Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hemberedskap => Ämnet startat av: Pateras skrivet 20 jan-21 kl 16:55

Titel: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Pateras skrivet 20 jan-21 kl 16:55
Nu är det så att min sambo är från Filippinerna och där så finns det något som heter Star Margarine och denna behöver man inte förvara i kylskåp.
Hållbarheten är väl en 1-2 år i en vanig källare eller skafferi och smakar förvånansvärt gott och inte dyr.
Bara ett litet tips från mig till er.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 20 jan-21 kl 17:53
 :Och det finns att köpa i Sverige?

Ser att det går att få tag på i Sverige.
Dock....  raffinerade diverse oljor, och palmolja ???
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Pateras skrivet 20 jan-21 kl 19:14
:Och det finns att köpa i Sverige?

Ser att det går att få tag på i Sverige.
Dock....  raffinerade diverse oljor, och palmolja ???

Det struntar jag i när det gäller prepping.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 20 jan-21 kl 19:26
Det struntar jag i när det gäller prepping.

Bra prepping innebär att man bygger upp ett förråd så att man har förnödenheter för en tidsperiod.
För att hela tiden ha så bra livsmedel som möjligt så är man tvingad att rotera livsmedlen.
Dvs att man plockar ut sådana som närmar sig bäst före datum, och för att hålla kostnaderna rimliga så är det allra lämpligast att förtära dessa.
Är det dessutom ovanligare livsmedel så kan det kvärävas tillvänjning och specifika kunskaper som behöver övas.

Det innebär att tex palmolja blir en vardagsprodukt.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: malarmaster skrivet 20 jan-21 kl 19:55
är  det klimatgodkänd odling på palmoljan så är det en av de bästa oljorna. Annars bör man undvika den pga nerhuggning av regnskog,piratodling m.m
preppning innebär väl också att i första hand ha varor odlade inom landet? hur ersätter man dem annars? varor från filippinerna kan ju inte på något sätt vara lämpliga.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 20 jan-21 kl 20:06
är  det klimatgodkänd odling på palmoljan så är det en av de bästa oljorna. Annars bör man undvika den pga nerhuggning av regnskog,piratodling m.m
preppning innebär väl också att i första hand ha varor odlade inom landet? hur ersätter man dem annars? varor från filippinerna kan ju inte på något sätt vara lämpliga.


Jepp...   och inte så mycket självhushållning heller när man importerar.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: torbjorn skrivet 20 jan-21 kl 20:07
Under andra världskriget fick man fettsyror som biprodukt från produktionen av syntetisk bensin och diesel i Tyskland, som man gjorde margarin av. Det där syntetiska margarinet tålde att förvaras hur länge som helst utan att härskna, och därför användes det bl a för matlagningen ombord på u-båtar. Dock visade det sig så småningom att det - till och med enligt dåvarande tyska regler - innehöll för höga halter dioxin, så det förbjöds så småningom.
Förmodligen får man idag ut motsvarande biprodukter ur tillverkningen av HVO-diesel här i Sverige, men jag vet inte vad de i så fall används till.

