Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 07 jun-09 kl 20:38
-
Förra året köpte jag en saftmaja och det är faktiskt smidigt, man kan ju t ex gå ut med hunden när saftmajan står och puttrar. Men nackdelar... Det känns som att man inte får ut lika mycket ur bären som när man kokar i vatten på spisen... Eller...?
-
Är också alldeles nybörjare på saftmaja. Jag blev verkligen förvånad över hur lite saft det var kvar i moset efter ångningen. Man kan ju alltid koka restsaft på det som blir kvar, om man vill utnyttja allt. Jag lät grisarna smaska på det...och de blev glada!
Men tusan vad smidigt det var med saftmajan! Lite jobbig att diska efteråt, men det är ju en gryta också.
-
Halaj!
Jag har också bara lånat mors saftmaja en gång, till att göra saft av havtornsbär.
Jag tyckte inte att det kom ut så mycket så jag kokade upp bärgeggan tillsammans med vatten för att få ut den sista saften. Hände liksom ingenting. Bären var absolut tomma!
Jag tror att saftmajan är effektivare vad gäller att få ut all saft, än kokmetoden.
//T
-
Det låter ju bra! Men hur gör ni med socker och konserveringsmedel?
-
Jag varvade bär med socker..Men nästa gång tänkte jag prova med mindre. Hela grejen med majan är ju att man slipper flera moment, och kan tappa upp på flaska direkt. Sockrar man efteråt, så får man ändå en massa mer slabb och disk.
Använde inte heller ngt annat konserveringsmedel än socker.
-
Saftmajan har blivit min kompis!
Tyckte först att det var en onödig pryl och söligt med tappslangen. Tänk vad tur att man kan ändra sig!
I höstas fick jag svärmors gamla saftmaja och senare på hösten fick jag MASSOR av svarta vinbär. Så denna vintern har majan fått jobba för högtryck!!!
Visst lite mer diska kanske det blir, men det är blir ju en del diska annars med. Med sildukshållare, silduk och gryta.
Jag varvar också i majan när jag häller i bär och socker.
Kanonbra!
-
tror ni att man kan anväda saftmajan till fläder?
-
tror ni att man kan anväda saftmajan till fläder?
Men du kokar väl inte fläder???
Du kan ju så klart använda kärlen, men annars ska flädersaft bara stå svalt och "dra" i några dagar.
-
Nej jag kokar inte flädern.
Men om det går så skulle man kunna förkorta tiden.
-
Jag undrar om det skulle funka...Eftersom saftmajan ångar ur saften ur allt, så borde även saften ur fläderkvistarna lakas ur. Eftersom det är fläderblommornas smak man vill åt, och inte den "gröna" kvistsmaken, så skulle jag nog göra flädersaft på traditionellt vis. Vid förra årets flädersaftmakeri fick jag "hjälp" att pressa ur all saft ur fläder/citronblandningen. Resultatet? En oklar saft med "grön" smak. Inte alls särskilt gott.
-
Hejsan!
Har "hållt på" med saftmaja ett antal år.
Det fungerar bäst om man varvar, precis som flera skrivit här, bär o socker om vart annat.
Ibland, beroende på om bären inte är supersaftiga, så slår jag över en halvliter kokande vatten för att få bättre fart på processen.
Av min syster fick jag tippset att tappa ur saft och ösa tillbaka, över bären, ett antal ggr, lite "jobb" men väl värt det för man får ur mer smak o saft! så man "kör då igenom" saften några ggr!
Jag häller i atamon efteråt som konserveringsmedel, tappar upp saften på rena flaskor eller dunkar, om jag ej ska använda konserveringsmedel så fryser jag in saften i små plastflaskor.
Ibland om det verkar vara mkt smak kvar i bären så slår jag det i min 10 liters-gruta och på med lite vatten och kokar ett "efterkok" och så vipps blir det lite saft till, ibland gör jag saftkräm direkt på "eftersaften":-) mums!
Fläder har jag bara gjort "rå-saft" som stått o dragit i 3dygn ungefär, likadant kan man göra med rabarber och det blir supergott!
Lycka till!!!
-
Ska bara tillägga att då jag gör "eftersaften" så silar jag den direkt i "majan"!! Det funkar!
-
Jag har använt saftmaja i massor av år och stor trivs med den! Det är smidigt och enkelt.
¤ Har läst i kokböcker hur mycket socker man "ska ha" och det brukar jag ta hälften av ;) Det blir inte så sött.
