Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: AnnaGr skrivet 13 aug-15 kl 09:07

Titel: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 13 aug-15 kl 09:07
Hejsan,

Har en liten omgång sensommarhonung som jag rör varje dag. Den har ändrat karaktär och blivit "grumlig" (kristalliserats) och ändrat färg, men den är långt ifrån stel som rapshonungen blev bara efter några dagars rörning. Frågan är nu, när vet jag att det är dax att burka? Slungade den 28e juli, så det har ändå gått mer än två veckor nu...funderar nu på att, klart, den aldrig blir så hård som rapshonungen...men när vet jag att det är dax att burka....vad kan hända om man rör den för mycket?

Jag har ej ljung, tror mestadelen kommer från äkta kastanj...

Mvh Anna
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: christelle skrivet 13 aug-15 kl 11:18
Det blir mörkare strimmor i den när du rör i den. Fast honungen kanske är jättemörk?
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 13 aug-15 kl 12:34
Det blir mörkare strimmor....har blivit i några dagar...men tycker ändå den känns rätt lös...?
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: christelle skrivet 13 aug-15 kl 13:04
Jag tror den är klar när den strimmar sig. Det är väl ingen nackdel med en lös honung, många vill ha den så.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Jano skrivet 13 aug-15 kl 19:54
Det bästa är att inte börja röra förrän honungen har börjat grumla sig lite. då tar det inte så lång tid. Det är bara rapshonungen som kan vara så där nyckfull att man behöver röra direkt efter slungning. Tappa upp din honung om den nu har blivit lite trögare i konsistensen. Den måste ju kunna rinna ner i burken där den sedan fortsätter processen.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 13 aug-15 kl 22:17
Allright, blir till att burka imorgon! Fantastiskt god honung, väldigt speciell smak med kastanjen!  ;D
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 14 aug-15 kl 18:31
njaeee vet inte riktigt....hällde upp i ca 10 burkar men slutade sen...den känns för lös  :( ska nog röra några dagar till....någon som vet hur lång tid det kan ta innan den blir lite hårdare? Eller den kanske aldrig blir det..?
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Jano skrivet 14 aug-15 kl 19:28
 Vattenhalten i honungen är avgörande för kristalliseringen. Är den 20% eller mer så är det tveksamt om den blir fast i konsistensen. Det kan kanske bero på att det är för varmt där den står, över 20 grader kan göra att den tar tid på sig.
 Låt den stå och rör om den lite med någon dags mellanrum. Det brukar kännas när man rör om den är lagom trög för att tappa upp.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 14 aug-15 kl 19:35
Vattenhalten är bara 17,5-18 så den är det inget fel på....och temperaturen....är nog inte så hög heller, har ingen värme i rummet och det är betong/kakel. Tror det är draget, är lite osäker på vilka blommor dom varit på. Men jag låter den stå ett tag till...synd att burka om den sen börjar kristallisera med stora kristaller...ingen kund som kommer gilla det....tack Jano!
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: addebadde skrivet 14 aug-15 kl 21:28
Det kan ta månader innan den börjar stelna. Förra årets honung för mig tog ett halvår. Det beror också på hur noggrant man silat (ju bättre silat, ju längre tid). Det beror helt på vilka växter bina varit på.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Kullan skrivet 18 aug-15 kl 10:51
Varför inte ympa honungen istället så slipper du hålla på och röra så länge.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Jano skrivet 18 aug-15 kl 11:10
 Att det tar lång tid, beror på att man börjar röra för tidigt. Honungen måste få en chans att börja kristallisera. Det är bara rapshonung som behöver lite extra uppmärksamhet. Man ska inte börja röra  förrän honungen bildar kristaller. Det syna på honungsytan om den blir strimmig när man rör ett par tag i tunnan. Det kan ta en vecka ibland två innan jag börjar röra på riktigt och sen är den klar för tappning efter ett par tre dagar. 
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 18 aug-15 kl 13:59
Ahh ok, många bra tips. Kan nog hända att jag började röra för tidigt.

Ympa vill jag gärna prova, men känner att jag vill "lära känna" min honung först genom att röra första säsongen. Är även nervös att honungen blir för hård med ymp. Vill lära mig att röra honungen tills den blir perfekt i konsistensen, med ympen kan man väl inte påverka slutresultatet? Utan att värma upp dvs....något jag inte heller vill göra då det är svårt att ha koll på exakt hur varmt man har värmt honungen till. Vill gärna behålla alla nyttiga enzymer och annat. Vet att kupan håller 35 grader men känner att det kan bli svårt att inte gå över dom 35, eller 50 som rekommenderas för att behålla allt gott i honungen.