För hemberedskap tycker jag inte att man behöver sikta på varor med extremt lång hållbarhet, det är bättre att ha omsättning på sina förråd så ingenting står och blir gammalt.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: ensamhet skrivet 20 jan-21 kl 21:18
Är det inte bättre med smör?
Det hade farmor alltid i skafferiet och så är det ju billigare.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: torbjorn skrivet 20 jan-21 kl 21:48
För de flesta är nog smör bättre, men sen finns det ju alltid en och annan som är allergisk mot mjölkprotein eller något annat som finns med i smöret. Ister är förstås en annan möjlighet.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: malarmaster skrivet 21 jan-21 kl 07:00
från min tidiga barndom kommer jag ihåg ister. Första skolåret fick jag mackor med till skollunch och där var det ibland ister som pålägg. likaså tog man tillvara fettet i stekjärnet efter stekefläsk o köttfärs bl.a. Smör var för dyrt och även om det fanns margarin i affären köptes det sällan in annat än till bakning. det blev bättre in på 60-talet med både tillgång och ekonomi.
är man på jakt efter just fett till stekning m.m kan ju istället en olja typ rapsolja vara altternativet. för övrigt håller jag med torbjörn,en rotation på preppningslagret är bättre än att ha importerade produkter bara för att de har lång hållbarhet. annars kan det ju bli så att krisen kommer lagom tills allt nästan är utgånget och möjlighet att komplettera är mindre. Och då är ju syftet med lagerhållning bortkastat.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: DennisCA skrivet 21 jan-21 kl 08:20
Ister är bra, här i svenskfinland så steker vi sidfläsk fast orimmat och det blir mycket smält fett ska ni veta, det häller man över potatisarna som sås och doppar rågbrödet i. Jättegott, om det blir något över så stelnar det och kan bredas som smör.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Prillis skrivet 21 jan-21 kl 08:29
Ister häller vi i burkar och förvarar kallt, vet inte hur länge det håller men en eller ett par månader iallafall. Smälter även fett från tuppar vi slaktar. Båda delarna är gott att steka i. Ister på smörgås och lite klippt gräslök är en favorit. En del kakor bakas med fördel med ister.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Thomas_ skrivet 21 jan-21 kl 08:56
Är det inte bättre med smör?
Det hade farmor alltid i skafferiet och så är det ju billigare.

Smör är bättre än margarin - för de som tål det. Men billigare med smör än med margarin har det väl aldrig varit? Du menar väl tvärtom?
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: ensamhet skrivet 21 jan-21 kl 08:59
Smör är bättre än margarin - för de som tål det. Men billigare med smör än med margarin har det väl aldrig varit? Du menar väl tvärtom?

Nä det där margarinet som TS pratade om är dyrare, när jag Googlade på det.
Svenskt margarin är billigare än svenskt smör
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: MickeMård skrivet 21 jan-21 kl 10:02
Ister är bra. Den bästa preppingen måste ju ändå vara att vara till stora delar självhushållande. Om vi fortfarande har el kvar har vi lätt mat för att klara oss tills nästa odlingssäsong och skala upp lite extra. Kan också skjuta av hjortar om vi behöver kött. Det vill säga om vi blev av med fodret till våra höns och får och fick slakta dem. Hade kanske ställt om till får och kaniner då istället.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: ManPåGården skrivet 21 jan-21 kl 17:40
Man får inte glömma bort prepping kan ses från sitt eget perspektiv, jag köper in så klara jag mig. Men ser man lite vidare, köper jag närproducerat, fixar jag ju en långsiktig prepping på att det kanske också finns när mitt lager är slut. Ordna så allt finns i lokalsamhället så märker ni aldrig om resten av världen försvinner. Då kommer de som preppat med långväga produkter till er och vill handla. Eller hur länge ska man överleva på Prepping. Rotation av sitt lager är hållbart på lång sikt, ingen mat till spillo. Borde inte vara problem att ha fem kilo smör i frysen som omsätts. När det bli kris och strömmen försvinner kan jag nog förädla och använda det till andra saker på en månad.  Kan säkert använda något paket till byteshandel också.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: MissT skrivet 21 jan-21 kl 23:16
Bättre satsa på att preppa svensk rapsolja tycker jag. Håller väldigt länge i rumstemperatur. Kan användas både till att steka i och att baka med. Kanske inte så gott på smörgåsen, men då kan man gör t.ex. hummus av bönor, ärtor m.m.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 22 jan-21 kl 13:13
Beror väl på scenario om man ska preppa sånt som kan roteras eller om man preppar för tex 2 år i bunker pga kärnvapen/kraftsolycka.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 22 jan-21 kl 13:54
Beror väl på scenario om man ska preppa sånt som kan roteras eller om man preppar för tex 2 år i bunker pga kärnvapen/kraftsolycka.

