Alternativ.nu

Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: skrivet 27 jul-17 kl 19:06

Titel: Hovar
Skrivet av: skrivet 27 jul-17 kl 19:06
Precis som man kan förstå, att om en häst (särskillt unghäst och föl)  går utan skor, formas hovarna och även leder och ben efter hästens naturliga rörelser.
En häst med för kort hals får insidan av framhovarna. Nötta mer än utsidan, senor och brosk och benvävnad anpassar sig till denna form på hovarna.
Om man då verkar hovarna och ger dom en rak form som inte passar just den hästens naturliga rörelser, blir påfrestning på leder, senor och brosk stor.
Med andra ord, misshandel av häst.
Oavsett hur fint hovslagaren verkar hovarna.

Min egen häst går utan skor och hans hovar slits på ett naturligt sätt som passar honom och hans kropp.
Men det säger sig även självt, inte är det någon som verkar vildhästarnas hovar, tack vare att dom lever i en vild miljö, behövs det inte.
Underlaget sliter hovarna som dom ska vara, annat är det med ridskolehästar som hela tiden går på sågspån.

Fick den idiotiska frågan av djurskyddet, hur länge sen är hovarna verkade.
Det har igentligen ingen som helst betydelse, "hur länge sen" frågan är, behövs hovarna verkas eller inte.
Frågar man "när" hovarna verkades sist, är det som att säga, hästarna måste gå på sågspån 95% av tiden.
Om man ska bedömma utifrån tiden hovarna verkades sist, hästen är vanvårdad eller inte, är det som att säga, alla hästar som inte går på sågspån 95% av tiden är vanvårdade och bör avlivas eller omhändertas.

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 27 jul-17 kl 20:38
Det är väl bara att titta på dem om man har åtminstone basal kunskap.

En hovslagare som inte är en klåpare lär se detdär ändå.

Skor är också för att inte slita för mycket på hovarna om underlaget är felaktigt.

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: kurt skrivet 27 jul-17 kl 20:50
Du menar att din häst kan röra sig lika fritt som en vildhäst, och hen tvingas röra sig lika mycket som en vildhäst för att finna mat?
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Gamina skrivet 27 jul-17 kl 21:25
Visst kan din häst hovar vara ok utan verkning men jag tvivlar på att du har tillräcklig kunskap för att kunna avgöra det. Precis som i övriga trådar du startat så är det mest mumbojumbo som kommer fram. Dina slutsatser om varför hästen sliter var på hovarna är helt felaktiga och det där att hästen alltid sliter hovarna rätt för sin egen benställnig är en sanning med mycket modifikation.
Och som vanligt förväntar jag mig inte att du ska förstå utan skriver för att andra inte ska gå på din skitsnack.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 27 jul-17 kl 22:31
köttkyckling, om du inte vill bli tagen för ett 100% troll, jag vet att det går emot dina principer, men återigen: LÄS PÅ I RIKTIGA HANDBÖCKER!
Annars kommer ingen att ta dig seriöst.

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 28 jul-17 kl 19:29
Bästa underlaget för en häst ska vara torrt underlag.
Fuktigt underlag är inte bra för hovarna, och lika i bergstrakter är det för mycket sten, som sliter för mycket på hovarna.

Logiskt och lätt att förstå, utan att man ska behöva krångla till varenda detalj.

Svar på frågan om hästen automatiskt rör sig lika mycket i hagen som en vildhäst som tvingas leta efter mat.
Svar nej.
Därför får jag se till att hästen rör sig, så pass mycket att hovarna slits som dom ska.
Motsvarande en vildhäst som letar efter mat och blir jagad av vargflockar.

Vargflockar är bra för både hästar och natur, dels sållar dom bort de svaga och missbildade individerna på ett naturligt sätt, dels flyttar rovdjuren på hästflocken så den inte står kvar och betar för länge på samma ställe, så ungträdens bark tar mindre skada och kan växa upp.
Så man kan säga att vargflockar som jagar gräsätarflockar förhindrar och förebygger ökenspridning.
Det kan man förstå, utan att behöva vara professor.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 28 jul-17 kl 19:41
Inte heller behöver man vara professor för att begripa att en kunnig hovslagare bör få titta på hovarna regelbundet.

  (Även jag skriver för andra läsare än TS.)
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 28 jul-17 kl 19:57
Kan och vill man inte själv så.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: johe71 skrivet 28 jul-17 kl 21:17
Kan och vill man inte själv så.

doh!

det är ganska uppenbart att du inte kan något om hästar - så ta hjälp av någon som kan (och för hovarna är det en hovslagare)

Det är bara att hoppas att djurskyddet är snabba med att ta rätt beslut - för det verkar inte som att du är villig att ta till dig någon som helst kunskap från de som kan betydligt mer än dig om hästar
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 14 aug-17 kl 18:31
Här är det svaret om hovar som long rider guild skriver.
""
Unlike North America and Western Europe, who have developed an absolute fetish about shoeing every horse in sight regardless if they are standing idly in pastures or actually travelling on hoof damaging surfaces), other countries and cultures often have no history of hammering metal plates to horse's feet
.""

Är svar på det mesta om hovar.
Det var egentligen bara ardenners som drog vagn påväg som behövde skor från början.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skogaliten skrivet 14 aug-17 kl 20:11
Nu anmäler jag den här tråden.

Eftersom det riskerar att spridas desinformation om hästar även här.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: torpjens skrivet 14 aug-17 kl 21:31
 (:) Det kommer massor av anmälningar mot hästtrådarna. Motiveringarna till anmälningarna varierar men ingen av anmälningarna faller inom ramen för forumets regler.

En personlig åsikt som användare av forum utan moderatorsegenskaper är att köttkyckling är en enda användare och ni andra är ett helt gäng. Det är väl bara att argumentera emot?
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 14 aug-17 kl 21:53
Ja, det går att framföra argument, men om den ensamme medlemmen tydligt visar att hän inte tar till sig informationen, då ledsnar de flesta av oss.  Och ägnar oss åt trådstartare som verkligen vill veta något.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 14 aug-17 kl 22:03
Inte ens de starkaste ,friskaste och mest korrekt verkade hovar är avsedda att utstå bestraffningen av 12 timmar om dagen i ojämn terräng , bära på en människa på 100 kg , en sadel på 17 kg plus utrustning - dag efter dag . Påståendet att alla hästar alltid kan gå barfota under vilka omständigheter som helst om du följer en speciell lärares metod kan lätt avfärdas med lite erfarenhet och sunt förnuft .
Utflutna hovar ,rodnader på hovväggen och ojämnheter i hårlinjen är några av de indikationer på en obalanserad hov . Ibland kan uppenbara fel avlägsnas och hoven kommer synbarligen att bli starkare och du tror du har erhållit en balanserad hov. Men om vinklarna är fel sa kommer inte skadorna att visa sig förrän längre fram när hästen utvecklar artros eller någon annan sjukdom eller översträcker en sena, sa vi måste vara försiktiga och inte verka hoven på ett sådant sätt att riskerna för detta ökar. Som t.ex. att lämna alltför lång ta vilket ökar påfrestningen på djupa böjsenan . Ett mörkt blåmärke, som inte vill försvinna och syns på sulan på undersidan av hoven precis framför spetsen på strålen , kan vara en indikation på att tån är för lång. Det här blåmärket, som ofta misstas komma från att hästen trampat på en sten, orsakas av en belastning inne i hoven då främre delen på hovbenet pressas nedåt när hoven rullar över när hästen går

En hästs hov kommer att anpassa sig efter underlaget, sedan finns det genetiska skillnader på hur starka hovarna är. Vita hovar brukar vara mjukare och mindre tåliga än mörka osv.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 14 aug-17 kl 23:17
Då kan man säga med andra ord att europa och nordamerika har rätt angående hovar och resten av världen har fel?

Ett snabbt enkelt och rätt svar är att, rider man på mjuk mark behöver hästen inte skos.

Det hade varit ett enkelt svar om man bortser från vissa bergsfolk som rider sina (oskodda) hästar på stenig mark utan att hästarna behöver skos.
Frågan är om dom har ridit hästarna så pass länge att dessa utveklat hårda hovar.

Sen beror det även på hovens storlek, en stor hov slits inte lika fort, liksom längden på steget på hästen.
Många korta steg sliter mer än långa steg.
En oskodd mongolhäst hade inte kommit långt på europas asfaltsvägar.

