Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Saftmaja - nack-/fördelar  (läst 72952 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Saftmaja - nack-/fördelar
« skrivet: 07 jun-09 kl 20:38 »
Förra året köpte jag en saftmaja och det är faktiskt smidigt, man kan ju t ex gå ut med hunden när saftmajan står och puttrar. Men nackdelar... Det känns som att man inte får ut lika mycket ur bären som när man kokar i vatten på spisen... Eller...?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Imina

  • Inlägg: 288
    • Skåne
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #1 skrivet: 07 jun-09 kl 22:14 »

Är också alldeles nybörjare på saftmaja. Jag blev verkligen förvånad över hur lite saft det var kvar i moset efter ångningen. Man kan ju alltid koka restsaft på det som blir kvar, om man vill utnyttja allt. Jag lät grisarna smaska på det...och de blev glada!

Men tusan vad smidigt det var med saftmajan! Lite jobbig att diska efteråt, men det är ju en gryta också.
Mamma, myskankskötare och svinaherde.

Tapio

  • Inlägg: 1314
    • Västergötland
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #2 skrivet: 08 jun-09 kl 11:04 »
Halaj!

Jag har också bara lånat mors saftmaja en gång, till att göra saft av havtornsbär.
Jag tyckte inte att det kom ut så mycket så jag kokade upp bärgeggan tillsammans med vatten för att få ut den sista saften. Hände liksom ingenting. Bären var absolut tomma!

Jag tror att saftmajan är effektivare vad gäller att få ut all saft, än kokmetoden.

//T

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #3 skrivet: 08 jun-09 kl 11:58 »
Det låter ju bra! Men hur gör ni med socker och konserveringsmedel?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Imina

  • Inlägg: 288
    • Skåne
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #4 skrivet: 08 jun-09 kl 17:23 »
Jag varvade bär med socker..Men nästa gång tänkte jag prova med mindre. Hela grejen med majan är ju att man slipper flera moment, och kan tappa upp på flaska direkt. Sockrar man efteråt, så får man ändå en massa mer slabb och disk.

Använde inte heller ngt annat konserveringsmedel än socker.
Mamma, myskankskötare och svinaherde.

Doris och Börje

  • Inlägg: 3736
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #5 skrivet: 08 jun-09 kl 18:04 »
Saftmajan har blivit min kompis!
Tyckte först att det var en onödig pryl och söligt med tappslangen. Tänk vad tur att man kan ändra sig!
I höstas fick jag svärmors gamla saftmaja och senare på hösten fick jag MASSOR av svarta vinbär. Så denna vintern har majan fått jobba för högtryck!!!
Visst lite mer diska kanske det blir, men det är blir ju en del diska annars med. Med sildukshållare, silduk och gryta.
Jag varvar också i majan när jag häller i bär och socker.
Kanonbra!
Bor på min lilla gård med min stora familj!

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #6 skrivet: 08 jun-09 kl 21:36 »
tror ni att man kan anväda saftmajan till fläder?

Doris och Börje

  • Inlägg: 3736
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #7 skrivet: 08 jun-09 kl 21:37 »
tror ni att man kan anväda saftmajan till fläder?
Men du kokar väl inte fläder???
Du kan ju så klart använda kärlen, men annars ska flädersaft bara stå svalt och "dra" i några dagar.
Bor på min lilla gård med min stora familj!

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #8 skrivet: 08 jun-09 kl 21:43 »
Nej jag kokar inte flädern.
Men om det går så skulle man kunna förkorta tiden.

Imina

  • Inlägg: 288
    • Skåne
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #9 skrivet: 09 jun-09 kl 10:11 »
Jag undrar om det skulle funka...Eftersom saftmajan ångar ur saften ur allt, så borde även saften ur fläderkvistarna lakas ur. Eftersom det är fläderblommornas smak man vill åt, och inte den "gröna" kvistsmaken, så skulle jag nog göra flädersaft på traditionellt vis. Vid förra årets flädersaftmakeri fick jag "hjälp" att pressa ur all saft ur fläder/citronblandningen. Resultatet? En oklar saft med "grön" smak. Inte alls särskilt gott.
Mamma, myskankskötare och svinaherde.

Mamsingen

  • Inlägg: 1666
    • Småland
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #10 skrivet: 09 jun-09 kl 20:57 »
Hejsan!

Har "hållt på" med saftmaja ett antal år.
Det fungerar bäst om man varvar, precis som flera skrivit här, bär o socker om vart annat.
Ibland, beroende på om bären inte är supersaftiga, så slår jag över en halvliter kokande vatten för att få bättre fart på processen.

Av min syster fick jag tippset att tappa ur saft och ösa tillbaka, över bären, ett antal ggr, lite "jobb" men väl värt det för man får ur mer smak o saft! så man "kör då igenom" saften några ggr!

Jag häller i atamon efteråt som konserveringsmedel, tappar upp saften på rena flaskor eller dunkar, om jag ej ska använda konserveringsmedel så fryser jag in saften i små plastflaskor.

Ibland om det verkar vara mkt smak kvar i bären så slår jag det i min 10 liters-gruta och på med lite vatten och kokar ett "efterkok" och så vipps blir det lite saft till, ibland gör jag saftkräm direkt på "eftersaften":-) mums!

Fläder har jag bara gjort "rå-saft" som stått o dragit i 3dygn ungefär, likadant kan man göra med rabarber och det blir supergott!