Nja..... 

Klok logistik är att även prepp för två år i bunker ska roteras.
Man kan ha förråd för två år men dom måste hela tiden bytas ut och friskas upp.

Margarin och smör är ingen absolut nödvändighet. Det finns betydligt bättre produkter som inte kräver att man håller en kyld miljö.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 22 jan-21 kl 14:19
Jo det ska väl roteras när det går så klart men när skiten händer så måste varorna i lagret ha en hållbarhet för de 2 år de inte kan roteras. Lite sent att tänka på det den dagen skiten händer och du står där med ett lager av vanligt smör.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 22 jan-21 kl 14:44
Jo det ska väl roteras när det går så klart men när skiten händer så måste varorna i lagret ha en hållbarhet för de 2 år de inte kan roteras. Lite sent att tänka på det den dagen skiten händer och du står där med ett lager av vanligt smör.

Nu är smör ett ganska trevligt att ha och man har för lagrat det ganska länge. Tex när man gav sig ut på expeditioner söderut och norröver.
Då var metoden att salta det ganska rejält och sedan förvara det svalt.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 22 jan-21 kl 16:39
Men även hårt saltat smör håller max ett år. Ghee som är konserverat håller kanske längre men bästföre datumet på burken tror jag inte är längre än 1 år ändå.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Pateras skrivet 22 jan-21 kl 16:48
Satingen vad denna tråd tog skruv  Yess  ;)
Jag tänker lite så att man preppar ifall att man inte skulle få tag på varorna man brukar använda så det spelar ju ingen roll
om varan är från Filippinerna då jag kommer ändå inte få tag på den om det sker något oförutsättbart.
Tex om jag har massa makaroner i ett förråd så har jag ju det ifall att jag inte skulle kunna få tag på just makaroner under en kris.
Sen så finns ju denna vara att beställa här i Sverige så det är ju inget vi har köpt med hem från Filippinerna.
Min sambo är från just Filippinerna och hon vill också ha något som hon gillar så det känns inte mer än rätt att ha något där ifrån också preppat och vi roterar självklart allt vi har.
Det folk glömmer ganska ofta som jag ser på nätet är att man ska även preppa sånt som man gillar att äta eller som är en moralhöjare som tex denna produkt.
Självklart skulle man klara sig utan den men som sagt för moralen så är den värd sin vikt i guld för vem vill leva på bönor och ris tex i flera månader även fast man kan?
Sen vill jag avsluta med att säga att man bör preppa sånt man äter i vanliga fall så att allt kan roteras utan att maten börjar växa i munnen för att köpa på sig massa av en viss
produkt bara för att den har lite mer näring eller lite mer av det ena eller det andra känns inte så genomtänkt för då kommer man stå där med massa varor som bara kommer att slängas när dom blir dåliga.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: MickeMård skrivet 22 jan-21 kl 18:35
Verkar ju bero på vad man peppar inför. Men det känns ibland som att folk peppar för att kunna bibehålla en västerländsk standard. Ja menar det finns folk som lever på ris och knappt på något annat, inte ens salt och då är det inte ens någon samhällskolapps. När man är hungrig på riktigt så kan man äta va fan som helst :) jag lovar.

Kan det inte bli lite skevt? Att man ska ha el och 23 grader inne och massa göttiga grejer. Blir det inte lite dyrt att preppa för en sådan standard?
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 22 jan-21 kl 19:09
Verkar ju bero på vad man peppar inför. Men det känns ibland som att folk peppar för att kunna bibehålla en västerländsk standard. Ja menar det finns folk som lever på ris och knappt på något annat, inte ens salt och då är det inte ens någon samhällskolapps. När man är hungrig på riktigt så kan man äta va fan som helst :) jag lovar.