Finns en bild på en japansk packhäst med bambusandaler, vilket är en bättre lösning i fall hovarna blir för slitna, då växer dom till sig under tiden hästen går i sandaler.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 15 aug-17 kl 00:23
Om man går barfota på grus dagligen så går det bra, men går man barfota på gräs normalt och sedan springer på grus så går det illa. Samma med hästen. Tror det var Grekerna som lät sina hästar gå på sjösten och härda hovarna innan de skulle i fält.

Här slet vi snabbt ut hovarna på en häst som gått på mjuk mark när vi trodde att det skulle gå att ta en liten tur med vagnen. En kamrat som rider mycket hade bara sin häst skodd fram eftersom bakhovarna klarade nötningen, men inte framhovarna.

Osäker, men tror inte asfalten sliter oskodda hovar så mycket. I vilket fall som helst så har man bättre grepp med bara hovar där.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 15 aug-17 kl 03:13
Här är det svaret om hovar som long rider guild skriver.
""
Unlike North America and Western Europe, who have developed an absolute fetish about shoeing every horse in sight regardless if they are standing idly in pastures or actually travelling on hoof damaging surfaces), other countries and cultures often have no history of hammering metal plates to horse's feet
.""

Är svar på det mesta om hovar.
Det var egentligen bara ardenners som drog vagn påväg som behövde skor från början.
Du verkar ha fått mycket om bakfoten så som du resonerar . Var för skulle det bara vara ardenner som drog vagnar och ha skor menar du . Det är så långsökt som det bara kan . Vagnshästar har funnits i alla tider av olika raser så nog har det behövts skor på mer än ardenner . Till och med vikingarna hade skor på sina hästar .
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: malarmaster skrivet 15 aug-17 kl 09:57
Då kan man säga med andra ord att europa och nordamerika har rätt angående hovar och resten av världen har fel?

Ett snabbt enkelt och rätt svar är att, rider man på mjuk mark behöver hästen inte skos.

Det hade varit ett enkelt svar om man bortser från vissa bergsfolk som rider sina (oskodda) hästar på stenig mark utan att hästarna behöver skos.
Frågan är om dom har ridit hästarna så pass länge att dessa utveklat hårda hovar.

Sen beror det även på hovens storlek, en stor hov slits inte lika fort, liksom längden på steget på hästen.
Många korta steg sliter mer än långa steg.
En oskodd mongolhäst hade inte kommit långt på europas asfaltsvägar.

Finns en bild på en japansk packhäst med bambusandaler, vilket är en bättre lösning i fall hovarna blir för slitna, då växer dom till sig under tiden hästen går i sandaler.
vet inte vilka källor du läser men du har fått det mesta om bakfoten(!).

Hästskor "uppfanns" i europa av kelter och galler och fynd har gjorts från 300-talet efter Kr.
Hästskon möjliggjorde att man kunde sätta upp ryttarstyrkor som kunde förflytta sig långt och det bidrog bl.a till romerska rikets fall. romarna hade nämligen inget kavalleri av värde och la inte ner någon möda på att utveckla det.
För Asiens del finns belägg för hästskor hos ryttarfolket hunnerna som också plågade europa på tidig medeltid,fynd från 800-talet visar att hästskor användes på deras hästar. kina hade inte heller i likhet med romarriket något kavalleri men tvingades till det när ryttarfolken från norr hotade Kina. Man räknar med att kring 900-talet var hästskor i allmänt bruk.
Japan lär dessutom ha haft en egen utveckling och låg lite före men hästen var där bara avsedd för adeln.
araberna lärde sig av hunnerna och hästskor var i allmänt bruk tidig medeltid.
För Sveriges del finns det fynd från vikingatid.
Nord/sydamerika hade inga hästar förrän spanjorerna införde dem på 1500-talet och Nordamerikas historia är ju liktydig med den europeiska utvecklingen med kolonisering.Indianernas första erfarenheter av hästar kom med de förvildade hästar som smitit från de vita.Men i stort är det 1800-tals historia i samband med att europeerna trängde västerut och koloniserade kontinenten. Med hjälp av skodda hästar....

ardennern infördes till Sverige 1873 . 5 minuter på google och man fick lära sig lite historia och hästkunskap.
före den smidda skon förekom sandaler av brons och läder så problemet med slitage förekom i alla kulturer som använde häst.

ett tips,köttkyckling. läs fakta och inte ett selektivt val av litteratur. man lär sig så mycket mer då.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: VS skrivet 15 aug-17 kl 11:10
" One whose arrows are sharpened, and all his bows are bent, THE HOOFS OF HIS HORSES ARE REGARDED LIKE FLINT, and his wheels like the tempest." Isaiah 5:28
 
Kanske pratar här om hästskor eller är det bara en metafor? I vilket fall som helst bevisar det här att konditionen av hästhovar har varit någonting väldigt viktig för tama hästar i fångenskap under mänskliga förhållanden redan då.   

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: WP skrivet 15 aug-17 kl 12:24
(:) Det kommer massor av anmälningar mot hästtrådarna. Motiveringarna till anmälningarna varierar men ingen av anmälningarna faller inom ramen för forumets regler.

En personlig åsikt som användare av forum utan moderatorsegenskaper är att köttkyckling är en enda användare och ni andra är ett helt gäng. Det är väl bara att argumentera emot?

Hej Jens,
Kan inte du för tydlighetens skull dra forumreglerna då? Jag vet att jag har läst att forumet om Brukshästar skulle gälla hur man brukar hästen i självhushållningen, likaså skulle hundforumet gälla frågor om hur man använder hunden i arbetet och övriga frågor hänvisades till andra siter. Har det ändrats?

Min mening är att det är välkommet att ställa frågor om djurhållning, be om hjälp om man anser skrivna lagar svårtolkade, hjälp att förstå vad djurskyddet säger, vad litteraturen eller veterinärer menar och be om tips om hur man skapar bästa förutsättningar för sina djur. Också dela med sig av egna erfarenheter och tips men då får man vara beredd på konstruktiv kritik.

Hur en hästs hovar ska skötas och hur den ska utfodras är reglerat i lag, Länsstyrelsen har till uppgift att se till att det följs. Att i ett forum sitta och hitta på egna argument och ange dessa för sanningar utan någon som helst samspel med övriga medlemmar och ämnena och inläggen därtill inte gäller hur man bäst använder hästen i självhushållningen tycker jag är motivering nog att stänga trådarna.

Att trådarna, som andra redan skrivit, gör andra medlemmar upprörda och ledsna borde också vara ett argument som räknas. I alla fall om vi nu är flera som anmäler en och samma medlem.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 15 aug-17 kl 12:28
Du verkar ha fått mycket om bakfoten så som du resonerar . Var för skulle det bara vara ardenner som drog vagnar och ha skor menar du . Det är så långsökt som det bara kan . Vagnshästar har funnits i alla tider av olika raser så nog har det behövts skor på mer än ardenner . Till och med vikingarna hade skor på sina hästar .

Därför att ryttare tar inte vägen, mer än stundtals.
Annars hade dom lika gärna eller ännu hellre åkt gig bakom hästen, går snabbare och kan ta mycket mer packning men inte lika bra i svår terräng.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: malarmaster skrivet 15 aug-17 kl 13:16
" One whose arrows are sharpened, and all his bows are bent, THE HOOFS OF HIS HORSES ARE REGARDED LIKE FLINT, and his wheels like the tempest." Isaiah 5:28
 
Kanske pratar här om hästskor eller är det bara en metafor? I vilket fall som helst bevisar det här att konditionen av hästhovar har varit någonting väldigt viktig för tama hästar i fångenskap under mänskliga förhållanden redan då.
kan vara någotdera men primitiva hästskor fanns ju även innan järnet kom. givetvis har man haft bekymmer om sin häst även förr och särskilt inom ett rytteri där hästens kondition många gånger var helt avgörande för en strid.
jämförbart är korstågen där de kristnas tunga rytteri (den bepansrade riddaren) var det främsta vapnet men många slag förlorades trots det pga hästarnas minskade uthållighet då de i ett varmt klimat och en tung ryttare inte orkade strida särskilt länge. rytteriets framgång berodde just på den kraft som man la i ett anfall där man med hjälp av farten bröt igenom arabernas linjer. när kraften/orken tagit slut var de oftast ett lätt byte för arabernas bågskyttar.
på denna tid var alla hästar skodda och det var också en förutsättning för långa marscher.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: SussiloII skrivet 15 aug-17 kl 13:32
Hur en hästs hovar ska skötas och hur den ska utfodras är reglerat i lag, Länsstyrelsen har till uppgift att se till att det följs. Att i ett forum sitta och hitta på egna argument och ange dessa för sanningar utan någon som helst samspel med övriga medlemmar och ämnena och inläggen därtill inte gäller hur man bäst använder hästen i självhushållningen tycker jag är motivering nog att stänga trådarna.

