Kom ihåg att solceller inte ger någon konstant spänning. Spänningen varierar beroende på belastning och aktuell solinstrålning. En tumregel är att man får ut mest effekt ur en solcell om man belastar den så att spänningen sjunker till hälften av dess tomgångsspänning vid den ljusstyrka man har just för ögonblicket.
Enklast i det här fallet är nog om du kopplar ihop solcellerna så att de ger en spänning som aldrig överstiger ca 350 V, och tillför den likspänningen till en sådan step-up-omvandlare som man hittar t ex för effektfaktorkompensering i inverterstyrda luftvärmepumpar. Den omvandlaren brukar ge ifrån sig konstant spänning i storleksordning 380 V DC, det kan dock behövas en del omkonstruktion och omprogrammering av styrningen för att göra den lämplig för batteriladdningsändamål.
När det gäller solcellsväxelriktare, så tänk på att de flesta sådana är av s k nätkommuterad typ. De är alltså beroende av att vara kopplade till ett starkt elnät som bestämmer frekvens och spänning, och klarar inte av att gå i fristående läge (off-grid).