Men den som väntar på något gott, idag verkade honungen ha fått en konstisens som liknar det jag väntat på! Ska ge den någon/några dagar till :)
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Kullan skrivet 18 aug-15 kl 15:55
Om den börjar ändra färg/konsistens så är den nog på G så ge det några dgr till. Är nog som Jano skriver att du började röra lite för tidigt.Tänkte bara förtydliga att man inte värmer honung för att ympa den. sök på nätet på ekobi metoden så finns det beskrivning till en annan gång. ;)
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 18 aug-15 kl 17:31
Nej men jag har hört att om man ympar och låter den stelna i hinken, sen värmer upp honungen så man kan tappa den, så håller den sig mjukare än om man tappar direkt och låter den stelna i burkarna?
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: christelle skrivet 18 aug-15 kl 19:32
Nej men jag har hört att om man ympar och låter den stelna i hinken, sen värmer upp honungen så man kan tappa den, så håller den sig mjukare än om man tappar direkt och låter den stelna i burkarna?
En värmer inte honungen vid ympning - det går inte ut på det utan vitsen är att om den inympade honungen är mjuk och len så kommer den att ge samma egenskaper till den nytappade honungen.
Jag ympade min rapshonung tvärtemot vad de flesta bigubbar förordar och den är både mjuk och len, vilket också är tvärtemot vad bigubbarna angav att den skulle bli.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 18 aug-15 kl 22:07
En värmer inte honungen vid ympning - det går inte ut på det utan vitsen är att om den inympade honungen är mjuk och len så kommer den att ge samma egenskaper till den nytappade honungen.
Jag ympade min rapshonung tvärtemot vad de flesta bigubbar förordar och den är både mjuk och len, vilket också är tvärtemot vad bigubbarna angav att den skulle bli.

ooofaaan....! Hoppas konsistensen blir perfekt på denna honungen då, så ska jag ympa all min honung nästa år, rapsen oxå :) även om jag gillar att röra....tror jag det kan bli för mycket nästa år när man har flera samhällen :) vilken ymp metod/recept kör du på??
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: besk skrivet 19 aug-15 kl 13:20
Lär dig att ympa så spenderar du mycket mindre tid på att härja med honungen. Inte svårt alls. Det viktiga är att bereda en ymp med rätt egenskaper, det ges inte direkt av honungen man använder men spelar in. Om du vill ha en smidig honung så det enklast att bereda ympen av en smidig honung.

Jag har oftast köpt Honungsförädlings vanliga svenska, den har ofta en lämplig konsistens.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Jacob. skrivet 20 aug-15 kl 21:18
En värmer inte honungen vid ympning - det går inte ut på det utan vitsen är att om den inympade honungen är mjuk och len så kommer den att ge samma egenskaper till den nytappade honungen.
Jag ympade min rapshonung tvärtemot vad de flesta bigubbar förordar och den är både mjuk och len, vilket också är tvärtemot vad bigubbarna angav att den skulle bli.
Instämmer helt! Ympa så kan du styra honungen mot den konsistens du vill ha och så blir det klart på 2 dygn.

Det är underligt att vi i Sverige har en norm och blir uppmanade att få en så fast honung som möjligt. All mottagare av vår honung uppskattar att jag försökt få den så smidig som möjligt utan att pruta på vatten halten. Gillar man honung i matlagningen så blir det så mycket enklare om den är lös.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 21 aug-15 kl 19:50
Instämmer helt! Ympa så kan du styra honungen mot den konsistens du vill ha och så blir det klart på 2 dygn.

Det är underligt att vi i Sverige har en norm och blir uppmanade att få en så fast honung som möjligt. All mottagare av vår honung uppskattar att jag försökt få den så smidig som möjligt utan att pruta på vatten halten. Gillar man honung i matlagningen så blir det så mycket enklare om den är lös.

Hur gör du för att få den bästa konsistensen..? Vad använder du för ymp honung...och hur är din process? Vill gärna också att min honung ska var lite mjukare...
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Gilbert skrivet 21 aug-15 kl 21:51
En ymp är enkel.

Blanda ner t ex 2-3 stora matskedar död SBR honung i 1/2 kg eller 1/2 liter egen färskhonung.

Kör med elvisp-visp kopplat till skruvdragare.

Vispa den jämn i färgen.

Ställ in allt med vispen i med plast över i kylen.

Rör om morgon och kväll i ca 2-3 dagar till ympen är alldeles vit och seg som typ kola.

Förvara alltid med visp i och plastpåse på i kylen.