¤ Jag kokar nu bara en gryta åt gången så att saften tar slut snabbt och då behöver jag inget annat i saften. Jag brukar dock hälla en slatt Absolut-sprit i falskorna som jag skakar runt och sedan häller i nästa och i nästa och sedan häller ut. (lite sprit missbruk ;) )
¤ Jag häller flaskorna väldigt fulla och sätter på skruvkorken genast - bränner sig lätt. På så sätt blir det ett vaccum i flaskan som ska förhindra att det jäser och möglar. Som en extra liten åtgärd så brukar jag förvara dem så att det är saft i halsen och på korken, luften ligger mer bak i flaskan. Det brukar inte bli dålig saft då.
¤ Jag kokar oftast med allt möjligt i - rabarber, vinbär, äpplen, plommon, citron, krusbär, päron eller vad jag nu har.
¤ Jag tappar alltid ut lite saft och häller det över bären/frukten - det gör jag mellan 5 och 10 ånger under koket. Farmor lärde mig att det blir mer ut av bären/frukten då + att smaken (sockret) fördelar sig bättre.
Jag tror att det är så att eftersom man ångkokar bären/frukten så blir det et "tunnare" saft eftersom vattnet oxå kommer i saften - vill man ha den mer koncentrerad så får man efterkoka den.
Jag har även kokat saft i "majan" som jag sedan använt till gele och till slätare sylt mm.
Mina hönor brukar slåss om bären/frukten som jag häller ut till dem
-
Vill man ha i lite citron är det väl inga problem med saftmaja, men om man vill ha i kanelstång eller kryddnejlikor...?
-
Jag slänger i bland i citron - brukat del den men tar med skalet (tvättat förståss) och jag har provat med kanelstång - tyckte att smaken "försvann", hade kanske i förlite.
Men prova - blir det fel så lär du känna det på smaken ;D
-
tror ni att man kan anväda saftmajan till fläder?
Ja om du använder bären är det inga problem. Gör det varje år, blir en otroligt hälsosam, c-vitaminrik god saft som är supergod att göra kräm på.
-
Köpte en saftmaja på loppis häromdagen!
Hörde rykte om att metallen i kärlen kan ge fläckar på glashällen? Stämmer detta och ska man isåfall lägga något emellan?
//N
-
Köpte en saftmaja på loppis häromdagen!
Hörde rykte om att metallen i kärlen kan ge fläckar på glashällen? Stämmer detta och ska man isåfall lägga något emellan?
//N
Har inte märkt av det,, har både glashäll och saftmaja... Lycka till med saftandet!!
-
Jag har för någon vecka sedan plockad massor av vinbär - både röda och svarta. och jag "tömde" frysen på bär och rabarber + att jag plockade ny rabarber. ALLT gickl ner i grytan med socker. Jag tar ca halva socker mängden.
Nu har jag kokat 2 saftmajor med saft, hällt på flaskor och burkar och ställt i källaren. Det tog en kväll och allt var färdigt, bort plockat, diskat och provsmakat.
Det är något speciellt med "hemma-gjord" saft.
Har ni andra dammat av majan i år?
-
Har ni andra dammat av majan i år?
Jajemen!
Fast min hann inte bli så värst dammig ;) Jag har gjort vinbärssaft i flera omgångar under vintern/våren.
I år har jag gjort blåbärssaft som blev supergod!
-
Åh, vad gott det låter med blåbärssaft. :D
Har ni mycket blåbär?? Här har tyvärr de flesta fryst bort då det kom några frostnätter på "fel" tidpunkt. :'(
-
Här är saftmajan den enda saftmetoden som används när det gäller bär och frukt, men socker och atamon tillsätter jag efteråt när jag vet hur mycket råsaft det blivit. I år har jag plockat ca 100 liter svarta vinbär och gjort saft på, utan Majan hade jag aldrig orkat hålla på och slabba med silar och sånt, då hade bären fått sitta kvar på buskarna.
Nu väntar jag bara på att vindruvorna skall mogna så att jag kan göra vindruvsblåbärssaft och vindruvsjordgubbssaft.
-
Åh, vad gott det låter med blåbärssaft. :D
Har ni mycket blåbär?? Här har tyvärr de flesta fryst bort då det kom några frostnätter på "fel" tidpunkt. :'(
Jajemen! Hur mycket som helst, men nu börjar de bli övermogna och trillar av. Har nog kunnat plocka 100 l eller ännu mer, lätt. Det enda som tagit emot är väl lusten då ;D
Har nog plockat 40 l ändå. Har blivit saft, sylt och några liter har jag frusit in till pajer och kräm under vintern.
