrön här. Vi blandade ihop allt och sådde vid björkallén. Vi förväntar oss inte att alla de här gamla fröna ska ta sig. Det är bara kul om något gör det och vi blir av med dem och kan ha ordning på de frön vi själva skaffar.
Det finns två bestånd brandlilja här. De börjar slå ut nu.

Tredje biten är färdigfräst. Den är 6,5x4,5 m. Eftersom 15 kg sättpotatis räckte till ca 28 m2 har jag beslutat att bitarna ska få bli ungefär 30 m2. Troligen måste jag förlänga den andra biten lite.
Jag har döpt bitarna till skifte 1 - 4. Det är inte i den ordning jag fräst dem. Jag började med skifte 4, sedan skifte 1 och nu skifte 3.
Här strödde jag ut ½ kg ekologiska gula ärtor från affären. Jag brydde mig inte om att krattat bort något innan sådd den här gången. Ärtpaketet räckte till halva landet. Krattade ner ärtorna efter bästa förmåga och sedan vältade jag genom att trampa runt på samma sätt som man trampade skidbackarna när man var barn. Därefter vattnade jag ordentlig.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314593887425._szw1280h1280_.jpg)
Förra veckan köpte vi en påse rädisfrön på såband. Det ska räcka till fem m. Det blir två rader på tvären och på resten sår vi ett till paket gula ärtor.
Vi har ingen aning om de är behandlade på något sätt för att inte gro. Det enda jag vet är att när jag var barn sköt jag ärtor med blåsrör. Några månader senare kunde jag inte förstå varför det växte ärtor lite överallt på den gård vi bodde på då.

I den lilla odlingstunneln växer det bra. Nästa år blir det nog någon mer. Det kan också bli någon hembyggd lite större tunnel. VP-rör är ca tre m långa. Byggplast är tre m bred. Om man kör ner varje rörände 1 dm i jorden och drar över plasten borde man få 10 cm på varje sida tunnel som man kan säkra med sten eller något. Man ska nog kanske även stansa en massa hål i plasten för att ventilera?
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 02 aug-19 kl 18:01
De senaste veckorna har varit varmare och värmefläkten har gått i gång bara någon enstaka natt. Potatisen och rädisorna har växt bra. Potatislandet är hjälpligt rensat från ogräs. Jag plockade av de yttre fräsjärnen och gick mellan raderna och rev upp jorden. Egentligen hade jag tänkt montera kup-plogen efteråt. Men hon som numera tituleras min fru började direkt att kupa manuellt med en hacka.

På skifte 1 växer lökarna. Än så länge har vi inte tittat hur mycket. Sockerärtorna vet jag inte om det hinner bli något av. De växer dåligt. Vi har kanske inte vattnat tillräckligt eller något. Av de gamla fröna är det något enstaka som har tagit sig. De får växa tills det är dags att fräsa igen till hösten.
Bryssel- och blomkål kanske det kan bli något av. Men bladen är väldigt angripna av insekter. Vi plockade av plasten från tunneln förra veckan för att underlätta när vi ska vattna.

I fredags drog vi upp en vitlök igen. De börjar klyfta sig så smått nu. Av jordgubbarna har vi provsmakat några. Nu när vi har jordgubbar att jämföra med så vill jag nog kalla Regina för stora smultron. Smaken är mer intensiv på dem.
De gula ärtsoppeärtorna växer någorlunda. Det blev aldrig att vi köpte något mer paket, så resten av biten är osådd.
Av de gamla blomfröna är det i alla fall en pensée som blommar. I övrigt är det dåligt. Lite till höger planterade vi en Bondpion och en planta rosenhallon. De vill tydligen inte ha sol hela dagen så där kan vara lämpligt.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314594518216._szw1280h1280_.jpg)
På altanen fungerar det väldigt bra. Tydligen var det en bra idé med värmefläkten. Den här bilden tog jag idag. Gurkan är 27 cm lång och växer ca 2 cm/dygn. Flera andra gurkor är på gång. Den första tomaten är knallröd och snart helt mogen. Många andra tomater börjar snart rodna och småtomater överallt. I år blir nog en hel del moget innan vi måste plocka in och eftermogna. En paprika har börjat växa till sig.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314594518157._szw1280h1280_.jpg)
När vi gifte oss var det två sällskap som oberoende av varandra kommit på att vi skulle ha äppelträd. Vi hade uppskattat om de även kommit på att vi kanske hade behövt lite hjälp när de skulle planteras.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314594518343._szw1280h1280_.jpg)
Vi fick även två plantor Zilga druvor. Här blev jag tvungen att kapa ner en massa långgräs. Först med trimmer och sedan med gräsklippare. Till att börja med får druvorna klättra på en bit gammalt fårstängsel, som väntat sedan 1970-talet på att komma till användning.

I övrigt har jag börjat planera för en rabatt, där vi tänkt att perenna blommor ska växa. Brandliljorna ska få flytta dit. För några år sedan fick jag tag på frön från kejsarkrona vi ska försöka få i gång där. Vad mer det blir får framtiden utvisa. Tulpanerna förstås kommer att hamna där.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Anders Flix skrivet 03 aug-19 kl 16:44
Tack för att du delar med dig!
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 26 aug-19 kl 15:59
Vi har kunnat börja skörda lite smått här. Första gurkan plockade vi den 7/8 och den andra någon vecka senare. Båda vägde lite drygt 4 hekto och var ca 31 cm lång. Två till ska det kunna bli. Tveksamt om det blir några fler. Någon enstaka kanske kan börja växa.

Tomaterna växer och mognar efter hand. Vi har ätit upp varsin. Den allra första, som vi ska ta frön från får sitta kvar ett tag till.