Att trådarna, som andra redan skrivit, gör andra medlemmar upprörda och ledsna borde också vara ett argument som räknas. I alla fall om vi nu är flera som anmäler en och samma medlem.

Instämmer helt! De här trådarna drar ner forumet på en låg nivå som det verkligen inte förtjänar.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 15 aug-17 kl 14:29
Varenda hovslagare vill självklart inte höra att man inte behöver sko en ridhäst.
Ska man då försöka hitta på så många anledningar som möjligt för att man ska sko en ridhäst, även om det inte behövs?

Är en hästs hovar dåliga och oanvändbara ska man givetvis göra något åt det, men inte annars.

WP kan lika gärna vara en person med många användarnamn, som försöker skapa en majoritet.
Men en majoritet behöver inte ha rätt.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 15 aug-17 kl 14:47
Vet du varför det inte finns vilda hästar med dåliga hovar? De har dött p.g.a av att de inte klarat sig. Hälta gör att de inte kan söka mat och sakta svälter ihjäl eller så blir de tagna av rovdjur när de inte hinner springa bort.

Förr kunde hästar stå månader i hage eller blev slaktade då de blev halta då de inte kunde arbeta. En felaktig hov syns på hela hästen.

Vissa hästar kan tidvis klara sig bra utan skor men då och då kan de behöva skor då deras fötter gör ont.

Man ska aldrig låsa sig utan det finns många lösningar på ett problem, och då t,ex att en häst kan behöva skos efter konstens alla regler när fötterna är nedslitna.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 15 aug-17 kl 15:49
https://www.youtube.com/watch?v=UcONbiv34xA (https://www.youtube.com/watch?v=UcONbiv34xA)

https://www.youtube.com/watch?v=uLEdy76UUCk (https://www.youtube.com/watch?v=uLEdy76UUCk)
Ja det var alt riktiga amatörer .
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 15 aug-17 kl 16:02
Hej Jens,
Kan inte du för tydlighetens skull dra forumreglerna då? Jag vet att jag har läst att forumet om Brukshästar skulle gälla hur man brukar hästen i självhushållningen, likaså skulle hundforumet gälla frågor om hur man använder hunden i arbetet och övriga frågor hänvisades till andra siter. Har det ändrats?

Min mening är att det är välkommet att ställa frågor om djurhållning, be om hjälp om man anser skrivna lagar svårtolkade, hjälp att förstå vad djurskyddet säger, vad litteraturen eller veterinärer menar och be om tips om hur man skapar bästa förutsättningar för sina djur. Också dela med sig av egna erfarenheter och tips men då får man vara beredd på konstruktiv kritik.

Hur en hästs hovar ska skötas och hur den ska utfodras är reglerat i lag, Länsstyrelsen har till uppgift att se till att det följs. Att i ett forum sitta och hitta på egna argument och ange dessa för sanningar utan någon som helst samspel med övriga medlemmar och ämnena och inläggen därtill inte gäller hur man bäst använder hästen i självhushållningen tycker jag är motivering nog att stänga trådarna.

Att trådarna, som andra redan skrivit, gör andra medlemmar upprörda och ledsna borde också vara ett argument som räknas. I alla fall om vi nu är flera som anmäler en och samma medlem.
Instämmer helt . Dessa trådar som en vis TS har startat är  katastrofala dom följer inte djurskyddslagen eller ens sunt förnuft på något vis . 
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 15 aug-17 kl 16:10
Därför att ryttare tar inte vägen, mer än stundtals.
Annars hade dom lika gärna eller ännu hellre åkt gig bakom hästen, går snabbare och kan ta mycket mer packning men inte lika bra i svår terräng.
Suck säger ja bara .Du har uppenbarligen inte fatta vad ja fråga .
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 15 aug-17 kl 16:20
Var någonstans i djurskyddet står att hästen måste ha skor, det kan jag inte tänka mig att det skulle göra.
Om hästens hovar är så pass nerslitna att den behöver skos, ska den självklart antingen skos, eller få vila och återhämta sig tills hovarna växt ut igen.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 15 aug-17 kl 16:39
Var någonstans i djurskyddet står att hästen måste ha skor, det kan jag inte tänka mig att det skulle göra.
Om hästens hovar är så pass nerslitna att den behöver skos, ska den självklart antingen skos, eller få vila och återhämta sig tills hovarna växt ut igen.
Du har fortfarande inte fatta min ursprungliga fråga . Alltså är det rätt meningslöst att ens försöka föra en dialog med dig. 
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 15 aug-17 kl 18:06
Ardenner var bara ett exempel på en tung hästras som behöver skos, av anledning att den går hela tiden på väg, när den drar vagn, och då slits hovarna hårt.
Hade en häst förut som reds varje dag, och den skoddes aldrig, och hovarna var hur fina som helst.
Den verkades inte heller.
Aldrig, förutom en eller två gånger, reds den på asfalt.
0,099% asfalt.
Bara av den anledningen att den inte var skodd.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skogaliten skrivet 15 aug-17 kl 20:21
Hej Jens,
Kan inte du för tydlighetens skull dra forumreglerna då? Jag vet att jag har läst att forumet om Brukshästar skulle gälla hur man brukar hästen i självhushållningen, likaså skulle hundforumet gälla frågor om hur man använder hunden i arbetet och övriga frågor hänvisades till andra siter. Har det ändrats?

Min mening är att det är välkommet att ställa frågor om djurhållning, be om hjälp om man anser skrivna lagar svårtolkade, hjälp att förstå vad djurskyddet säger, vad litteraturen eller veterinärer menar och be om tips om hur man skapar bästa förutsättningar för sina djur. Också dela med sig av egna erfarenheter och tips men då får man vara beredd på konstruktiv kritik.

Hur en hästs hovar ska skötas och hur den ska utfodras är reglerat i lag, Länsstyrelsen har till uppgift att se till att det följs. Att i ett forum sitta och hitta på egna argument och ange dessa för sanningar utan någon som helst samspel med övriga medlemmar och ämnena och inläggen därtill inte gäller hur man bäst använder hästen i självhushållningen tycker jag är motivering nog att stänga trådarna.

Att trådarna, som andra redan skrivit, gör andra medlemmar upprörda och ledsna borde också vara ett argument som räknas. I alla fall om vi nu är flera som anmäler en och samma medlem.

Instämmer...
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 15 aug-17 kl 20:43
Ardenner var bara ett exempel på en tung hästras som behöver skos, av anledning att den går hela tiden på väg, när den drar vagn, och då slits hovarna hårt.
Hade en häst förut som reds varje dag, och den skoddes aldrig, och hovarna var hur fina som helst.
Den verkades inte heller.
Aldrig, förutom en eller två gånger, reds den på asfalt.
0,099% asfalt.
Bara av den anledningen att den inte var skodd.
Man skor efter behov och om du hade varit seriös så hade du skrivit tunga raser då hade ja förstått dig bättre  . Om du aldrig verka den hästen så undrar ja hur den hästen såg ut på sina fötter  egentligen det hade varit intressant att se . Alla hästar som går mycket på väg behöver skos . Inte ens dom snabbare och lättare hästar som drog post passagerare vagnar  var oskodda eller för den delen  lilla shettisen som var tvungen att slita i gruvorna . Samma gäller hästar i arbete vadet än må vara så är dom skodda om man använder dom kontinuerligt . Inte ens vikingarna red barfota före jämnan .
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Uddabudda skrivet 15 aug-17 kl 21:52
Här finns reglerna:

http://www.alternativ.nu/index.php?page=regler (http://www.alternativ.nu/index.php?page=regler)


Hej Jens,
Kan inte du för tydlighetens skull dra forumreglerna då? Jag vet att jag har läst att forumet om Brukshästar skulle gälla hur man brukar hästen i självhushållningen, likaså skulle hundforumet gälla frågor om hur man använder hunden i arbetet och övriga frågor hänvisades till andra siter. Har det ändrats?

