Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Saft som blir gelé  (läst 10408 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Saft som blir gelé
« skrivet: 15 aug-16 kl 10:36 »
Jag har kokat saft av vita vinbär, men det blev gelé. Visserligen är gelé gott, men lite svårt att få ut ur flaskan...  :-\ Jag har försökt värma flaskan i en gryta med vatten på spisen så det blir flytande igen, för att koka om, men det funkar inte. Några tips?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Saft som blir gelé
« Svar #1 skrivet: 15 aug-16 kl 13:06 »
Att värma gelen är det enda jag kan komma på. Annars kanske försöka peta ut den med en strumpsticka eller dylikt.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Lena III

  • Inlägg: 2752
  • Frihet är något att vara väldigt rädd om.
    • Södermanland
SV: Saft som blir gelé
« Svar #2 skrivet: 15 aug-16 kl 14:33 »
Jag undrar vad som händer om du en längre stund (t ex över natten) ställer flaskan upp och ner i en bytta. Gelé är väl snarare trögflytande än fast, så den kanske kryper ut av sig själv om den får tid på sig. Vit gelé borde vara tjusigt!
Bekväma ja-sägare är inte lojala medarbetare när det börjar blåsa hårt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Saft som blir gelé
« Svar #3 skrivet: 15 aug-16 kl 16:04 »
Har man använt fruktpektin och dessutom överdoserat lär den bli kvar i flaskan.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Saft som blir gelé
« Svar #4 skrivet: 15 aug-16 kl 19:08 »
Har man använt fruktpektin och dessutom överdoserat lär den bli kvar i flaskan.

Ja, men det var ju inte aktuellt i detta fall

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Saft som blir gelé
« Svar #5 skrivet: 15 aug-16 kl 19:43 »
Har man använt fruktpektin och dessutom överdoserat lär den bli kvar i flaskan.
Bra svar där  :P
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Varg-älva

  • Inlägg: 1298
    • Finland
SV: Saft som blir gelé
« Svar #6 skrivet: 15 aug-16 kl 20:23 »
Om saften blir gele har du för mycket socker och/eller bär med för mycket pektin i sig (lite omogna?)

Värm flaskorna, häll ur saften och koka upp den igen med lite mer vatten. Då ska det nog funka att hälla saften ur flaskan nästa gång. Eventuellt får du tillsätta lite konserveringsmedel.

I och för sig kan du ju också förvara saften som gelé tills den ska användas, och då först värma upp den.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16854
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Saft som blir gelé
« Svar #7 skrivet: 15 aug-16 kl 21:53 »
Ett intressant problem.
Jag skulle gör så här.   
Skaffa sådana där sugrör som går att vika, gärna jättelånga.
Alternativt ett lite hårdare.

Tryck det ner i botten och vänd flaskan upp och ner och blås så att du ser att det blir ett övertryck.
Då kan gelén släppa och komma ut.   Och det inte släpper så blås in ännu mer och dra ut röret och vänta och se vad som händer.
du kan även använda en liten kompressor för att trycka in luft.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Granström

  • Inlägg: 39
    • Västerbotten
SV: Saft som blir gelé
« Svar #8 skrivet: 15 aug-16 kl 23:13 »
Vi fick sådan saft. Blandar sig dåligt med vatten men funkar superbra att mixa med is, till någon form av glass.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Saft som blir gelé
« Svar #9 skrivet: 18 aug-16 kl 14:52 »
Jag följde receptet till punkt och pricka, utan pektin.;) När man haft i sockret skulle man koka saften 10 min, vilket jag tyckte lät konstigt, men jag gjorde som det stod. Det var ju säkert därför det blev gelé.
Jag har alltså försökt värma "gelén", utan resultat. Hur gör jag för att värma den?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Gilbert

  • Gäst
SV: Saft som blir gelé
« Svar #10 skrivet: 18 aug-16 kl 14:54 »
Jag värmer på saften och sedan bara så att sockret smälter, det tar 1-2 minuter Max.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Saft som blir gelé
« Svar #11 skrivet: 18 aug-16 kl 15:03 »
Jag följde receptet till punkt och pricka, utan pektin.;) När man haft i sockret skulle man koka saften 10 min, vilket jag tyckte lät konstigt, men jag gjorde som det stod. Det var ju säkert därför det blev gelé.
Jag har alltså försökt värma "gelén", utan resultat. Hur gör jag för att värma den?
Lägg en hopvikt handduk i botten på en kastrull som du fyller vatten i - värm sakta på plattan tills gelén börjar bli flytande, sen brukar det gå bra att hälla över den i ett annat kärl, tillsätta mer vatten och göra saft av den eller fylla över på en burk och ha den som gelé  :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Saft som blir gelé
« Svar #12 skrivet: 18 aug-16 kl 15:42 »
Jag värmer på saften och sedan bara så att sockret smälter, det tar 1-2 minuter Max.

Ja, det är ju så man brukar göra.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Saft som blir gelé
« Svar #13 skrivet: 18 aug-16 kl 15:43 »
Lägg en hopvikt handduk i botten på en kastrull som du fyller vatten i - värm sakta på plattan tills gelén börjar bli flytande, sen brukar det gå bra att hälla över den i ett annat kärl, tillsätta mer vatten och göra saft av den eller fylla över på en burk och ha den som gelé  :D

Det är precis så jag gjort...  :-\
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Saft som blir gelé
« Svar #14 skrivet: 18 aug-16 kl 15:48 »
Det är precis så jag gjort...  :-\
Prova att peta lite i gelén så att den släpper från glaset så brukar den ploppa ut när den är varm.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Saft som blir gelé
« Svar #15 skrivet: 18 aug-16 kl 15:51 »
Prova att peta lite i gelén så att den släpper från glaset så brukar den ploppa ut när den är varm.

Ok, ska testa!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Saft som blir gelé
« Svar #16 skrivet: 18 aug-16 kl 16:46 »
Japp, funkade utmärkt Christelle! Borde jag kunnat räkna ut själv...  :-[
En annan fråga - behöver jag sätta till mer bensoat när jag kokar om?
« Senast ändrad: 18 aug-16 kl 16:52 av Nettus »
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Saft som blir gelé
« Svar #17 skrivet: 18 aug-16 kl 16:57 »
Japp, funkade utmärkt Christelle! Borde jag kunnat räkna ut själv...  :-[
En annan fråga - behöver jag sätta till mer bensoat när jag kokar om?
Ja, bensoat ska aldrig koka utan tillsättas efter att koket är klart.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

356 gäster, 6 användare
xaelanar, Hantverkaren, kincop, Palle500, beekeepern, tangloppen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser