Julskinkan lades i saltlaken på Anna dagen (9 December) enligt gammal tradition...
Lagen görs på 10 liter vatten, 1 dl socker och 1,8 kg salt... till en skinka på ca 5-9 kg.
Vill man ha en rödaktig skinka så lägger man i 1 msk salpeter i salt lagen ...
Själv vill vi inte ha nitirit i maten så vi äter en lite gråare skinka ... men god är den...
Man kokar upp lagen och skummar den och låter den svalna..
Lägg sedan ner skinkan i en ren bunke, hink eller dyligt och slå över den kalla laken som skall täcka skinkan, räcker den inte måste man göra mer.
Själv brukar jag lägga ett lock som trycker ner skinkan under ytan och lägger en tyngd på...
Den skall sedan stå svalt i ca 2 veckor. Min brukar stå på trappen... ute... men jag knyter fast locket så inte mickelräv eller någon annan knycket min julskinka.
Sedan dagen för julafton tar man in skinkan och vill man ungsbaka den skall den blöt läggas i 12 timmar - annars så är det bara att ta fram stora kastrullen och kokar den...
Jag brukar koka den i min 10 liters kastrull , häller på vatten så skinkan täcks och lägger i 15-20 kryddpepparkorn, ett par lagerblad (om skinkan är blöt lagd 2 tsk salt per liter vatten)
Sedan får den sjuda under lock på svag värme tills kött termomertern visar 75 grader. Man kan räkna med koktig på 1 timme per kilo skinka.
När skinkan är färdig tar man upp den ur grytan och tar loss svålen för att sedan grilljera den i ungnen.
Det brukar jag göra med 1 uppvispat ägg och 1 msk socker och 2 msk senap och strö bröd.
In mitt i ugnen i 200 graders värme tills den är får fin färg.
Man kan även honungs griljera : stick i hela krydd nejlikor i den svål fria skinkan, vispa ihop 1 äggula och 2 msk honung och 2 msk senap. och pensla sedan skinkan med detta. In i ungnen tills den fått vacker färg...
Man skär inte upp skinkan förän den svalnat...
Detta recept har jag använt varje jul och det finns i "vår kokbok" som jag fick i present då jag flyttade hemifrån...
Lycka till