Min mening är att det är välkommet att ställa frågor om djurhållning, be om hjälp om man anser skrivna lagar svårtolkade, hjälp att förstå vad djurskyddet säger, vad litteraturen eller veterinärer menar och be om tips om hur man skapar bästa förutsättningar för sina djur. Också dela med sig av egna erfarenheter och tips men då får man vara beredd på konstruktiv kritik.

Hur en hästs hovar ska skötas och hur den ska utfodras är reglerat i lag, Länsstyrelsen har till uppgift att se till att det följs. Att i ett forum sitta och hitta på egna argument och ange dessa för sanningar utan någon som helst samspel med övriga medlemmar och ämnena och inläggen därtill inte gäller hur man bäst använder hästen i självhushållningen tycker jag är motivering nog att stänga trådarna.

Att trådarna, som andra redan skrivit, gör andra medlemmar upprörda och ledsna borde också vara ett argument som räknas. I alla fall om vi nu är flera som anmäler en och samma medlem.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 15 aug-17 kl 22:30
Man skor efter behov och om du hade varit seriös så hade du skrivit tunga raser då hade ja förstått dig bättre  . Om du aldrig verka den hästen så undrar ja hur den hästen såg ut på sina fötter  egentligen det hade varit intressant att se . Alla hästar som går mycket på väg behöver skos . Inte ens dom snabbare och lättare hästar som drog post passagerare vagnar  var oskodda eller för den delen  lilla shettisen som var tvungen att slita i gruvorna . Samma gäller hästar i arbete vadet än må vara så är dom skodda om man använder dom kontinuerligt . Inte ens vikingarna red barfota före jämnan .

Då är vi överens.
Har tyvärr inga bilder, men jag kratsa hovarna varje dag, och dom var fina.
Så fina som hovar kan vara.
Det första jag märkte i skillnad när jag tog upp hoven på en häst som var verkad, var att det finns ju ingen hov kvar, allt är nerslipat till botten.
Nästan så kratsen halkar utanför kanten, för det fanns ingen kant.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 15 aug-17 kl 22:53
Då är vi överens.
Har tyvärr inga bilder, men jag kratsa hovarna varje dag, och dom var fina.
Så fina som hovar kan vara.
Det första jag märkte i skillnad när jag tog upp hoven på en häst som var verkad, var att det finns ju ingen hov kvar, allt är nerslipat till botten.
Nästan så kratsen halkar utanför kanten, för det fanns ingen kant.
Du är det ja ja är inte överens med dig . Med det så avslutar ja diskussionen med dig .
 
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 16 aug-17 kl 21:14
Det här med hovar är en gåta, men jag kan säga så här.
Destå mer man pillar ju värre blir det.
Unghingsten som jag red in när jag var barn hade hovar som ett nyfött föl, alla konturer skarpt synliga på minsta lilla detalj hur hoven var uppbyggd.
Nyverkade hovar ser inte alls ut på det viset.
Har man en gång börjat verka föl, måste man fortsätta för att hovarna ska se fina ut.
Det är främst den här spjutspetsen inne i hoven jag syftar på.

En häst som inte blivit verkad trampar inte på denna detalj, utan belastningen hamnar helt på delen av hoven som ser ut som en sko.
Medans på en verkad häst, verkar det som denna "spjutspets" växer på sig och bildar någon slags trampdyna.
Därför jag blev så förvånad, nästan chockad när jag lyfte på hoven första gången på min nuvarande häst,och det var då inte många veckor sen den blev verkad.
Det känns inte bra, usch och fy.
Det var efter jag precis köpt häste, hade ju förväntat mig att få se samma hovar som på min barndomshäst.
Men jag trodde det var fastgrott smuts.


Ok, en helt annan sak att fils till hovarna om dom inte slits tillräckligt.
Men då filar man på den delen som ser ut som en hästsko.
Själva spjutspetsen inne i hoven rör man inte, inte ens med kratsen.
Så fick då jag lära mig.

Själva spjutspetsen i hoven på min häst ser förfärlig ut, och tacka fan för det.


Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 16 aug-17 kl 21:30
Så här ska det se ut, fast då på en häst som inte är skodd.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 16 aug-17 kl 21:58
Då är frågan, var vänder man sig om man vill ordna hovarna på sin häst, men inte vill att dom ska verkas?
Kan det vara så att man måste ta saken i egna händer.
Först och främst ett rejält fotbad "hovbad" som mjukar upp och löser upp allt där, så man får en uppfattning av vad man kan göra åt saken.
Kan bli klurigt att få hästen att stå kvar med ett bakben i en hink vatten.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 16 aug-17 kl 22:32
Trassla nu inte med vattenspilta förrän du åtminstone kan skilja mellan trakt och stråle!   ::)

Gammal hippologisk visdomsregel
Sätt alltid gamla ryttare på unga hästar, och låt unga ryttare rida på gamla hästar!
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 16 aug-17 kl 22:48
Nu när du säger det, stråle är det nog jag menar.
Hur som helst hade jag turen att få se hoven på en ung häst som den ska se ut.

För att få upp strålen från marken, kan man ju sko hästen.
Men jag gillar inte tanken att det är spikar genom hoven, tänk om det kommer in vatten och börjar ruttna.
Så lösninge är vanliga skor till hästen, som han kan gå i, det enda jag behöver göra är att ta av skon och fila bort "tån", tills hoven vuxit i höjd, och strålen inte längre tar i marken.
Skorna är rätt dyra, och hästen har fyra ben, men vad gör man inte.
Inte tänker jag dra mig för att köpa finskor till hästen om han är sjuk i hovarna, och behöver sådana för attbli frisk.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 16 aug-17 kl 23:07
Efter att trakten och bäranden vuxit ut, behöver hästen inte gå runt och trampa sig på ballen och strålen.
Som nu har han trampat så mitstrålfåra, stråle och ballen är helt platt, och har vuxit ihop till ett stycke.
Och då är verkaren där med kniv och skär form på det igen, och så upprepas det, en ond cirkel.
Nu får det vara slut på detta, nån måtta får det vara.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 16 aug-17 kl 23:23
En förklaring till varför han beter sig så konstigt kan vara att han har ont i ballen.
Det är det han har försökt visa hela tiden.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 16 aug-17 kl 23:59
Ett par träskor kanske hade varit bäst.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 17 aug-17 kl 08:20
Det bästa är nog om du tar kontakt med någon kunnig, helst en som gillar det här med barfotahästar, och ber denne titta på kusens fötter. Det finns hästar som sliter ned sina hovar på gräs utan ryttare, och det finns de som har så hårda hovar att de inte behöver skor. Vi har haft båda sorterna och provat det mesta för att kunna använda kusen med de sköra hovarna. Frun gick en kurs hos en som kunde hovar, Ove Lind  http://www.sundhast.se/index.htm (http://www.sundhast.se/index.htm)   som verkade vara värd pengarna.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 17 aug-17 kl 09:19
Tycker det låter smått otroligt att det skulle vara så stor skillnad i hovmaterial på olika raser.
Om du tänker dig en nagel, så är en verkad hästs hov som en väldigt kortklippt nagel, nästan in till köttet.
Om du testar att klippa nageln så kort som möjligt och sen slår med fingrarna (naglarna) i bordet med den handen, som du spelar piano.
Inte särskillt skönt, samma känsla för en häst med verkade hovar, som måste trampa på sin ballle hela tiden.
Ballen blir som en slags sårskorpa till slut, och det är den sårskorpan verkaren är på med sina knivar och formar.
Hade han gett fan i den från början (som på min första häst) hade allt varit frid och fröjd.
Och för att komma ifrån problemet är en utav lösningarna att sko hästen, och därmed få ballen från marken.
Förbannat, hade jag vetat det från början, hade jag letat efter en häst med orörda, overkade hovar.
Men nu känns det orättvist mot hästen att inte försöka ordna hovarna, då utan att verka eller sko med järnskor.
Frågan är ju om ballen någonsin blir frisk igen, eller om den är för evigt förstörd (invalidiserad).
Med ballen menar jag självklart även strålen, om den kan bli som den var från början.
Som det ser ut nu ser strålen väldigt konstig ut.
Men jag är säker på att den kan bli frisk, även om det tar lång tid.


Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 17 aug-17 kl 09:55
Det är inte bara ras som styr, även inom samma ras kan det vara stor skillnad. Som någon nämnde, vita hovar är generellt sämre än svarta t ex. Den häst vi hade som hade klena hovar var just den rasen som användes som kavallerihäst, och jag tror inte att alla kavallerihästar hade sådana hovar för då hade det bara funnit fotfolk.

Din liknelse med fingrar haltar lite eftersom våra naglar inte orkar någon direkt belastning. Skall du slå hårt med fingertopparna får du räkna med att träna upp dem, och det är inte nageln du använder då.

Om ingen slagit av hovbenet och din häst har bra hovar så kommer det att ordna sig, men du behöver hjälp av någon som kan. Och det är bäst nu, inte om två år när hästen vuxit färdigt och du skall börja använda honom. Har du då gjort fel blir det svårare att rätta till. Och har du satsat tid på en häst som inte har bra hovar så kan du få hålla på hur mycket som helst och ändå ha en halt häst. Vissa gånger behöver man hjälp för att kunna göra rätt i fortsättningen själv.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 aug-17 kl 10:59
Även våra naglar är olika.  Somliga har sköra naglar, andra starka.  Jag har under mitt eget liv upplevt båda delarna.  Såtillvida är vi lika, vi och hästarna.  Men en hästhov är ändå inte en människonagel.  Bara samma material från början.

  För övrigt har jag lärt mig att strålen ska nå marken.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 17 aug-17 kl 12:16
Hästen har med all sannolikhet för långa tår efter som han trampar sig på ballarna. Ta ut en hovslagare det är det enda rätta så den stackars hästen slipper plågas mera .
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 17 aug-17 kl 13:53
Varför hovslagaren rensar upp ballen på hästen är helt enkelt för att se att det inte finns djupa sprickor som kan innehålla skit, som också då är en bra grogrund för bakterier. Bakterierna kan i sin tur fortsätta in i hoven på din häst om det här fickorna inte klaras upp och hästen kan få hovbensröta vilket är en dödsdom för hästen. Utan hovben ingen häst.
Man rensar ur strålen och strålfårorna av samma anledning att det inte ska bildas djupa fickor som kan husera bakterier som ger strålröta, ibland kan hela strålen ramla bort av rötan och det krävs behandling med kemikalier och skor med sula under tiden för att strålen ska nå marken och få den där motionen som krävs.

Tror inte heller egentligen att om hästen kliver sig på ballen att det sker "på marken" det är vanligare om hästen rör sig och är mycket vanligt med hästar som har för långa tår. Om hästen inte kan rulla upp framhoven nog snabbt kommer bakhoven att slå i framhoven. Man löser det genom att korta in tån så framfoten blir snabbare och hinner undan för bakfoten.
Långha fötter eller mycket som sticker utanför den sk vita-linjen(eller bärranden som den också kallas) i hoven gör att den vita linjen breddas och då får man en ficka även där och då blir det ett hålrum mellan den yttre delen av hoven och den inre, även det kan ge bärrandsröta. Hela yttre delen av hoven kan lossna om det inte behandlas i tid.

Om du tittar på en korrekt hov så är den kanske lite utfluten men med bärranden ca en cm från kanten av hoven. I annat fall är hoven förväxt och något har varit fel. För mycket protein i foderstaten eller vildhästens mat kan ge ökad hovtillväxt och då ge problem oavsett om hästen är tam eller vild.
Hovväxten beror även på hur hästen har fötts upp,  har den bara stått på stall och kanske i sitt eget piss och skit kan du vara säker på dålig hornkvalite då det fräter av syrorna i avföringen, om hästen istället stått på rent underlag men mest inne och då torr kutterspån så kommer hästen att få torra hovar som kan vara både hårda och spröda och även kan spricka . Har hästen gått mycket i hage, hur såg hagen ut? Hade den både platser med fuktigare och mjukare mark att gå på eller var det bara en sandhage? Fanns dt platser som var riktigt hårda nästan som cementerat? Hur var mineralhalten i jorden där hästen gick på bete, fick hästen i sig alla mineraler där eller fattas det, eller gavs hästen extra kalk på kalkrikt bete, vilket kan skada benstommen och då även ben och hovar.

Det är mycket som bestämmer hur hästen blir, även dennes egna gener. Och har vi en häst i stallet så är det vår plikt att se till att man gör allt för att hjälpa den inte bara tro att naturen läker allt det gör den inte inte så länge som vi håller den i vår vår. I frihet som vild så har naturen tagit hand om hästen på ett eller annat sätt om den inte varit frisk.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Luttenburken skrivet 17 aug-17 kl 15:22
Herrejösses, det här var den konstigaste hovtråd jag någonsin läst! köttkyckling, sluta dra ogrundade slutsatser, det är uppenbart att du kan noll om hur en hästhov fungerar!! Anlita en hovslagare omedelbums! Inte undra på att du har haft djurskyddet ute och dom frågade hur länge sedan hästen blev verkad... Visserligen är det just där det enda ställe jag håller med dig, det är väldigt induviduellt en häst behöver verkas. Min tävlingshäst verkas just nu varann-tredje vecka, gammelmärren som inte längre finns ca 3 gånger om året. Men DU är inte i närheten kunning nog att avgöra det!
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 17 aug-17 kl 16:32

Nej ballen tar inte i marken om hoven är tillräckligt hög.
Hade den tagit i marken på min förra häst hade den inte varit så fin, det är ju det den blir ful av, att den tar i marken.
Och måste verkas för att se fin ut.
Ja tårna på bakbenen är för långa och måste filas ner.
Även lite på fram.
Tårna på bakbenen pekar utåt när han står still.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Håkan B skrivet 17 aug-17 kl 18:01
Nej ballen tar inte i marken om hoven är tillräckligt hög.
Hade den tagit i marken på min förra häst hade den inte varit så fin, det är ju det den blir ful av, att den tar i marken.
Och måste verkas för att se fin ut.
Ja tårna på bakbenen är för långa och måste filas ner.
Även lite på fram.
Tårna på bakbenen pekar utåt när han står still.
Herre jävlar vad är det för fel på dig ? Kan du inte skilja på ballar och stråle . Ballarna ska väl för höge farao inte ta i marken utan det är ju strålen . Med för långa tår slå i tån i ballarna enkel matematik. Så för skjutsningen se till så en hovslagare kortar tån kontinuerligt . Ursäkta men du visar ingen som hällt empati för hästen så som du resonerar utan bara kör ditt patos uran att ta hänsyn till hästen .
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 17 aug-17 kl 18:28
"Utan hovar ingen häst"
Ta ut en hovslagare omedelbart!
Du kommer garanterat totalförstöra den hästen!
Om en häst inte verkas så går hovarna sönder. Bitar slås bort och bakterier kommer in.

Hoppas verkligen ingen som läser hens inlägg tror på den idioten!
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Luttenburken skrivet 17 aug-17 kl 18:54
Nej ballen tar inte i marken om hoven är tillräckligt hög.
Hade den tagit i marken på min förra häst hade den inte varit så fin, det är ju det den blir ful av, att den tar i marken.
Och måste verkas för att se fin ut.
Ja tårna på bakbenen är för långa och måste filas ner.
Även lite på fram.
Tårna på bakbenen pekar utåt när han står still.

Du har fortfarande inte ett rätt!
Har aldrig sett en balle gå i marken även om hästen varit hårt verkad, antingen menar du stråle eller så är din häst vanskapt!
Går däremot strålen i marken är det bara possitivt, läs på om hovmekanismen innan du uttalar dig mer om det!
Att baktårna pekar uttåt kan innebära många olika saker, bl.a exteriör, träning och verkning. Är tårna dessutom långa som du skriver försämrar det benställningen ytterligare.
Med största sannolikhet behöver hela din hästs hovar verkas, inte bara tårna, åyerigen, läs på om hovmekanismen!!
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 18 aug-17 kl 10:02
Så här skriver ett hovslagarföretag.

En helt korrekt häst som går på ett perfekt underlag och sliter hovarna perfekt skulle i teorin inte behöva verkas, men det är en utopi. Hästar idag går oftast  inte så mycket, de står ofta inne, äter mycket mat med gott om protein i och sliter inte hovarna tillräckligt.