Två paprikor som vi kan plocka om vi vill. Det verkar inte vara fler på gång. Dessa plantor är ändå inte så platskrävande så vi tar in dem när det börjar bli kallare.

Vitlöken drog vi upp i dag. 15 st. som jag gärna sett varit lite större. Vi får se om vi planterar från dessa eller om vi köper nya. Några av våra hade bulbiller, eller vad det heter. De tänker vi så, så får vi se om det blir något av dem.

Potatisen ser ut att kunna bli ungefär förväntat resultat. Vi har ätit av dem två gånger och har ingen anledning att köpa från affären på ett tag.

Jag vet inte om jag nämnt att vi planterade ett litet plommonträd för två år sedan. Efter ett år började den blomma. Den här sommaren började den ge tre eller fyra frukter. Efter hand ramlade de av, av någon anledning. Den sista började se ut som den skulle mogna. Den satt på en gren som på något sätt gått av, så det var inte konstigt att den inte blev klar. Det kanske var skatorna som plockade plommonen.

De första rädisorna vi sådde har gått i blom. Jag vet inte om vi tänker ta frön. De var en aning stark smak på. Den andra sorten provsmakade vi i dag. Mycket behagligare smak på den.

Vårt kombinerade smultron/jordgubbsland är lite för litet ännu. Det mognar något bär då och då. Inte värt att plocka annat än för att få en godbit när man är ute och stökar med något. Vi har tagit frön från några av de som mognade först.

Lika dant med hallonen. Jag har förberett lite där vi ska flytta in några vildväxande från annat ställe. Så småningom kanske det kan bli ett någorlunda stort bestånd.

Sockerärtorna kan man börja plocka av nu.
De gula ärtorna borde börja blomma nu tycker jag.

Vi har plockat en del röda vinbär för att servera tillsammans med glass vid ett par tillfällen. Lite mer tänker vi nog ta innan skatorna har ätit upp allt. Det är några buskar som de inte verkar ha hittat ännu.
Svarta vinbär börjar mogna, men de buskarna ger ännu inte speciellt mycket bär. Det kanske går få ihop ett par hekto av dem.

Gul lök ser ut att kunna ge skaplig skörd. De får vara kvar ca en månad till och växa på sig.

Blomkål och brysselkål verkar inte vara värt att skörda något av detta år. Vi har hört att många har dålig tillväxt av liknande plantor.

Det kan bli några små kålrötter för oss. Där vi sådde börjar det kunna bli en del. När vi gallrade slängde vi de utgallrade på jordhögen. Många har rotat sig där. Vi har inte tittat hur tillväxten varit. Det får bli en överraskning framåt hösten.

Det verkar kunna bli hyfsat varm några veckor till.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 07 sep-19 kl 17:01
Det verkar inte bli någon värme och löven börjar ramla ner från träden här.
Angående blomkål och brysselkål har jag läst på lite. De har mycket längre utvecklingstid än vad jag trodde. En blomkål verkar det kunna bli och brysselkålen har börjat få små knölar i bladvecken. De ska tydligen klara ganska låga temperaturer, så det kanske kan bli några att äta.

För en vecka sedan tog vi upp rädisorna. Något hekto blev det väl. Men en rädisa trivdes tydligen mycket bra. Här är den i sällskap med två av normalstorlek. Man kanske borde ha låtit den stå kvar och ta frön från den i stället. Den smakade i alla fall mycket gott.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314595442373._szw1280h1280_.jpg)
De gamla fröna vi sådde på skifte 1 är det en del som växer. Morötter, men mycket små, och rädisor. Även de här rädisorna har stocklöpt. Vi såg egentligen inte att det växte, så de har fått vara helt i fred. Vi tänker ta frön från båda sådderna och blanda ihop. Det blir överraskningsrädisor. Jag funderar på om de vi sådde i drivbänken hade det för gynnsamt och det var därför de gick i blom så fort. De ska nog sås på friland.

Kålrötterna vi slängde på jordhögen har växt till sig riktigt bra. Några är faktiskt i normal storlek, trots att bara rotändarna är i jorden. Själva kålrötterna ligger alltså ovanpå.

I dag tar vi in allt från altanen. Värmefläkten får inte vila många timmar i taget.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314595536736._szw1280h1280_.jpg)
Tomaterna får eftermogna i en skål inomhus. Det blev inte mer än ca 1,5 kg. Den första har vi lagt undan för att ta frön av.
 Vi prövade i somras med att sätta några tomatplantor utomhus mot en södervägg. Det visade sig att det inte fungerar här. Det gör vi inte om.
Gurkorna har stått en bit ifrån värmefläkten så de har inte gett mer än totalt tre gurkor.
Vi gör ett experiment och klipper topparna från två tomatplantor och två gurkplantor och sätter i krukor i köket. Om man har en särdeles tur kanske det kan bli något av det.
Örterna och paprikorna står i köksfönstret nu. De verkar inte ha trivts riktigt bra på altanen i år. En paprika har vi ätit upp och en är det lite storlek på. Den tar vi frön av när den mognat ordentligt. Några småttingar är på gång.

Det kan nog bli en hel del potatis. Vi tar upp en del efterhand till middag och det mesta är av skaplig storlek.
En del sockerärtor har vi skördat och ätit upp. Det mesta låter vi stå och tar som utsäde. Gula ärter blommar, men jag har inte sett någon tendens till ärtskidor. Det har ingen betydelse ändå. Det var mest för dess gynnsamma inverkan på jorden jag sådde dem. Jag har även läst att om det inte vuxit ärt tidigare på en plats kan det vara svårt att få dem att växa bra. Något om en viss bakterie tydligen. Nu borde den bakterien finnas på två skiften i alla fall.