Kan det inte bli lite skevt? Att man ska ha el och 23 grader inne och massa göttiga grejer. Blir det inte lite dyrt att preppa för en sådan standard?

Precis...
Vi har mat så vi klarar oss ett bra tag... 
men absolut ingen lyx...
Basvaror mest.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Pateras skrivet 22 jan-21 kl 20:16
Om man preppar för en eventuell längre kollaps så kommer alla dessa "lyxvaror" vara något man saknar enormt mycket och som kommer vara väldigt eftertraktade.
Men som sagt var person gör som den vill.
Jag ville bara vara snäll och tipsa om en produkt som håller länge och som smakar bra.
Trodde i min enfald att ett enkelt tips på en produkt skulle vara uppskattat men tji fick man  :'(
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: MickeMård skrivet 22 jan-21 kl 21:41
Om man preppar för en eventuell längre kollaps så kommer alla dessa "lyxvaror" vara något man saknar enormt mycket och som kommer vara väldigt eftertraktade.
Men som sagt var person gör som den vill.
Jag ville bara vara snäll och tipsa om en produkt som håller länge och som smakar bra.
Trodde i min enfald att ett enkelt tips på en produkt skulle vara uppskattat men tji fick man  :'(

Jag tänker att det är en diskussion och att bara för att någon inte är för smör så betyder det inte att den är emot dig ;)
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Carolus skrivet 23 jan-21 kl 01:42
Nu är smör ett ganska trevligt att ha och man har för lagrat det ganska länge. Tex när man gav sig ut på expeditioner söderut och norröver.
Då var metoden att salta det ganska rejält och sedan förvara det svalt.

Frågan är om att salta smöret var enda sättet för att få lång hållbarhet. Kan man ha gjort på andra sätt, ex lagt det i saltlake?
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 23 jan-21 kl 11:05
Frågan är om att salta smöret var enda sättet för att få lång hållbarhet. Kan man ha gjort på andra sätt, ex lagt det i saltlake?

Saltlake är bra... det dödar juh allt om det är tillräckligt hög salthalt.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 23 jan-21 kl 11:21
Det är det det inte gör. Det finns saltälskande bakterier också. Om inte det saltade förvaras rätt så blir det förstört. De som jobbar inom charkindustri och saltar kött i saltlake kan berätta hur lätt saltlaken blir skämd. Fanns mycket regler förr om hur man saltade maten i hemmet och hur saltlake skulle kontrolleras och kokas om vid behov osv.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: torbjorn skrivet 23 jan-21 kl 12:16
Man kan väl tillägga litegrann kemi angående salt.
Klor och klorföreningar brukar som bekant vara ganska effektiva på att döda mikroorganismer och annan växtlighet. Men de mer aktiva av dem - t ex natriumhypoklorit eller natriumklorat - bryts ganska snabbt ner till natriumklorid, alltså koksalt, som väl är den minst biocid-mässiga men i gengäld mest kemiskt stabila av dem.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 23 jan-21 kl 13:12
Det är det det inte gör. Det finns saltälskande bakterier också. Om inte det saltade förvaras rätt så blir det förstört. De som jobbar inom charkindustri och saltar kött i saltlake kan berätta hur lätt saltlaken blir skämd. Fanns mycket regler förr om hur man saltade maten i hemmet och hur saltlake skulle kontrolleras och kokas om vid behov osv.

Jo....   men samtidigt så använder ostmakande mejerier samma saltbad till sina ostar år efter år då det är det som ger deras ost deras egna karaktär.
Titel: SV: Tips på Margarin för hemberdskap/prepping.
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 23 jan-21 kl 14:22
Jo tills de får bakterier som sabbar allt. Alt att det kan gå att koka om saltlaken. Samma inom charkindustrin, de använder sin saltlake år efter år och får samma resultat som inom ostindustrin. Men laken får stå i max 8 grader C. Och man måste hålla noga koll.