 

Så enligt det företaget överlever vildhästar enbart på sådana ställen med idealiskt underlag?
Hur överlevde den nordiska skogshästen i så fall i skogen.
Ofta är inte alltid, men företaget verkar gärna även hästar som ofta går mycket och som oftast inte står inne och äter mycket protein.
Hur går det ihop, kan det vara så att man påstar att hästar måste verkas för att man ska tjäna pengar på dom?

Samma företag skriver

-syns man inte finns man inte
 
-finns det en marknad -fyll den
 
-finns det ingen marknad -skapa en
 
-att inte marknadsföra, för att spara pengar, är detsamma som att stanna klockan för att




Och en annan intressant sak, som någon sa här om rovdjur, att dessa tar dom overkade vilda hästarna.
Rovdjuren måste få väldigt mycket mat i så fall, om hästarna blir sjuka om dom inte verkas.

Det finns en vild flock väldigt stora donhästar på 200-400 djur på en ö i ett flodsystem.
Dit kommer inga vargar eller andra rovdjur (även om det skulle behövas).
Dessa hästars vän och fiende är den kalla årstiden och torkan.
När det blir så många djur att ön inte kan förse alla med mat, dör stora delar (1/3) av flocken, så fort det blir klimatskillnader.
Dom starkaste överlever, svaga, sjuka, gamla och unga dör.
Sen börjar en ny period av överflöd.
Hur klarar då sig dessa hästar utan att bli verkade (och utan att rovdjur genast äter upp hästar som inte blivit verkade) efter som rovdjur inte finns där.
Min uppfattning är att ingen (kanske någon enstaka) av dessa 200-400 hästar har problem med hovarna.
Eller så skulle alla gå runt och halta (eftersom inget rovdjur genast äter dom halta hästarna i vilda flockar, och därför gör att man aldrig ser sådana i en vild flock.)
Så rovdjursteorin att man inte ser haltande hästar i vilda flockar pga dessa inte blivit verkade är ren fantasi.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Gamina skrivet 18 aug-17 kl 10:29
Nu sätter du likhetstecken mellan att överleva och att må bra.
I naturen fungerar det så att en hästs hovar växer. Om hästen rör sig på mark som tex är för mjuk så blir de för långa. Då tån växt ut på tok för långt så bryts den av. Brottet kan ske så att hoven fortfarande är för lång, på rätt ställe eller för långt in. Brottet kan givetvis även bli snett så att det skapas snedbelastningar. Det här sliter väldigt hårt på djurens leder och senor men de överlever. Vissa individer dör givetvis pga hovproblem. I naturen har hästen två mål. Det första är att överleva. Det andra är att föröka sig. En häst med för dåliga hovar klarar inte av att överleva och sprider därför inte sina gener vidare.
När vi tar hand om hästen så ser vi det inte som acceptabelt att våra djur går runt och har ont men överlever. Vi ser det inte heller som acceptabelt att djur med sämre hovar dör pga dem. Hästen har hos oss dessutom fått en tredje uppgift nämligen att arbeta. En häst som har ont i fötterna arbetar väldigt dåligt.
Så länge djuren är vilda och bara har sina två naturliga uppgifter att sköta så "klarar" de sig utan hovvård (eller så gör de inte det). När vi lägger oss i blir hovvård nödvändig om inte annat så av djurskyddmässiga skäl.
I texten ovan saknas all information om snedslitning av hovar pga benställning och vad det ställer till med.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 18 aug-17 kl 10:41
Så du föreslår att samla in välgörenhet så vi kan skicka hovslagare till ön, för att vildhästarna ska må bättre?
Då måste det ju vara ovanligt friska hästar på den ön, eftersom alla sneställda dött ut för länge sedan och inte spridit sina gener vidare.
Är inte även tandborstning viktigt, eftersom hästar kan få dåliga tänder?.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Luttenburken skrivet 18 aug-17 kl 10:57
Så du föreslår att samla in välgörenhet så vi kan skicka hovslagare till ön, för att vildhästarna ska må bättre?
Då måste det ju vara ovanligt friska hästar på den ön, eftersom alla sneställda dött ut för länge sedan och inte spridit sina gener vidare.
Är inte även tandborstning viktigt, eftersom hästar kan få dåliga tänder?.

Bara för att vissa vilda djur far illa och behöver inte våra tamdjur göra det!
Om man nu vill syssla med viltvård så är det väl bättre att helt enkelt skjuta av alla hästarna där som har dåliga hovar? Bättre för rasen, bättre för ekonomin, bättre för det vilda djuret som slipper stressas vid hanteringen. Med din sneda resonering måste vi börja med klövvård på alla Sveriges älgar, råddjur och hjortar också, haha!

En vild häst får inte karies, en korrekt utfodrad tamhäst får inte karies, alltså är tandborsting på häst inget man behöver hålla på med om man har grundläggande hästkunskap! Vilket du saknar...
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Gamina skrivet 18 aug-17 kl 11:01
Om man inte vill förstå vad jag skrev så behöver man inte. Förhoppningsvis finns det andra som förstår och utifrån den informtaion som många delat i din tråd inser att du inte har någon kunskap om hästar/ är ett troll. De flesta av oss har för länge sedan gett upp om att få dig att förstå men vi ser det som nödvändigt att tydglit visa hur krafitgt dina resonemang brister så att inte andra ska gå på dina hemmasnickrade teorier som mest verkar gå ut på att du ska slippa göra något för din häst och slippa lägga ut de nödvändiga pengarna på att ta hjälp av kunnigt folk.
Ett tips till dig köttkyckling man kan göra ett mer allmänt inlägg i debatten utan att svara på varje ord föregående person har skrivit. Detta gäller framförallt om man inte citerar
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 18 aug-17 kl 11:11
Självklart behöver inte vilda hästar verkas, men skulle man fånga in dem och begränsa deras rörelse och ge dem mer mat än nödvändigt så behöver även de verkas.

Om jag jämför med får som jag haft länge och många av så behöver bara någon enstaka tacka verkas när de får gå ute året om på beten där det inte går att plöja. Men när jag stallade in dem över vintern så behövde alla verkas innan utsläpp. De tackor som behöver verkas nu hos mig hamnar lättare i frysen än de andra, men till dess verkas de så de kan röra sig som de andra.

Om du håller din häst som en vildhäst så behöver du förmodligen inte verka den, men den kan ju höra till de få procenten som behöver verkas ändå. En häst som i övrigt är bra lägger man inte i frysen bara för att den behöver verkas, och det är betydligt lättare att verka än att hålla den som vildhäst.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 18 aug-17 kl 11:35
Kan inget om hästar. Men efter att ha läst dom här tröttsamma och rätt ledsamma trådarna undrar jag hur om hur 7kg/l havre kan påverka. Tänker det är som kraftfoder. Kan det skapa följdproblem för tillväxten hos en unghäst?

Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Gamina skrivet 18 aug-17 kl 12:04
Kan inget om hästar. Men efter att ha läst dom här tröttsamma och rätt ledsamma trådarna undrar jag hur om hur 7kg/l havre kan påverka. Tänker det är som kraftfoder. Kan det skapa följdproblem för tillväxten hos en unghäst?

Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475[/url])

Ja det kan det. Risken för en 2,5 åring är nog liten men är hästen som TS säger 1,5 år så skulle jag vara mycket mer restriktiv med havren. Det finns dock andra risker som är större med en så stor havregiva.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 18 aug-17 kl 13:12
Har ringt runt ett antal hovslagare och ingen av dom verkar utomhus, inte ens i vindskydd.
Lycka till säger dom, om dom syftar på att jag ska göra det själv.
Då är det väll bara att ta saken i egna händer och fila. Till hovarna så snyggt man kan.
Hästen går på mjukt underlag 99,99%.
Angående får, dom som går lösa behöver inte verkas.
Och ska jag avslöja en hemlighet? Jo.
Även dom som stått på hö över vintern och fått nageln växandes under hoven, är bara att släppa ut.
Och vips, efter någon månad när man tittar igen har dom hur fina hovar som helst.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 18 aug-17 kl 14:36
"Utan hovar ingen häst"
Ta ut en hovslagare omedelbart!
Du kommer garanterat totalförstöra den hästen!
Om en häst inte verkas så går hovarna sönder. Bitar slås bort och bakterier kommer in.

Hoppas verkligen ingen som läser hens inlägg tror på den idioten!

Man får visst verka och sko hovar själv även om man inte är en godkänd hovslagare, man får även utföra arbeten och ta betalt för det.
Skillnaden är bland annat att en godkänd får behandla en häst som fått lugnande.

Och eftersom jag inte får tag i någon hovslagare måste jag se över hovarna själv, och verka efter behov.
Enligt lagen.

Hen?
Vad vet du om det?
Hen kan du vara själv, herr heter det.

Hovslagarna verkar tro, att eftersom han inte har något stall, är det en vildhäst, och av den anledningen avstår att sko hästen.
Till viss del har dom rätt, av all sin frihet blir han frustrerad, (förbannad) av att stå uppbunden, sparkar i marken, biter och gnager på allt.
Glömt bort hur man går i grimma osv.
När jag visar han långa piskan skärper han till sig och står i givakt.
Visst, det kan vara kul med en livlig häst, han får en slags personlighet på det viset, istället för att vara som en robot.
Men det är endast hårda tag han förstår när han inte vill lyda, och det är nog därför många väljer att kastrera hingstar.
Bara hålla tummarna att han blir lugnare sen och mindre envis.

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Luttenburken skrivet 18 aug-17 kl 15:11
Ja man får verka och sko själv utan utbildning, men man måste lik förbannat veta vad man gör. Annars kan man skada hästen och det är durplågeri
Har man någon gång verkat och skott en häst vet man hur jobbigt det är. Jobbar man som hovslagare sliter det väldigt mycket på kroppe,  framför allt om man har en dålig arbetsmiljö. Att stå ute i regn och blåst är en mycket dålig arbetsmiljö! Man behöver dessutom ett hårt och slätt underlag så som betonggolv eller liknande. Och så måste man ha bra belysning så man ser vad man gör. Därför vill ingen hovslagare verka din häst.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 18 aug-17 kl 16:15

Angående får, dom som går lösa behöver inte verkas.
Och ska jag avslöja en hemlighet? Jo.
Även dom som stått på hö över vintern och fått nageln växandes under hoven, är bara att släppa ut.
Och vips, efter någon månad när man tittar igen har dom hur fina hovar som helst.

Har de bara fått ett litet skal under klöven så visst, det sliter de bort. Men de kan få ont av det, även halka omkull, och det är inte snällt att strunta i att verka när det är så enkelt.

Men det finns får som har klövar som växer mycket och fel, de har svårt att korrigera det själva, om det ens går. De påminner mer om vanvårdade hästar, som ju också kan få helt fel vinklar när hovarna skenar iväg. Sådana djur får svårt att gå och rör sig därmed mindre, vilket ytterligare förvärrar för hoven/klöven.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 18 aug-17 kl 16:18
Även om ingen hovslagare vill verka hos dig så kan du ju ta ut en som tittar på hovarna och visar hur du skall göra. Eller gå en kurs så du får både lära dig och få diskutera dina idéer.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 18 aug-17 kl 18:50
Om det finns kurs i närheten kan jag gå en.
Bakbenen går hur lätt som helst att hålla länge.
Höger fram är svårast, antingen vill han lägga sig ner, eller så står han och hänger över mig med framkroppen.
Det är nog det benet han viker först när han brukar gå och lägga sig på kvällarna.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 18 aug-17 kl 19:13
Det är ju ganska uppenbart att Mr Kyckling inte har haft får, åtminstone inte under någon längre tid.

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 18 aug-17 kl 20:30
Ett par år, och deras klövar var hur fina som helst när dom fick gå i varierad terräng, med en hel del sten.
Dom är väldigt petiga med gräset, endast nya mjuka skott.
Hästen tar allt, plus att den förbättrar marken med hovarna.
Hade tänkt skapa en ny tråd, om varför det inte finns vildhästflockar i Sverige i jaktsyfte.
Det hade ju varit ett kompliment till naturen, och den konkurerar inte om födan med älgen, plus där flocken gått fram, ökar grästillväxten av skogsgräs.
Det har ju funnits en vild skogshäst som blivit utrotad, säkert för den var ett så lätt jaktbyte, bara att följa flocken.
Men det får bli en annan tråd.
Jag får försöka fila på hovarna själv, hästen tar ingen skada av det.
Det enda som tar skada är min rygg.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: malarmaster skrivet 18 aug-17 kl 21:00
varför skulle man införa vildhästar i jaktsyfte? vill man jaga finns det gott om annat t.ex vildsvin som också återplanterades i jaktsyfte. något som uppenbarligen var ett gigantiskt misstag då skadorna efter dessa djur blir stora.likaså med varg....
bättre att ge fan i att försöka dra tillbaks tiden,vi har ett helt annat samhälle än på medeltiden.
avseende din häst kan jag bara beklaga att den stackarn fått dej som ägare,du tycks inte bry dej särskilt mycket om hästens välbefinnande.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 18 aug-17 kl 21:50
Allright, jag köper att utegångsfår som går i terräng som har partier med sten eller motsvarande har helt ok klövar om de haft fina klövar från början, dvs.

Edit, till andra som eventuellt läser detta så finns det riktiga trådar om klöv vård hos får i avdelningen om får.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 18 aug-17 kl 22:08
Vissa hade fula klövar, en hade fina för den hade inte stått inne.
Oavsett vilket var alla klövar fina på alla får sen.

Det samma borde ju gälla hästar som går ute året om i tillräckligt stor och varierad hage.
Står dom i en liten hage och blir matade hinner givetvis hovarna växa ikapp.
Men går dom runt och gräver i snön på jakt efter torkat gräs, slits ju hovarna normalt.
Fick just iden att lägga ut 1/4 små höbalar lite här och var när snön faller, så kan ju det bli en bra sysselsättning för en häst att gräva fram dessa.
Det har dom som inprogramerad instinkt.
I stället för att bara stå och få hö på ett och samma ställe.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 19 aug-17 kl 09:30
Att aktivera hästen är inte fel, och det bästa är att ge den en kompis i samma ålder så kommer de att hålla igång rejält. När hingstarna var yngre här så skötte de grundkonditionen fint själva och bjöd på härligt skådespel.

Du kan ju behöva en packhäst när du ger dig ut...
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 19 aug-17 kl 10:35
Vissa avråder från packhäst, bättre att ha lätt packning.

Hitta ett utdrag angående hovar och stenvägar.
""
But the safety of their horses was always of paramount importance. That is why the route was planned by specialists to avoid asphalt and stony ways.
""
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 19 aug-17 kl 11:38
Roligt att du lyfter hovarna på din häst, men lägg för all del bort piskan!  Bättre att sysselsätta honom, och få honom att tycka att du är världens smartaste husse, som kan lära honom så mycket olika saker.  Och så en kompis i samma ålder och samma kön, så ska du se att de värsta unghingstlaterna försvinner i deras duster.  Som det nu är, försöker han nog locka dig till galopper och små fajter, och det klarar du ju inte!

  Men om han har svårt att lyfta upp höger fram, då undrar jag hur det står till med vänster fram?
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 19 aug-17 kl 11:56
Vänster fram hänger han inte över mig, så det går bra.
Om jag hade bete så det räckte hade jag skaffat 10 hästar.
Går inte hålla hullet på enbart hö och havre som framkom i den andra tråden, dom måste även ha tillräckligt med bete.

Lyfta hovarna, är inte det ett krav om man ska ha häst?
Som jag förstått ska dom kratsas varje dag, i alla fall om hästen står i box eller spilta.
Då det kommer in urin som fräter på hovarna.
Det står i lagtexten att hovarna måste ses över, i och för sig inte av vem och hur ofta.
Det står även att dom ska skos och verkas vid behov.
Dom jag tog köpte hästen av, sa att han var så duktig på att lyfta hovarna.
Så när jag lyfte höger fram senare hemma, ramla han omkull, och gick iväg.
Men nu när han känner mig bättre är han lite väl närgången.
Så jag lär honom att hålla avstånd.
Svårare att lära han att inte bitas.
Kanske ska man doppa sina kläder i vinäger.

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 19 aug-17 kl 17:48
Ja, självklart ska du både kratsa hovar och kolla senor varje dag, samt rykta och kolla hela hästen.  Det är ju grunden till att hålla koll.