Solrosor och ringblommor börjar ha blommat över. Luktärterna blommar fortfarande fint och det börjar bli fröskidor. Vi tänker ta frön från blommorna och så nästa år igen. Sommarblommorna vi sådde börjar också ha blommat över. Där ska vi nog också kunna samla frön. Det blir nog svårt att separera dem och det är bara ett par sorter vi vet vad det är, så det får bli en blandning.
Jag har gjort en mall till frökuvert i ett kalkylark. Det fungerar bättre tycker jag än de mallar jag har hittat på nätet. Det är ganska enkelt att kopiera in bilder och skriva anvisningar innan man skriver ut dem.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Klasb skrivet 07 sep-19 kl 18:19
Det är många många år sedan jag odlade ärtor men jag kommer ihåg att jorden måste innehålla speciella bakterier för att ärten ska trivas.
antingen ypar man utsädet med bakterierna eller så tillför man bakterierna direkt till jorden. Detta gäller jord där ärtor aldrig odlats förut.
Jag tror, men jag är inte säker på, att det uppstår inte bakterier i jorden bara för att man odlat ärtor där tidigare.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 07 sep-19 kl 18:39
Det du skrev gjorde att jag blev tvungen att söka på nätet om de där bakterierna. Jag hittade en sida hos jordbruksverket. Den kan man nog anse som tillförlitlig.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/jordbruksgrodor/arter/vaxtnaring/vaxtnaringsbehov.4.3229365112c8a099bd980007101.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/jordbruksgrodor/arter/vaxtnaring/vaxtnaringsbehov.4.3229365112c8a099bd980007101.html)
Samverkan med bakterier ger kväve

Genom en symbios med kvävefixerande bakterier får ärter tillgång till kväve. Bakterierna, som lever på plantans rötter, finns naturligt i jorden. Normalt behöver du inte ympa utsädet med bakterier, även om du inte odlat ärter på fältet under lång tid. Även åkerbönor samverkar med samma typ av bakterie.


Normalt ska man alltså inte behöva ympa in dessa bakterier. Jag har även sett några enstaka plantor som verkar vara någon ärtväxt. Det är mycket möjligt att jag tidigare missförstått hur den här symbiosen uppstår eller att jag läst någon källa som var felaktig.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 07 sep-19 kl 18:59
Det du skrev gjorde att jag blev tvungen att söka på nätet om de där bakterierna. Jag hittade en sida hos jordbruksverket. Den kan man nog anse som tillförlitlig.
[url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/jordbruksgrodor/arter/vaxtnaring/vaxtnaringsbehov.4.3229365112c8a099bd980007101.html[/url] ([url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/jordbruksgrodor/arter/vaxtnaring/vaxtnaringsbehov.4.3229365112c8a099bd980007101.html[/url])
Samverkan med bakterier ger kväve

Genom en symbios med kvävefixerande bakterier får ärter tillgång till kväve. Bakterierna, som lever på plantans rötter, finns naturligt i jorden. Normalt behöver du inte ympa utsädet med bakterier, även om du inte odlat ärter på fältet under lång tid. Även åkerbönor samverkar med samma typ av bakterie.


Normalt ska man alltså inte behöva ympa in dessa bakterier. Jag har även sett några enstaka plantor som verkar vara någon ärtväxt. Det är mycket möjligt att jag tidigare missförstått hur den här symbiosen uppstår eller att jag läst någon källa som var felaktig.


Vi har inte odlat några bönor och ärtor här sedan vi flyttade hit.
9 år sedan och föregående ägare odlade nog inte speciellt heller.
Och i år har vi provat gråärt och flera sorter bönor.
Och dom har inte visat några som helst symtom på att inte må speciellt bra.  Yess
Så min jord hade rätt bakterier för jag hade inte den blekaste aning om detta.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 07 sep-19 kl 19:12
Nu har jag tänkt till lite i fråga om de här bakterierna. Om jag tänkt rätt eller fel kanske någon annan vet bättre.

Eftersom bakterierna och ärternas rötter lever i symbios med varandra borde då bakterierna föröka sig i kontakt med rötterna. Detta borde då innebära att det för varje gång man sår ärter blir jorden mer gynnsam för ärterna att växa i. Men man måste väl tillämpa växelodling ändå.

Vad tror ni om den teorin?
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 07 sep-19 kl 19:17
Nu har jag tänkt till lite i fråga om de här bakterierna. Om jag tänkt rätt eller fel kanske någon annan vet bättre.

Eftersom bakterierna och ärternas rötter lever i symbios med varandra borde då bakterierna föröka sig i kontakt med rötterna. Detta borde då innebära att det för varje gång man sår ärter blir jorden mer gynnsam för ärterna att växa i. Men man måste väl tillämpa växelodling ändå.

Vad tror ni om den teorin?

Ingen aning. Dock funderar jag på var jag ska odla gråärt nästa år och jag kan testa och se hur resultatet blir.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 07 sep-19 kl 19:27
Hittade en annan artikel om det här ämnet: https://www.slu.se/globalassets/ew/ew-centrala/forskn/popvet-dok/faktajordbruk/pdf01/jo01-11.pdf (https://www.slu.se/globalassets/ew/ew-centrala/forskn/popvet-dok/faktajordbruk/pdf01/jo01-11.pdf)