Lycka till!!!
Om du börjar känna dig lite annorlunda, kan det bero på att du börjar vara dig själv:)

Om man står och funderar för länge på nästa steg, kan man bli stående på ett ben... har jag hört.

Mamsingen

  • Inlägg: 1666
    • Småland
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #11 skrivet: 09 jun-09 kl 20:59 »
Ska bara tillägga att då jag gör "eftersaften" så silar jag den direkt i "majan"!! Det funkar!
Om du börjar känna dig lite annorlunda, kan det bero på att du börjar vara dig själv:)

Om man står och funderar för länge på nästa steg, kan man bli stående på ett ben... har jag hört.

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #12 skrivet: 10 jun-09 kl 00:00 »
Jag har använt saftmaja i massor av år och stor trivs med den! Det är smidigt och enkelt.

¤ Har läst i kokböcker hur mycket socker man "ska ha" och det brukar jag ta hälften av  ;) Det blir inte så sött.
¤ Jag kokar nu bara en gryta åt gången så att saften tar slut snabbt och då behöver jag inget annat i saften. Jag brukar dock hälla en slatt Absolut-sprit i falskorna som jag skakar runt och sedan häller i nästa och i nästa och sedan häller ut. (lite sprit missbruk  ;) )
¤ Jag häller flaskorna väldigt fulla och sätter på skruvkorken genast - bränner sig lätt. På så sätt blir det ett vaccum i flaskan som ska förhindra att det jäser och möglar. Som en extra liten åtgärd så brukar jag förvara dem så att det är saft i halsen och på korken, luften ligger mer bak i flaskan. Det brukar inte bli dålig saft då.
¤ Jag kokar oftast med allt möjligt i - rabarber, vinbär, äpplen, plommon, citron, krusbär, päron eller vad jag nu har.
¤ Jag tappar alltid ut lite saft och häller det över bären/frukten - det gör jag mellan 5 och 10 ånger under koket. Farmor lärde mig att det blir mer ut av bären/frukten då + att smaken (sockret) fördelar sig bättre.

Jag tror att det är så att eftersom man ångkokar bären/frukten så blir det et "tunnare" saft eftersom vattnet oxå kommer i saften - vill man ha den mer koncentrerad så får man efterkoka den.

Jag har även kokat saft i "majan" som jag sedan använt till gele och till slätare sylt mm.

Mina hönor brukar slåss om bären/frukten som jag häller ut till dem
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #13 skrivet: 10 jun-09 kl 20:51 »
Vill man ha i lite citron är det väl inga problem med saftmaja, men om man vill ha i kanelstång eller kryddnejlikor...?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #14 skrivet: 11 jun-09 kl 05:59 »
Jag slänger i bland i citron - brukat del den men tar med skalet (tvättat förståss) och jag har provat med kanelstång - tyckte att smaken "försvann", hade kanske i förlite.

Men prova - blir det fel så lär du känna det på smaken  ;D
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #15 skrivet: 11 jun-09 kl 07:43 »
tror ni att man kan anväda saftmajan till fläder?
Ja om du använder bären är det inga problem. Gör det varje år, blir en otroligt hälsosam, c-vitaminrik god saft som är supergod att göra kräm på.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Nils i torpet

  • Inlägg: 37
    • Halland
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #16 skrivet: 10 jul-09 kl 11:36 »
Köpte en saftmaja på loppis häromdagen!
Hörde rykte om att metallen i kärlen kan ge fläckar på glashällen? Stämmer detta och ska man isåfall lägga något emellan?
//N

Mamsingen

  • Inlägg: 1666
    • Småland
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #17 skrivet: 10 jul-09 kl 11:49 »
Köpte en saftmaja på loppis häromdagen!
Hörde rykte om att metallen i kärlen kan ge fläckar på glashällen? Stämmer detta och ska man isåfall lägga något emellan?
//N

Har inte märkt av det,, har både glashäll och saftmaja... Lycka till med saftandet!!
Om du börjar känna dig lite annorlunda, kan det bero på att du börjar vara dig själv:)

Om man står och funderar för länge på nästa steg, kan man bli stående på ett ben... har jag hört.

Vildrosen.

  • Inlägg: 408
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #18 skrivet: 13 aug-09 kl 15:20 »
Jag har för någon vecka sedan plockad massor av vinbär - både röda och svarta. och jag "tömde" frysen på bär och rabarber + att jag plockade ny rabarber. ALLT gickl ner i grytan med socker. Jag tar ca halva socker mängden.
Nu har jag kokat 2 saftmajor med saft, hällt på flaskor och burkar och ställt i källaren. Det tog en kväll och allt var färdigt, bort plockat, diskat och provsmakat.

Det är något speciellt med "hemma-gjord" saft.

Har ni andra dammat av majan i år?
Inget eller ingen kan få mig att ramla - jag bara vinglar till innan jag återfår balansen, igen.

Doris och Börje

  • Inlägg: 3736
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Saftmaja - nack-/fördelar
« Svar #19 skrivet: 13 aug-09 kl 15:30 »


Har ni andra dammat av majan i år?
Jajemen!
Fast min hann inte bli så värst dammig ;) Jag har gjort vinbärssaft i flera omgångar under vintern/våren.
I år har jag gjort blåbärssaft som blev supergod!
Bor på min lilla gård med min stora familj!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

367 gäster, 3 användare
xaelanar, Tur-Johan, Hokuspokus

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser