Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Nettus skrivet 29 nov-19 kl 00:26

Titel: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 29 nov-19 kl 00:26
Jag har impulsköpt emmermjöl, men det var vansinnigt dåligt med recept på nätet. Är det någon som har recept att dela med sig av?
Titel: SV: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Berberis skrivet 29 nov-19 kl 09:49
Det vill jag också prova!
Jag antar att det kan blandas i en deg för smakens skull, på samma sätt som dinkel- eller speltmjöl. Alltså en deg på proteinrikt mjöl, t.ex. vetemjöl special eller Manitoba cream, och en mindre del (ca ¼) emmer.
Jag brukar använda fullkornsdinkel på det sättet.
Titel: SV: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Rob från Rotterdam skrivet 29 nov-19 kl 13:39
Jag har impulsköpt emmermjöl, men det var vansinnigt dåligt med recept på nätet. Är det någon som har recept att dela med sig av?

Svaret kommer från Nederländerna på semestersvenska:-) Jag hoppas att du förstår svaret.

Emmer innehåller mycket lite fiber (5,2 gram per 100 gram)
Emmer innehåller mindre gluten än vete.

Nettus, får jag utgå ifrån att du har erfarenhet med att grädda ‘vanlig’ bröd?

Recept:
100% emmer (50% emmerfullkorn, 50% emmer/vete-, eller speltmjöl)
30% surdeg eller 1,5% jäst
1,5% salt
60% vatten

Receptet är jämförbart med vanligt veterecept.
Därför att emmer innehåller mindre gluten, brödet ska bli lägre och mindre luftig.
Emmerbröd är jätte välsmakande.
Titel: SV: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 29 nov-19 kl 15:03
Tack för ditt svar! Jo, att det innehåller mindre gluten än modernt vete visste jag. Det var därför jag inte vågade försöka med vanligt recept.
Titel: SV: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 29 nov-19 kl 15:04
Det vill jag också prova!
Jag antar att det kan blandas i en deg för smakens skull, på samma sätt som dinkel- eller speltmjöl. Alltså en deg på proteinrikt mjöl, t.ex. vetemjöl special eller Manitoba cream, och en mindre del (ca ¼) emmer.
Jag brukar använda fullkornsdinkel på det sättet.

Jag tror inte emmer funkar riktigt som dinkel, eftersom det innehåller så lite gluten.
Titel: SV: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Rob från Rotterdam skrivet 29 nov-19 kl 15:50
Jag tror inte emmer funkar riktigt som dinkel, eftersom det innehåller så lite gluten.
Ja, det går bra att grädda bröd av emmer, men låååång och kall jäsning behövs.
Titel: SV: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Berberis skrivet 29 nov-19 kl 17:34
Jag tror inte emmer funkar riktigt som dinkel, eftersom det innehåller så lite gluten.
Det kan du ha rätt i, men jag känner mig ändå lite frestad av det här receptet:
http//paindemartin.blogspot.com/2011/06/emmerbrodet.html

(Han brukar ha så goda recept, den där Martin …)
Titel: SV: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 02 dec-19 kl 21:21
Det kan du ha rätt i, men jag känner mig ändå lite frestad av det här receptet:
http//paindemartin.blogspot.com/2011/06/emmerbrodet.html

(Han brukar ha så goda recept, den där Martin …)

Det skadar ju inte att testa!  :D
Jag har sett hans recept, men ännu inte provat något.
Titel: SV: Brödrecept med emmermjöl
Skrivet av: Nettus skrivet 02 dec-19 kl 21:22
Ja, det går bra att grädda bröd av emmer, men låååång och kall jäsning behövs.

Men inte enbart emmer, väl?