Här är det också bara saftmajan som gäller vid saftning! Lätt som en plätt! 8)
-
JAg häller alltid i sockret med bären. Full sil tar jag ca 1200g socker till. Och jag använder inget atamon eller något sådant. Jag förbereder flaskorna ordentligt och så "trixar" jag lite ;) -> inget annat i saften än bär/fruk och socker och ändå håller den.
-
Dammar av denna tråden.
Jag har en gammal alu-saftmaja som jag köpt på loppis. Den fungerar utmärkt men jag skulle vilja ha en rostfri så jag kan safta sura saker också. Dessutom har jag testat att laka vört ur malt och det verkar fungera bra det med men är inget jag vill fortsätta med förrän jag har en rostfri.
Nu funderar jag på det här med volym. På nya rostfria står det 7,5 l.
Vad är det som rymmer det? Är det bärkorgen?
Har jag rätt i min gissning att min gamla är större och kanske rymmer 10 l.
-
Jag använder saftmajan mycket. Mycket smidigt och enkelt. Man kan slänga i äppelbitar utan att skala eller kärna ur, vinbär i klasar, ja bara hotta i och kör.
Jag ångar saften sur och sockrar sen ibland, eller så sockrar jag med att blanda i varvvis.
Det kan sedan kokas vidare till gele, eller jäsas till vin.
Jag har inget konserveringsmedel i saften, jag fryser in den i glasskartonger, och tar ur frysen en kartong där jag med en matsked lägger i tillbringaren, och sedan får jag jättekall saft omgående via tappvatten.
Vill jag vara snål, så kan jag göra (äppel)mos på resterna, men vanligen blir det hönsen som får det.
-
Köpte en saftmaja häromåret och provade att göra plommon och päronsaft. Hade socker i enligt anvisningarna men, tycker att speciellt plommonsaften blev besk så den står fortfarande odrucken i skåpen. ::) Hade skal och kärnor kvar men, allt sköljdes väl. Kan det bero på kärnor eller skal?
-
Jo kärnorna ger smak, och jag gillar den smaken. Det är en del bittermandelsmak som kommer med, så kärna ur om du vill ha bort den.
Köpte en saftmaja häromåret och provade att göra plommon och päronsaft. Hade socker i enligt anvisningarna men, tycker att speciellt plommonsaften blev besk så den står fortfarande odrucken i skåpen. ::) Hade skal och kärnor kvar men, allt sköljdes väl. Kan det bero på kärnor eller skal?
-
Jo kärnorna ger smak, och jag gillar den smaken. Det är en del bittermandelsmak som kommer med, så kärna ur om du vill ha bort den.
Jag gillar också den beska smaken. Det sägs att beskan från kärnor innehåller ämnen som är bra mot cancer.
-
Ok, gillar plommonsaft utan den beska smaken. Så om det blir några plommon i år ska jag göra ett nytt försök och denna gång med urkärnade plommon. Tack för svar! :)
-
En del plommon, t ex Victoria, har väldigt beskt skal. Skulle tro att det snarare är skal än kärnor som ger den beska smaken.
-
Instämmer. Det är nog snarare skalen som ger det beska. Tänk på röda eller gröna druvor och om man tuggar så det bara är skal kvar i munnen, nog är de sträva och beska. Kärnorna är ju goda i likörer...
-
Kanske det finns skal som ger besk smak, jag använder stora mängder vilda plommon, väldigt små och lite sura, men jag har aldrig försökt skala dem.
Den smak jag har, små vilda(utspottade och frösådda) plommon har en tydlig bittermandelsmak, som är i mitt tycke väldigt gott.
Viktoria och andra plommon, har jag ätit färska eller som kärnade "sviskon".
Sätter två plommonträd i år, så jag får väl se om några år eller så.
-
Det var Viktoriaplommon som jag gjorde saften på. Har tidigare gjort saft på dem på vanligt sätt men, då har jag skalat och kärnat ur dem innan.
-
Här är saftmajan den enda saftmetoden som används när det gäller bär och frukt, men socker och atamon tillsätter jag efteråt när jag vet hur mycket råsaft det blivit. I år har jag plockat ca 100 liter svarta vinbär och gjort saft på, utan Majan hade jag aldrig orkat hålla på och slabba med silar och sånt, då hade bären fått sitta kvar på buskarna.
Nu väntar jag bara på att vindruvorna skall mogna så att jag kan göra vindruvsblåbärssaft och vindruvsjordgubbssaft.
Jag har själv en saftmaja i rostfritt (Aluminium är inte så lyckat att använda då bären innehåller syra som gör att det blir en ohälsosam saft ihop med aluminium) men tycker att saften trots allt blir bättre om man kokar bären och silar dom, dels för att man inte behöver koka bären så länge som i en saftmaja och då blir det mer vitaminer kvar och att saften smakar bättre. Men det bästa är att göra råsaft (rårörd saft) men det har ju inte så lång hållbarhet, men den har mest smak och vitaminer.
-
Jag har själv en saftmaja i rostfritt (Aluminium är inte så lyckat att använda då bären innehåller syra som gör att det blir en ohälsosam saft ihop med aluminium) men tycker att saften trots allt blir bättre om man kokar bären och silar dom, dels för att man inte behöver koka bären så länge som i en saftmaja och då blir det mer vitaminer kvar och att saften smakar bättre. Men det bästa är att göra råsaft (rårörd saft) men det har ju inte så lång hållbarhet, men den har mest smak och vitaminer.
En oskuldsfull fråga från en som precis börjar hitta tillbaka till konserveringsmetoder...
Kan man inte konservera råsaft? Om man häller det på flaskor med "bygelkork", stänger till och låter gummipackningen lätta på trycket. Låter den stå i ugnen en tid.
Vad tror ni som kan sådant här?
Jag vet en sak i sammanhanget, köp för guds skull inte flaskorna på Ikea för där är bygelkorken av plast inte porslin..... Deras konserveringsburkar däremot funkar bra i ugnen.
På detta sätt får man ju hållbarheten och det blir mindre slabb.
Vad tror ni?
-
Stora nackdelen är väl mängden vitaminer och annat nyttigt som inte följer med...
Ang. bärmoset som blir kvar i "silen" så går det koka ihop det och göra sylt ex. :)
Smaka av först om du behöver mer socker!
Bättre än att slänga.. :)
/Neiklot
-
Jag vet en sak i sammanhanget, köp för guds skull inte flaskorna på Ikea för där är bygelkorken av plast inte porslin.....
Det går väldigt fint att använda IKEAs glasflaskor med patentkork, om man häktar av korken kan man värma flaskorna i ugnen. Så är det bara att rengöra korken för sig, typ koka eller vattenbad med klorin och kastiksoda (kanske inte så miljövänligt, men effektivt).
Jag och min sambo brukar alltid rengöra våra flaskor på detta sätt när vi brygger öl, eftersom att öl är extremt känsligt för bakterier.
-
Saftmaja är toppen! Numer använder vi inte så mycket saft (annat än litet till barnbarnen) men den är också fenomenal att göra saft som man jäser till vin. Mest använder vi vindruvor och äpple, men alla bär går bra! Socker tillsätts efter avsvalning och vi använder oftast en förkultur av jästen. I år investerade vi i en ny lyxig rostfri saftmaja som fungerar även på vår induktionshäll. Inköpt på Granngården.
-
Saftmaja kan man även ha nytta av i sin biodling!
Man smälter vaxet i den - fråga bara inte hur det går till exakt för det vet jag inte :-[ men det ska vara jättebra, sägs det!
-
Stora nackdelen är väl mängden vitaminer och annat nyttigt som inte följer med...
Ang. bärmoset som blir kvar i "silen" så går det koka ihop det och göra sylt ex. :)
Smaka av först om du behöver mer socker!
Bättre än att slänga.. :)
/Neiklot
När jag har gjort t.ex. jordgubbssaft så har den kvarvarande bärmassan i majan varit nästan vitt (nåja, väldigt ljust i alla fall) och i princip bara bestått av kärnor och fibertrådar och varit väldigt hård och torr. Gick inte att göra sylt på.
-
Om man fyller saft på vin och brännvins flaskor så doppar man sen flaskhalsen i smällt paraffin så blir det tätt. Sen kan man lägga i raschiringar i sildelen med isklampar på ,så kan man fylla kastrullen med mäsk och koka sig lite brännvin.
-
Hej
Har för första gången försökt göra saft på äpplen i saftmajan.. Det blir ett glas??? vad tror ni jag gör för fel. Kan någon HJÄLPA mig,
-
Hej
Har för första gången försökt göra saft på äpplen i saftmajan.. Det blir ett glas??? vad tror ni jag gör för fel. Kan någon HJÄLPA mig,
Äpplena var inte så saftiga? Hade de fått ånga klart ordentligt? Upplevde också att det inte blev så mycket saft av äpplen.
-
Äpplen är ju inte lika saftiga som bär, så det är nog svårt att få till en större mängd.