Där finns bl. a. att läsa att bakterierna gynnas av lite basisk jord. Då borde de trivas här. Men man skulle kanske leta fram stickorna man kollar Ph-värdet med.
Och olika klöver bildar symbios med samma bakterie. Även detta bör vara en trivselhöjande faktor. Både röd- och vitklöver växer i överskott runt gården.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 07 sep-19 kl 19:45
Ett citat som jag tycker bekräftar min teori om bakteriernas förökning:
"De vanligaste kvävefixerande bakterierna i baljväxter är Rhizobium ssp och Bradyrhizobium ssp. Dessa lever i symbios med baljväxtens rot som i sin tur utsöndrar  ett  attraktivt  ämne  som  lockar  bakterien  att  fortsätta  föröka  sig där."

https://stud.epsilon.slu.se/6072/7/froberg_c_130916.pdf (https://stud.epsilon.slu.se/6072/7/froberg_c_130916.pdf) sidan 11 under "Rotknölsymbios"
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 07 sep-19 kl 20:10
Fantastiskt vad man lär sig mycket när man börjar gräva lite smått i olika ämnen.  ;D
Titel: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Anders Flix skrivet 08 sep-19 kl 10:15
Vi har skiften när vi odlar. Nio rader. De känsligaste, som ärtor/bönor, kål, potatis är väldigt viktiga att hålla rätt på så det går fem år mellan.

Bilden är dålig men man kan ana landet och raderna bakom plank och buskar.


Jag hittade en bild till där gröngödslingen tagit över totalt. Vallmon gillar denna sommar. :)



Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Anders Flix skrivet 08 sep-19 kl 10:18
När jag tittar på bilden på dina tomatplantor så tycker jag det ser väldigt tätt ut mellan bladen. Tomaterna gillar solljus så det är viktigt att ta bort blad i rimlig mängd.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 08 sep-19 kl 10:45
Kul att se lite hur andra har det också, även om det kan vara svårt att urskilja några detaljer. Imponerande vallmofält. Jag tänker nog försöka övertyga min fru om att vi också ska så vallmo när jag hunnit ställa i ordning en bra plats för annueller.

Du kan nog ha rätt i att det är för tätt bland tomaterna. Och hinkarna vi använder som krukor är egentligen för små. Nästa gång tänker vi försöka halvera sådden. Det bär oss emot att kasta plantor som växer och vi har ändå gett bort några. Då är det nog bättre att inte så lika mycket och behålla de flesta.

Den första tomaten som vi vårdat så ömt hela sommaren och vi tänkte ta frön från blev en besvikelse. Den innehöll inte många frön. Jag gissar på att eftersom den var så tidigt ute blev dåligt pollinerad.
Det fick bli ett par andra som fick ge frön. Det ser ut att ha blivit ca 90 frön, så vi får se hur det blir med föresatsen att inte så lika mycket. Förhoppningsvis har de som fick plantor av oss ordnat ett litet växthus till nästa säsong.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Anders Flix skrivet 08 sep-19 kl 11:31
Bättre bild med överblick. Nu spammar jag din tråd, förlåt.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 08 sep-19 kl 20:26
Ingen fara. Jag har ingenting emot inlägg från andra.
Jag har börjat rita en skiss jag också. Men jag har en tendens att vara överdrivet noga ibland, så jag försöker rita skalenligt i google sketch. Allt blir inte riktigt exakt som verkligheten ändå. I verkligheten är en del vinklar annorlunda än vad jag ritar. Jag har inte mätt upp alla mått ännu så därför har jag inte presenterat den.

Det har varit ganska bra sensommarväder i dag. Sol, vindstilla och 12 - 13 C. Så jag har passat på att plantera svartvinbärssticklingarna vi fick när vi gifte oss. De har fått stå i krukor tills nu och de flesta har utvecklat en del rottrådar. Vi får hoppas att de fortfarande lever nästa säsong.
Jag har delat på två rabarberplantor och planterat på linje med de andra jag planterade för ett år sedan. Där har vi nu fem plantor som vi ska kunna börja ta av om ett par år.

Vi kom överens om att sockerärtorna kommer nog inte hinna mogna att ta till utsäde. Så frugan skördade det mesta. Och dillen, persiljan och de jordgubbar som fanns.

Vi började städa lite och plocka undan en del på gården så det ska gå röja undan snön i vinter.
Perennrabatten går det sakta med. Jag har inte grävt undan grästorven på mer än halva biten än. Men till veckan måste jag ta tag i det.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Anders Flix skrivet 25 apr-20 kl 19:18
Hur har det gått? Fick du till odlingarna förra året?

Hur blir det i år?
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: fastfrusen skrivet 25 apr-20 kl 23:19
Spännande tråd! Jag bor längre söderut än du men har nog minst lika kargt klimat. Så det var väldigt kul att få lite ideer :)
Sen återstår det att se hur det blir med odlingar för mig den här sommaren...
Lycka till vidare :)
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 27 apr-20 kl 13:40
Man kan väl säga att det blev ungefär som förväntat med skörden. Potatisen hade vi hoppats på mer av ändå. Utfallet blev väl ungefär fyra gånger insatsen. Förhoppningsvis blir det bättre i år. Vitlök och gul lök blev inte så stora. Vi gödslade ingenting förra året. Inte på någon av bitarna. Det kommer vi att göra i år.
Av de gamla fröerna som legat här i många år var det en del som tog sig ändå.
Perenn-rabatten blev till slut färdig. Dit ska vi flytta tulpaner, brandlilja och lite annat.

I slutet på oktober planterade vi 20 vitlöksklyftor och 15 halslökar. Bredvid dem blir det gul lök. De kommer i jorden tidigare än förra året så de kanske hinner växa till sig lite mera. Resten av den biten blir det purjolök, blomkål, brysselkål och liknande.
I februari började vi förodla tomater och jordgubbar av egna frön. 30 tomatplantor står i olika fönster nu. Av dem behåller vi bara ca tio. Resten ger vi bort eller kastar. De ska få större hinkar att växa i den här gången. Av jordgubbarna är det bara några som växer.
I slutet på mars sådde vi slanggurka och paprika. Paprika är av frön från förra årets skörd. Båda sorterna har tagit sig bra. Det blir nog att vi kan ge bort några av de plantorna också.