När du skall använda ympen fyller du på med några dl färskhonung och vispar den jämn och mjuk igen. Allt detta kan du sedan röra ner i en 28 kg hink med färskhonung och röra om med motor rörverk till hela hinken blir ljus och jämn.

Tappa upp på burk. Låt burkarna stå med lock i rumstemp ett dygn.
Förvara svalt 12-14 grader i någon vecka och du får len mjuk honung.

OBS!!! Detta gäller inte för hög koncentration rapshonung. Raps skall behandlas lite annorlunda.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 22 aug-15 kl 19:12
En ymp är enkel.

Blanda ner t ex 2-3 stora matskedar död SBR honung i 1/2 kg eller 1/2 liter egen färskhonung.

Kör med elvisp-visp kopplat till skruvdragare.

Vispa den jämn i färgen.

Ställ in allt med vispen i med plast över i kylen.

Rör om morgon och kväll i ca 2-3 dagar till ympen är alldeles vit och seg som typ kola.

Förvara alltid med visp i och plastpåse på i kylen.


När du skall använda ympen fyller du på med några dl färskhonung och vispar den jämn och mjuk igen. Allt detta kan du sedan röra ner i en 28 kg hink med färskhonung och röra om med motor rörverk till hela hinken blir ljus och jämn.

Tappa upp på burk. Låt burkarna stå med lock i rumstemp ett dygn.
Förvara svalt 12-14 grader i någon vecka och du får len mjuk honung.

OBS!!! Detta gäller inte för hög koncentration rapshonung. Raps skall behandlas lite annorlunda.

Tooooppentips! Hur gör jag med rapsen då? Är omringad av fält...:)
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: endie skrivet 28 aug-15 kl 09:39
ympar ni ljunghonungen med eller tappar ni den bara?
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Tältbyggare skrivet 23 nov-20 kl 22:04
En ymp är enkel.

Blanda ner t ex 2-3 stora matskedar död SBR honung i 1/2 kg eller 1/2 liter egen färskhonung.

Kör med elvisp-visp kopplat till skruvdragare.

Vispa den jämn i färgen.

Ställ in allt med vispen i med plast över i kylen.

Rör om morgon och kväll i ca 2-3 dagar till ympen är alldeles vit och seg som typ kola.

Förvara alltid med visp i och plastpåse på i kylen.


När du skall använda ympen fyller du på med några dl färskhonung och vispar den jämn och mjuk igen. Allt detta kan du sedan röra ner i en 28 kg hink med färskhonung och röra om med motor rörverk till hela hinken blir ljus och jämn.

Tappa upp på burk. Låt burkarna stå med lock i rumstemp ett dygn.
Förvara svalt 12-14 grader i någon vecka och du får len mjuk honung.

OBS!!! Detta gäller inte för hög koncentration rapshonung. Raps skall behandlas lite annorlunda.

Hur gör SBR sin "döda SBR honung"?
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Thomas_ skrivet 24 nov-20 kl 15:08
Hur gör SBR sin "döda SBR honung"?

Tyvärr vimlar biodlarsverige av begreppsförvirring.

"Ekobimetoden" för att ympa honung kallas rätt ofta för "levande ymp-metoden".
På samma sätt säger man då att en färdigkristalliserad honung är "död".

Levande honung = honung från våra nordliga breddgrader som genomgår kristallisations-stadiet från flytande till kristalliserad honung.
Död honung = honung från samma breddgrader som ovan, men färdigkristalliserad.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Tältbyggare skrivet 24 nov-20 kl 20:45
Då är det alltså bara en färdigkristalliserad honung man rör ner i en ofärdig honung.


Jag begriper principen för hur man kan röra ut större sockerkristaller till mindre som då är mindre påtagliga i rörd honing.

Jag förstår däremot inte hur en honung med en speciell storlek på sockerkristallerna (förmodligen en liten storlek för att inte kännas grusig)
Kan smitta övriga icke kristalliserade sockerkristaller till att få samma storlek och form som sig själva.

Min bild av kristallisering är att sockerkristallerna binder sig till varandra och blir större om det finns kristaller i närheten.

Hur funkar detta egentligen?
Snackar man med biodlare så är det på nivån, "jaa, men de rör man till det är färdigt" men färdigt är inget etablerar begrepp utan skiljer sig från biodlare till biodlare.
Titel: SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
Skrivet av: Thomas_ skrivet 24 nov-20 kl 21:07
Mycket förenklat kan man beskriva Ekobimetoden som att man ger en flytande honung en sådan stor mängd av mycket små kristallkärnor att all honung "förbrukas" innan de nya kristallerna får möjlighet att växa sig större än önskvärt.

Broder google leder dig till Ekobimetoden om du vill läsa på...