  Men du missförstod mig.  Jag undrade om han möjligen har svårt att stå på vänster fram, eftersom han lägger sin kroppsvikt på dig när den högra ska lyftas upp?
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 20 aug-17 kl 18:57
Nej han har varit så sen jag fick han, även två veckor efter verkning.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 20 aug-17 kl 21:03
Om han har svårt att stå på vf, så är det ju något du måste ta reda på!
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Luff skrivet 20 aug-17 kl 22:36
Nej han har varit så sen jag fick han, även två veckor efter verkning.
I klartext - om en häst är ovillig att stödja på ett ben vilket din är så har han antagligen ONT.
Hade han hängt på alla ben så hade det nog varit en olat men på bara ett är ett varningstecken.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 21 aug-17 kl 18:37
Varningstecken för vad?
Om han var halt eller skadad skulle det synas i skritt,trav och galopp.
En halt häst brukar inte gallopera runt av glädje.
Så vad är varningstecknet om?
Det jag är rädd för när jag lyfter frambenet är att han biter mig i arselet.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Gamina skrivet 21 aug-17 kl 18:58
En halt häst brukar inte gallopera runt av glädje.
Ett flyktdjur döljer sin hälta i det längsta. Min förrra häst både rejsade, tvärnitade och svängde skarpt trots att den var utdömd som ridhäst för hälta. Detta gjorde den någon vecka innan jag lät den somna in pga att smärtan nått en sådan nivå så jag inte ansåg att den hade ett gott liv längre (det hade bla börjat ta humöret på den). Många såg nog inte ens att den var halt.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 21 aug-17 kl 19:08
Var det åldersrelaterat?
En ung hingst, om han skadat sig, så läker det väldigt snabbt.
Det syns inget när han går heller.
Det enda som det skulle kunna vara är i så fall en medfödd missbildning som gör att han har ont inne i kroppen någonstans.
Har du sagt A får du säga B som dom sade förut.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: skrivet 21 aug-17 kl 19:53
Bild på en hov i genomskärning.
Är det så här vildhästars hovar ska se ut?
Jag som började bli orolig för att tån på min häst började se lång ut.
Men tydligen kan en tå vara betydligt längre.
Om man tänker efter så, ja det är ju självklart, tån är till för att greppa underlaget i trav och galopp.
Hästen får ju mycket bättre fäste mot underlaget med en sådan tå, samma funktion som klorna på en geopard.

Då förstår man lite bättre varför man inte ska rida på asfalt med en oskodd häst.
Man sliter ner tån.

Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 21 aug-17 kl 20:21
På bilden ser du inte det yttersta lagret på hoven. Det du tror är en lång tå är en normal till kort tå.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Gamina skrivet 21 aug-17 kl 21:52
Var det åldersrelaterat?
Ålder spelar ingen roll för det som är intressant nämligen att en häst som har ont kommer att dölja det så länge den kan.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 21 aug-17 kl 22:44
På bilden ser du inte det yttersta lagret på hoven. Det du tror är en lång tå är en normal till kort tå.


Tog ett tag innan jag förstod det.
Om man läser på denna sida kommer man nog aldrig vilja sko sin häst.
http://www.barefoothorse.com/ (http://www.barefoothorse.com/)
Där förklaras även (men det visste vi redan) varför hovslagare som verkar för skor inte ska verka förbarfota häst.
Hästen får ont pga detta.

Och även att en barfota häst behöver gå på hård packad mark, för att aktivera hovens funktion och blodcirkulation, då stötdämpningen i hoven börjar fungera som den ska.
20 om dagen.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 21 aug-17 kl 22:47
Ålder spelar ingen roll för det som är intressant nämligen att en häst som har ont kommer att dölja det så länge den kan.


Hur ska man då veta om hästen har ont om det inte märks?
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Gamina skrivet 21 aug-17 kl 22:49
Tog ett tag innan jag förstod det.
Om man läser på denna sida kommer man nog aldrig vilja sko sin häst.
[url]http://www.barefoothorse.com/[/url] ([url]http://www.barefoothorse.com/[/url])
Där förklaras även (men det visste vi redan) varför hovslagare som verkar för skor inte ska verka förbarfota häst.
Hästen får ont pga detta.

Och även att en barfota häst behöver gå på hård packad mark, för att aktivera hovens funktion och blodcirkulation, då stötdämpningen i hoven börjar fungera som den ska.
20 om dagen.

Går du på all propaganda som publiceras av någon? Du är ju livrädd för att ta till dig framforskad fakta så varför falla för rena sagoberättelser. Det är tyvärr många hästar som offrats på barfotatalibanernas altare.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Gamina skrivet 21 aug-17 kl 22:51

Hur ska man då veta om hästen har ont om det inte märks?
Enkelt man låter en veterinär undersöka den då man upptäcker saker som tyder på att den har ont. Att en häst utan känd orsak inte vill lyfta en speciell hov är ett sådant tecken.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 21 aug-17 kl 23:39
Vem har sagt att han inte vill lyfta hoven?
Han lyfter, men sen vet han inte hur han ska bete sig, han är förvirrad helt enkelt.
Det går bra om jag lyfter ända upp och hållet där, men så fort jag vänder ming om och sätter mig på huk och lägger hoven på höger knä, lägger han sin bröstkorg på min rygg, eller lutar sig mot mig.
Hade det gjort ont hade han väl bitit mig, det gör (försöker) han när det är något annat som inte är som han vill, då börjar han bita i allt.
Han har problem med att stå bunden, eftersom han är van att springa fritt som han vill.
Och blir otålig.
Det är helt klart för mycket folk här, som gör att man inte får ro i sinnet.
Och det måste jag kalla för lycka.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 22 aug-17 kl 09:29
samma funktion som klorna på en geopard.
Antingen du nu menar gepard eller leopard, så är de kattdjur som drar in klorna när de går.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: johe71 skrivet 22 aug-17 kl 10:21
Han lyfter, men sen vet han inte hur han ska bete sig, han är förvirrad helt enkelt.

fast om det bara är på ett av 4 ben som han beter sig så så är det ju inte för att han är förvirrad - då skulle han ju vara lika förvirrad oavsett vilket ben du lyfter...

lägger han sin bröstkorg på min rygg, eller lutar sig mot mig.

när du lyfter ett ben så blir det helt naturligt mer tyngd på det andra benet (precis som om du själv försöker stå på ett ben så hamnar det mer tyngd på det benet än när du står på båda benen), och att han då lutar sig mot dig tyder på att han inte vill belasta det andra benet med mer tyngd eftersom det blir obehagligt eller gör ont

att han bara gör så på ett av fyra ben tyder alltså på att det är något problem med det benet som får extra tyngd när du lyfter det andra (inte det benet du lyfter, utan det andra)

dina hemsnickrade teorier och gissningar hjälper inte hästen, det skadar den. Ta dit en kunnig veterinär som kan undersöka och böja hästen och lokalisera eventuella problem (och innan du börjar gissa så utför veterinären ett böjprov, man brukar kalla det för att "böja hästen" i dagligt tal, det är inget du ska prova att göra själv för då kommer du sannolikt att skada hästen - låt en utbildad person göra böjprovet)
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 22 aug-17 kl 15:49
Ta dit en kunnig veterinär (...) det är inget du ska prova att göra själv för då kommer du sannolikt att skada hästen - låt en utbildad person göra böjprovet)
Just det.
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 22 aug-17 kl 21:25
Ok, ni hade rätt angående maskarna, men den här gången har ni nog fel.
Hästar är inte så enkla när det gäller höger och vänster.
Vissa hästar kan man bara kliva upp i sadeln från vänster sida, men inte från höger, och det betyder inte att dom har ont eller är skadade.
Han använder bägge frambenen när han gräver i marken.
Om han hade ont i ett av frambenen, hade han inte grävt med det, logiskt?
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 24 aug-17 kl 03:25
Hästar är inte så enkla
Nä, dom är inte det.  Ta hjälp av yrkesfolk, utbildade erfarna hovslagare och veterinärer!
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 24 aug-17 kl 14:17
Ni hade fel angående maskarna.
Provresultatet visade noll ägg av alla sorters mask.
Det man kan lära sig av det här är akta dig för välvilja
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: Trollmor skrivet 24 aug-17 kl 14:28
Noll ägg av alla sorter?  Ovanligt, mycket ovanligt.  Grattis!
Titel: SV: Hovar
Skrivet av: köttkyckling skrivet 24 aug-17 kl 15:11
Om man kan lita på provet.
Kan även tänka mig att en häst som är avmagrad sliter hovarna på ett annat sätt än en välgödd.