Det finns fortfarande snöfläckar här och där, så än är det för tidigt att börja förbereda landen. Men jag är bekymrad över hur det går med den saken. Jag har fått stora bekymmer med ett knä. Sjukgymnasten har fått undersöka det och han gissar på begynnande artros. Nu väntar jag på kallelse till röntgen. Förhoppningsvis mildras besvären de närmaste veckorna. Annars måste vi nog försöka få någon frivillig att hjälpa oss med landen.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314595442373._szw1280h1280_.jpg)
En rädisa blev enorm. Den vägde ca 60g. Man borde kanske ha låtit den vara och tagit frön från i stället för att äta upp den. Det var inget fel på smaken kan jag berätta.
(http://cdn.simplesite.com/i/19/85/283445306663666969/i283445314601846689._szw1280h1280_.jpg)
Börjat tillverka såband av toalettpapper, mjöl-klister och frön. En bit toapapper på ca en meter som viks ihop ett par gånger och sedan en gång på längden. Klipper i vecket som uppstår till två remsor. Båda remsorna viks en gång på längden och klipps isär på samma sätt. De fyra remsorna vecklas ut och viker dem längsled på mitten.
Klickar ut några klickar lim på lagom avstånd. Lägger i frön och viker över så papperet täcker. Här är det runda morötter på gång. Pappbiten är en avståndsmall med sidorna 3, 7, 5, och 10 cm sida. Det blev fyra remsor med 18 klickar på varje. Försökte lägga två frön i varje. Åtta remsor med majrovefrön, 10 klickar med två frön i varje. Och  fyra remsor rädisor med egna frön som jag  tröskat förra veckan. 30 klickar med ett frö i varje. När vi provsådde rädisorna tidigare i vår grodde så gott som alla frön, därför tror jag inte det behövs fler.
Framöver veckan är det tänkt det ska bli band med rödbetor, kålrötter och vanliga morötter.

Min fru är i Östersund i dag för att köpa de frösorter som fattas. Sedan kan vi börja förodla kålsorterna, purjolök och rotselleri. Den här säsongen planerar vi att försöka göra en odlingstunnel av elrör och byggplast. Om det försöket faller väl ut kan det nog bli flera nästa sommar.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Anders Flix skrivet 27 apr-20 kl 13:58
Jobbigt med ditt knä! Jag har till från problem med axlar, knä och fötter. Jag tar i för mycket korta tider och tror kroppen är outslitbar. Vad jag behöver är mer försiktig styrketräning och mycket stretching. Mycket mer. Och tålamod i all evighet.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 27 apr-20 kl 15:49
Man börjar dras med lite olika skavanker. En höft har varit lite besvärlig de senaste åren och värk i ryggen har jag haft så länge jag kan minnas. Men det är saker som inte gör så mycket. Man får ta lite korta arbetspass och vila däremellan. Så småningom kanske man vänjer sig med knäet också.

Jag hoppade runt en sväng på mina kryckor och tittade till hur långt allt kommit. Småkrokusarna runt flaggstången växer. En blomma har hunnit slå ut. Hägg och sälg är på gång att börja slå ut. I det nyare rabarberlandet syns små röda knoppar. I det första ligger det fortfarande en snödriva. Landen är snöfria, men fortfarande blöta.

Nu har frugan kommit hem med några fröpåsar. Vintermorot Flakkée 2, Rödbeta Hullahoop mix, Kålrot Champion Purple Top. De blir det såband av. Jag beställde även frö till gul lök, Stuttgarten Riesen. Alla blev av Nelson Garden. Gul lökfrön funderar jag på att om jag sår på friland kan det kanske bli sättlök av tills nästa år. Mina tankar går mot att jag ska fräsa upp en bit på 10 - 15 m2 som enbart ska bli fröodling. Rädisor vet jag fungerar. Andra rotfrukter tänkte jag försöka låta stå kvar över vintern, och se om de överlever och kan ge frö. Om det inte fungerar vet jag att man är tvungen att dra upp och återplantera året därpå.
Man gör vad man kan för att minska kostnaderna för utsäde. I år försöker jag skriva upp allt som köps in och vad det kostar. Även frön vi skördat själva skrivs in i tabellen, men noterar noll kronor för dessa. Frön som är över sedan förra årets inköp får också kostnaden noll, men en notering om att det är inköpt tidigare år.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 06 aug-20 kl 08:49
Röntgenbilderna på mitt knä gav ingen ledtråd till vad som orsakat besvären. Det är inget om förvånar  mig direkt, mina olika besvär har ingen lyckats hitta någon orsak till tidigare. Vid pingst kunde jag ändå lägga bort kryckorna och har bara haft små känningar sedan dess.
Som vanligt ska man inte planera för mycket. Det är sällan som alla planer förverkligas.
Det blev ingen tunnel över huvud taget denna säsong.

Jag funderar på vad anledningen till att vi fått så dåligt resultat kan vara. Att vi inte gödslat något är naturligtvis en orsak, men kan det finnas flera?
Där vi hade potatis förra året blev det i år kålrötter, lite plocksallat, några blomkål, ett paket gula ärtor och ringblommor från frön av förra årets blommor. Sallaten tog god tid på sig, men börjar nu bli värd att plocka av. Blomkålen förväntade vi oss inte speciellt av, eftersom vi sådde några frön på friland. Av kålrötterna är det bara någon enstaka som det blivit något av. Vi sådde ca 15 kv.m av dem. Ärtorna växer bra. Ringblomsfröna kanske inte mognat när vi tog dessa. Det är inte många som tagit sig ochingen har blommat ännu.

Årets potatis växer bra. Förra året sådde vi mest gamla överblivna frön och gul lök i det här landet. Man kan nog säga att minst 95 % av potatisen växer. Det är tre stånd som gulnat och vissnat. Är det bara naturligt? Förutom förra året är det egentligen flera decennier sedan jag hade någon erfarenhet av potatisodling, så jag minns inte hur det brukar vara.

Jag börjar med dessa två land. Jag kan nämna att vi i år bara klippt gräset lite direkt runt landen. I övrigt har det fått växt fritt. Till en början blommade styvmorsviol. Senare prästkragar och rödklöver. I övrigt mest gräs av olika sorter. Om det kan ge någon indikation?
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 06 aug-20 kl 23:11
Röntgenbilderna på mitt knä gav ingen ledtråd till vad som orsakat besvären. Det är inget om förvånar  mig direkt, mina olika besvär har ingen lyckats hitta någon orsak till tidigare. Vid pingst kunde jag ändå lägga bort kryckorna och har bara haft små känningar sedan dess.
Som vanligt ska man inte planera för mycket. Det är sällan som alla planer förverkligas.
Det blev ingen tunnel över huvud taget denna säsong.

Jag funderar på vad anledningen till att vi fått så dåligt resultat kan vara. Att vi inte gödslat något är naturligtvis en orsak, men kan det finnas flera?
Där vi hade potatis förra året blev det i år kålrötter, lite plocksallat, några blomkål, ett paket gula ärtor och ringblommor från frön av förra årets blommor. Sallaten tog god tid på sig, men börjar nu bli värd att plocka av. Blomkålen förväntade vi oss inte speciellt av, eftersom vi sådde några frön på friland. Av kålrötterna är det bara någon enstaka som det blivit något av. Vi sådde ca 15 kv.m av dem. Ärtorna växer bra. Ringblomsfröna kanske inte mognat när vi tog dessa. Det är inte många som tagit sig ochingen har blommat ännu.

Årets potatis växer bra. Förra året sådde vi mest gamla överblivna frön och gul lök i det här landet. Man kan nog säga att minst 95 % av potatisen växer. Det är tre stånd som gulnat och vissnat. Är det bara naturligt? Förutom förra året är det egentligen flera decennier sedan jag hade någon erfarenhet av potatisodling, så jag minns inte hur det brukar vara.

Jag börjar med dessa två land. Jag kan nämna att vi i år bara klippt gräset lite direkt runt landen. I övrigt har det fått växt fritt. Till en början blommade styvmorsviol. Senare prästkragar och rödklöver. I övrigt mest gräs av olika sorter. Om det kan ge någon indikation?

Att potatisen vissnat ner kan betyda att som är klara.
Gräv upp och ha till Middagen!
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 11 aug-20 kl 14:54
Som väntat fanns det inga potatisar under de vissna plantorna.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 11 aug-20 kl 16:25
Som väntat fanns det inga potatisar under de vissna plantorna.

Attans, ibland vill det sig inte.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 17 sep-20 kl 11:32
Nu har jag gjort en skiss över hur trädgårdslandet ser ut för tillfället. Om man vet att garaget står i norr går det orientera sig på skissen.
Det jag tidigare kallat de olika skiftena kan man nu strunta i och i stället gå efter vad de heter på skissen. Förra året började vi med skifte sju. Där hade vi då potatis. Sedan fräste jag skifte ett och fyra. I vilken ordning det blev minns jag inte nu.

I ettan sådde vi en del gamla frön som funnits här i många år. Där satte vi också gul sättlök.
I fyran strödde jag ut gula ärtor på ungefär halva landet. Frampå hösten satte vi en del vitlök från 2018's skörd. Dem blev det inget av i år.

I år satte vi potatis i ettan. De växer bra. Bara några som det inte blivit något av. Vi kan ta upp resten av potatisen när som helst nu. En del har vi naturligtvis redan ätit upp.
I fyran satte vi gul sättlök. De ser ut att ge bra skörd. Men resten som vi sådde där blir det inte mycket av. Morötter, majrovor, rödbetor och lite rädisor. Rädisfrön tog vi från förra årets rädisor. Troligen blev det av frön som inte mognat tillräckligt.
I sjuan sådde vi längst i syd en remsa med ringblommor. Frön tog vi från förra årets blommor. Ca 20 stycken som blommat med stora fina blommor. Efterhand som de blommat över nyper jag av blomställningarna till frön nästa år. Dessutom tyckte fåglarna att de ville ha ett par solrosor där. Jag tror inte de hinner blomma om inte det kommer en värmebölja snart.
Ovanför blommorna strödde jag 500 g gula ärter. En del har fåglarna planterat om lite här och där, men ärtorna har fungerat bra och är klara att skörda.
Ovanför ärtorna sådde vi kålrötter. De blev det heller inte mycket av. Några blir det men vi behöver inte planera för något förvaringsutrymme.
Det nordvästra hörnet använde vi från början till lite experiment för att se hur det växer. Experimenten dog och vi sådde lite huvudsallad där i stället. Det fungerade i alla fall. Även om det växt sakta.

Nu på sensommaren har jag fräst för skifte två och tre. Vi planerar att sätta tidig potatis i det ena och någon vanligare i det andra. En liten plätt för experiment blev det också. Till att börja med tänkte jag pröva med höstsådd där av några olika sorter.

På skissen är det en del som inte namngivits. Bakom garaget är det två små ringar, som är s.k. staketdruvor som vi planterade förra året. En Hasanski sladki och en Labrusca zilga. Vi planterade dem en bit ifrån varandra eftersom det eventuellt kan bli något förrådsutrymme mot garaget där.
I en brun vinkelhake har vi en del jordgubbar. Inne i vinkeln är det två med gräslök, två som i år inte använts. Förra året hade vi ett par örter där. Och en som vi hade tulpaner i förra året. Tulpanerna blev inget av i år.

Skifte fem och sex är än så länge bara planerat. Varje skifte är på ca 30 m². Det verkar vara ganska lagom för 15 kg sättpotatis.
Rosenbusken ska vi bränna ner. Min mor planterade 5 - 6 buskar där på 1980-talet och den har spridit sig enormt sedan dess. Kanske skifte åtta hamnar där sedan. Vi har ett par år på oss att bestämma oss hur vi ska göra. Det kan hända att åttan hamnar där trädgårdskomposten och jordgubbarna är nu och det blir gräsmatta i stället. Nu kan man ändå snart börja med växtrotationen på ett vettigt sätt.
Två av rödvinbärsbuskarna vid häggen ska flyttas till det tomma utrymmet mellan den ensamma r.vinbär och paret svarta vinbär. Det här är andra året vi tänkt göra det, men det blir till att skjuta upp det till nästa år igen. Det börjar bli för sent på året för att göra det nu.

Utanför skissen planterade vi förra sommaren tre äppelträd. De växer på en rad väster om sommarblommorna. Det är Silva E grön, Rödluvan E och Sävstaholm E rödlätt.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 17 sep-20 kl 12:40
Naturligtvis är inte allting lika vinkelrätt och så som skissen visar. Skiftena stämmer ganska bra men resten är det lite olika med. Men som jag fick lära mig när jag gjorde lumpen: "Om kartan och verkligheten inte stämmer överens, är det kartan som gäller"

Det var ett par saker jag glömde i mitt förra inlägg.
Väster om skifte sju, bakom bostadshuset, växer en jättebuske rödvinbär. Det är den som fått släppa till sticklingar till de övriga buskarna. Fåglarna har under årens lopp suttit i rönnen och sått, som det verkar, två sorters r.vinbär. Rönnen börjar nu bli lite skröplig så den måste jag snart såga ner. Den var nog ganska gammal redan när vi flyttade hit 1971.

På altanen har vi ju haft tomater, gurka och paprika. Vi har tagit någon tomat och någon gurka då och då de senaste månaderna. Tomater och paprika sådde vi frön från förra årets skörd. Om sommaren varit gynnsam eller om de klimatanpassat sig ska jag låta vara osagt men de har gett mer än vad de gjort tidigare år. Vi har inte haft någon extra värme på i sommar. Det visade sig förra sommaren att det kostade lite väl mycket i energiförbrukning.
Nu börjar det bli för kallt även där så paprikaplantorna och några av de gurkplantor som fortfarande ser ut att kunna ge lite har fått flytta in igen. Det ser de ut att vara mycket nöjda med.
Gurkorna är en sort som inte blir så långa. Det har då i stället blivit fler av dem. Det passar bra, eftersom man kan plocka någon lite oftare i stället. Tomaterna har vi plockat av och låter dem eftermogna inomhus.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Carolus skrivet 17 sep-20 kl 22:25
Imponerande vilken koll & organisation du har !

Om du inte tidigare hade berättat annat så hade jag trott att du kanske hade en bakgrund i det militära.

Har bara en liten kommentar, och den har att göra med innevarande odlingsår 2020.

Här i södra ändan av landet så har jag och mina odlingsgrannar haft problem med att en stor del av den vanliga vårsådden med grönsaksfrön inte grott.
För egen del omfattade det mest morötter. Inga av dem grodde. Trodde först att det blivit problem med plantjorden, bytte denna, men det gjorde ingen skillnad.
Sådde om i slutet av juni, och den sådden grodde.

Men några 'ursäkra' grönsaker har fortsatt att krångla. T e x rödbetor!  Har innan betraktat rödbetor som omöjliga att misslyckas med.

Potatisen. Den tidiga gav jättebra skörd, den senare precis som din. Gräver/drar upp stjälken, ingenting under.

Några enstaka grödor har grott som vanligt och bättre än förra året: broccoli och bönor.

Fråga: kan  grönsaker få Corona  ???
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 17 sep-20 kl 23:58
Imponerande vilken koll & organisation du har !

Om du inte tidigare hade berättat annat så hade jag trott att du kanske hade en bakgrund i det militära.

Har bara en liten kommentar, och den har att göra med innevarande odlingsår 2020.

Här i södra ändan av landet så har jag och mina odlingsgrannar haft problem med att en stor del av den vanliga vårsådden med grönsaksfrön inte grott.
För egen del omfattade det mest morötter. Inga av dem grodde. Trodde först att det blivit problem med plantjorden, bytte denna, men det gjorde ingen skillnad.
Sådde om i slutet av juni, och den sådden grodde.

Men några 'ursäkra' grönsaker har fortsatt att krångla. T e x rödbetor!  Har innan betraktat rödbetor som omöjliga att misslyckas med.

Potatisen. Den tidiga gav jättebra skörd, den senare precis som din. Gräver/drar upp stjälken, ingenting under.

Några enstaka grödor har grott som vanligt och bättre än förra året: broccoli och bönor.

Fråga: kan  grönsaker få Corona  ???

Förutom Corona så fick vi kämpa med vädret.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 18 sep-20 kl 09:40
Jag vet inte om grönsaker kan få corona, men det finns i alla fall jordgubbar med corona. Min fru har uttryckt önskemål om att vi ska skaffa den sorten.

