Det beror lite på vad du har att erbjuda de små rackarna...(plantorna, alltså) Själv har jag tillgång till ett garage som är ganska svalt, kanske en 10-15 grader och så har jag skaffat en massa lysrör. Fick dem från ett kontor som skulle kassera dem! Lysrör duger alldeles utmärkt till inomhusodling oavsett vad någon annan påstår. Man behöver inte köpa specialarmatur, eller speciella "växtlampor", jag har både dragit upp plantor och odlat inomhus om vintrarna i åratal med hjälp av vanliga simpla lysrör och det har funkat alldeles förträffligt. Det viktiga är att ljuset är kyligt, dvs att ljuskällan inte avger någon värme.
I mitt garage har jag just nu några tomatplantor från i somras, som fortfarande ger frukt. Det är en liten sort, buskkörsbärstomater, så de tar inte så stor plats. Målet är att hålla dem vid liv till jul, så jag kan få äta mina egna färska
tomater på julafton!
Har också några av sommarens chiliplantor där, de ger riklig skörd
fortfarande. Den sista paprikan skördade jag igår! Det är dock "inflyttlingar", har aldrig provat att köra tomater inomhus året om. fast det borde väl gå - de flesta tomater odlas väl just inomhus i växthus...?
Jag brukar odla kryddväxter också vid den här tiden, men jag har inte kommit igång än. De som har fungerat för mig inomhus är persilja, basilika, citronmeliss, gräslök, kommer inte på fler just nu...peta ner roliga kärnor kan man ju också göra, som manna föreslog. Brukar också ha några vitlöksklyfter nedstuckna i en kruka med jord så att man kan klippa av blasten som kryddgrönt - det är gott! Brukar ha i färsk vitlöksblastklipp när jag wokar. Den krukan kan du ha vid spisen, den behöver inte ha extra ljus. När klyftorna börjar se ynkliga och utsugna ut är det bara ut med dem på komposten och börja om med fräscha nya klyftor.
Så om du vill odla se till att skaffa lysrör och helst en något svalare plats om du har. Skulle inte rekommendera under 10 grader. Fast när du drar upp plantorna från frö kan du göra det i rumstemperatur.
Säkert finns det många här som kan betydligt mer om det här än jag, men så här brukar jag göra...