3
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 20:16 »
Det beror på hur hårt man eldar och i vilket skick den aktuella spisen är. Man anpassar såklart eldningen så att man får lagom värme i ugnen för den matlagning som ska göras. Och räkna inte med att lyckas på första försöket utan det krävs en del erfarenhet av spisen och den ved man har att elda med. Och en förutsättning är ju att spisen är i bra skick, se tidigare inlägg i tråden. Tittar man i kokböcker och recept från vedspistiden brukar det ju inte anges några exakta temperaturer utan det kan stå t ex svag, medelstark eller stark värme. Men det motsvarar ungefär de temperaturområden som går att ställa in på termostaten till en elektrisk ugn. Svag värme motsvarar kanske ca 100-150 °C , medelstark 175-225 °C , stark över 250 °C.
Vedspisugnar är ju som regel mindre än moderna elspisugnar. Behöver man plåtar till en vedspis finns det ingen anledning att köpa dem nya, plocka istället plåtarna från en kasserad elspis, klipp ner dem till lämpliga mått för aktuell vedspis och falsa kanterna. Om någon originalplåt finns kvar men är för dålig för att användas, kan man använda den som mall eller förebild för nytillverkning.