Det där med koll och organisation vet jag inte om jag kan hålla med om. Det är väl snarare tvärtom. Om man däremot är lite pedantisk underlättar det en del att organisera och hålla koll. Jag för protokoll på när, var och hur mycket vi sår och planterar olika grödor. Eventuell omskolning, när vi börjar skörda och ungefär hur stor totalskörden blir. Annars skulle jag inte ha någon pejling på vad som blir gjort.
Jag har två vad man skulle kunna kalla slogans. "Det jag kommer ihåg minns jag väl" och "Jag har ett väldigt bra minne - men är mycket disträ"

Om man fortsätter i ämnet att hålla koll. Den här sommaren har vi gått igenom och städat bort en massa bråte som vi haft lagrat i uthuset sedan jag tillsammans med min fru flyttade tillbaka hit. Det är sånt som vi bara stuvade in och tänkte gå igenom senare. Det dröjde länge innan senare inträffade. Då dök det plötsligt upp några fröpåsar med bäst före datum 2008 och 2009. Tydligen hade vi ambitioner att börja odla redan då. Och hur fröpåsarna hamnat i uthuset kan man bara gissa sig till.
En del grönsaker och en påse blomfrön. Risp står det att blommorna heter. Blomfröna blandar jag med de andra blomfröna jag tagit reda på. Prästkragar och ringblommor. Blåklint och solrosor tänkte jag också blanda i. Jag har tidigare faktiskt tvivlat på att solrosor skulle kunna stå upprätt i de vindar som råder här högst uppe på åsen. Det har nu fåglarna visat att det kan de visst göra.
De andra fröerna kan få ingå i mina studier av höstsådd.
Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Carolus skrivet 18 sep-20 kl 21:06
Jag vet inte om grönsaker kan få corona, men det finns i alla fall jordgubbar med corona. Min fru har uttryckt önskemål om att vi ska skaffa den sorten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Om man fortsätter i ämnet att hålla koll. Den här sommaren har vi gått igenom och städat bort en massa bråte som vi haft lagrat i uthuset sedan jag tillsammans med min fru flyttade tillbaka hit. Det är sånt som vi bara stuvade in och tänkte gå igenom senare. Det dröjde länge innan senare inträffade. Då dök det plötsligt upp några fröpåsar med bäst före datum 2008 och 2009. Tydligen hade vi ambitioner att börja odla redan då. Och hur fröpåsarna hamnat i uthuset kan man bara gissa sig till.
En del grönsaker och en påse blomfrön. Risp står det att blommorna heter. Blomfröna blandar jag med de andra blomfröna jag tagit reda på. Prästkragar och ringblommor. Blåklint och solrosor tänkte jag också blanda i. Jag har tidigare faktiskt tvivlat på att solrosor skulle kunna stå upprätt i de vindar som råder här högst uppe på åsen. Det har nu fåglarna visat att det kan de visst göra.
De andra fröerna kan få ingå i mina studier av höstsådd.

Ja, det är en hel del man får lära sig på det här forumet. Som att Corona också är en jordgubbssort (men om man skall vara noga skall namnet här stavas med K). I en annan tavla har jag fått lära mig att det finns en potatissort som heter Obelix.

Gamla frön?  Jo, tack .... . Hittade 8 år gamla frön häromdagen på hyllan där jag brukar ha frön. Var visst en del turbulens i livet då, så de hamnade aldrig i jorden.

'Bra att ha' tänkandet är INTE bra när det blir så många bra-att-ha-saker att de skymmer varandra så att det blir svårt-att-se-saker  :(

Titel: SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
Skrivet av: Radar skrivet 24 okt-20 kl 21:30
Fyran och sjuan har jag hunnit höstfräsa. Jag hade velat fräsa ettan också, men kung Bore lade sig i den saken. Det har varit vinter här sedan förra helgen. Ca 10 cm snö och minusgrader i stort sett hela tiden. Det gjorde att jag inte heller hann så något i experimentlandet. All sten ligger kvar i tvåan och trean. Det är mycket mindre sten i de första landen nu. Kanske en sten/meter mot för 10 stenar/meter i de nyfrästa landen. Det verkar kunna bli plusgrader igen den närmaste veckan. Om den mildperioden är tillräckligt lång för att jag ska göra något mer tvivlar jag på.

Vi har slutskördat gurkor och paprika. Av gurkorna blev det totalt 13 stycken under säsongen. Genomsnittsvikten ligger väl på ca 175 g. Paprikorna blev det ungefär ett kilo gissar jag på när jag väger dem med armen. De flesta klarröda, från små till lite större.
Jag höll på att glömma redovisa hur det gått med den gula löken. Ca 1,5 kg av varierande storlek. De flesta runt 4-5 cm i diameter. En blev nog sju cm.
Sammanfattningsvis har det väl varit både ris och ros den här säsongen. Förhoppningsvis blir det mera ros nästa säsong. Vi har blivit lovade att hämta välbrunnen hästgödsel i grannbyn. Enligt uppgift har den legat i två år nu, så det kan nog bli bra.

Så till något helt annat som egentligen inte har med den här tråden att göra. Efter att ha testat olika gratis webside- och bloggtjänster på nätet har jag hittat en som jag tycker uppfyller mina krav någorlunda. Tanken med den är att berätta mer detaljerat vad vi sysslar med.
Under 2020 har jag i ett vanligt textdokument skrivit odlingsdagbok. Därför blir det naturligtvis så att det handlar mest om detta. Med hjälp av bilder och deras datum har jag börjat komplettera detta år.
Så småningom ska jag försöka sätta ihop något om de tidigare åren också. Från och med i går gör jag inlägg i bloggen. Om någon är intresserad av att läsa om vårt liv kan ni hojta till så lägger jag in en länk här.